ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2023 – Ομάδα ΙΕΡΑ ΘΕΩΡΙΑ

του εφ. υπ/γου Βασίλη Τόκα

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η διαγωνιστική Άσκηση Στρατιωτικών αντικειμένων ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2023.

Η Άσκηση έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή Καστανούσσας του Νομού Σερρών,με τα συμμετέχοντα Περίπολα (Μάχης/Αναγνώρισης) να καλύπτουν ένα τερέν πολλών χιλιομέτρων, ημέρα και νύχτα, χωρίς διακοπή, μέχρι ολοκλήρωσης των αποστολών αξιολόγησης. Συμμετείχαν Περίπολοι τόσο από τον Ελλαδικό χώρο όσο και από την μαρτυρική Μεγαλόνησο (Κύπρος), με συμμετοχή Κυπρίων Βατραχανθρώπων και Καταδρομέων. Αξιοσημείωτη υπήρξε και η συμμετοχή από τη Γαλλία,σε σύμπραξη με Ελληνικό Περίπολο. Το επίπεδο των Ομάδων ήταν ιδιαίτερα υψηλό ενώ τα αντικείμενα αξιολόγησης πολυσύνθετα και απαιτούσαν υψηλό επίπεδο γνώσεων, δεξιοτήτων αλλά ορθή ενάσκηση Διοίκησης από τον Περιπολάρχη, ώστε να επιτευχθούν οι επιμέρους ΑΝΣΚ (Αντικειμενικοί Σκοποί). Όλοι αυτοί οι παράγοντες ανέβασαν σε πολύ υψηλό επίπεδο φέτος το επίπεδο του ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ 2023, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν ένας επιπλέον παράγοντας στην προσπάθεια που κατέβαλαν οι ασκούμενες Ομάδες.

Η Ομάδα Ι με κωδική ονομασία ΙΕΡΑ ΘΕΩΡΙΑ (προερχόμενη κατά βάση από τον ΠΣΕΕΔ-ΣΑΚ) έλαβε μέρος, για άλλη μια χρονιά, με οκταμελές Περίπολο. Κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε 28 Περίπολα και να διακριθεί, πετυχαίνοντας να καταλάβει την Πρώτη θέση και Χρυσό μετάλλιο. Αυτό που κάνει ιδιαίτερα σημαντική αυτήν τη διάκριση είναι τόσο το υψηλό επίπεδο των υπολοίπων Ομάδων αλλά και το υψηλό επίπεδο απαιτήσεων των ΣΤΕΚ αξιολόγησης.

Οι Ομάδες/ Περίπολα αξιολογήθηκαν στη λήψη και έκδοση Τελικής Διαταγής, σε αντικείμενα Διαβιβάσεων, τοπογραφία/προσανατολισμός με χρήση χάρτη -πυξιδας ημέρα και νύχτα, CQB (Close Quarters Battle), εκκαθάριση κτιρίου, σύλληψη αιχμαλώτου, μεταφορά κιβωτίων πυρομαχικών με χρονομέτρηση, αντιμετώπιση – εξουδετέρωση εχθρικών ενεδρών, κλήση πυρών Πυροβολικού προς καταστροφή εχθρικού στόχου, Α’ Βοήθειες Μάχης- TCCC, μεταφορά τραυματία σε Ζώνη Προσγείωσης – MEDICAL EVACUATION, επισήμανση Ναρκοπεδίου, Αντικείμενα Τεθωρακισμένων- Αντιαρματικός Πόλεμος, Εποχουμενο Περίπολο και αντιμετώπιση Εχθρικής ενέδρας σε αμυντικές θέσεις, Άμυνα – Σύμπτυξη σε ΠΟΤ (Πρόσθιο Όριο Τοποθεσίας), αντιμετώπιση Ελευθέρου Σκοπευτή από την Ομάδα Μάχης, Μάχη σε Αστικό Περιβάλλον (εκκαθάριση οικισμού) , απενημερωση – debriefing στον Αξιωματικό Πληροφοριών 2ου Γραφείου κτλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ελάχιστος φόρτος κάθε μαχητή ορίστηκε στα 20 κιλά, το οποίο ελεγχόταν και κατά τη διάρκεια της Άσκησης, ενώ τα μέλη της ΙΕΡΑΣ ΘΕΩΡΙΑΣ έφεραν φόρτο κατά μέσο όρο 25 κιλών, κατά την έναρξη.

Η Περίπολος ΙΕΡΑ ΘΕΩΡΊΑ απαρτιζόταν από τους:

1. Εφ. Υπολοχαγός (ΠΖ-ΕΔ) Τόκας Βασίλειος ,  Περιοολάρχης

2. Εφ. Υπολοχαγός (ΠΖ-ΕΔ) Τριανταφυλλίδης Ανδρέας, Βοηθός Περιοολάρχη

3. Εφ. Σημαιοφόρος (ΠΝ) Πατσουράκος Νικόλαος, Νοσοκόμος Μάχης ,Medic

4. Εφ. Λοχίας (Κ/Δ ΑΛΞ/ΤΩΝ) Λεύκοβιτς  Κωνσταντίνος, Ανιχνευτής 1

5. Εφ. Στρτ(ΠΖ) Κνίφης Χρήστος , Διαβιβάστής

6.Εφ. Στρτ(ΠΖΝ) Μαρτυρίδης Ευάγγελος, Πολυβολητής 1

7.Εφ. Στρτ(ΚΔ- Άλεξ/των) Καρασάββας Σταμάτης, Ανιχνευτής 2

8. Εφ Στρτ(ΚΔ- Άλεξ/των) Σαραντίδης Μιχάλης , Πολυβολητής 2

Σχολιάστε

Filed under Strategic thinking

Σχολιάστε