Το CL-415 που έπεσε στις φλόγες της Εύβοιας!

cl415_1

Κατέπεσε ένα Canadair CL-415 (s/n 2055) της 383ΜΕΕΑ ενώ το πλήρωμά του αγωνιζόταν στην κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στα Στείρα της Εύβοιας. Σαν περιστατικό θυμίζει σε πολλά το πρόσφατο περιστατικό με το CL-215 το οποίο όμως είχε αίσιο τέλος. Δυστυχώς, τα δύο μέλη του πληρώματος του εν λόγω CL-415 δε στάθηκαν τόσο τυχεροί. Ο υποσμηναγός (Ι) Χατζούδης και ο σμηναγός (Ι) Στοϊλίδης έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Σαν σήμερα, 23 Ιουλίου το 2007!

Το αεροσκάφος της 113ΠΜ/ 383 ΜΕΕΑ «Πρωτέας» είχε μετασταθμεύσει στην 112ΠΜ στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας προκειμένου να συνδράμει με το πλήρωμά του, στα νότια μέτωπα κατά τον ετήσιο θερινό πόλεμο της ΠΑ με τις φωτιές. Το αεροσκάφος ήταν διαμορφωμένο και για αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου, κι ενώ μαχόταν το πλήρωμα του μοιραίου Canadair της Bombardier, με τη φωτιά στην Εύβοια, η τύχη του σφραγίστηκε για πάντα. Ο κυβερνήτης, σμηναγός Στοϊλίδης είχε σχεδόν 1000 ώρες στον τύπο, ενώ ο υποσμηναγός Χατζούδης, προερχόμενος από τα «δίλιτρα» είχε σχεδόν 200 στα πυροσβεστικά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το αεροπλάνο, πετώντας σε πολύ χαμηλό ύψος, άφησε το υδάτινο φορτίο του και δεν μπόρεσε να πάρει το απαιτούμενο ύψος για να «καθαρίσει» τον ορεινό όγκο μπροστά του. Κατέπεσε κοντά στον επαρχιακό δρόμο μεταξύ Στείρων και Παλαιοποτάμου.

Στην ιστοσελίδα της Β3Α (Bureau of Air Accidents Archives) υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες από την τοποθεσία της θυσίας του διμελούς πληρώματος του CL-415 από τις οποίες σας παραθέτουμε ορισμένες.

cl415_4 cl415_3 cl415_2

Στο airliners.net επίσης, υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες του αεροσκάφους, πριν ακόμη παραδοθεί στην ΠΑ, φορώντας ακόμη, τον αριθμό πολιτικού νηολογίου μαζί με τα διακριτικά της ΠΑ.

Έχουν περάσει κιόλας 8 χρόνια. Ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι εκείνο του 2007 για τον ακήρυχτο αυτόν πόλεμο με τις φλόγες. Κι όμως, είναι τόσο νωπές οι μνήμες που σχεδόν μπορείς ακόμη να μυρίσεις τα αποκαΐδια… Είναι τόσο έντονη ακόμη η μυρωδιά που δεν μπορούμε να τους ξεχάσουμε!

cl415_stoilidis

Σμηναγός Στοϊλίδης Δημήτριος.
Υποσμηναγός Χατζούδης Ιωάννης.
ΕΠΕΣΑΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ!
ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Σχολιάστε

Filed under Αεροπορία, Πεσόντες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s