FAQs σχετικά με τη Φρουρά…

Στη σελίδα αυτή γίνεται μία προσπάθεια απάντησης δικών σας ερωτημάτων σχετικά με τη Φρουρά, την υπηρεσία και τους Εύζωνες. Στα πλαίσια όμως, της διακριτικότητας που επιβάλλει το γεγονός ότι αναφερόμαστε σε μία εν ενεργεία μονάδα του ΕΣ και δεν μπορούν να αναφερθούν τα πάντα! Η σειρά με την οποία απαντώνται τα ερωτήματα θα ακολουθεί όσο γίνεται, μια χρονολογική σειρά στην πορεία της ευζωνικής θητείας.

Η Μαρία έγραψε:

Καλησπέρα. Δηλώνω άσχετη με πολλές απορίες. Ποιά είναι τα κριτήρια επιλογής για υπηρετήσει κάποιος στην Προεδρική Φρουρά? Πόσο διαρκεί η εκπαίδευσή του, με ποιόν τρόπο και πού?? Πως διαπιστώνεται ότι είναι είναι κατάλληλος για Εύζωνος? Χρονικά η θητεία του, ισοδυναμεί με ενός φαντάρου σε άλλο σώμα? αυτά προς το παρόν…ευχαριστούμε Νίκο…

Δεν πειράζει καθόλου, γι’ αυτό είμαστε εδώ!

Ποια τα κριτήρια για να γίνει κανείς Εύζων… Δύσκολη ερώτηση διότι υπάρχουν κάποιες συνθήκες οι οποίες είναι αναγκαίες. Και σε κάποιες γραφειοκρατικές λίστες που θα μπορούσαν να είχαν βγει από κάποιο φάκελο τεχνοκρατών της τρόικα θα αναφέρονταν τα ακόλουθα:

Οι υποψήφιοι Εύζωνες επιλέγονται με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

  • Ανάστημα 1,88 και άνω (με ανώτατο τα 2,05)
  • Άριστη σωματική διάπλαση
  • Άριστη Ψυχοπνευματική Κατάσταση
  • Χαρακτήρας και Ήθος
  • Πίστη προς την Αποστολή του Εύζωνα.

Αυτές όμως οι συνθήκες είναι πολύ γενικές και δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανές συνθήκες. Έχω δει Εύζωνες κοντύτερους από 1.88 και ψηλότερους από 2.05. Τι σημαίνει άριστη σωματική διάπλαση; Για τον στρατό, σημαίνει απλά ότι είναι κάποιος Ι1- τίποτε περισσότερο! Άριστη ψυχοπνευματική κατάσταση. Δηλαδή; Πάλι ότι ο υποψήφιος είναι Ι1. Πίστη προς την αποστολή του Εύζωνα; Μα ο υποψήφιος δεν έχει άποψη για την αποστολή του Εύζωνα. Πώς να έχει πίστη σε αυτήν; Χαρακτήρας και Ήθος. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που σε τελική ανάλυση μετρούν και κάνουν τη διαφορά. Όλα τα υπόλοιπα είναι απαραίτητα αλλά μονάχα επικουρικά.

Η συνολική θητεία ενός Εύζωνος δε διαφέρει χρονικά από εκείνη ενός φαντάρου. Θα πρέπει όμως στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι οι Εύζωνες και η Προεδρική Φρουρά υπάγονται απ ευθείας στην Προεδρία της Δημοκρατίας ενώ οι υπόλοιποι υπηρετούντες φαντάροι, στο ΓΕΕΘΑ και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η ευζωνική εκπαίδευση τελειώνει με την απόλυση του Εύζωνος από το Στράτευμα! Η εκπαίδευση με την έννοια που την εννοεί το ευρύ κοινό, η περίοδος εκπαίδευσης που θα δώσει στους υποψήφιους Εύζωνες το γαλάζιο μπερέ, διαρκεί πέντε εβδομάδες. Πέντε εβδομάδες κατά τις οποίες, αναμφίβολα όλοι όσοι βγαίνουν καταλαβαίνουν γιατί «το όνειρο του Άδη είναι ο ουρανός»! Διεξάγεται στο Στρατόπεδο της Φρουράς «Γεώργιος Τζαβέλας», στη γωνία Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου Αττικού. Για πρόβες για εκδηλώσεις στις οποίες λαμβάνει μέρος η Φρουρά, χρησιμοποιείται το Ζάππειο. Για σωματική άσκηση, η Φρουρά πηγαίνει στον Εθνικό κήπο και στο Καλλιμάρμαρο.

Εγώ ευχαριστώ για τον δίαυλο επικοινωνίας που έχετε ανοίξει!

O vassilis έγραψε:

Τι είναι το ενυδρείο;

Ένας χώρος, συνήθως κλειστός από όλες τις έδρες (ή όλες πλην οροφής) στον οποίο υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να διαμένουν ψάρια. Να σημειωθεί ότι ο μπακαλιάρος (βλ. και σχετική ερώτηση παρακάτω) είναι ψάρι το οποίο λόγω μεγέθους, συνήθως δε χωράει σε ενυδρείο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις όπως πχ το ενυδρείο στο Montpellier της νοτίου Γαλλίας.

O Thanos έγραψε:

Προσωπικα με ενδιαφερει γενικα το ολο θεμα πως ξεκινα η εκπ/ση και πως φτανουμε στο σημειο ο Ευζωνας να ανταπεξελθει στον απαιτητικο βηματισμο και στις εκτελεσεις των εκαστοτε παραγγελματων που βλεπουμε μπρος στο μνημειο τ Αγνωστου Στρατιωτη

Σε ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση κομάντο!

Χωρίς να εμβαθύνουμε ιδιαίτερα στο γενικότερο θέμα της ευζωνικής εκπαίδευσης, μιας και η ερώτηση είναι συγκεκριμένη και αφορά τον βηματισμό, θα επαναλάβουμε απλά, ότι η εκπαίδευση στο σχολείο υποψηφίων ευζώνων είναι ιδιαίτερα απαιτητική, τόσο πνευματικά, όσο και σωματικά.

Σχετικά με τα βήματα που εκτελούνται στο τελετουργικό του «ημιώρου» και της «αλλαγής» είτε αναφερόμαστε στην υπηρεσία σκοπών στο Προεδρικό Μέγαρο είτε σκοπών Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη, κάθε υποψήφιος παίρνει μία σελίδα στην οποία είναι γραμμένη ολόκληρη η ακολουθία της υπηρεσίας. Αφού αποστηθίσει τα βήματα για κάθε στάδιο της υπηρεσίας, ο υποψήφιος πρέπει και να τα εκτελέσει. Στον χώρο της αναφοράς υπάρχουν δύο περιοχές στις οποίες υποψήφιοι (αλλά και Εύζωνες) εκτελούν προσομοίωση της υπηρεσίας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Αντίστοιχα, στον όρχο υπάρχει αντίστοιχη περιοχή προκειμένου να προσομοιώνεται η υπηρεσία στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το δύσκολο και μοναδικό κομμάτι που διακρίνει τους Εύζωνες ως επίλεκτη μονάδα είναι ότι ο καθένας, δεν αποτελεί μονάδα! Αντίθετα, την τελετουργία της αλλαγής και του ημιώρου την εκτελεί σε συγχρονισμό με το «ζευγάρι» του. Πρόκειται λοιπόν για μια διαδικασία εκμάθησης των βημάτων και της επίτευξης του απαιτούμενου συντονισμού και συγχρονισμού ανάμεσα στα δύο μέρη του ζευγαριού.

Η εκτέλεση των παραγγελμάτων κατά την Επίσημη Αλλαγή Κυριακής από τις δύο διμοιρίες (έκαστη με 24 Εύζωνες) σε απόλυτο συγχρονισμό μεταξύ τους είναι αποτέλεσμα εκπαίδευσης η οποία ξεκινά από την αρχή της εβδομάδας. Την επομένη Δευτέρα από την κάθε Παράταξη Κυριακής, γίνεται απενημέρωση και επισημαίνονται τα λάθη που έγιναν την προηγούμενη ημέρα. Καθίσταται σαφές ότι όσο περισσότερες εβδομάδες προπονούνται μαζί οι Εύζωνες, τόσο καλύτερο δέσιμο υπάρχει και τόσο πιο ομαλές είναι οι κινήσεις τους.

Η Marianna έγραψε:

Εγώ πάντα είχα μια απορία : Πως καταφέρνουν να στέκονται τόση ώρα ακίνητοι και προπάντων ασυγκίνητοι ανέκφραστοι στα όσα ερεθίσματα που προκαλούν οι τουρίστες, οι περίεργοι, αυτοί που προκαλούν επί τούτου. Και μη σου φανεί αστείο αλλά αν τύχει μια φαγούρα ή ένα τσίμπημα από ζουζούνι , μέλισσα , πως και κάθονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα ? Τα ανθρώπινα εννοώ..

Όλα όσα αναφέρονται στο ερώτημα, πολύ φυσιολογικά αποτελούν πηγή προβληματισμού για κάποιον που δεν έχει υπηρετήσει στην Προεδρική Φρουρά και κυρίως, δεν έχει εκπαιδευτεί για να υπηρετήσει στη Φρουρά. Είναι η εκπαίδευση που κάνει όλη τη διαφορά. Από την εκπαίδευση θα περάσουν επιτυχώς μόνο όσοι έχουν τη διάθεση και τις αντοχές (ψυχικές και σωματικές) να υπηρετήσουν σωστά και υπεύθυνα ως σκοποί Μνημείου ή Προεδρικού Μεγάρου.

Προσωπικά, θυμάμαι στο Ελ Αλαμέιν, μία μύγα να έχει κολλήσει στα δάκρυα που έτρεχαν στο μάγουλό μου και ενώ προσπαθούσε απεγνωσμένα, δεν μπορούσε να ξεκολλήσει και να φύγει πετώντας. Ήταν απίστευτα εκνευριστικό και κάτι που δεν είχα ζήσει ξανά κατά την υπηρεσία μου αλλά υπέμεινα γιατί απλά, έτσι όφειλα να κάνω. Για την ιστορία να σημειωθεί ότι η μύγα κατάφερε να φύγει μόνη της χωρίς να κάνω εγώ κάποια κίνηση…

Να σημειωθεί ότι τα έντομα, ιδίως τους θερινούς μήνες αποτελούν τρομερό αντίπαλο για τους σκοπούς του Προεδρικού Μεγάρου (λόγω του Εθνικού κήπου) σε αντίθεση με τους Σκοπούς Μνημείου!

Εκτός από την τεράστια ευθύνη που νιώθει κανείς υπηρετώντας στην ευζωνική υπηρεσία, η οποία καθιστά την οποιαδήποτε απαγορευμένη κίνηση, κάτι σαν κόκκινη κάρτα, υπάρχει και ο πάντα απαραίτητος, φόβος της επιβολής της ποινής! Η γνώση δηλαδή ότι ΑΝ κάνω κάτι που δεν πρέπει, θα τιμωρηθώ και μάλιστα αυστηρά, για να μην το κάνω ξανά εγώ ή κάποιος από τους συνυπηρετούντες μου. Όλοι μας κάτω από την αστραφτερή πανοπλία που φροντίζουν οι εκπαιδευτές μας να μας παρέχουν , έχουμε ένα ανθρώπινο κορμί και πολλές ανθρώπινες αδυναμίες οι οποίες από καιρό σε καιρό, έρχονται στην επιφάνεια. Για εκείνες τις στιγμές πρέπει να υπάρχει αντίδοτο! Γνωρίζω Εύζωνα- σειρά μου- ο οποίος τιμωρήθηκε με 5 μέρες φυλακή επειδή έστρεψε το βλέμμα λίγο προς τα δεξιά. Το βλέμμα- όχι το κεφάλι! Δεν κοίταξε ξανά πουθενά παρά μόνο στην ευθεία.

O George έγραψε:

Στον τάφο που υπάρχει στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη υπάρχει κάτι μέσα;

Μη γελάσει κανείς, η ερώτηση είναι πολύ καλή! Γιατί; Μα γιατί πολύ απλά υπάρχει μεγάλη σύγχιση ανάμεσα στον κόσμο, την κοινή πεποίθηση και το τι πραγματικά ισχύει.
Στην πραγματικότητα, και σε αντίθεση με όσα πιστεύει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της Αθήνας, δεν υπάρχει κάτι μέσα στον τάφο, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Πώς θα μπορούσε εξ άλλου, ενώ αποκαλείται κενοτάφειο;
Το όλο μπέρδεμα πηγάζει από δύο αντιμαχόμενες «μόδες» και «τεχνοτροπίες» κατασκευής τέτοιων Μνημείων. Η μία είναι η αρχαιοελληνική. Όπως είναι χαραγμένο και στο Μνημείο από την πλευρά του Ζαππείου, από τον επιτάφειο του Περικλέους «ΜΙΑ ΚΛΙΝΗ ΚΕΝΗ ΦΕΡΕΤΑΙ ΕΣΤΡΩΜΕΝΗ ΤΩΝ ΑΦΑΝΩΝ». Η άλλη είναι η ευρωπαϊκή, της εποχής που κατασκευάζονταν τέτοια Μνημεία σε όλη τη δυτική Ευρώπη και επέτασσε την τοποθέτηση των λειψάνων ενός στρατιώτη που δεν έχει αναγνωριστεί. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο στρατιώτης αυτός ήταν πεσόντας του τότε αποκαλούμενου Μεγάλου Πολέμου (ο οποίος υποτίθεται θα τερμάτιζε τους πολέμους). Την ίδια εποχή (δεκαετία του ’30) κατασκευάστηκε και στην Αθήνα το Μνημείο. Κατασκευάστηκε όμως με βάση την αρχαιοελληνική συνήθεια, στα Μνημεία προς τους πεσόντες να μην τοποθτεούνται οστά αλλά να μένει κενός ο τάφος- κενοτάφειο.

Η Georgia έγραψε:

Πόσες ώρες κάνει σκοπιά ο Εύζωνας;

Μία πολύ ωραία ερώτηση η οποία είναι πράγματι, πηγή παρανόησης μεταξύ Ευζώνων και πολιτών.
Η κάθε υπηρεσία στο Μνημείο, το Προεδρικό Μέγαρο ή την Πύλη κρατά μία (1) ώρα. Ο κάθε Εύζωνας σε υπηρεσία όμως, δεν κάνει ποτέ, μία μόνο υπηρεσία την ημέρα. Το σύνηθες είναι 4-6 ώρες υπηρεσίας το 24ωρο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (οι οποίες γίνεται πάντα προσπάθεια να αποφεύγονται) μπορεί κάποιο ζευγάρι Ευζώνων να κληθεί να κάνει 8 ώρες σε ένα 24ωρο.

O Γιάννης έγραψε:

Φίλε μου ‘coverangels’ να σου κάνω μία ερώτηση.Πόσες ώρες και μέρες την βδομάδα κάνει υπηρεσίες περίπου ένας νέος εύζων και πόσες όταν γίνει παλιός?(όταν δηλαδή ανέβει η νέα σειρά στον λόχο)

Φίλε μου Γιάννη, σε ευχαριστώ για το ερώτημα που έθεσες το οποίο όμως δεν μπορεί να απαντηθεί μονοσήμαντα. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά λοιπόν… Η κάθε υπηρεσία διαρκεί μία (1) ώρα. Είτε στην πύλη, είτε στον Πρόεδρο, είτε στο Μνημείο. Υπό κανονικές συνθήκες, κάθε ζευγάρι (και είναι σημαντικό να τονίζεται η έννοια του ζευγαριού) Ευζώνων που φυλάττουν στο Προεδρικό Μέγαρο ή στο Μνημείο, εκτελεί από 4 ως 6 υπηρεσίες την ημέρα που είναι μέσα και δεν έχει έξοδο. Ένα ζευγάρι που είναι εξοδούχοι, μπορεί να χρειαστεί να κάνουν 1 ή 2 νούμερα πριν βγουν εξοδούχοι το μεσημέρι. Πόσες μέρες «μέσα» θα «σε πάει» είναι κάτι που εξαρτάται από το μέγεθος της κάθε ΕΣΣΟ και των ατόμων που ανεβαίνουν στο λόχο. εμείς ήμασταν 49 άτομα και μας πήγαινε γενικώς 1-1. Οπότε μέσα στην εβδομάδα έκανες 4 μέρες υπηρεσία. Συνολικά λοιπόν, do the math…

Υπάρχει όμως και η περίπτωση των λεγόμενων «συμπληρωματικών». Σε αυτήν την περίπτωση, επειδή προκύπτουν κι άλλες εκδηλώσεις ή υπηρεσίες της Φρουράς (π.χ. Παράταξη Προέδρου, διαπιστευτήρια κλπ) δύο ζευγάρια σε κάθε μία από τις ευζωνικές υπηρεσίες (ΠΜ, ΜΑΣ) και δύο Εύζωνες στην Πύλη, αναλαμβάνουν εναλλάξ, τα νούμερα των πρωινών ωρών κατά τις οποίες η Φρουρά είναι απασχολημένη είτε με την προετοιμασία για τις παράλληλες εκδηλώσεις της είτε με τις εκδηλώσεις αυτές καθ αυτές. Τότε, μπορεί να χρειαστεί ένα ζευγάρι Ευζώνων να εκτελέσει ως και 8 ώρες υπηρεσίας ανά ημέρα.

Ξέρω όμως και μετέπειτα σειρά που ανέβηκαν πάλι 49 άτομα όπως η δική μου αλλά επειδή βγήκαν off ορισμένα άτομα, τους «πήγαινε» και «6 μέσα». Υπήρξε και σειρά πολύ μεγαλύτερη, η οποία είχε άτομα μετά από 3 μήνες ευζωνικής με λιγότερες από 30 ώρες στο ΜΑΣ και που οι υπηρεσίες τους πήγαιναν 1 μέσα 3 έξω. Όπως σε όλες τις μονάδες του ΕΣ, το πόσες υπηρεσίες θα κάνει ένας Εύζωνας με το ζευγάρι του πριν απολυθεί από την Προεδρική Φρουρά, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό, από το μέγεθος της ΕΣΣΟ του υπολογίζοντας ότι δε θα παίρνει αναρρωτικές άδειες κλπ κλπ.

Θεωρητικά, όταν «παλιώσεις» δεν κατεβαίνεις στο Μνημείο ή το Προεδρικό Μέγαρο Πρόεδρο αν και δεν είναι και κάτι εξωπραγματικό. Η ΕΣΣΟ η οποία μόλις ανέβηκε στον Λόχο Ευζώνων συνήθως αναλαμβάνει τις υπηρεσίες σε Μνημείο και Προεδρικό Μέγαρο και η ΕΣΣΟ που παραλαμβάνει από την απολυώμενη, τα λεγόμενα πόστα τα οποία είναι: Παρατηρητές ΜΑΣ και ΠΜ, Δεκανείς Αλλαγής, ΚΨΜ, ΛΥΛ και ΑΜ. Όσοι δεν αναλαμβάνουν κάποιο από τα παραπάνω πόστα εκτελούν την υπηρεσία του Πύλαρχου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις όπου η πύλη θα χρειαστεί να φυλαχθεί από «νέους».

Η Maria έγραψε:

Πολυ ενδιαφέρουσα η συζήτηση Νίκο ..!! Η απορία μου ειναι σχετικά με τις τεχνικές (προφανώς του μυαλού.. αλλα υπάρχουν κι άλλες; ) που χρησιμοποιεί προκειμένου να αποφύγει αυτο που θα τον κανει να κουνηθεί, με ποιον τροπο δηλαδή μπορεί και να απομονώσει δυσάρεστες καταστάσεις ;;; Πιςτευω οτι θα είχε πολυ ενδιαφέρον ως προς το κομμάτι που με αφορά, δηλ. Την ώρα που τρέχει ένας δρομέας και το σώμα θέλει να σταματήσει ή να ελαττώσει .. Πως μπορεί άραγε να απομονώσει τον πόνο και την κουραςη και να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό ;; Καλη επιτυχία Νικο ..!!

Πολύ ωραία και πνευματική ερώτηση!

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!

Ας ξεκινήσουμε με τα ανθρώπινα, όπως ρώτησε και η φίλη Marianna παραπάνω. Θες ας πούμε να φταρνιστείς… Να βήξεις… Πρέπει όμως να κρατηθείς! Δεν μπορεί κανείς να διαννοηθεί το αντίθετο! Υπάρχουν κάποια μικρά κόλπα που ξεγελούν- προσωρινά μονάχα- το σώμα και μπορείς να παρακάμψεις αυτές τις ανάγκες. Αυτά τα κόλπα διδάσκονται στην εκπαίδευση. Από την άλλη, αν για παράδειγμα σε τσιμπάει ένα κουνούπι, προφανώς και δεν μπορείς να κουνηθείς αλλά σκέφτεσαι κάτι το οποίο σε βοηθάει να απομακρύνεις τον εαυτό σου από αυτό. Να σε βοηθήσει να εστιάσεις αλλού. Αυτό το κάτι, είναι διαφορετικό για τον καθένα που υπηρετεί στη Φρουρά.

Τώρα, όταν έχεις διάφορες εικόνες οι οποίες θέλουν να σου αποσπάσουν την προσοχή (προκλητικές τουρίστριες, μεθυσμένοι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, αγριεμένοι αντιεξουσιαστές, αγανακτισμένοι πολίτες και άλλα πολλά παραδείγματα), αναλόγως και με την ένταση στην οποία λαμβάνεις τα ‘ραδιοφωνικά παράσιτα’ η πρώτη ενστικτώδης αντίδραση είναι να αντιδράσεις. Σχεδόν αμέσως όμως αναλαμβάνει η εκπαίδευση. Και η γνώση ότι η στολή που φοράς έχει ένα βάρος το οποίο δεν μπορείς να αγνοήσεις! Πως ό, τι κι αν γίνει, η υπηρεσία σου εκείνη τη στιγμή, στο Ιερότερο μέρος της Πατρίδας, είναι πολύ πιο σημαντική και συμβολική από οτιδήποτε διαδραματίζεται μπροστά σου.

Σε πιο σωματικά/ ανθρώπινα ζητήματα όπως ο πόνος, πάλι ο καθένας έχει διαφορετικό τρόπο που προετοιμάζεται για την κάθε υπηρεσία, αναλόγως και της δυσκολίας που αυτή έχει, είτε λόγω κούρασης είτε λόγω θερμοκρασίας και καιρικών συνθηκών. Οι περισσότεροι από όσους υπηρέτησαν στη Φρουρά, έχουν κάνει υπηρεσίες με ήπια παυσίπονα (π.χ. παρακεταμόλη ), έμπλαστρα, γάζες, λιγότερο ήπια παυσίπονα και αντιφλεγμωνώδη, ό, τι βοηθούσε στην προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που σε ξυπνούσε μέσα στη νύχτα η έντονη μυρωδιά της όποιας θερμαντικής αλοιφής χρησιμοποιούσε ο Εύζωνας που ετοιμαζόταν για υπηρεσία.

Σε όλο αυτό κρύβεται κι ένα είδος εγωισμού και άμιλλας μεταξύ των αδερφών εν όπλοις σε μία διμοιρία. Δε θες να είσαι εσύ εκείνος ο οποίος θα ξεχωρίζει. Που θα διαφέρει επειδή δεν μπόρεσε. Επειδή «γιώτεψε». Έχεις ανάγκη να παραμείνεις κομμάτι της διμοιρίας γιατί στην προκειμένη, διαφορετικότητα σημαίνει προσωπική αποτυχία. Στη Φρουρά μπήκες γιατί ήθελες να γίνεις “Εύζων” και όχι “κάτι σαν Εύζων”.

Ο Chris έγραψε

πόσες τουρίστριες έβγαλες στην θητεία σου ????? χαχαχα
πάμε τώρα στην ανούσια ερώτηση . πως είναι να φοράς τα τσαρούχια ?

Δεν μπορώ να απαντήσω στην πρώτη ερώτηση, καταλαβαίνεις, διαβάζει και η σύζυγος!

Πάμε λοιπόν γρήγορα- γρήγορα, στη δεύτερη.

Η αίσθηση του να φοράς τα τσαρούχια, ένα από τα βαριά (κυριολεκτικά και μεταφορικά) σύμβολα της Ευζωνικής στολής είναι απερίγραπτη. Είναι σα να μπαίνεις σε χρονομηχανή και στα πόδια σου να φοράς την ιστορία των αγώνων των προγόνων σου.

Λένε πως τα τσαρούχια είναι βαριά. Ισχύει. Καθένα από αυτά ζυγίζει τρία κιλά! Αλλά ακόμη περισσότερο βάρος τους δίνουν το αίμα και τα δάκρυα που τα έχουν ποτίσει τόσα χρόνια οι αγώνες των πολεμιστών οι οποίοι τα φόρεσαν πριν από εμας για την Πατρίδα, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Ο Giannis έγραψε:

Μπορεί να υπηρετήσει στην Προεδρική Φρουρά κάποιος που φοράει γυαλιά;

Ασφαλώς φίλε Γιάννη, με την προϋπόθεση όμως ότι μπορεί να τα βγάζει και να φοράει φακούς επαφής όταν θα εκτελεί ευζωνική υπηρεσία. Φυσικά, και αυτό μόνο αν ολοκληρώσει με επιτυχία το σχολείο εκπαίδευσης διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων.

Η Vasiliki έγραψε:

Εγω θα ηθελα να ρωτησω αν παει καποιος κ ειναι ενοχλητικος απεναντι στους ευζωνες…τοτε τι γινεται;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση, ειδικά με όσα έχουμε δει να εκτυλίσσονται από καιρού εις καιρόν… 
Εκτός από τους δύο εν υπηρεσία Εύζωνες Σκοπούς (Μνημείου ή Προεδρικού Μεγάρου), υπάρχει εν υπηρεσία και ένας ακόμη, ο Παρατηρητής ο οποίος φοράει στρατιωτική στολή, την εξόδου. Το χαρακτηριστικό της στρατιωτικής στολής των υπηρετούντων στην Προεδρική Φρουρά είναι το μπερέ γαλάζιου χρώματος. Ο Παρατηρητής είναι Εύζωνας κι εκείνος, ο οποίος έχει ολοκληρώσει την περίοδο της ευζωνικής και ανήκει στην ΕΣΣΟ που είναι η «παλιά». Πριν από πολλά χρόνια, ο Παρατηρητής ήταν του λόχου διοικήσεως και όχι του λόχου Ευζώνων. Ο ρόλος του Παρατηρητή είναι να προσέχει και να ελέγχει τους δύο σκοπούς και δευτερευόντως να κάνει τον… τροχονόμο στους τουρίστες οι οποίοι θέλουν να φωτογραφηθούν με το «ζωντανό αξιοθέατο». Αν λοιπόν κάποιος παραβεί τις προφορικές οδηγίες που επαναλαμβάνει ο Παρατηρητής σε κάθε ομάδα τουριστών, τότε γίνεται εκ νέου παρατήρηση και σύσταση. Οι οδηγίες να σημειώσουμε ότι δίνονται στα ελληνικά και στην πραγματική παγκόσμια γλώσσα- τα σπαστά αγγλικά!
Αν συμβεί κάτι που δεν το έχει αντιληφθεί για κάποιον από μια πληθόρα λόγων, ο Παρατηρητής, ο Σκοπός σηκώνει το όπλο του από το «παρά πόδα» στο ισχύο και χτυπάει στο μάρμαρο το πέλμα του κοντακίου. Ενημερώνει έτσι τον Παρατηρητή ότι χρειάζεται την παρέμβασή του.

Προσωπικά είχα βρεθεί να εκτελώ καθήκοντα σκοπού τη βραδιά του μεγάλου τελικού του Champions League που είχε γίνει στην Αθήνα (κάποιοι μπορούν να υπολογίσουν και πότε υπηρέτησα στη Φρουρά με αυτήν την πληροφορία). Μπροστά μου ήρθε ένας μεθυσμένος οπαδός ο οποίος από την προφορά του κατάλαβα ότι ήταν γνήσιος Λονδρέζος και μάλιστα, από το ανατολικό Λονδίνο. Η ανάσα του μύριζε αλκοόλ χωρίς να χρειάζεται να με πλησιάσει στην απόσταση που με πλησίασε. Παρ’ όλα αυτά, έμεινα ακίνητος όπως προστάζει το καθήκον. Χτύπησα το όπλο μου προκειμένοου να έρθει ο Παρατηρητής μονάχα όταν τον άκουσα να με βρίζει και να μου προτείνει διάφορα…πονηρά!!! Και δεν ήταν τόσο ο φόβος ότι θα πάθω κάτι που με έκανε να χτυπήσω το όπλο όσο ότι μέσω εμού, αν συνέβαινε κάτι, θα χαλούσε η εικόνα της Φρουράς και του εν υπηρεσία Εύζωνα. Οπότε «έφερα» τον Παρατηρητή να απομακρύνει τον «ταραξία».

Όταν είχε έρθει ο κλαρινογαμπρός που απλά ήθελε να το παίξει μάγκας στα γκομενάκια, δεν είχε χρειαστεί να καλέσω τον Παρατηρητή (ασχέτως που από τη δική του σκοπιά παρατηρούσε και γελούσε από μέσα του με αυτό που έβλεπε). Τον έβαλα στη θέση του, μόνος μου.

Η Georgia έγραψε:

Αλλάζετε καθόλου στολή όλη μέρα; Αν όχι, πώς μπορείτε και φοράτε το καλσόν αυτό όλη μέρα;

Να διευκρινίσουμε ΠΡΩΤΑ- ΠΡΩΤΑ ότι κανείς Εύζωνας δε φοράει καλσόν! Τουλάχιστον όχι όσο υπηρετεί- τις ώρες εκτός στρατοπέδου και εντός κλίνης, δεν μπορώ να πάρω όρκο για κανέναν! Μάλλινες λευκές κάλτσες φορουν οι Εύζωνες και μάλιστα, δύο ζεύγη (εσωτερικές και εξωτερικές).

Προφανώς η ερώτηση αφορά την ευζωνική στολή και αν αλλάζουμε στολή για να βάλουμε κάποια άλλη. Η απάντηση είναι καταφατική καθώς η ευζωνική στολή φοριέται μόνο κατά την ευζωνική υπηρεσία. Τις ώρες που δεν είναι ο σκοπός στο Μνημείο, την Πύλη ή το Προεδρικό Μέγαρο, φοράει τη συνηθισμένη στολή που φορούν οι υπηρετούντες στον ΕΣ, με τη διαφορά ασφαλώς του γαλάζιου μπερέ και των επιρραμμάτων που φέρουν σε μπλε φόντο με λευκά γράμματα σε αρχαική μορφή, τις λέξεις ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ. Περισσότερα για τις ευζωνικές στολές μπορείτε να βρείτε στο άρθρο αυτό.

Ο NIKOS έγραψε:

Που μπορούμε να απευθυνούμε για μπλουζακια ΠΦ ;
Στα καταστήματα με στρατιωτικά είδη βρίσκεις τα πάντα εκτός από ΠΦ!

Φίλε μου δυστυχώς ή ευτυχώς, προϊόντα ΠΦ βρίσκει κανείς μόνο στο ΚΨΜ της ΠΦ και αν έχει το κονέ, απ’ ευθείας στον προμηθευτή.
Η αλήθεια είναι πως είμαστε κλειστή ομάδα και πολύ μικρότερη οικογένεια σε πληθυσμό από τους καταδρομείς ή τους αλεξιπτωτιστές οπότε τα μαγαζιά ενδεχομένως δε βλέπουν να έχουν αγοραστικό κοινό με τους Ευζωνες.
Σε λίγο καιρό όμως, ευελπιστούμε να υπάρχει μία σειρά ευζωνικών προϊόντων, τα οποία όμως θα είναι από τον Σύλλογο Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς.

Ο Panayiotis έγραψε:

Τι είναι ο μπακαλιάρος;

Όπως είχε γράψει κι ένας άλλος Εύζωνας πριν πολύ λίγα χρόνια, ψάρι ιδιαίτερης νοστιμιάς το οποιο απαντάται στις βαθιές θάλασσες και τις διμοιρίες των Ευζώνων. Κι εγώ θα συμπληρώσω ότι είναι το ιδανικό ψάρι για να ξεκινήσει κανείς τα ψαρικά στη βρεφική διατροφή!

Ο Dimitris έγραψε:

Νικόλα καλησπέρα και καλή αρχή, θα ήθελα να ήξερα ποια είναι τα συναισθήματα που διακατέχουν έναν Εύζωνα, όταν για τελευταία φορά κάνει την διαδρομή προς το μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη!

Εμπνευσμένη ερώτηση και ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνεις να θυμηθώ εκείνα τα λεπτά, εκείνης της υπηρεσίας …

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή… Πώς νιώθει κανείς όταν ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Μνημείο… Αν και μπορώ να σας μεταφέρω την προσωπική μου αίσθηση, από συζητήσεις με Εύζωνες διαφόρων σειρών, καταλήγουμε ότι όλοι όσοι πραγματικά ποθούσαμε αυτό που κάναμε, είχαμε περίπου το ίδιο συναίσθημα…

Οι πρώτες υπηρεσίες είναι βραδινές και έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Δεν μπορεί η Φρουρά να παρουσιάσει μέρα μεσημέρι «στραβάδια» που δεν ξέρουν καλά- καλά τον χώρο ή τα βήματα και ακόμη έχουν πόδια που τρέμουν υπό το ασφυκτικό βάρος των τσαρουχιών που φορούν. Έτσι λοιπόν, έρχεσαι αντιμέτωπος με το νυχτερινό Μνημείο. Φωτισμένο μονάχα από τα πλαϊνά και με τις σκιές να παίζουν παντού γύρω σου. Ενώ κοιτάς στην ευθεία, με την περιφερειακή σου όραση βλέπεις τους Εύζωνες που φεύγουν από τη σκοπιά να αφήνουν τη σκιά τους στον τοίχο του Μνημείου. Και μπορείς να νιώσεις όλες τις προηγούμενες γενιές πολεμιστών που πάλεψαν για τα δικαιώματα που έχεις και θεωρείς δεδομένα σήμερα να έρχονται και να συναντούν τα πρώτα σου βήματα πάνω στον Ιερό αυτό χώρο από Αιώνιο Μάρμαρο. Ο Άγνωστος Στρατιώτης, ξαπλωμένος ανάσκελα, παρ’ όλο που δεν κινείται, μπορείς να νιώσεις ότι σηκώνεται από την κλίνη του για να σε δει καλύτερα και να κρίνει το κάθε σου βήμα. Όλοι έχουν παρόμοια αισθήματα ανυπομονησίας και φόβου πριν την πρώτη τους Υπηρεσία στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Αν θέλετε την εμπειρία από την πρώτη Υπηρεσία ενός άλλου Εύζωνα, ο οποίος με τίμησε με το να μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, μπορείτε να διαβάσετε εδώ!

Η τελευταία φορά δεν είναι τόσο ίδια εμπειρία για όλους τους Εύζωνες. Πολλοί, έχοντας κουραστεί από τις φαινομενικά ατελείωτες ώρες ακινησίας στο Μνημείο, βλέπουν την τελευταία τους υπηρεσία ως μία ανακουφιστική αλλαγή. Εγώ, και το λέω και με ολίγη ντροπή, δεν ήθελα να τελειώσει. Ήταν σα να χάνω έναν συμπολεμιστή, έναν συνοδοιπόρο ο οποίος μπορούσε να ακούσει τις πιο ενδόμυχες σκέψεις μου και να με συναισθανθεί. Ένιωθα σα να κόβεται ο ομφάλιος λώρος με την ευζωνική υπηρεσία στο Μνημείο. Και όσο πλησίαζε η ώρα, τόσο πιο έντονα γίνονταν τα αισθήματα του αποχωρισμού. Για μένα προσωπικά, αυτή η τελευταία υπηρεσία ήταν 06:00-07:00. Και καθώς ξημέρωνε, ένιωθα σαν το alter ego του Καρλομάγνου που ήθελε να μείνει για πάντα το φεγγάρι στον ουρανό αποτρέποντας τον ήλιο από το να πάρει τη θέση του στο ουράνιο στερέωμα.

Σχετικά με την τελευταία υπηρεσία, διαβάστε και τη μαρτυρία του συνεύζωνος κ. Παπαδόπουλου εδώ.


Ο Panos έγραψε:

Πόσο παραπάνω πληρώνεστε για να είστε φαντάροι στη Φρουρά;

Μία φαινομενικά απλή ερώτηση η οποία όμως κρύβει ορισμένες σημαντικές ανακρίβειες…
1ον, δεν υπηρετούν φαντάροι στη Φρουρά, καλύτερα να ψάξετε σε κάποιον Μεικτό Λόχο για τέτοιους. Στη Φρουρά υπηρετούν Εύζωνες.
2ον, από όσους υπηρετούν τη θητεία τους στον ΕΣ, ανάλογα και με τον βαθμό που φέρει (έφεδρος δεκανέας, έφεδρος λοχίας) και ό,τι άλλα επιδόματα δικαιούται, καθένας παίρνει ως μηνιαία αποζημίωση το ποσό που του αντιστοιχεί. Όσοι υπηρετούν στη Φρουρά, παίρνουν μία ΕΠΙΠΛΕΟΝ αποζημίωση των ΜΗΔΕΝ ευρώ σε σχέση με κάποιον άλλο υπηρετούντα στην Αθήνα.
Προσωπικά, δε νομίζω κάποιο παραπάνω επίδομα να μου έκανε κάποια διαφορά. Δεν υπηρέτησα στη Φρουρά για 1, 2, 5 ή 10 ευρώ παραπάνω. Θα μου πει κανείς, ούτε στα αλεξίπτωτα υπηρετεί κανείς για το επίδομα, είναι ωραίο όμως να αναγνωρίζει το Κράτος τις θυσίες που κάνεις για την Ιστορία και την Πατρίδα. Δε θα διαφωνήσω. Οι ανάγκες όμως σε αλεξιπτωτιστές ήταν ανέκαθεν μεγαλύτερες σε αριθμούς απ’ότι σε Εύζωνες. Χρειάζεται κάποιες φορές ένα επιπλέον δέλεαρ. Στη Φρουρά δεν υπάρχει τέτοια αναγκη. Και όσο δεν υπάρχει επιπλέον αποζημίωση, δε θα έχουν κανέναν λόγο να παρουσιαστούν στη Φρουρά, άτομα που δεν αγαπούν την έννοια του Εύζωνα και δεν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ Εύζωνα και φαντάρου… Σαφώς, εξαιρέσεις υπάρχουν παντού και κανένα σύστημα δεν είναι απολύτως στεγανό. Οι εξαιρέσεις όμως αυτές απλά επιβεβαιώνουν τους υφιστάμενους κανόνες.

Η ΜΑΤΙΝΑ έγραψε:

Να ρωτησω κατι ισως ειναι χαζο….τιμω την χωρα μου κ θαυμαζω τα παλικαρια μας που στεκονται εκει αλλα τωρα λογω των καιρικων συνθηκων τι θα γινοταν αν ηταν λιγο πιο χαλαρα στο μνημειο του αγνωστου στρατιωτη???

Ματίνα, εξ αρχής θεωρούμε ότι ο καθένας που μπαίνει στη διαδικασία να αναρωτηθεί κάτι για τη Φρουρά, τιμά τη χώρα μας και σέβεται την προσπάθεια των Ευζώνων. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να το αμφισβητήσουμε αυτό- εξ αρχής τουλάχιστον. Καθόλου χαζή δεν είναι η ερώτηση, είναι όμως πολυεπίπεδη και δημιουργεί από μόνη της άλλα ερωτήματα τα οποία δεν βοηθούν στην εκτέλεση των καθηκόντων της Φρουράς. Και εξηγούμαι…

Τι σημαίνει όμως ακραίες καιρικές συνθήκες; Είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες; Γιατί να είναι οι χαμηλές και να μην είναι οι πολύ υψηλές; Και ποιό το όριο μεταξύ χαμηλών και πολύ χαμηλών ή υψηλών και πολύ υψηλών θερμοκρασιών; Όταν φυσάει θα πρέπει να κάνουν κανονικά τα βήματα του ημιώρου ή όχι; Στα πόσα μποφόρ θα πρέπει να υπάρχει η διαφοροποίηση; Ένα στράτευμα λειτουργεί με βάση τις διαταγές. Οι καλές διαταγές είναι ρητές και ξεκάθαρες. Αυτό εξασφαλίζει και τη λειτουργία στο πλαίσιο του standard work, δηλαδή της τυποποίησης- όλοι ξέρουν το ίδιο και πέρα από την κατά διαστήματα ράδιο-αρβύλα που θα πετάγεται, όλοι μαθαίνουν το ίδιο πράγμα. Ξέρουμε λοιπόν ότι κάτω από μία συγκεκριμένη θερμοκρασία οι σκοποί φέρουν δερμάτινα μαύρα γάντια, και κάτω από μία άλλη θερμοκρασία, οι σκοποί φορούν τη χοντρή μάλλινη κάπα- ιστορικό κειμήλιο των Ευζώνων των ταγμάτων οροφυλακής. Αυτά περιγράφονται στον στρατιωτικό κανονισμό και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση από κανέναν (ανεξαρτήτως των διαφόρων απόψεων που εκφράζονται στο διαδίκτυο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης). Επίσης, το πότε αλλάζουν οι στολές στο στράτευμα από χειμερινές σε θερινές και το ανάποδο, είναι επίσης καθορισμένο σαφώς και αφορά όλες τις μονάδες του ΕΣ αλλά και των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Αν κάνει πολλή ζέστη τον Μάρτιο, ο Εύζωνας δεν έχει την επιλογή να φορέσει τον θερινό ντουλαμά αντί του χειμερινού, με τον ίδιο τρόπο που τις Κυριακές και τις αργίες, μεταξύ Έπαρσης και Υποστολής Σημαίας, ο Εύζων φοράει τα Λευκά και όχι ντουλαμά.

Πέρα από το τυπικό κομμάτι όμως υπάρχει και το ηθικό που για τη Φρουρά συγκεκριμένα είναι ίσως σπουδαιότερο από το καθαρά λειτουργικό/ επιχειρησιακό. Ο τρόπος με τον οποίο αποδίδουμε τιμές και εκτελούμε παραγγέλματα στον στρατό είναι συγκεκριμένος. Προς τους νεκρούς στέκεται κανείς ΠΡΟΣΟΧΗ. Και ανάμεσα στα παραγγέλματα εκτελούμε ΑΚΙΝΗΣΙΑ. Δεν υπάρχει πιο κατάλληλη ή λιγότερο κατάλληλη στιγμή για να φυλάει κανείς το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και τη μνήμη εκείνων που έπεσαν υπέρ Πατρίδας και Ελευθερίας. Όπως επίσης, δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα ως υπερασπιστές της Μνήμης και της Ιστορίας των νεκρών μας, να επιλέγουμε το πώς θα τους τιμήσουμε. Εκείνοι δεν επέλεξαν το πού ή το πώς θα πεθάνουν. Άλλοι άφησαν την τλευεταία τους πνοή στην καυτή έρημο της βορείου Αφρικής, άλλοι στην παγωμένη κορυφή του Υψώματος 731. Κάποιοι ακαριαία από εχθρική βολίδα, κάποιοι στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμό, κάποιοι από κρυωπαγήματα. Εμείς δεν μπορούμε να επιλέξουμε πότε θα τιμούμε τη μνήμη τους. Γιατί στην τελική, αν επαφίεται στην ευσυνειδησία του καθενός να πάει για υπηρεσία όπως οφείλει, δεν έχουμε στρατιωτική μονάδα (έστω και τιμητικής φύλαξης του Μνημείου) αλλά τάξη παρθεναγωγείου.


Η Dimitra έγραψε:

Ποιά τα κριτήρια για έναν Εύζωνα που θέλει να μπει στη μπάντα της Προεδρικής Φρουράς;

Ορίστε; Οκ… Back to basics… Presidential Guard 1.0.1 λοιπόν…
Η απορία είναι πρόσφατη οπότε υποθέτω ότι δημιουργήθηκε λόγω της παραπληροφόρησης των ημερών, με τα δημοσιεύματα που ήθελαν «η μπάντα της ΠΦ να παιανίζει τον γαλλικό Εθνικό ύμνο».
Η Προεδρική Φρουρά ΔΕΝ ΕΧΕΙ δική της μπάντα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον εθνικό ύμνο παιάνιζε η μπάντα του ΠΝ.
Πράγματι, κάθε Κυριακή που η Φρουρά βγαίνει από το στρατόπεδο και κατεβαίνει στο Μνημείο για να εκτελέσει την επίσημη αλλαγή Κυριακής, προπορεύεται μία μπάντα. Αυτή όμως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ της Φρουράς. Εκ περιτροπής, συμμετέχουν κάθε Κυριακή στο παγκοσμίως γνωστό αυτό, τελετουργικό η μπάντα της ΠΑ, του ΠΝ, του ΛΣ, του ΠΣ, της ΕΛΑΣ, του ΕΣ.

Ο Boris έγραψε:

Τελικά ποιό είναι το σωστό; Εύζωνες ή Εύζωνοι;

Μία από τις πολύ καλές, όσο και θεμελιώδεις ερωτήσεις που έχουμε λάβει. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι και τόσο… Frequently Asked αλλά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση! Να σημειωθεί ότι το παρόν είναι καθαρά προσωπική εκτίμηση και δεν αποτελεί γνήσια γλωσσολογική ή φιλολογική προσέγγιση και μελέτη!
Έχουμε λοιπόν και λέμε… Η αρχική λέξη, που συναντάται και στα ομηρικά έπη είναι «Εύζων». Στη δημοτική, οι περισσότερες καταλήξεις που έχουν προστεθεί σε τέτοιες λέξεις, προέρχονται από τη γενική πτώση αυτών των λέξεων. Οπότε, η γενική είναι «του Εύζωνος» οπότε και ο Εύζων γίνεται… Εύζωνος. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, προστίθεται η κατάληξη προερχόμενη από την αιτιατική, κλητική πτώση (όπως πχ ο Απόλλων- του Απόλλωνος- τον Απόλλωνα, που έχει μετεξελιχθεί στο γνωστό «ο Απόλλωνας» ή αντίστοιχα, «ο Ιάσωνας»). Κρίνοντας από αυτά η αλλαγή της λέξης «Εύζων» σε «Εύζωνας» και πάλι στέκει ως ορθή.
Ανάλογα όμως τώρα, ποιά μορφή θα χρησιμοποιηθεί στον ενικό (Εύζων, Εύζωνος, Εύζωνας) θα πρέπει να γίνει και η αντίστοιχη μεταφορά στον πληθυντικό. Δεν μπορεί δηλαδή «ο Εύζωνας» να γίνει «οι Εύζωνοι». Έχουμε λοιπόν, Εύζωνος- Εύζωνοι και Εύζωνας- Εύζωνες.
Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι με τα χρόνια, πολλές άλλες προσαρμογές των λέξεων αυτών έχουν υπάρξει και χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα της Φρουράς. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η λέξη Ευζωναραίοι, τα Ευζώνια, ακόμη και αλλαγές στον τονισμό της λέξης (φαινόμενο καθόλου σπάνιο για νησιωτικές περιοχές) όπως η λέξη Ευζώνοι.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι, παρά το γεγονός ότι έχουμε αποδεχτεί ορισμένες μορφές της λέξης ΕΥΖΩΝ, είτε για λόγους ηχητικής αισθητικής είτε λόγω καθημερινής χρήσης και συνήθειας, το πλεόν ορθό είναι το ΕΥΖΩΝΟΣ- ΕΥΖΩΝΟΙ.

Η Aliki έγραψε:

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πολλές απορίες γιατί υπηρέτησε ένας φίλος στην Φρουρά, οπότε έχω ακούσει πολλά και διάφορα. Θεωρώ πάντως ότι το πιο ενδιαφέρον είναι αυτό που ήδη έγραψε ένας φίλος νωρίτερα, δηλαδήτο πώς κατορθώνουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του σώματός τους. Ο φίλος μου πάντως λέει ότι η εκπαίδευση αυτή τον έχει βοηθήσει και στην επαγγελματική ζωή του, γιατί ξέρει πώς να μην εκφράσει συναισθήματα όταν δεν πρέπει Θα είχε ίσως ενδιαφέρον και μια ματιά στην ανθρωπογεωγραφία των Ευζώνων. Πόσοι είναι από αστικές και πόσοι από αγροτικές περιοχές. Ποιό είναι το μορφωτικό τους επίπεδο. Επίσης πόσοι είναι εθελοντές και πόσοι επιλέγονται από τον στρατό και με ποιά κριτήρια, πέραν της σωματικής διάπλασης. Τέλος, αν θυμάμαι καλά, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιεροτελεστία του ντυσίματος ( δεν μπορείς να ντυθείς μόνος σου !) και η φροντίδα της φουστανέλλας ( θυμάμαι αμυδρά ότι έιναι μια περίπλοκη διαδικασία). Καλή επιτυχία !

Για κάποιον που φαινομενικά «δεν έχει πολλές απορίες» θέσατε πολύ ωραία ερωτήματα!

Είναι γεγονός ότι η ευζωνική εκπαίδευση βοηθάει πολύ και στη μετέπειτα, μετά Φρουράς ζωή. Χαριτολογώντας λέμε ότι όσο κι αν γκρινιάζει η σύζυγος, μπαίνουμε σε ευζωνικό mode και βγαίνουμε όταν εκείνη πλέον έχει ξεθυμάνει! Υπάρχει βεβαίως ο κίνδυνος να οδηγήσουμε σε κλιμάκωση της κρίσης, ακριβώς λόγω αυτής μας της «αδιαφορίας»!

Διατηρώντας επαφές με Εύζωνες από διάφορες σειρές, έχω γνωρίσει λογιστές, προγραμματιστές, μηχανικούς, επιστήμονες, αγρότες, οικοδόμους, γεωπόνους, πτυχιούχους οι οποίοι επεδίωξαν να μπουν μόνιμα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας (άλλοι τα κατάφεραν, άλλοι όχι), γυμναστές, δασκάλους, φυσιοθεραπευτές, δικηγόρους, αυτοκινητιστές και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι συνέχισαν την οικογενειακή επιχείρηση ή έκαναν κάτι δικό τους. Παιδαγωγούς οι οποίοι ασχολούνται με παιδιά με ειδικές ανάγκες και αν μη τι άλλο χρειάζονται τεράστια ψυχικά αποθέματα και υπομονή. Έχω γνωρίσει επίσης μοντέλα και μπασκετμπολίστες οπότε νομίζω γίνεται κατανοητό ότι είναι δύσκολο να ταιριάξουμε τον Εύζωνα με κάποιο «επαγγελματικό καλούπι».

Οι περισσότεροι που γνώρισα προέρχονταν από κάποιο αστικό κέντρο. Με έναν πολύ χονδροειδή υπολογισμό, περίπου οι μισοί ήταν από την Αθήνα και οι άλλοι μισοί από κάποιο άλλο αστικό κέντρο. Ενώ για να γίνεις Εύζων και να πάρεις τον γαλάζιο μπερέ πρέπει- ως γνωστόν- να το λέει η καρδιά σου, όσοι ήταν από αγροτική περιοχή ήταν πραγματικά σκληρά καρύδια! Ο γνωστός και ως «δακρυσμένος Εύζων» είναι ακριβώς ένα τέτοιο παράδειγμα Εύζωνα καταγόμενου από αγροτική περιοχή κοντά στο Δίστομο, ο οποίος στάθηκε και εκτέλεσε την υπηρεσία του υποδειγματικά όταν οι συνθήκες ζόρισαν πολύ πέρα από τα συνηθισμένα…

Οι ζωές όλων μας πριν και μετά τη Φρουρά είναι τόσο διαφορετικές όσο και ο καθένας μας. Ανάμεσα μας όμως θα υπάρχει πάντα το δέσιμο που αναπτύσσεται μονάχα σε στρατιώτες που κουβάλησαν το βάρος του διπλανού τους όταν οι δυνάμεις εκείνου στερεύανε. Και που χωρίς να χρειαστεί να το ζητήσουν, έλαβαν την ίδια μεταχείριση όταν τη χρειάστηκαν.

Είναι μύθος ότι στη Φρουρά υπηρετείς «με το ζόρι». Όλοι είναι εθελοντές. Ασφαλώς και οι αξιωματικοί που εμφανίζονται στα Κέντρα Νεοσυλλέκτων θα πουν και θα τονίσουν διάφορα καλά της Φρουράς ώστε να προσελκύσουν κόσμο αλλά ασφαλώς αυτό το κάνουν όλοι! Όποιος δε θέλει ή δεν μπορεί, τάγμα! Πολλοί πάνε στο λόχο υποψηφίων της Φρουράς μόνο και μόνο γιατί είναι το ενδιάμεσο βήμα για να βρεθούν στον ΜΛΑΤ. Μετά φεύγουν. Απλά τα πράγματα! Σχετικά με τα κριτήρια επιλογής, δείτε παραπάνω.

Το δεύτερο τελετουργικό που είναι μοναδικό στη Φρουρά, εκτός από αυτό των βημάτων της Ευζωνικής υπηρεσίας, είναι αυτό του ντυσίματος. Στην αρχή, τα δύο μέλη του ευζωνικού ζευγαριού, βοηθούν ο ένας τον άλλο, να ντυθεί, διότι κανείς δεν μπορεί να ντυθεί μόνος, ειδικά όταν πρόκειται να φορέσει τα Λευκά. Ο ντουλαμάς, ακόμη και ο χειμερινός, είναι πιο απλή υπόθεση. Όσο περνάει όμως ο καιρός και εξοικειώνεται ο Εύζωνας με τα κομμάτια της ευζωνικής στολής, τόσο πιο εύκολη γίνεται η διαδικασία του ντυσίματος και σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, μπορεί και ντύνεται τα Λευκά, μόνος.

Δεν μπορούμε όμως, όσος καιρός κι αν έχει περάσει, να ελέγξουμε οι ίδιοι, το ντύσιμό μας και τη γενικότερη εμφάνισή μας. Αν και με τον καιρό υπεισέρχεται ο παράγοντας της γνώσης, της ρουτίνας- εν ολίγοις της εμπειρίας- τον έλεγχο αυτόν τον κάνει υποχρεωτικά το έτερο μέλος του ζευγαριού. Εκεί έγκυται και το μεγαλύτερο μέρος του δεσίματος ανάμεσα στα ζευγάρια. Τον εντοπισμό και τη διόρθωση της ατέλειας- όχι σε σένα αλλά στο ζευγάρι σου- πριν πας για υπηρεσία.

58 responses to “FAQs σχετικά με τη Φρουρά…

 1. Ρούφηξα τα όσα έγραψες – απάντησες σε όλους, πρωτόγνωρα και συναρπαστικά Νίκο !! Σ’ευχαριστώ !

  Μου αρέσει!

  • Εγώ σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις και γνώσεις μου!

   Μου αρέσει!

  • Γιάννης

   Καλησπέρα, θα ήθελα να μάθω με ποιον τρόπο δηλώνεις για εύζωνας και αν είναι σίγουρο ότι θα επιλεχθεις για την εκπαίδευση εφόσον πληρεις τα κριτηρια. Αν όχι, πως γίνεται η επιλογή;

   Μου αρέσει!

   • Καλησπέρα Γιάννη, για την ΠΦ δηλώνεις επιθυμία ένταξης στη μονάδα όπου παρουσιάζεσαι. Στη μονάδα σου θα έρθει κάποιος αξιωματικός από την ΠΦ για επιλογή. Σε εκείνον θα εκφράσεις εκ νέου επιθυμία και εκείνος θα κρίνει αν πληρείς τα κριτήρια. Αν πληρεί ο υποψήφιος τα κριτήρια επιλέγεται για το λόχο υποψηφίων. Αν θα ολοκληρώσει επιτυχώς την περίοδο εκπαίδευσης είναι μια εντελώς άλλη συζήτηση!

    Μου αρέσει!

 2. Νίκο, εξαιρετικό άρθρο, όπως πάντα. Ιδιαίτερα εκτίμησα τις περιγραφές των πρώτων και της τελευταίας ώρας υπηρεσίας. Τελικά είναι κοινό γνώρισμα αρκετών…

  Μου αρέσει!

  • Να’σαι καλα Ευζωναρα! Σε ευχαριστω πολυ! Αυτοι που περασαμε,πονεσαμε,ακουμπησαμε και στο τελος-τελος,αγαπησαμε, δεν ειμαστε πολλοι. Αλλα δεν εχουν σημασια οι αριθμοι… Ου ποσοι αλλα που!!!

   Μου αρέσει!

 3. panos

  πολύ καλός. συνέχισε

  Μου αρέσει!

 4. Γιάννης

  Φίλε μου ‘coverangels’ να σου κάνω μία ερώτηση.Πόσες ώρες και μέρες την βδομάδα κάνει υπηρεσίες περίπου ένας νέος εύζων και πόσες όταν γίνει παλιός?(όταν δηλαδή ανέβει η νέα σειρά στον λόχο)

  Μου αρέσει!

  • Φίλε μου Γιάννη,
   πολύ ωραία ερώτηση η οποία και μεταφέρεται στις ερωτήσεις των υπολοίπων φίλων όπου και απαντάται (κάτω από τη Georgia και πριν τη Maria)!
   Να σημειώσω μόνο επί του παρόντος ότι το ιστολόγιο αναφέρεται σε συγκεκαλυμμένους (covert) αγγέλους και όχι αγγέλους της κάλυψης ()

   Μου αρέσει!

 5. Παράθεμα: Μύθοι ή πραγματικότητες;! | covert angels

 6. NIKOS

  Που μπορούμε να απευθυνούμε για μπλουζακια ΠΦ ;
  Στα καταστήματα με στρατιωτικά είδη βρίσκεις τα πάντα εκτός από ΠΦ!

  Μου αρέσει!

  • Φίλε μου δυστυχώς ή ευτυχώς, προϊόντα ΠΦ βρίσκει κανείς μόνο στο ΚΨΜ της ΠΦ και αν έχει το κονέ, απ’ ευθείας στον προμηθευτή.
   Η αλήθεια είναι πως είμαστε πολύ κλειστή ομάδα και πολύ μικρότερη οικογένεια σε πληθυσμό από τους καταδρομείς ή τους αλεξιπτωτιστές οπότε τα μαγαζιά ενδεχομένως δε βλέπουν να έχουν αγοραστικό κοινό με τους Ευζωνες.

   Μου αρέσει!

 7. Μαριάνθη

  Καλησπερα. Έχω μια ερώτηση ο αδερφός πριν από ένα χρόνο έκανε επέμβαση κιρσοκηλης. Παρουσιαστηκε στον στρατό και θέλει πολύ να υπηρετήσει ως εύζωνας ,είναι πρόβλημα αυτό που είχε περάσει?ευχαριστώ πολύ!!!

  Μου αρέσει!

  • Καλησπέρα σας αγαπητή μου.
   Δεν έχω τις απαιτούμενες ιατρικές γνώσεις αλλά θα ρωτήσω δύο γιατρούς οι οποίοι είναι στο άμεσο οικογενειακό/ φιλικό μου περιβάλλον και θα σας απαντήσω τόσο εδώ όσο και μέσω e-mail.
   H ερώτηση είναι λίγο πιο περίπλοκη απ’όσο φαίνεται διότι ο αδερφός σας έχει ήδη περάσει από τη διαδικασία της κιρσοκήλης, που πολλοί Εύζωνες εμφανίζουν κατά τη θητεία τους. Μεταξύ των περιπτώσεων που ξέρω, το ζευγάρι μου αλλά και ο γιός μου! Δεν ξέρω αν μία κατάσταση όπως η κιρσοκήλη, αν την αφαιρέσεις χειρουργικα, μπορεί να επανεμφανιστεί. Μη σας κουράζω όμως με υποθέσεις και προσωπικές θεωρίες. Θα ρωτήσω και θα σας πω.
   Σας ευχαριστώ για το ερώτημα.
   Καλό σας βράδυ.

   Μου αρέσει!

   • Μαριάνθη

    Ευχαριστώ πολύ πολύ για την τόσο άμεση απάντηση. Θα περιμένω την βοήθεια σας. Καλό βράδυ

    Μου αρέσει!

   • Καλησπέρα σας και πάλι. Επειδή ρωτώντας πας στην πόλη, έχω να σας πληροφορήσω τα ακόλουθα…
    Η κιρσοκήλη είναι κάτι που αν το παρουσιάσεις μία φορά και το χειρουργήσεις, μπορεί να επανεμφανιστεί. Χρειάζεται προσοχή και η ευζωνική υπηρεσία είναι γνωστό ότι δημιουργεί τις συνθήκες εμφάνισης κιρσοκήλης σε όσους έχουν την προδιάθεση να την εμφανίσουν. Συνεπώς, δε θα ήταν- από ιατρικής πλευράς- ορθή η κατάταξη σε μία μονάδα, της οποίας το πρόγραμμα ωθεί κάποιους από τους υπηρετούντες αυτήν στην εμφάνιση κιρσοκήλης, ενός νέου ο οποίος έχει ήδη χειρουργηθεί για κιρσοκήλη.
    Το δεύτερο θέμα που ανακύπτει είναι αν λόγω της προηγούμενης επέμβασης, ο αδερφός σας έχει χαρακτηριστεί ως Ι1, Ι2 ή Ι3. Οτιδήποτε εκτός Ι1, δεν μπορεί να υπηρετήσει στη Φρουρά.
    Αυτά περί τύπων. Ουσιαστικά για μένα, αν και η τελική απόφαση είναι φυσικά, του καθενός, η υπόθεση είναι μονόδρομος. Η Φρουρά αφήνει κάποια κουσούρια στον καθένα και όλοι μας φλερτάραμε με τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιου μυοσκελετικού προβλήματος. Αυτό όμως είναι διαφορετικό από το να ξέρω ότι έχω πρόβλημα το οποίο θα επιδεινωθεί αρκετά και θα πάρει άσχημη τροπή αν δεν του δώσω τη δέουσα προσοχή. Και εδώ, το σπασουάρ δεν είναι αρκετό!
    Η Φρουρά είναι μία υπηρεσία η οποία πρέπει να σου μείνει στη Μνήμη ως κάτι καλό, που το έκανες γιατί γούσταρες και μπορούσες. Να σου μείνει ως κάτι μοναδικό και ανεπανάληπτο.
    Να σε αφήσει πλήρη και όχι γεμάτο προβλήματα. Να σε κάνει να γυρνάς το κεφάλι με νοσταλγία και όχι με αποστροφή!
    Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι να τιμήσει κανείς τους Εύζωνες και την ιστορία και δε χρειάζεται να υπηρετήσει ο συγκεκριμένος στον λόχο Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς!
    Ευχαριστώ πολύ!

    Μου αρέσει!

 8. Μαριανθη

  Ο μεγαλύτερος αδερφός μου είχε την τιμή και όλα τα κριτήρια για να υπηρετήσει ως Ευζωνας.ο μικρότερος από ότι φαίνεται δεν θα έχει την ίδια τύχη. Παρόλο που προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο. Θα τον αφήσω να το ανακαλύψει μόνος του. Σαφως και ειναι κατι που θελει, αλλα το θέλω με το μπορώ απέχει λίγο στην περίπτωση μας…ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες και για την γνώμη σας ! Καλό βράδυ

  Μου αρέσει!

 9. giannis_tsoglanakis

  Δηλαδή ρε ξερόλα εσύ ποιός είσαι και μας το παίζεις υπερεύζωνας;
  Εγώ υπηρέτοισα με τιμή και καμάρη στην Προεδρική Φρουρά. Ήμουν 2006Δ και αυτά που γράφεις είναι απλά ανακρίβιες- για να μη πω μ@λ@κιες.

  Μου αρέσει!

 10. Vasiliki

  Εγω θα ηθελα να ρωτησω αν παει καποιος κ ειναι ενοχλητικος απεναντι στους ευζωνες…τοτε τι γινεται;

  Μου αρέσει!

  • Σας ευχαριστώ για την απορία σας και ζητώ συγγνώμη για την κατά πολύ αργοπορημένη απάντηση. Δείτε παραπάνω, μαζί με τις άλλες ερωτήσεις και απαντήσεις, την απάντηση του ιστολογίου στην ερώτησή σας.

   Μου αρέσει!

 11. ΜΑΤΙΝΑ

  Να ρωτησω κατι ισως ειναι χαζο….τιμω την χωρα μου κ θαυμαζω τα παλικαρια μας που στεκονται εκει αλλα τωρα λογω των καιρικων συνθηκων τι θα γινοταν αν ηταν λιγο πιο χαλαρα στο μνημειο του αγνωστου στρατιωτη???

  Μου αρέσει!

 12. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  Νίκο Καλησπέρα.Ονομάζομαι Δημήτρης και έχω προγραμματιστεί για την ερχόμενη ΕΣΣΟ του Μαρτίου.Με συγκινεί ιδιαίτερα το γεγονός να γίνω Έυζωνας.Το ύψος μου είναι 1,83-1,84 .Έχω ελπίδες? Σε ευχαριστώ πολύ

  Μου αρέσει!

  • Φίλε Δημήτρη καλησπέρα.
   Καλή Σαρακοστή και παρακαλώ δέξου τη συγγνώμη μου για την αργοπορημένη απάντηση στο πολύ ενθαρρυντικό ερώτημά σου.
   Ενθαρρυντικό διότι νέοι άνθρωποι, επιθυμούν να ενταχθούν στην Προεδρική Φρουρά, διότι το βρίσκουν «πολύ τιμητικό». Όχι επειδή θα πληρώνονται παραπάνω ή επειδή θα είναι στην Αθήνα αλλά επειδή θα αποτελέσουν κομμάτι μιας μεγάλης παράδοσης. Όπως και να ‘χει λοιπόν, μπράβο σου!
   Η αλήθεια είναι πως στο ύψος που μου αναφέρεις είσαι πράγματι στο όριο. Στο ελάχιστο όριο αλλά στην πάνω πλευρά του… Εν ολίγοις είσαι στην κόψη του ξυραφιού. Εννοείται ότι πρέπει να δηλώσεις. Αυτό δεν το συζητάμε. Ασφαλώς και θα εκφράσεις επιθυμία να παρουσιαστείς στην ΠΦ μετά το κέντρο εκπαιδεύσεως. Το να σε δεχτούν είναι το πρώτο θέμα και να παραμείνεις στον λόχο υποψηφίων είναι το δεύτερο. Για το πρώτο πρέπει να τους πείσεις ότι θέλεις. Για το δεύτερο πρέπει να πείσεις τους εκπαιδευτές και τον εαυτό σου ότι το θέλεις. Αυτό που θα σε βοηθήσει πάρα πολύ και ίσως δεν το έχεις υπολογίσει είναι να βρεθεί άλλος ένας στο ύψος σου ώστε να σας «παντρέψουν» και να παραμείνετε στη δύναμη του λόχου. Όταν είσαι ζευγάρι, είναι πάντα περισσότερες οι πιθανότητες να παραμείνετε (για προφανείς λόγους). Για αυτό το τελευταίο σημείο μάλλον δεν μπορείς να κάνεις και πάρα πολλά πέρα από το να εκφράσεις κάποιου είδους προσευχή.
   Για να μη σε κουράζω άλλο λοιπόν, πιστεύω ότι έχεις ελπίδες, έστω κι αν αυτές είναι λίγες. Αν όμως το λέει και το επιθυμεί η καρδιά σου θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρεις. Και θα ήθελα αν τα καταφέρεις και το θυμηθείς, να με ενημερώσεις μετά.
   Να είσαι καλά,
   Καλό σου βράδυ

   Μου αρέσει!

 13. Χάρης

  Καλησπέρα…. Εάν έχεις τατουάζ στα χέρια, δάχτυλα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικά makeup artist που τα εξαφανίζει ή σε κόβουν από την αρχή…..

  Καλή συνέχεια…..

  Μου αρέσει!

  • Φίλε Χάρη καλό απόγευμα!
   Απ’ όσο ξέρω δεν επιλέγονται για τη Φρουρά όσοι έχουν μόνιμο τατουάζ σε μέρη του σώματος που δεν καλύπτονται από τη στολή. Λυπάμαι αν σε απογοήτευσα!

   Μου αρέσει!

 14. stelios

  Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η σημασία των βηματισμών των Ευζώνων? υπάρχει εγχειρίδιο για τους βηματισμούς ή εμπειρικά ο ένας από τον άλλον?

  Μου αρέσει!

  • Καλησπέρα! Εξαιρετική ερώτηση αν και φαινομενικά απλή!
   Υπάρχουν πολλοί συμβολισμοί στον ευζωνικό βηματισμό, τόσο κατά την υπηρεσία, όσο και κατά την παρέλαση και τη διέλευση για την αλλαγή Φρουράς.
   Μία από τις πλέον διφορούμενες έννοιες της Φρουράς η οποία εκφράζεται στην ευζωνική υπηρεσία είναι η φράση στον όρκο των Αθηναίων εφήβων «…και μόνος και μετά πολλών…»
   Η συμμετρία, η ισχύς που πρέρχεται από την ομοψυχία και την ομόνοια, η χωρίς δεύτερη σκέψη στήριξη του πληγωμένου συμπολεμιστή και η συνεχής υπακοή στις επιταγές των νεκρών που παρακολουθούν άγρυπνα τους σκοπούς είναι μερικά από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτών των συμβολισμών.
   Φυσικά, ο χαρακτηριστικός βηματισμός είναι επίσης άμεσος φόρος τιμής στη λαϊκή παράδοση από την οποία έχουμε κληρονομήσει πολλά όπως ο λεβέντικος χορός του «τσάμικου».
   Μέχρι πριν περίπου 15 χρόνια, δεν υπήρχε γραπτά καταγεγραμμένη η υπηρεσία. Οι μελλοντικοί Εύζωνες μάθαιναν την υπηρεσία από τη διδασκαλία των εκπαιδευτών τους και με συνεχή εξάσκηση. Εδώ και περίπου 15 χρόνια, στα παραπάνω έχει προστεθεί και η απαιτούμενη αποστήθιση της υπηρεσίας. Μεταξύ μας βέβαια, την πρώτη φορά που ανεβαίνει κανείς στο Μνημείο, συνήθως ξεχνάει όλα όσα έχει μάθει (με όποιον τρόπο κι αν τα έχει μάθει) και χάνει και τα αυγά και τα πασχάλια.
   Καλό βράδυ και ευχαριστώ θερμά για την ερώτηση!

   Μου αρέσει!

 15. Γιάννης

  Γεια σας ,

  Ονομάζομαι Γιαννης και θα ηθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με την ένταξη στην Προεδρική Φρουρά.

  Είμαι στρατιώτης Πολυκάστρου και είμαι κατά την διάρκεια ΣΠΕΝ.
  Λογο κάποιον συνθηκών δεν μπόρεσα να ενταχθώ( είχα επιλεγεί όταν είχαν έρθει τα κλιμάκια στο κέντρο αλλά λόγο κάποιον μέσων δεν μπόρεσα να μπω) στο σώμα της φρουράς που θα ήθελα πολύ.
  Υπάρχει κάποια διαδικασία για να μπορέσω να ενταχθώ στο σώμα κατά την διάρκεια της επόμενης ΕΣΣΟ ;

  Περιμένω την απάντηση σας το συντομότερο δυνατόν!

  Ευχαριστώ

  Μου αρέσει!

  • Καλησπέρα αγαπητέ Γιάννη.
   Συγγνώμη για την καθυστέρηση. Λυπάμαι ιδιαιτέρως περισσότερο που η αργοπορημένη απάντηση είναι και αρνητική. Δυστυχώς το μόνο που μπορώ να προσφέρω ως «παρηγοριά στον άρρωστο» είναι πως σίγουρα δεν είσαι ο μόνος, ούτε ο πρώτος, ούτε και ο τελευταίος που ενώ θέλει, δεν επιλέγεται για τη Φρουρά. Πολλοί κατάλληλοι που θα αγαπούσαν το ευζωνικό ιδεώδες δεν έχουν επιλέγει ενώ υπηρετούν κατά καιρούς τη θητεία τους στην ΠΦ ορισμένοι μόνο και μόνο επειδή είναι μονάδα που βρίσκεται στην Αθήνα- αποτελώντας έτσι, βαρίδι και πρόβλημα και για τους υπολοιπους!

   Μου αρέσει!

 16. Γιώργος

  Πως μπορώ να κάνω κάποια ερώτηση;

  Μου αρέσει!

 17. Γιώργος

  Κύριε Γιάννη καλησπέρα σας, είμαι ακόμα 16 χρόνων αλλά με ενδιαφέρουν πολύ οι εύζωνες και θα ήθελα να ενταχθώ στο σώμα όταν μεγαλώσω. Με ποιά διαδικασία δηλώνεις ενδιαφέρον για να γίνεις εύζωνας; Και έπειτα από την ένταξη στο σώμα με ποιο κριτήριο σε τοποθετούν; (π.χ. εξω απο το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη)

  Μου αρέσει!

  • Κρίνοντας από το γεγονός ότι έχετε ρωτήσει, μάλλον βρήκατε απάντηση στο πρώτο σας ερώτημα, στο προηγούμενο σχόλιο.
   Χαίρομαι που ο τιμητικός τίτλος του Εύζωνος σας συγκινεί και σας προκαλεί το ενδιαφέρον. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας που έχουμε υπηρετήσει στη Φρουρά και κουβαλάμε μέσα μας τη φλόγα της Φρουράς, να μας δίνεται η ευκαιρία να τη μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές.
   Όσοι είναι να υπηρετήσουν στην ΠΦ δηλώνουν και επιλέγονται στα κέντρα νεοσυλλέκτων. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής περιόδου στο λόχο υποψηφίων, οι Εύζωνοι χωρίζονται σε εκείνους που υπηρετούν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στο Προεδρικό Μέγαρο. Δεν υπηρετεί κανείς ΕΞΩ από το Μνημείο. Ευτυχώς όλοι υπηρετούμε ΕΞΩ από το κενοτάφειο! Πιο κατάλληλη χρήση του τοπικού επιθετικού προσδιορισμού ΕΞΩ γίνεται στο Πρεδρικό Μέγαρο αλλά κι εκεί, λίγο καταχρηστικά. Συνήθως, τα ζευγαρια των Ευζώνων χωρίζονται με βάση το ύψος των Ευζώνων και οι ψηλότεροι μισοί επιλέγονται για το Μνημείο ενώ οι κοντύτεροι μισοί για τον «Πρόεδρο»
   Θα είναι ιδιαίτερη χαρά για μας να μπορέσουμε να σας συναντήσουμε και εκ του σύνεγγυς σε κάποια από τις προσεχείς μας εκδηλώσεις για τους Εύζωνες.
   Έχω όμως κι εγώ μία ερώτηση για σας… Ποιός είναι ο κύριος Γιάννης;;;

   Μου αρέσει!

 18. Αλέξανδρος

  Να ρωτήσω κι εγώ… τώρα που καταργήθηκαν τα κέντρα εκπαίδευσης πως θα γίνεται η επιλογή των υποψήφιων ευζώνων? Πως θα δηλώνουμε ενδιαφέρον?

  Μου αρέσει!

 19. Άλεξ

  Πως δηλώνουμε ενδιαφέρον για Π.Φ. τώρα που καταργήθηκαν τα κέντρα που πέρναγαν και διάλεγαν?

  Μου αρέσει!

 20. Hlias

  Τι γίνεται εάν καποιος πάθει ένα ατύχημα (ακόμα και ελαφρύ να είναι, π.χ καποιου ειδος διάστρεμμα κλπ.) και είναι στην αρχή της θητείας στην Προεδρική Φρουρά;

  Μου αρέσει!

  • Αν μπορεί να αναρρώσει και να συνεχίσει τη θητεία του, γίνεται ακριβώς αυτό. Αν ο τραυματισμός δεν του επιτρέπει να συνεχίσει τα καθήκοντά του στη Φρουρά, υποχρεωτικά αναρρώνει και μετατίθεται σε άλλη μονάδα του ΕΣ.

   Μου αρέσει!

 21. Κώστας

  Καλησπερα όταν για παράδειγμα αλλάζουν φρούρα οι ευζωνες στο Σύνταγμα τι πρέπει να κάνουνε οι πολίτες όταν περνάνε από μπροστά τους;Έχω ακούσει ότι πρέπει κάπως να κάθεσαι προσοχή η τέλος πάντων να αφήνεις ότι κάνεις και να περιμένεις να περάσουν.

  Μου αρέσει!

  • Πολύ όμορφη ερώτηση αλλά δεν μπορούμε να είμαστε αντικειμενικοι στην απάντηση μας. Είναι κανόνας παλαιοί Ευζωνοι να στέκονται ΠΡΟΣΟΧΗ με το που δουν την Αλλαγή. Ένας πολιτης ο οποίος δεν έχει υπηρετήσει στην ΠΦ δεν μπορεί να το νιώσει αυτό. Για μας (και θεωρούμε και τους υπόλοιπους πολιτες) ή Αλλαγή είναι ισοδύναμο της Σημαίας

   Μου αρέσει!

 22. Γιαννης

  Καλησπέρα! Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης των 4 εβδομάδων, επιτρέπεται η χρήση κινητού τηλεφώνου εντός της ημέρας;

  Μου αρέσει!

  • Εξ όσων γνωρίζω η χρήση κινητού ως τηλέφωνο επιτρέπεται αλλά σε καμία περίπτωση κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριοτητας ή υπηρεσίας.
   Η χρήση του κινητού για λήψη βίντεο ή φωτογραφιών επίσης απαγορεύεται.
   Πρέπει να τονίσουμε ότι το στρατόπεδο Γεώργιος Τζαβέλας της ΠΦ, όπως κάθε στρατόπεδο της χώρας είναι στρατιωτική εγκατάσταση και ισχύουν όλοι οι κανόνες περί ασφαλείας και απορρήτου που διακρίνουν ένα οποιοδήποτε άλλο στρατόπεδο!

   Μου αρέσει!

 23. Κατερίνα

  Θα κάνω χαζή ερώτηση και ντρέπομαι που θα την κάνω πηστευω πως είναι απαράδεκτο να μη γνωρίζω αλλά ποια οι σημασία της ακινησίας και γιατί μένετε ασαλευτη τη συμβολίζει αυτό και ποια η ιστορία

  Μου αρέσει!

  • Καλησπέρα σας, η ερώτηση δεν είναι χαζή και παρ όλο που είστε γυναίκα, σας διαβεβαιώ πως υπάρχουν πολλοί άντρες οι οποίοι υπηρέτησαν τη θητεία τους και δεν γνωρίζουν την απάντηση.
   Δεν έχει να κάνει τόσο με την ιστορία της χώρας ή του στρατευματος αλλά είναι κάτι που συναντούμε σε όλους τους στρατούς του κόσμου. Στο στρατευμα υπάρχουν παραγγελματα. Μια παράταξη οφείλει, από τα χρόνια της οπλιτικης φαλαγγας κιόλας, να παραμένει ακίνητη εκτός αν της δοθεί η διαταγή, το παραγγελμα, να εκτελέσει κάποια κίνηση.
   Έτσι λοιπόν, ανάμεσα στα παραγγελματα εκτελούμε «ακινησια». Είτε είμαστε σε στάση προσοχής είτε σε ημιαναπαυση (μέχρι το 49 που ακολουθούσε ο ΕΣ το γαλλικό σύστημα, δεν υπήρχε ημιαναπαυση!) οφείλουμε να μην κάνουμε καμία κίνηση μέχρι να μας δοθεί τέτοια διαταγή. Είναι δείγμα πειθαρχίας και εκπαίδευσης.

   Μου αρέσει!

 24. Θεόδωρος

  Είμαι 18 χρόνων και θέλω να κάνω τα χαρτιά από πιο νωρίς για να μπω στρατό…. απλώς εγώ θέλω να γίνω εύζωνας….. μπορώ να το κάνω αυτό
  (Είμαι 1.89 -100 κιλα

  Μου αρέσει!

  • Αν το δηλώσετε στη δήλωση σας και απαντήσετε καταφατικα και στον αξιωματικό που θα έρθει απο την ΠΦ στο κέντρο σας, δε βλέπω λόγο να υπάρξει πρόβλημα.
   ΥΓ. Η αναλογία ύψους βάρους από μόνη της δε λέει πολλά, πχ αν είστε πυγμάχος ή παλαιστής αυτά τα κιλά είναι καλά. Καλό θα είναι πάντως να φροντίσετε να ανεβάσετε λίγο παραπάνω τις στροφές ως προς τη γυμναστική διότι θα σας φανεί χρήσιμη η προετοιμασία!

   Μου αρέσει!

 25. poexania

  Ο μπακαλιαρος παντως στην φρουρα δεν ειναι ψαρι, αλλο πραγμα ειναι

  Μου αρέσει!

 26. Βασιλης

  Υπαρχει περιπτωση καποιος φανταρος να δηλωσει επιθυμια να καταταγει στη προεδρικη φρουρα ενω εχει επιλεξει την αεροπορια με σκοπο τη θητεια του. Ή μονο απο στρατο ξηρας επιλεγονται οι υποψηφιοι ευζωνες;

  Μου αρέσει!

  • Καλησπέρα σας,
   Στην Προεδρικη Φρουρα υπηρετούν μονάχα από τον ΣΞ. Από τους άλλους δύο κλάδους των ΕΔ υπηρετούν κληρωτοι στον ΜΛΑΤ.

   Μου αρέσει!

   • Βασιλης

    Σας ευχαριστω πολυ που μοιραζεστε τη γνωση σας με ανημερωτους, σχετικα με το θεμα, πολιτες. Συγχαρητηρια και για το εργο που επιτελεσατε ως ευζωνας!

    Μου αρέσει!

   • Η γνώση είναι σαν την ευτυχία… πολλαπλασιάζεται όταν διαιρείται.
    Σας ευχαριστώ για τα καλά, αν και υπερβολικά, σας λόγια

    Μου αρέσει!

 27. Οι Εύζωνες πληρώνονται;

  Μου αρέσει!

  • Καλό σας μεσημέρι. Οι Ευζωνοι που υπηρετούν τη θητεία τους στην Προεδρικη Φρουρα πληρώνονται το ίδιο προβλεπομενο ποσό που πληρώνεται ένας φαντάρος που υπηρετεί τη θητεία του σε ένα οποιοδήποτε τάγμα πεζικου εξαιρώντας βεβαίως προσαυξήσεις λόγω παραμεθοριου κλπ ή τυχόν άλλες προσαυξήσεις έρχονται μαζί με τον οποιο βαθμό πχ δεκανεα.

   Μου αρέσει!

 28. Giannis Bouf

  Πώς μπορώ να κάνω δήλωση για την φρουρά; Είναι σίγουρο ότι θα με πάρουν από την στιγμή που έχω τα κριτήρια;

  Μου αρέσει!

  • Καλησπέρα Gianni Bouf,
   για την ΠΦ δηλώνεις επιθυμία ένταξης στη μονάδα όπου παρουσιάζεσαι. Στη μονάδα σου θα έρθει κάποιος αξιωματικός από την ΠΦ για επιλογή. Σε εκείνον θα εκφράσεις εκ νέου επιθυμία και εκείνος θα κρίνει αν πληρείς τα κριτήρια. Αν πληρεί ο υποψήφιος τα κριτήρια επιλέγεται για το λόχο υποψηφίων. Αν θα ολοκληρώσει επιτυχώς την περίοδο εκπαίδευσης είναι μια εντελώς άλλη συζήτηση!

   Μου αρέσει!

 29. ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΤΙΔΗΣ

  θα ηθελα να ρωτησω εαν οι ευζωνες του προεδρικου μεγαρου μπορουν να φυλαξουν και στο μνημειο. Ευχαριστω

  Μου αρέσει!

  • Αγαπητέ κ. Λυτιδη, πολυ ωραια ερωτηση!
   Η διαδικασία ανάθεσης σε Μνημείο ή Πρόεδρο, συνήθως γίνεται με κριτήρια υψομετρικα. Δηλαδή οι ψηλοτεροι μισοί του εκάστοτε σχολείου εκπαιδευονται στην υπηρεσία του Μνημείου και οι κοντυτεροι μισοί στην υπηρεσία του Προεδρικου Μεγάρου. Απαιτείται ένα σεβαστό χρονικό διάστημα για να αφομοιωσει ενα ζευγάρι την υπηρεσία που θα κληθεί να επιτελέσει. Οποτε η απαντηση εξ υπ αρχης ειναι οχι. Δυνητικά όμως, θα μπορούσε ένα ζευγάρι του προεδρου να ζητήσει να εκπαιδευτεί στην υπηρεσία του Μνημείου και να κάνει και εκεί (καποια φορα) υπηρεσία. Καταλαβαινετε όμως ότι οι ανάγκες επάνδρωσης των υπηρεσιών και η κόπωση που προκαλείται από τις ώρες της αυστηρης ακινησιας είναι τέτοιες που συνήθως δεν αφήνουν χώρο για τέτοιους πειραματισμους. Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s