Όπλα σε στυλ τουρκομπαρόκ…

Το τουρκικό γενικό επιτελείο προχώρησε σε δοκιμαστική χορήγηση του νέου ΜΡΤ-76. Και θυμήθηκα τις επιθεωρήσεις του Χάρρυ Κλύνν…

Η αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα εξακολουθεί να πνεει τα λήσθια και κανένας εκ των αρμόδιων φορέων δε δείχνει διατεθειμένος να κάνει κάτι. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση κραύγαζαν ότι θα μείνουν ανοιχτές οι σχετικές βιομηχανίες. Όταν έλεγα ότι δεν είναι δυνατόν μία παράταξη η οποία αποστρέφεται τις ΕΔ να δώσει ζωή στις αμυντικές βιομηχανίες, με πήραν από τα μούτρα (πράγμα αξιοσημείωτο καθώς είναι λίγοι εκείνοι που με φτάνουν για να με παρουν απ τα μούτρα!).
Το επιχείρημα ήταν λογικό καθώς με ρωτούσαν τι έκανα οι παρατάξεις που υποτίθεται ότι είναι υπέρμαχοι των Ενόπλων Δυνάμεων. Ταυτόχρονα όμως άφηνε να πλανάται ανεπηρέαστο το αξίωμα ότι οι αριστερίζουσες κυβερνητικές θέσεις δεν επιθυμούν σχέσεις με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Το θέμα δεν είναι κομματικό αλλά σίγουρα γενικότερο καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν σοβαρό και ουσιαστικό μερίδιο ευθύνης!
Την ίδια στιγμή, η ΜΚΕΚ έχει μπει για τα καλά στην παραγωγή του τουρκικού όπλου που θα αντικαταστήσει πλήρως το G-3A3/4, ένα όπλο που κράτησε στα χέρια του ο Τούρκος στρατιώτης για 40 χρόνια! Ήδη έχει ξεκινήσει η δοκιμαστική χορήγηση του τουρκομπαρόκ κλώνου του ΗΚ-417 σε ορισμένες μονάδες του Τουρκικού Στρατού και μέσα στο 2016 ή 2017, το όπλο θα εξάγεται (χωρίς τη δυνατότητα πλήρως αυτόματης βολής) στην πολιτική αγορά των ΗΠΑ.
Προσέξτε δύο σημαντικά σημεία. Οι Τούρκοι προτίμησαν το διαμέτρημα των 7.62 αντί του 5.56, προφανώς για δύο λόγους. Πρώτον, τα τεράστια αποθέματα πυρομαχικών που ήδη έχυν σε αυτό το διαμέτρημα και δεύτερον, τον μεγαλύτερο φάκελο επιδόσεων του πυρομαχικού αυτού, το οποίο είναι καλύτερο από το 5.56 για τις εμπλοκές στα βουνά του Κουρδιστάν. Προς αυτό συνηγορεί και η εμπειρία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν έχουν δυνατότητα παραγωγής και σε άλλα διαμετρήματα, και σίγουρα οι Ειδικές Δυνάμεις της Τουρκίας θα προμηθευτούν αριθμό όπλων στο 5.56.
Πέρα από τα όποια επιχειρησιακά πλεονεκτήματα μπορεί να έχει η εισαγωγή ενός όπλου σαν το MPT-76 στις τάξεις του Τουρκικού Στρατού, πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι (όπως έχουμε γράψει και παλιότερα) η αμυντική βιομηχανία παράγει ένα προϊόν και για να μείνει ζωντανή, πρέπει να δούμε τα προϊόντα της ακριβώς ως προϊόντα- τα οποία θα προσφέρουν θέσεις εργασίας στον τόπο, θα φέρουν συνάλλαγμα αν εξαχθούν, θα αναβαθμίσουν τη θέση της χώρας γενικά. Ως τότε, απλά θα παραμένουμε χωρισμένοι σε στρατόπεδα… οπλολατρών και οπλομάχων. Τόσο απλά!

Σχολιάστε

Filed under Connecting Science, Strategic thinking

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s