Σαν σήμερα στο Δρομόνερο το 1896

Συμπληρώνονται φέτος 118 χρόνια από ένα έτος-σταθμό στην ιστορία της Κρήτης και της Ελλάδας. Σήμερα συγκεκριμένα, 14 Ιουνίου, κλείνουν ακριβώς 118 χρόνια από τη σημαδιακή μάχη του Δρομονέρου.

Άλλη μία κρητική επανάσταση, άλλη μία στιγμή της Κρήτης στην οποία οι σελίδες της ιστορίας έχουν γραφτεί με αίμα.

Κι έρχονται κάποιοι ανθρωπόμορφοι, 118 χρόνια μετά από αυτήν την επανάσταση, να αμφισβητήσουν την αρχέγονη σχέση των Κρητών με τα όπλα. Τέλος πάντων, ας μην ξεφεύγω από το θέμα…

Η τουρκική φρουρά του Δρομονέρου δεν μπόρεσε να νικήσει τους ενωμένους Κρήτες, χριστιανούς των γύρω , οι οποίοι κατάφεραν για πρώτη φορά, σημαντική νίκη έναντι του τακτικού τουρκικού στρατού ο οποίος ως τότε θεωρούνταν ανίκητος από τα εαπαναστατούντα τμήματα στην Κρήτη. Η μάχη αυτή θεωρείται ότι άνοιξε τον δρόμο για την αποχώρηση των Τούρκων από το νησί, την επίλυση του κρητικού ζητήματος, την αυτονομία και τελικά, την πολυπόθητη Ένωση. Είναι πλέον ιστορικά αποδεκτό ότι χωρίς αυτή τη μάχη- ή άλλη νίκη αντίστοιχης έκτασης- το εκστρατευτικό σώμα που αποβιβάστηκε στο Ακρωτήρι το 1897 υπό τον Τιμολέοντα Βάσσο, μάλλον δε θα στέλνονταν ποτέ προς ενίσχυση των επαναστατημένων Κρητών.

Ομολογώ πως λίγες μόνο λεπτομέρειες βρήκα για τη μάχη αυτή. Έχω ξεκινήσει όμως, με την πολύτιμη συνδρομή φίλων από Το νησί να ψάχνω. Θα βρω. Θα βρούμε. Θα σας τις μεταφέρουμε. Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε το παρελθόν μας. Πρέπει να μαθαίνουμε, ώστε σε παρόμοιες καταστάσεις να μπορούμε να έχουμε μία πυξίδα να μας οδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση. Γιατί αν δεν μπορούμε να διδαχθούμε από το παρελθόν μας, θα είμαστε καταδικασμένοι να επαναλαμβάνουμε τα σφάλματά μας επ’ άπειρον!

Πέρασα όμως από το μέρος όπου έγινε η μάχη πριν λίγα χρόνια, σε ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στη δυτική πλευρά της Κρήτης. Είχα την τύχη να δω και το εξωκκλήσι που έχτισαν οι ντόπιοι μετά τη μάχη. Προς μεγάλη μου χαρά είδα ότι ο δήμος δεν έχει ξεχάσει και τιμά τους ήρωες της μάχης εκείνης με ένα λιτό αλλά καθ όλα υπαρκτό μνημείο.

Τιμή και δόξα στους ηρωικώς πεσόντες επαναστάτες της μάχης του Δρομονέρου.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Μάχη Δρομονερου

Σχολιάστε

Filed under Μνημειοτουρισμός, Πεσόντες

Σχολιάστε