Σημαιοφόρος Αργυρόπουλος Δημήτριος- Ένας θαλασσινός Ήρωας-Άγγελος…

Η μέρα η σημερινή είναι ιδιαίτερα σπουδαίας σημασίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου. Όχι μόνο της Αεροπορίας αλλά και του Ναυτικού. Σαν σήμερα, είναι η ημέρα κατά την οποία το 1917, έπεσε ηρωικά μαχόμενος υπέρ Πατρίδος ο Σημαιοφόρος Αργυρόπουλος Δημήτριος. Αν σας θυμίζει κάτι το όνομα, μη βιαστείτε… Είναι ο δεύτερος (χρονολογικά και μέχρι τότε) Αργυρόπουλος που δίνει τη ζωή του για την πατρίδα. Ο πρώτος ήταν ο λοχαγός Εμμανουήλ Αργυρόπουλος που σκοτώθηκε στις 4/4/1913.
Ο σημαιοφόρος Αργυρόπουλος όμως έχει από μόνος του μία πρωτιά που, στη σημερινή Ελλάδα της αμφιβολίας και της προσωπικής κερδοσκοπικής συμπεριφοράς πάρα πολλών, ειλικρινά δεν ξέρω πόσοι θα την ήθελαν και από αυτούς, που ενδεχομένως να αποτελόυν εξαίρεση, πόσοι θα την άντεχαν… Ήταν ο πρώτος πεσών Έλληνας αεροπόρος του πρώτου παγκοσμίου Πολέμου.
Η αποστολή του εκείνη τη μέρα ήταν να βομβαρδίσουν με το Henry Farman H.F.20, τους σιτοβολώνες στην πεδιάδα της Κεραμωτής. Ο Αργυρόπουλος με τον παρατηρητή του, Σημαιοφόρο Ψύχα Παντελή, κατά την εκτέλεση της αποστολής τους αναχαιτίστηκαν από καταδιωκτικό Fokker. Πιθανώς να ήταν Fokker D.VI (αν και είδε συμμετοχή στον πόλεμο σε περιορισμένο αριθμό, όπως και το D.V) καθώς το DR.1 και το D.VII ήρθαν αργότερα ενώ το Eindecker ήταν ένα χρόνο πριν.
Γνήσιοι απόγονοι των ελλήνων πολεμιστών, φάνηκαν αντάξιοι των περιστάσεων και παρά το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα πτητικών χαρακτηριστικών του- όποιου- Fokker, απάντησαν στην πρόκληση και ενεπλάκησαν σε αερομαχία μαζί του. Κατά τη διάρκεια των ελιγμών, το Farman του Αργυρόπουλου προσέκρουσε στη θάλασσα και καταστράφηκε ολοσχερώς. Ο τραυματισμένος από τις γερμανικές σφαίρες παρατηρητής Σημαιοφόρος, περισυνελλέγη μετά από τιτάνια μάχη με τα κύματα, αλλά ο πιλότος Σημαιοφόρος Αργυρόπουλος Δημήτριος σκοτώθηκε ακαριαία κατά την πρόσκρουση.
Σαν σήμερα, 5 Ιουνίου, τιμούμε τον πρώτο Έλληνα νεκρό αεροπόρο του Α ΠΠ. Αιώνια τιμή και Δόξα στον Ήρωα Σημαιοφόρο Αργυρόπουλο Δημήτριο!
Έπεσε υπέρ Πατρίδος, εξιδανικεύοντας ότι ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!
ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

5 Σχόλια

Filed under Αεροπορία, Πεσόντες

5 responses to “Σημαιοφόρος Αργυρόπουλος Δημήτριος- Ένας θαλασσινός Ήρωας-Άγγελος…

  1. Παράθεμα: Παναγιώτης Αργυρόπουλος… Άλλος ένας ξεχασμένος ήρωας-άγγελος;;; | covert angels

  2. Παράθεμα: Ελληνοϊταλικός Πόλεμος- 30/10/1940 το πρώτο αίμα για την ΕΒΑ | covert angels

  3. Παράθεμα: Από τη Θάσο στα Δαρδανέλια… το 2015… | covert angels

  4. Παράθεμα: 97 χρόνια από τη λήξη του πολέμου που θα τερμάτιζε τους πολέμους! | covert angels

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s