Ινδικό αεροδρόμιο το πρώτο παγκοσμίως με 100% ηλιακή ενέργεια!

Το διεθνές αεροδρόμιο Cochin (CIAL) στην πόλη Kochi της Ινδίας έγινε το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο το οποίο θα καλύπτει πλήρως τις ενεργειακές του ανάγκες από Φ/Β!

Σε συνεργασία με την Bosch εγκαταστάθηκε ένας σταθμός παραγωγής ενέργειας ονομαστικής ισχύος 12MW στο αεροδρόμιο. Βάσει προβλέψεων, ο σταθμός θα παράγει 50MWh/ημέρα!

Ο σταθμός καλύπτει έκταση 50 στρεμμάτων και είναι το μεγαλύτερο σύστημα Φ/Β που εγκαθίσταται σε αεροδρόμιο της Ινδίας. Είναι επίσης το μεγαλύτερο έργο που φέρνει εις πέρας η ομάδα της Bosch Energy and Building Solutions στην Ινδία. Ο νέος σταθμός προστέθηκε σε έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας ισχύος μόλις 1.1MW, επίσης κατασκευασμένο και εγκατεστημένο από τη Bosch.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου για το έργο ο δρ. Steffen Berns, διευθύνων σύμβουλος της Bosch Ltd, «η Ινδία έχει τη δυναμική να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της κυβέρνησης για εγκατάσταση 100GW φωτοβολταϊκών μέχρι το 2022 και η Bosch έχει δεσμευτεί να είναι κομμάτι αυτής της ιστορίας επιτυχίας»

Η Ινδία, είναι μία χώρα με μεγάλη παράδοση στην ενέργεια, τις θετικές επιστήμες και την έρευνα πίσω από αυτές. Τα αεροδρόμια γενικώς αποτελούν καλούς χώρους για τη δημιουργία Φ/Β έργων καθώς χαρακτηρίζονται συνήθως από άνεση χώρου, επίπεδο έδαφος και καθόλου βλάστηση! Τοποθετημένα και στα πλευρά των διαδρόμων προσγείωσης, τηρώντας όμως πάντα τους κανόνες ασφαλείας, θα μπορούσαν να αποτελούν και πολύ καλά ηχοπετάσματα. Ιδανικό θα ήταν και ο διάδρομος προσγείωσης να είναι ο 18/36 (με κατεύθυνση δηλαδή από βορρά προς νότο) αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα!

Αυτό που πρέπει να γίνει καταννοητό από όλους- ακόμη και μηχανικούς οι οποίοι υποτίθεται ότι δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας- είναι ότι το αεροδρόμιο δεν τίθεται εκτός grid! Ασφαλώς και παραμένει διασυνδεδεμένο με το υπόλοιπο δίκτυο και «τραβάει» ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο χωρίς να «ρωτάει» κανείς από πού αυτή παρήχθη! Απλώς, το Φ/Β πάρκο το οποίο είναι εγκατεστημένο στο εν λόγω αεροδρόμιο παράγει τόσες kWh/ έτος οι οποίες είναι ίσες (ή και περισσότερες) από τις συνολικές kWh που το αεροδρόμιο καταναλώνει, καθιστώντας το έτσι, «ενεργειακά ουδέτερο».

1 σχόλιο

Filed under Connecting Science, Αεροπορία

One response to “Ινδικό αεροδρόμιο το πρώτο παγκοσμίως με 100% ηλιακή ενέργεια!

  1. Παράθεμα: Οικονομία στις ΑΠΕ;;; Δεν πάμε καλαάα…. | covert angels

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s