Μακεδονομάχος 2021… Με τη ματιά του Ευζώνου

Από τις 17 έως και τις 19 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Ομάδων εφέδρων από την Ελλάδα και την Κύπρο, η Πανελλήνια Διαγωνιστική Άσκηση της Εφεδρείας, με την επωνυμία ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2021. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, πλησίον του ποταμού Νέστου. Για πρώτη φορά συμμετείχε και ο Σύλλογος Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς (ΣΕΠΦ) με ένα μέλος του…

Το είχαμε πάρει απόφαση πριν καιρό ότι πρέπει να έχουμε ως σύλλογος παρουσία στον Μακεδονομάχο. Κάτι συνέβαινε όμως και δεν το υλοποιούσαμε. Φέτος, με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης, απλά δε μπορούσαμε να απουσιάζουμε από κάτι που συνδέει τον τσολιά- επαναστάτη και τον φέροντα ντουλαμά Παύλο Μελά και το σήμερα. Ο 14ος Πανελλήνιος Στρατιωτικός Αγώνας – Άσκηση ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2021, ένεκα της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821, είχε ιδιαίτερο βάρος.

Πήραμε λοιπόν, παρά τη θλάση στη μέση που ταλαιπωρούσε από τις 7 Αυγούστου, το ΚΤΕΛ και φτάσαμε ξημερώματα Παρασκευής στην όμορφη Καβάλα προκειμένου να ενταχθούμε στην ομάδα που είχε περισσότερους από 200 Αξιωματικοούς, Υπαξιωματικούς και Οπλίτες, έφεδρους. Έφεδροι από όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο, άφησαν σπίτια και οικογένειες προκειμένου να δώσουν το παρών σε μια απαιτητική άσκηση με μια πληθώρα ρεαλιστικών σεναρίων. Η συμμετοχή όπως μάθαμε δεν έφτασε εκείνη άλλων ετών, κυρίως λόγω της πανδημίας του Covid-19 αλλά και πάλι, συνυπολογίζοντας ακριβώς αυτές τις συνθήκες, παρέμεινε σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα, παρά τη συγκυρία του κορωνοϊού.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάταξης στην Άσκηση, μετακινηθήκαμε προς το χώρο στρατοπεδίας όπου στήσαμε σκηνή. Καθ οδόν, διασταυρωθήκαμε με το περίπολο της ομάδας αναγνώρισης οι οποίοι είχαν ήδη ξεκινήσει να ασκούνται. Οι άνδρες του περιπολου αυτού, ακόμη και μόνο με την εμφάνισή τους, ξεχώριζαν και ξεχωρίζουν. Οι συγκεκριμένοι όμως δεν περιορίζονται στην εμφάνιση! Διαφέρουν και στην ουσία, έχοντας ανεβάσει την αποτελεσματικότητα της ομάδας τους σε δυσθεώρητα ύψη για το εφεδρικό κίνημα! Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί κάνουμε αναφορά στην ομάδα αναγνώρισης. Διότι πολύ απλά ο “Μακεδονομάχος” αποτελεί το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας της ΟΑ για τη δυσκολότερη στρατιωτική άσκηση που διεξάγεται στα υψίπεδα της Ουαλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο- τη διαβόητη Cambrian Patrol. Ίσως αυτό από μόνο του να βοηθάει τον μέσο αναγνώστη να αντιληφθεί το βαθμό δυσκολίας του «Μακεδονομάχου».

Ακολουθώντας τις οδηγίες και τις διαταγές του εφ.τχη κ. Σιδηρόπουλου Ιωάννη, περιμέναμε καρτερικά την άφιξη της ομάδας στην οποία θα ενετασσόμασταν. Αυτό το χρονικό διάστημα των περίπου 10 ωρών μας έδωσε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε το φόρτο στο μπέργκεν και την εξάρτυση, να τακτοποιήσουμε το φόρτο πυρομαχικών σε κύριο και δευτερεύοντα οπλισμό και να ξεκουραστούμε και λίγο (πόσο να βολευτεί και να κοιμηθεί ένας Εύζωνος στο ΚΤΕΛ;;;). Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε τον κ. Φανη από τον ΣΣΑΕ για τις πολύτιμες συμβουλές του σχετικά με τα υλικά που θα μας ήταν απαραίτητα στο circuit της άσκησης!

Κι επιτέλους ήρθε η ομάδα «μας». Και «μα τον Τουτατί» κι αν άξιζε η αναμονή! Η ομάδα με την κωδική ονομασία Ιερά Θεωρία (του Π.Σ.Ε.Ε.Δ.-Σ.Α.Κ.), ένα Περίπολο που του έλειπε ένας πολυβολητής για να γίνει 8μελές ήταν η ομάδα η οποία αμέσως αισθανθήκαμε ότι ήταν η ιδανική για να ενταχθεί ένας πρωτάρης στον Μακεδονομάχο! Το περίπολο απαρτιζόταν από τους:

  • ‘Εφ. Υπολοχαγό (ΠΖ-ΕΔ) Τόκα Βασίλειο, Περιπολάρχη
  • ‘Εφ. Υπολοχαγό (ΠΖ- ΕΔ) Τριανταφυλλίδη Ανδρέα, Βοηθό Περιπολάρχη
  • ‘Εφ. Σημαιοφόρο (ΠΝ) Πατσουράκο Νικόλαο, Νοσοκόμο Μάχης
  • ‘Εφ. Λοχία (ΠΖ – ΕΔ)  Λεύκοβιτς Κωνσταντίνο, Ανιχνευτή
  • ‘Εφ. ΣΤΡ ΠΖΝ Μαρτυρίδη Ευάγγελο, Β’ Ανιχνευτή
  • ‘Εφ. ΣΤΡ ΠΖ Κνίφη Χρήστο, Διαβιβαστή
  • ‘Εφ. Λοχαγό (Υ.Π.) Γκίνη Ευάγγελο, πολυβολητή
  • ‘Εφ. ΣΤΡ ΠΦ Γαβριλάκη Νικόλαο, πολυβολητή
Η Ιερά Θεωρία – κατά την τελετή λήξης της άσκησης «Μακεδονομάχος 2021»

Περισσότερα για το σενάριο και τα αντικείμενα που ασκηθήκαμε το τριήμερο εκείνο μπορείτε να βρείτε στο άρθρο εδώ. Εγώ θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω απευθείας κάποια συμπεράσματα βλέποντας τα πράγματα αφ ενός ως FNG αλλά σε καμία περίπτωση αφ υψηλού! Διότι η συμμετοχή σε τέτοιες ασκήσεις είναι πραγματικά eye opener. Και μπορούν τον σκεπτόμενο έφεδρο να τον οδηγήσουν σε πολυδιάστατα συμπεράσματα!

  • Έχοντας κλείσει ούτε 5 ώρες στην άσκηση, κατάφερα με το έδαφος στο οποίο κινούμασταν, να γυρίσω το πόδι μου. Ευτυχώς δηλαδή που ο στρατός χρησιμοποιεί άρβυλα και που τα είχα και σφιχτά δεμένα αλλιώς μάλλον θα το είχα πάρει στο χέρι το πόδι! Εκεί φάνηκε η χρησιμότητα του να μπορεί ο νοσοκόμος μάχης να περιποιηθεί τραύματα μικρά και μεγάλα. Δέσιμο και ελαφρύ παυσίπονο και ξεκινήσαμε πάλι! Ευχαριστώ πολύ κομάντο γιατρέ!!!
  •  

    • Αντιμετώπιση-εξουδετέρωση εχθρικής ενέδρας, είτε αυτή είναι πεζή είτε εποχούμενη, σε περιβάλλον υπαίθρου ή σε αστικό ιστό. Τρομερή σπουδαιότητα στην ικανότητα συντονισμένων ενεργειών και βασικών ελιγμών (πυρ και κίνηση) και κρίσης του ηγήτορα για τον τρόπο που θα πρέπει να ενεργήσουμε!

     

  • Μεγάλο βάρος είχε δοθεί φέτος στον Μακεδονομάχο στη διεξαγωγή Αγώνα σε κατοικημένους τόπους. Με το ρυθμό που αυξάνεται η αστικοποίηση του πλανήτη αλλά και τα περιβάλλοντα στα οποία θα κληθούμε να επιχειρήσουμε, ειδικά όσοι επιστρατευτούμε στα νησιά, επιβάλλεται η άσκηση σε τέτοιο περιβάλλον. Πολλοί θεωρούν λανθασμένα ότι η μάχη σε αστικό περιβάλλον είναι αποκλειστικά CQB με εκκαθάριση κτιρίων και δωματίων. Είναι όμως πλείστες οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες υπάρχουν αποστάσεις στις οποίες είναι χρήσιμοι ελεύθεροι σκοπευτές και τα οχήματα για παροχή πυρών υποστήριξης. Γι αυτό και είναι πιο δόκιμο το ακρωνύμιο της δεκαετίας των 80s-90s, FIBUA, από το mainstream σήμερα, CQB. Μπορεί να υπάρχει ένα χωράφι μπροστά από μία οικία την οποία πρέπει να ασφαλίσεις. Δεν είναι τα πάντα ίδια με όλα τα υπόλοιπα. Με τον ίδιο τρόπο όμως που θα υπερκεράσεις ένα χωριό, πχ με τη μέθοδο του κυτίου, έτσι θα υπερκεράσεις και μια πλατεία με επικίνδυνο ανοιχτό πεδίο ή φωτισμό, σε ένα χωριό.
  • Το «adapt and overcome» συνήθως οδηγεί σε «back to basics» είτε πρόκειται για εξουδετέρωση εχθρικής δύναμης είτε σύλληψη αιχμαλώτων.
  •  

    • Έπρεπε να βοηθήσουμε τον νοσοκόμο της ομάδας μας να παρέχει πρώτες βοήθειες μάχης σε θερμή Ζώνη. Με ένα ανδρείκελο πολυτραυματία στη θερμή ζώνη, η περιέργεια του καθενός θα τον κάνει να κολλήσει στο θέαμα. Σκεφτείτε να είναι πραγματικός στρατιώτης με αίμα και οστά ο τραυματίας. Το να κολλήσει κανείς και να μην ασφαλίσει τον τομέα του μπορεί να αποβεί μοιραίο για όλη την ομάδα!

     

     

    • Έπρεπε να αναγνωρίσουμε οπλικά συστήματα και τουρκικά και ελληνικά τεθωρακισμένα. Θεμελιώδεις γνώσεις που όμως πολλοί από μας δεν τις έχουμε! Κι ενώ εκεί θεωρώ ότι ήταν η μεγαλύτερη συνεισφορά μου στην ομάδα απο βαθμολογική πλευρά είδα μεγάλο χώρο για βελτίωση, σε καθαρά προσωπικό επίπεδο.

     

     

    • Χρειάστηκε να κουβαλήσουμε κιβώτια πυρομαχικών όλμων των 4.2″ και των 7.62mm με περιορισμό χρόνου και σε δύσβατο έδαφος με ιδιαίτερη κλίση. Μάλιστα, όταν εμείς φτάσαμε στο συκγκεριμένο ΣΤΕΚ, άρχισε να βρέχει με αποτέλεσμα οι πέτρες στον κατήφορο να έχουν μετατραπεί σε ένα μικρό σαπούνι η καθεμία. Από το πληκτορλόγιο μπορεί να φαίνεται απλό. Όταν όμως το κάνεις στην πραγματικότητα και με το ένα από τα μέλη της περιπόλου σου να έχει διαστάσεις που δεν εξυπηρετούν τους άλλους στο κουβάλημα, αντιλαμβάνεται και ο πιο αδαής ότι μιλάμε για κάτι εκ των πραγμάτων, δύσκολο. Στην τελική, αν δεν ήταν δύσκολο, μάλλον δε θα το ενέτασσαν στον Μακεδονομάχο! Και μπορεί κανείς να αντιληφθεί το γιατί ο John George Smyth έλαβε το Victoria Cross για μια τέτοια ενέργεια το 1915!

     

     

    • Η πρώτη φορά όμως που διαπιστώσαμε ότι η υψομετρική μου διαφορά από τους άλλους θα ήταν πρόβλημα, ήταν όταν κληθήκαμε, μετά την εκκαθάριση μιας εκκλησίας από εχθρική παρουσία, να κουβαλήσουμε έναν από μας που είχε «τραυματιστεί» μια απόσταση 700 μέτρων, στη βάση του λόχου από την οποία επιχειρούσαμε. Έναν άνθρωπο που μπορούσα να κουβαλήσω μόνος μου στις πλάτες μου (fireman’s carry) τον κουβαλήσαμε 6 διότι η απλή σκέψη ότι το πετρώδες έδαφος είναι επικίνδυνο και αν παραπατήσω και πέσω μπορεί να πληγωθεί στην πραγματικότητα, μας απέτρεψε! Ευτυχώς για την ομάδα που, ως πολυβολητής, είχα στήσει βάση πυρός, σχεδόν κάθετα από την κατεύθυνση της εφόδου και σχετικά μακριά από το τελικό σημείο της εφόδου. Έτσι, μέχρι να φτάσω στο σημείο του ΣΤΕΚ όπου επιλέχθηκε ο «τραυματίας», τον είχαν ήδη διαλέξει!

     

     

    • Στήνοντας παρατηρητήριο στις συντεταγμένες που μας είχαν δοθεί από το προϊστάμενο κλιμάκιο, στήσαμε και τις σκοπιές καλύπτοντας όσο πιο καλά μπορούσαμε τις οδούς διαφυγής αλλά και πρόσβασης στο παρατηρητήριο (ΟΡ). Προκειμένου να μην αποκαλύπτουμε ούτε εμείς τη θέση του ΟΡ, εκμεταλλευτήκαμε το χρώμα της εξάρτυσης που έδενε με το πετρώδες έδαφος και της παραλλαγής που έδενε με τους θάμνους, βάζοντας τα ποδια μέσα στη βλάστηση ώστε να κρύψουμε το μαύρο των αρβυλών. Αυτό μας υποχρέωσε να λάβουμε μία «περίεργη» ύπτια θέση βολής. Επειδή όμως αν είναι χαζό αλλά λειτουργεί, δεν είναι χαζό, ειναι καλό να αποκαλύπτονται τέτοιες ανάγκες πεδίου, σε ασκήσεις ώστε να αποκτάται εμπειρία και να αναδεικνύονται και εναλλακτικές.

     

     

    • Ναι, ο διαβιβαστής πρέπει να κάνει κλήσεις και αναφορές MEDEVAC, UXO, SALTA κλπ. Αν όμως τραυματιστεί ο διαβιβαστής; Πρέπει όλοι να έχουν κάποιες βασικές γνώσεις διαβιβαστή ώστε να μπορούν αν κι εφ όσον απαιτηθεί να καλέσουν βοήθεια, πυρά κλπ. Και το ίδιο ισχύει και για όλες τις ειδικότητες μέσα στην ομάδα.

     

     

    • Ενώ σίγουρα τα απλά είναι και τα πιο λειτουργικά, η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει πολλά. Παράδειγμα ήταν η λήψη φωτογραφιών από παγιδευμένη γέφυρα τις οποίες θεωρητικά, και αν οι συνθήκες επέτρεπαν, θα μπορούσαμε να στείλουμε απευθείας στο Τάγμα αντί να ενημερώσουμε όταν φτάσαμε εκεί, στο τέλος της άσκησης. Η τεχνολογία όμως και ο ηλεκτρισμός δεν τα πάνε καλά με την υγρασία και το νερό. Οπότε θήκες αδιαβροχοποίησης όλων αυτών των συσκευών είναι πέρα για πέρα απαραίτητες!
    • Μετά τη γέφυρα, η ομάδα αξιολογήθηκε στην αμυντική τοποθεσία. Εκεί ήταν ακόμα ένα σημείο- αποκάλυψη για την αφεντιά μου. Ο περιπολάρχης ορθότατα με τοποθέτησε στο ένα πλευρό της διάταξης και το άλλο πολυβόλο στο άλλο άκρο, ώστε να καλύπτουμε όλον τον τομέα με διασταυρούμενα πυρά. Ενώ είχα σκάψει όσο προλάβαινα σε 15 λεπτά και είχα στήσει και το μπέργκεν για επιπλέον απόκρυψη πάνω στο σωρό από από πέτρες που όριζαν τη (περισσότερο με ταμπουρι έμοιαζε!) θέση μάχης μου και είχα λάβει την εκ του πρηνυδόν θέση, μπήκαν στον τομέα της ομάδας μας οι «Σπαρτιάτισσες» της απεικόνισης. Κι ενώ οι ενέργειές τους ήταν textbook υποδειγματικές, ο δε τρόπος που εκτελούσαν πυρ και κίνηση ήταν άψογα συγχρονισμένος και συντονισμένος, από τη θέση που ήμουν, είχα τέτοιο πεδίο βολής που μπορούσα να τις κρατήσω ξαπλωμένες μέσα στα χόρτα για όσο είχα πυρομαχικά. Αυτό δε δείχνει ότι είμαι πιο μαχητής από εκείνες! Ούτε κατά διάνοια! Αυτό που δείχνει είναι ότι βλέποντας το νόμισμα από την αντίθετη όψη, μιας κι εμείς είχαμε αντιμετωπίσει θέσεις άμυνας και είχαμε πέσει και σε ενέδρες σε προηγούμενα ΣΤΕΚ, υπό πραγματικές συνθήκες, ίσως και να μη φτάναμε 8 στο τελικό ΣΤΕΚ…

     

     

    • Καθένα από τα αντικείμενα του κάθε ΣΤΕΚ από μόνο του έχει το βαθμό δυσκολίας του. Μπορεί ο μέσος ένστολος (έφεδρος ή μόνιμος) να μπορεί να τα φέρει εις πέρας στο καθε ΣΤΕΚ υπό κανονικές συνθήκες. Όταν όμως το ένα είναι μετά από το άλλο και ο ιδρώτας στο πρόσωπό σου είναι ανακατεμένος με χώμα και νερό από τη βροχή, όταν τα έντομα σε έχουν μετατρέψει σε μεζέ ενώ εσύ δεν έχεις φάει, οι συνθήκες παύουν να είναι κανονικές. Αν σε όλα αυτά βάλουμε και το συνολικό βάρος άνω των 15-20 κιλών σε μπέργκεν και εξάρτυση συν τον οπλισμό, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα! Σε αυτές τις συνολικές συνθήκες δυσκολίας λοιπόν, κάποιοι οι οποίοι επιμένουν σε 7.62 που σκοτώνει και 5.56 που τραυματίζει και δεν εξετάζουν τίποτε άλλο (από καλυπτικά πυρά και όγκο, μέχρι βαλλιστικό συντελεστή και και βάρος πυρομαχικών) απλώς δείχνουν ότι δεν έχουν κάνει πορεία με πλήρη φόρτο πυρομαχικών.

     

     

    • Πολλοί νομίζουν ότι επειδή ανήκουν σε μηχανοκίνητο τάγμα θα είναι πάντα με το κονσερβοκούτι από δίπλα. Λες και τα ΤΟΜΠ έχουν καμιά ταμπέλα που γράφει ΤΑΞΙ. Γι αυτό και ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει λόγος να εκπαιδεύονται σε τέτοια αντικείμενα. Ο σύγχρονος πόλεμος έχει δείξει σε πάρα πολλές περιπτώσεις ότι το πεζικό πρέπει να δράσει χωρίς την υποστήριξη των ΤΟΜΠ ή ΤΟΜΑ. Γι αυτό και είναι απαραίτητο να ασκείται η εφεδρεία, εντός κι εκτός Ειδικών Δυνάμεων σε αυτά!

     

  • Πέραν αυτού όμως, επειδή σε πολλές περιπτώσεις θα υποχρεωθούμε να πορευθούμε με αυτά που θα μας χορηγήσει η υπηρεσία, καλό θα είναι να ασκούμαστε με φόρτο που θα έχει βάρος που να προσομοιάζει σε βάρος το φόρτο των πυρομαχικών μας.
  • Κάποια στιγμή διασταυρωθήκαμε με μια περίπολο που ο ένας τους κρατούσε ένα G3A3. Συνειδητοποιώντας τη διαφορά στο μήκος του με τις αραβίδες που εμείς (οι περισσότεροι) είχαμε επιλέξει μπορέσαμε in retrospect να κατανοήσουμε τα εγγενή μειονεκτήματα ενός τυφεκίου μάχης με τέτοιες διαστάσεις. Πέφτοντας όμως και πάλι στο τριπάκι του «αυτό έχουμε με αυτό θα πορευτούμε» κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην προσομοίωση του στάνταρ τυφεκίου του ΕΣ, αν μη τι άλλο μέχρι να αντικατασταθεί!
  • Σε τέτοιες ασκήσεις όπου ο καθένας εμφανίζεται με υλικά της επιλογής του και που υπάρχει μονάχα μια στοιχειώδης τπυποίηση ανάμεσα στα μέλη της περιπόλου, γίνεται αντιληπτό, πόσα βοηθήματα λείπουν από τον απλό πεζικάριο σήμερα. Πράγματα που δεν αυξάνουν το βάρος των υλικών του αλλά αυξάνουν τη μαχητικότητά του. Απλό παράδειγμα η αλουμινιοκουβέρτα η οποία μπορεί να σώσει ζωές αλλά και να χρησιμοποιηθεί για να παραπλανήσει drones… Γυαλιά προστασίας για να χρησιμοποιηθούν όχι σε airsoft αλλά για τα κλαδάκια και ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να «βγάλει» το μάτι ενός απλού στρατιώτη. Υδροδοχεία πλάτης ώστε να έχει τα χέρια του ελεύθερα… Και πολλά ακόμα…
  • Η αμήχανη εκείνη στιγμή κατά την οποία συνειδητοποιείς ότι ο ΕΣ παρείχε στον μέσο κληρωτό, αναλογικά, καλύτερο εξοπλισμό το 1940 απ’ ότι το 1990…
  • Ως Εύζωνος θεωρώ εαυτόν υπηρεσιακό απόγονο εκείνων των σκληροτράχηλων ανδρών που (μεταξύ άλλων στην ιστορία τους!) κράτησαν το αριστερό πλευρό της άμυνας στο Καλπάκι!Δε φτάνει όμως να το πιστεύω… Πρέπει και να μπορώ να μπω στη θέση τους, να γεμίσω τα…τσαρούχια τους στην πράξη! Στο πεδίο. Η πειθαρχία που υπάρχει χάρις στην εκπαίδευσή μας, βοηθάει πάρα πολύ στην εκμάθηση κι άλλων αντικειμένων του αγώνα πεζικού. Δεν έχει σημασία λοιπόν από πού προέρχεται ο καθένας από μας στην Εφεδρεία. Σημασία έχει πού έχει σκοπό να φτάσει και πόσο ψηλά να κρατήσει τα εθνικά χρώματα. Κι εμείς οι Εύζωνοι οφείλουμε, όχι μόνο λόγω σωματομετρικών, να τα κρατήσουμε ψηλά!
  • Η Ιερά θεωρία στην πράξη από το https://geostrategyobserver.wordpress.com/2021/09/22/makedonomahos-2021-iera-theoria/

    Η Ομάδα ΙΕΡΑ ΘΕΩΡΙΑ, κατέκτησε το Αργυρό μετάλλιο, μετέχοντας για άλλη μια φορά με επιτυχία στην Πανελλήνια Διαγωνιστική Άσκηση στρατιωτικών αντικειμένων «Μακεδονομάχος». Κύριοι, είμαι περήφανος που σας γνώρισα και προνομιούχος που συμμετείχα στην ομάδα αυτή!

    Καλή αντάμωση στα επόμενα! Όσοι ζωντανοί!

    Σχολιάστε

    Filed under Strategic thinking, Thoughts

    Σχολιάστε