FAQs σχετικά με τη Φρουρά…

Στη σελίδα αυτή γίνεται μία προσπάθεια απάντησης δικών σας ερωτημάτων σχετικά με τη Φρουρά, την υπηρεσία και τους Εύζωνες. Στα πλαίσια όμως, της διακριτικότητας που επιβάλλει το γεγονός ότι αναφερόμαστε σε μία εν ενεργεία μονάδα του ΕΣ και δεν μπορούν να αναφερθούν τα πάντα! Η σειρά με την οποία απαντώνται τα ερωτήματα θα ακολουθεί όσο γίνεται, μια χρονολογική σειρά στην πορεία της ευζωνικής θητείας.

Η Μαρία έγραψε:

Καλησπέρα. Δηλώνω άσχετη με πολλές απορίες. Ποιά είναι τα κριτήρια επιλογής για υπηρετήσει κάποιος στην Προεδρική Φρουρά? Πόσο διαρκεί η εκπαίδευσή του, με ποιόν τρόπο και πού?? Πως διαπιστώνεται ότι είναι είναι κατάλληλος για Εύζωνος? Χρονικά η θητεία του, ισοδυναμεί με ενός φαντάρου σε άλλο σώμα? αυτά προς το παρόν…ευχαριστούμε Νίκο…

Δεν πειράζει καθόλου, γι’ αυτό είμαστε εδώ!

Ποια τα κριτήρια για να γίνει κανείς Εύζων… Δύσκολη ερώτηση διότι υπάρχουν κάποιες συνθήκες οι οποίες είναι αναγκαίες. Και σε κάποιες γραφειοκρατικές λίστες που θα μπορούσαν να είχαν βγει από κάποιο φάκελο τεχνοκρατών της τρόικα θα αναφέρονταν τα ακόλουθα:

Οι υποψήφιοι Εύζωνες επιλέγονται με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

    • Ανάστημα 1,88 και άνω (με ανώτατο τα 2,05)
    • Άριστη σωματική διάπλαση
    • Άριστη Ψυχοπνευματική Κατάσταση
    • Χαρακτήρας και Ήθος
    • Πίστη προς την Αποστολή του Εύζωνα.

Αυτές όμως οι συνθήκες είναι πολύ γενικές και δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανές συνθήκες. Έχω δει Εύζωνες κοντύτερους από 1.88 και ψηλότερους από 2.05. Τι σημαίνει άριστη σωματική διάπλαση; Για τον στρατό, σημαίνει απλά ότι είναι κάποιος Ι1- τίποτε περισσότερο! Άριστη ψυχοπνευματική κατάσταση. Δηλαδή; Πάλι ότι ο υποψήφιος είναι Ι1. Πίστη προς την αποστολή του Εύζωνα; Μα ο υποψήφιος δεν έχει άποψη για την αποστολή του Εύζωνα. Πώς να έχει πίστη σε αυτήν; Χαρακτήρας και Ήθος. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που σε τελική ανάλυση μετρούν και κάνουν τη διαφορά. Όλα τα υπόλοιπα είναι απαραίτητα αλλά μονάχα επικουρικά.

Η συνολική θητεία ενός Εύζωνος δε διαφέρει χρονικά από εκείνη ενός φαντάρου. Θα πρέπει όμως στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι οι Εύζωνες και η Προεδρική Φρουρά υπάγονται απ ευθείας στην Προεδρία της Δημοκρατίας ενώ οι υπόλοιποι υπηρετούντες φαντάροι, στο ΓΕΕΘΑ και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η ευζωνική εκπαίδευση τελειώνει με την απόλυση του Εύζωνος από το Στράτευμα! Η εκπαίδευση με την έννοια που την εννοεί το ευρύ κοινό, η περίοδος εκπαίδευσης που θα δώσει στους υποψήφιους Εύζωνες το γαλάζιο μπερέ, διαρκεί πέντε εβδομάδες. Πέντε εβδομάδες κατά τις οποίες, αναμφίβολα όλοι όσοι βγαίνουν καταλαβαίνουν γιατί «το όνειρο του Άδη είναι ο ουρανός»! Διεξάγεται στο Στρατόπεδο της Φρουράς «Γεώργιος Τζαβέλας», στη γωνία Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου Αττικού. Για πρόβες για εκδηλώσεις στις οποίες λαμβάνει μέρος η Φρουρά, χρησιμοποιείται το Ζάππειο. Για σωματική άσκηση, η Φρουρά πηγαίνει στον Εθνικό κήπο και στο Καλλιμάρμαρο.

Εγώ ευχαριστώ για τον δίαυλο επικοινωνίας που έχετε ανοίξει!

O vassilis έγραψε:

Τι είναι το ενυδρείο;

Ένας χώρος, συνήθως κλειστός από όλες τις έδρες (ή όλες πλην οροφής) στον οποίο υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να διαμένουν ψάρια. Να σημειωθεί ότι ο μπακαλιάρος (βλ. και σχετική ερώτηση παρακάτω) είναι ψάρι το οποίο λόγω μεγέθους, συνήθως δε χωράει σε ενυδρείο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις όπως πχ το ενυδρείο στο Montpellier της νοτίου Γαλλίας.

O Thanos έγραψε:

Προσωπικα με ενδιαφερει γενικα το ολο θεμα πως ξεκινα η εκπ/ση και πως φτανουμε στο σημειο ο Ευζωνας να ανταπεξελθει στον απαιτητικο βηματισμο και στις εκτελεσεις των εκαστοτε παραγγελματων που βλεπουμε μπρος στο μνημειο τ Αγνωστου Στρατιωτη

Σε ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση κομάντο!

Χωρίς να εμβαθύνουμε ιδιαίτερα στο γενικότερο θέμα της ευζωνικής εκπαίδευσης, μιας και η ερώτηση είναι συγκεκριμένη και αφορά τον βηματισμό, θα επαναλάβουμε απλά, ότι η εκπαίδευση στο σχολείο υποψηφίων ευζώνων είναι ιδιαίτερα απαιτητική, τόσο πνευματικά, όσο και σωματικά.

Σχετικά με τα βήματα που εκτελούνται στο τελετουργικό του «ημιώρου» και της «αλλαγής» είτε αναφερόμαστε στην υπηρεσία σκοπών στο Προεδρικό Μέγαρο είτε σκοπών Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη, κάθε υποψήφιος παίρνει μία σελίδα στην οποία είναι γραμμένη ολόκληρη η ακολουθία της υπηρεσίας. Αφού αποστηθίσει τα βήματα για κάθε στάδιο της υπηρεσίας, ο υποψήφιος πρέπει και να τα εκτελέσει. Στον χώρο της αναφοράς υπάρχουν δύο περιοχές στις οποίες υποψήφιοι (αλλά και Εύζωνες) εκτελούν προσομοίωση της υπηρεσίας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Αντίστοιχα, στον όρχο υπάρχει αντίστοιχη περιοχή προκειμένου να προσομοιώνεται η υπηρεσία στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το δύσκολο και μοναδικό κομμάτι που διακρίνει τους Εύζωνες ως επίλεκτη μονάδα είναι ότι ο καθένας, δεν αποτελεί μονάδα! Αντίθετα, την τελετουργία της αλλαγής και του ημιώρου την εκτελεί σε συγχρονισμό με το «ζευγάρι» του. Πρόκειται λοιπόν για μια διαδικασία εκμάθησης των βημάτων και της επίτευξης του απαιτούμενου συντονισμού και συγχρονισμού ανάμεσα στα δύο μέρη του ζευγαριού.

Η εκτέλεση των παραγγελμάτων κατά την Επίσημη Αλλαγή Κυριακής από τις δύο διμοιρίες (έκαστη με 24 Εύζωνες) σε απόλυτο συγχρονισμό μεταξύ τους είναι αποτέλεσμα εκπαίδευσης η οποία ξεκινά από την αρχή της εβδομάδας. Την επομένη Δευτέρα από την κάθε Παράταξη Κυριακής, γίνεται απενημέρωση και επισημαίνονται τα λάθη που έγιναν την προηγούμενη ημέρα. Καθίσταται σαφές ότι όσο περισσότερες εβδομάδες προπονούνται μαζί οι Εύζωνες, τόσο καλύτερο δέσιμο υπάρχει και τόσο πιο ομαλές είναι οι κινήσεις τους.

Η Marianna έγραψε:

Εγώ πάντα είχα μια απορία : Πως καταφέρνουν να στέκονται τόση ώρα ακίνητοι και προπάντων ασυγκίνητοι ανέκφραστοι στα όσα ερεθίσματα που προκαλούν οι τουρίστες, οι περίεργοι, αυτοί που προκαλούν επί τούτου. Και μη σου φανεί αστείο αλλά αν τύχει μια φαγούρα ή ένα τσίμπημα από ζουζούνι , μέλισσα , πως και κάθονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα ? Τα ανθρώπινα εννοώ..

Όλα όσα αναφέρονται στο ερώτημα, πολύ φυσιολογικά αποτελούν πηγή προβληματισμού για κάποιον που δεν έχει υπηρετήσει στην Προεδρική Φρουρά και κυρίως, δεν έχει εκπαιδευτεί για να υπηρετήσει στη Φρουρά. Είναι η εκπαίδευση που κάνει όλη τη διαφορά. Από την εκπαίδευση θα περάσουν επιτυχώς μόνο όσοι έχουν τη διάθεση και τις αντοχές (ψυχικές και σωματικές) να υπηρετήσουν σωστά και υπεύθυνα ως σκοποί Μνημείου ή Προεδρικού Μεγάρου.

Προσωπικά, θυμάμαι στο Ελ Αλαμέιν, μία μύγα να έχει κολλήσει στα δάκρυα που έτρεχαν στο μάγουλό μου και ενώ προσπαθούσε απεγνωσμένα, δεν μπορούσε να ξεκολλήσει και να φύγει πετώντας. Ήταν απίστευτα εκνευριστικό και κάτι που δεν είχα ζήσει ξανά κατά την υπηρεσία μου αλλά υπέμεινα γιατί απλά, έτσι όφειλα να κάνω. Για την ιστορία να σημειωθεί ότι η μύγα κατάφερε να φύγει μόνη της χωρίς να κάνω εγώ κάποια κίνηση…

Να σημειωθεί ότι τα έντομα, ιδίως τους θερινούς μήνες αποτελούν τρομερό αντίπαλο για τους σκοπούς του Προεδρικού Μεγάρου (λόγω του Εθνικού κήπου) σε αντίθεση με τους Σκοπούς Μνημείου!

Εκτός από την τεράστια ευθύνη που νιώθει κανείς υπηρετώντας στην ευζωνική υπηρεσία, η οποία καθιστά την οποιαδήποτε απαγορευμένη κίνηση, κάτι σαν κόκκινη κάρτα, υπάρχει και ο πάντα απαραίτητος, φόβος της επιβολής της ποινής! Η γνώση δηλαδή ότι ΑΝ κάνω κάτι που δεν πρέπει, θα τιμωρηθώ και μάλιστα αυστηρά, για να μην το κάνω ξανά εγώ ή κάποιος από τους συνυπηρετούντες μου. Όλοι μας κάτω από την αστραφτερή πανοπλία που φροντίζουν οι εκπαιδευτές μας να μας παρέχουν , έχουμε ένα ανθρώπινο κορμί και πολλές ανθρώπινες αδυναμίες οι οποίες από καιρό σε καιρό, έρχονται στην επιφάνεια. Για εκείνες τις στιγμές πρέπει να υπάρχει αντίδοτο! Γνωρίζω Εύζωνα- σειρά μου- ο οποίος τιμωρήθηκε με 5 μέρες φυλακή επειδή έστρεψε το βλέμμα λίγο προς τα δεξιά. Το βλέμμα- όχι το κεφάλι! Δεν κοίταξε ξανά πουθενά παρά μόνο στην ευθεία.

O George έγραψε:

Στον τάφο που υπάρχει στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη υπάρχει κάτι μέσα;

Μη γελάσει κανείς, η ερώτηση είναι πολύ καλή! Γιατί; Μα γιατί πολύ απλά υπάρχει μεγάλη σύγχιση ανάμεσα στον κόσμο, την κοινή πεποίθηση και το τι πραγματικά ισχύει.
Στην πραγματικότητα, και σε αντίθεση με όσα πιστεύει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της Αθήνας, δεν υπάρχει κάτι μέσα στον τάφο, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Πώς θα μπορούσε εξ άλλου, ενώ αποκαλείται κενοτάφειο;
Το όλο μπέρδεμα πηγάζει από δύο αντιμαχόμενες «μόδες» και «τεχνοτροπίες» κατασκευής τέτοιων Μνημείων. Η μία είναι η αρχαιοελληνική. Όπως είναι χαραγμένο και στο Μνημείο από την πλευρά του Ζαππείου, από τον επιτάφειο του Περικλέους «ΜΙΑ ΚΛΙΝΗ ΚΕΝΗ ΦΕΡΕΤΑΙ ΕΣΤΡΩΜΕΝΗ ΤΩΝ ΑΦΑΝΩΝ». Η άλλη είναι η ευρωπαϊκή, της εποχής που κατασκευάζονταν τέτοια Μνημεία σε όλη τη δυτική Ευρώπη και επέτασσε την τοποθέτηση των λειψάνων ενός στρατιώτη που δεν έχει αναγνωριστεί. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο στρατιώτης αυτός ήταν πεσόντας του τότε αποκαλούμενου Μεγάλου Πολέμου (ο οποίος υποτίθεται θα τερμάτιζε τους πολέμους). Την ίδια εποχή (δεκαετία του ’30) κατασκευάστηκε και στην Αθήνα το Μνημείο. Κατασκευάστηκε όμως με βάση την αρχαιοελληνική συνήθεια, στα Μνημεία προς τους πεσόντες να μην τοποθτεούνται οστά αλλά να μένει κενός ο τάφος- κενοτάφειο.

Η Georgia έγραψε:

Πόσες ώρες κάνει σκοπιά ο Εύζωνας;

Μία πολύ ωραία ερώτηση η οποία είναι πράγματι, πηγή παρανόησης μεταξύ Ευζώνων και πολιτών.
Η κάθε υπηρεσία στο Μνημείο, το Προεδρικό Μέγαρο ή την Πύλη κρατά μία (1) ώρα. Ο κάθε Εύζωνας σε υπηρεσία όμως, δεν κάνει ποτέ, μία μόνο υπηρεσία την ημέρα. Το σύνηθες είναι 4-6 ώρες υπηρεσίας το 24ωρο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (οι οποίες γίνεται πάντα προσπάθεια να αποφεύγονται) μπορεί κάποιο ζευγάρι Ευζώνων να κληθεί να κάνει 8 ώρες σε ένα 24ωρο.

O Γιάννης έγραψε:

Φίλε μου ‘coverangels’ να σου κάνω μία ερώτηση.Πόσες ώρες και μέρες την βδομάδα κάνει υπηρεσίες περίπου ένας νέος εύζων και πόσες όταν γίνει παλιός?(όταν δηλαδή ανέβει η νέα σειρά στον λόχο)

Φίλε μου Γιάννη, σε ευχαριστώ για το ερώτημα που έθεσες το οποίο όμως δεν μπορεί να απαντηθεί μονοσήμαντα. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά λοιπόν… Η κάθε υπηρεσία διαρκεί μία (1) ώρα. Είτε στην πύλη, είτε στον Πρόεδρο, είτε στο Μνημείο. Υπό κανονικές συνθήκες, κάθε ζευγάρι (και είναι σημαντικό να τονίζεται η έννοια του ζευγαριού) Ευζώνων που φυλάττουν στο Προεδρικό Μέγαρο ή στο Μνημείο, εκτελεί από 4 ως 6 υπηρεσίες την ημέρα που είναι μέσα και δεν έχει έξοδο. Ένα ζευγάρι που είναι εξοδούχοι, μπορεί να χρειαστεί να κάνουν 1 ή 2 νούμερα πριν βγουν εξοδούχοι το μεσημέρι. Πόσες μέρες «μέσα» θα «σε πάει» είναι κάτι που εξαρτάται από το μέγεθος της κάθε ΕΣΣΟ και των ατόμων που ανεβαίνουν στο λόχο. εμείς ήμασταν 49 άτομα και μας πήγαινε γενικώς 1-1. Οπότε μέσα στην εβδομάδα έκανες 4 μέρες υπηρεσία. Συνολικά λοιπόν, do the math…

Υπάρχει όμως και η περίπτωση των λεγόμενων «συμπληρωματικών». Σε αυτήν την περίπτωση, επειδή προκύπτουν κι άλλες εκδηλώσεις ή υπηρεσίες της Φρουράς (π.χ. Παράταξη Προέδρου, διαπιστευτήρια κλπ) δύο ζευγάρια σε κάθε μία από τις ευζωνικές υπηρεσίες (ΠΜ, ΜΑΣ) και δύο Εύζωνες στην Πύλη, αναλαμβάνουν εναλλάξ, τα νούμερα των πρωινών ωρών κατά τις οποίες η Φρουρά είναι απασχολημένη είτε με την προετοιμασία για τις παράλληλες εκδηλώσεις της είτε με τις εκδηλώσεις αυτές καθ αυτές. Τότε, μπορεί να χρειαστεί ένα ζευγάρι Ευζώνων να εκτελέσει ως και 8 ώρες υπηρεσίας ανά ημέρα.

Ξέρω όμως και μετέπειτα σειρά που ανέβηκαν πάλι 49 άτομα όπως η δική μου αλλά επειδή βγήκαν off ορισμένα άτομα, τους «πήγαινε» και «6 μέσα». Υπήρξε και σειρά πολύ μεγαλύτερη, η οποία είχε άτομα μετά από 3 μήνες ευζωνικής με λιγότερες από 30 ώρες στο ΜΑΣ και που οι υπηρεσίες τους πήγαιναν 1 μέσα 3 έξω. Όπως σε όλες τις μονάδες του ΕΣ, το πόσες υπηρεσίες θα κάνει ένας Εύζωνας με το ζευγάρι του πριν απολυθεί από την Προεδρική Φρουρά, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό, από το μέγεθος της ΕΣΣΟ του υπολογίζοντας ότι δε θα παίρνει αναρρωτικές άδειες κλπ κλπ.

Θεωρητικά, όταν «παλιώσεις» δεν κατεβαίνεις στο Μνημείο ή το Προεδρικό Μέγαρο Πρόεδρο αν και δεν είναι και κάτι εξωπραγματικό. Η ΕΣΣΟ η οποία μόλις ανέβηκε στον Λόχο Ευζώνων συνήθως αναλαμβάνει τις υπηρεσίες σε Μνημείο και Προεδρικό Μέγαρο και η ΕΣΣΟ που παραλαμβάνει από την απολυώμενη, τα λεγόμενα πόστα τα οποία είναι: Παρατηρητές ΜΑΣ και ΠΜ, Δεκανείς Αλλαγής, ΚΨΜ, ΛΥΛ και ΑΜ. Όσοι δεν αναλαμβάνουν κάποιο από τα παραπάνω πόστα εκτελούν την υπηρεσία του Πύλαρχου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις όπου η πύλη θα χρειαστεί να φυλαχθεί από «νέους».

Η Maria έγραψε:

Πολυ ενδιαφέρουσα η συζήτηση Νίκο ..!! Η απορία μου ειναι σχετικά με τις τεχνικές (προφανώς του μυαλού.. αλλα υπάρχουν κι άλλες; ) που χρησιμοποιεί προκειμένου να αποφύγει αυτο που θα τον κανει να κουνηθεί, με ποιον τροπο δηλαδή μπορεί και να απομονώσει δυσάρεστες καταστάσεις ;;; Πιςτευω οτι θα είχε πολυ ενδιαφέρον ως προς το κομμάτι που με αφορά, δηλ. Την ώρα που τρέχει ένας δρομέας και το σώμα θέλει να σταματήσει ή να ελαττώσει .. Πως μπορεί άραγε να απομονώσει τον πόνο και την κουραςη και να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό ;; Καλη επιτυχία Νικο ..!!

Πολύ ωραία και πνευματική ερώτηση!

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!

Ας ξεκινήσουμε με τα ανθρώπινα, όπως ρώτησε και η φίλη Marianna παραπάνω. Θες ας πούμε να φταρνιστείς… Να βήξεις… Πρέπει όμως να κρατηθείς! Δεν μπορεί κανείς να διαννοηθεί το αντίθετο! Υπάρχουν κάποια μικρά κόλπα που ξεγελούν- προσωρινά μονάχα- το σώμα και μπορείς να παρακάμψεις αυτές τις ανάγκες. Αυτά τα κόλπα διδάσκονται στην εκπαίδευση. Από την άλλη, αν για παράδειγμα σε τσιμπάει ένα κουνούπι, προφανώς και δεν μπορείς να κουνηθείς αλλά σκέφτεσαι κάτι το οποίο σε βοηθάει να απομακρύνεις τον εαυτό σου από αυτό. Να σε βοηθήσει να εστιάσεις αλλού. Αυτό το κάτι, είναι διαφορετικό για τον καθένα που υπηρετεί στη Φρουρά.

Τώρα, όταν έχεις διάφορες εικόνες οι οποίες θέλουν να σου αποσπάσουν την προσοχή (προκλητικές τουρίστριες, μεθυσμένοι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, αγριεμένοι αντιεξουσιαστές, αγανακτισμένοι πολίτες και άλλα πολλά παραδείγματα), αναλόγως και με την ένταση στην οποία λαμβάνεις τα ‘ραδιοφωνικά παράσιτα’ η πρώτη ενστικτώδης αντίδραση είναι να αντιδράσεις. Σχεδόν αμέσως όμως αναλαμβάνει η εκπαίδευση. Και η γνώση ότι η στολή που φοράς έχει ένα βάρος το οποίο δεν μπορείς να αγνοήσεις! Πως ό, τι κι αν γίνει, η υπηρεσία σου εκείνη τη στιγμή, στο Ιερότερο μέρος της Πατρίδας, είναι πολύ πιο σημαντική και συμβολική από οτιδήποτε διαδραματίζεται μπροστά σου.

Σε πιο σωματικά/ ανθρώπινα ζητήματα όπως ο πόνος, πάλι ο καθένας έχει διαφορετικό τρόπο που προετοιμάζεται για την κάθε υπηρεσία, αναλόγως και της δυσκολίας που αυτή έχει, είτε λόγω κούρασης είτε λόγω θερμοκρασίας και καιρικών συνθηκών. Οι περισσότεροι από όσους υπηρέτησαν στη Φρουρά, έχουν κάνει υπηρεσίες με ήπια παυσίπονα (π.χ. παρακεταμόλη ), έμπλαστρα, γάζες, λιγότερο ήπια παυσίπονα και αντιφλεγμωνώδη, ό, τι βοηθούσε στην προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που σε ξυπνούσε μέσα στη νύχτα η έντονη μυρωδιά της όποιας θερμαντικής αλοιφής χρησιμοποιούσε ο Εύζωνας που ετοιμαζόταν για υπηρεσία.

Σε όλο αυτό κρύβεται κι ένα είδος εγωισμού και άμιλλας μεταξύ των αδερφών εν όπλοις σε μία διμοιρία. Δε θες να είσαι εσύ εκείνος ο οποίος θα ξεχωρίζει. Που θα διαφέρει επειδή δεν μπόρεσε. Επειδή «γιώτεψε». Έχεις ανάγκη να παραμείνεις κομμάτι της διμοιρίας γιατί στην προκειμένη, διαφορετικότητα σημαίνει προσωπική αποτυχία. Στη Φρουρά μπήκες γιατί ήθελες να γίνεις “Εύζων” και όχι “κάτι σαν Εύζων”.

Ο Chris έγραψε

πόσες τουρίστριες έβγαλες στην θητεία σου ????? χαχαχα
πάμε τώρα στην ανούσια ερώτηση . πως είναι να φοράς τα τσαρούχια ?

Δεν μπορώ να απαντήσω στην πρώτη ερώτηση, καταλαβαίνεις, διαβάζει και η σύζυγος!

Πάμε λοιπόν γρήγορα- γρήγορα, στη δεύτερη.

Η αίσθηση του να φοράς τα τσαρούχια, ένα από τα βαριά (κυριολεκτικά και μεταφορικά) σύμβολα της Ευζωνικής στολής είναι απερίγραπτη. Είναι σα να μπαίνεις σε χρονομηχανή και στα πόδια σου να φοράς την ιστορία των αγώνων των προγόνων σου.

Λένε πως τα τσαρούχια είναι βαριά. Ισχύει. Καθένα από αυτά ζυγίζει τρία κιλά! Αλλά ακόμη περισσότερο βάρος τους δίνουν το αίμα και τα δάκρυα που τα έχουν ποτίσει τόσα χρόνια οι αγώνες των πολεμιστών οι οποίοι τα φόρεσαν πριν από εμας για την Πατρίδα, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Ο Giannis έγραψε:

Μπορεί να υπηρετήσει στην Προεδρική Φρουρά κάποιος που φοράει γυαλιά;

Ασφαλώς φίλε Γιάννη, με την προϋπόθεση όμως ότι μπορεί να τα βγάζει και να φοράει φακούς επαφής όταν θα εκτελεί ευζωνική υπηρεσία. Φυσικά, και αυτό μόνο αν ολοκληρώσει με επιτυχία το σχολείο εκπαίδευσης διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων.

Η Vasiliki έγραψε:

Εγω θα ηθελα να ρωτησω αν παει καποιος κ ειναι ενοχλητικος απεναντι στους ευζωνες…τοτε τι γινεται;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση, ειδικά με όσα έχουμε δει να εκτυλίσσονται από καιρού εις καιρόν… 
Εκτός από τους δύο εν υπηρεσία Εύζωνες Σκοπούς (Μνημείου ή Προεδρικού Μεγάρου), υπάρχει εν υπηρεσία και ένας ακόμη, ο Παρατηρητής ο οποίος φοράει στρατιωτική στολή, την εξόδου. Το χαρακτηριστικό της στρατιωτικής στολής των υπηρετούντων στην Προεδρική Φρουρά είναι το μπερέ γαλάζιου χρώματος. Ο Παρατηρητής είναι Εύζωνας κι εκείνος, ο οποίος έχει ολοκληρώσει την περίοδο της ευζωνικής και ανήκει στην ΕΣΣΟ που είναι η «παλιά». Πριν από πολλά χρόνια, ο Παρατηρητής ήταν του λόχου διοικήσεως και όχι του λόχου Ευζώνων. Ο ρόλος του Παρατηρητή είναι να προσέχει και να ελέγχει τους δύο σκοπούς και δευτερευόντως να κάνει τον… τροχονόμο στους τουρίστες οι οποίοι θέλουν να φωτογραφηθούν με το «ζωντανό αξιοθέατο». Αν λοιπόν κάποιος παραβεί τις προφορικές οδηγίες που επαναλαμβάνει ο Παρατηρητής σε κάθε ομάδα τουριστών, τότε γίνεται εκ νέου παρατήρηση και σύσταση. Οι οδηγίες να σημειώσουμε ότι δίνονται στα ελληνικά και στην πραγματική παγκόσμια γλώσσα- τα σπαστά αγγλικά!
Αν συμβεί κάτι που δεν το έχει αντιληφθεί για κάποιον από μια πληθόρα λόγων, ο Παρατηρητής, ο Σκοπός σηκώνει το όπλο του από το «παρά πόδα» στο ισχύο και χτυπάει στο μάρμαρο το πέλμα του κοντακίου. Ενημερώνει έτσι τον Παρατηρητή ότι χρειάζεται την παρέμβασή του.

Προσωπικά είχα βρεθεί να εκτελώ καθήκοντα σκοπού τη βραδιά του μεγάλου τελικού του Champions League που είχε γίνει στην Αθήνα (κάποιοι μπορούν να υπολογίσουν και πότε υπηρέτησα στη Φρουρά με αυτήν την πληροφορία). Μπροστά μου ήρθε ένας μεθυσμένος οπαδός ο οποίος από την προφορά του κατάλαβα ότι ήταν γνήσιος Λονδρέζος και μάλιστα, από το ανατολικό Λονδίνο. Η ανάσα του μύριζε αλκοόλ χωρίς να χρειάζεται να με πλησιάσει στην απόσταση που με πλησίασε. Παρ’ όλα αυτά, έμεινα ακίνητος όπως προστάζει το καθήκον. Χτύπησα το όπλο μου προκειμένοου να έρθει ο Παρατηρητής μονάχα όταν τον άκουσα να με βρίζει και να μου προτείνει διάφορα…πονηρά!!! Και δεν ήταν τόσο ο φόβος ότι θα πάθω κάτι που με έκανε να χτυπήσω το όπλο όσο ότι μέσω εμού, αν συνέβαινε κάτι, θα χαλούσε η εικόνα της Φρουράς και του εν υπηρεσία Εύζωνα. Οπότε «έφερα» τον Παρατηρητή να απομακρύνει τον «ταραξία».

Όταν είχε έρθει ο κλαρινογαμπρός που απλά ήθελε να το παίξει μάγκας στα γκομενάκια, δεν είχε χρειαστεί να καλέσω τον Παρατηρητή (ασχέτως που από τη δική του σκοπιά παρατηρούσε και γελούσε από μέσα του με αυτό που έβλεπε). Τον έβαλα στη θέση του, μόνος μου.

Η Georgia έγραψε:

Αλλάζετε καθόλου στολή όλη μέρα; Αν όχι, πώς μπορείτε και φοράτε το καλσόν αυτό όλη μέρα;

Να διευκρινίσουμε ΠΡΩΤΑ- ΠΡΩΤΑ ότι κανείς Εύζωνας δε φοράει καλσόν! Τουλάχιστον όχι όσο υπηρετεί- τις ώρες εκτός στρατοπέδου και εντός κλίνης, δεν μπορώ να πάρω όρκο για κανέναν! Μάλλινες λευκές κάλτσες φορουν οι Εύζωνες και μάλιστα, δύο ζεύγη (εσωτερικές και εξωτερικές).

Προφανώς η ερώτηση αφορά την ευζωνική στολή και αν αλλάζουμε στολή για να βάλουμε κάποια άλλη. Η απάντηση είναι καταφατική καθώς η ευζωνική στολή φοριέται μόνο κατά την ευζωνική υπηρεσία. Τις ώρες που δεν είναι ο σκοπός στο Μνημείο, την Πύλη ή το Προεδρικό Μέγαρο, φοράει τη συνηθισμένη στολή που φορούν οι υπηρετούντες στον ΕΣ, με τη διαφορά ασφαλώς του γαλάζιου μπερέ και των επιρραμμάτων που φέρουν σε μπλε φόντο με λευκά γράμματα σε αρχαική μορφή, τις λέξεις ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ. Περισσότερα για τις ευζωνικές στολές μπορείτε να βρείτε στο άρθρο αυτό.

Ο NIKOS έγραψε:

Που μπορούμε να απευθυνούμε για μπλουζακια ΠΦ ;
Στα καταστήματα με στρατιωτικά είδη βρίσκεις τα πάντα εκτός από ΠΦ!

Φίλε μου δυστυχώς ή ευτυχώς, προϊόντα ΠΦ βρίσκει κανείς μόνο στο ΚΨΜ της ΠΦ και αν έχει το κονέ, απ’ ευθείας στον προμηθευτή.
Η αλήθεια είναι πως είμαστε κλειστή ομάδα και πολύ μικρότερη οικογένεια σε πληθυσμό από τους καταδρομείς ή τους αλεξιπτωτιστές οπότε τα μαγαζιά ενδεχομένως δε βλέπουν να έχουν αγοραστικό κοινό με τους Ευζωνες.
Σε λίγο καιρό όμως, ευελπιστούμε να υπάρχει μία σειρά ευζωνικών προϊόντων, τα οποία όμως θα είναι από τον Σύλλογο Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς.

Ο Panayiotis έγραψε:

Τι είναι ο μπακαλιάρος;

Όπως είχε γράψει κι ένας άλλος Εύζωνας πριν πολύ λίγα χρόνια, ψάρι ιδιαίτερης νοστιμιάς το οποιο απαντάται στις βαθιές θάλασσες και τις διμοιρίες των Ευζώνων. Κι εγώ θα συμπληρώσω ότι είναι το ιδανικό ψάρι για να ξεκινήσει κανείς τα ψαρικά στη βρεφική διατροφή!

Ο Dimitris έγραψε:

Νικόλα καλησπέρα και καλή αρχή, θα ήθελα να ήξερα ποια είναι τα συναισθήματα που διακατέχουν έναν Εύζωνα, όταν για τελευταία φορά κάνει την διαδρομή προς το μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη!

Εμπνευσμένη ερώτηση και ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνεις να θυμηθώ εκείνα τα λεπτά, εκείνης της υπηρεσίας …

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή… Πώς νιώθει κανείς όταν ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Μνημείο… Αν και μπορώ να σας μεταφέρω την προσωπική μου αίσθηση, από συζητήσεις με Εύζωνες διαφόρων σειρών, καταλήγουμε ότι όλοι όσοι πραγματικά ποθούσαμε αυτό που κάναμε, είχαμε περίπου το ίδιο συναίσθημα…

Οι πρώτες υπηρεσίες είναι βραδινές και έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Δεν μπορεί η Φρουρά να παρουσιάσει μέρα μεσημέρι «στραβάδια» που δεν ξέρουν καλά- καλά τον χώρο ή τα βήματα και ακόμη έχουν πόδια που τρέμουν υπό το ασφυκτικό βάρος των τσαρουχιών που φορούν. Έτσι λοιπόν, έρχεσαι αντιμέτωπος με το νυχτερινό Μνημείο. Φωτισμένο μονάχα από τα πλαϊνά και με τις σκιές να παίζουν παντού γύρω σου. Ενώ κοιτάς στην ευθεία, με την περιφερειακή σου όραση βλέπεις τους Εύζωνες που φεύγουν από τη σκοπιά να αφήνουν τη σκιά τους στον τοίχο του Μνημείου. Και μπορείς να νιώσεις όλες τις προηγούμενες γενιές πολεμιστών που πάλεψαν για τα δικαιώματα που έχεις και θεωρείς δεδομένα σήμερα να έρχονται και να συναντούν τα πρώτα σου βήματα πάνω στον Ιερό αυτό χώρο από Αιώνιο Μάρμαρο. Ο Άγνωστος Στρατιώτης, ξαπλωμένος ανάσκελα, παρ’ όλο που δεν κινείται, μπορείς να νιώσεις ότι σηκώνεται από την κλίνη του για να σε δει καλύτερα και να κρίνει το κάθε σου βήμα. Όλοι έχουν παρόμοια αισθήματα ανυπομονησίας και φόβου πριν την πρώτη τους Υπηρεσία στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Αν θέλετε την εμπειρία από την πρώτη Υπηρεσία ενός άλλου Εύζωνα, ο οποίος με τίμησε με το να μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, μπορείτε να διαβάσετε εδώ!

Η τελευταία φορά δεν είναι τόσο ίδια εμπειρία για όλους τους Εύζωνες. Πολλοί, έχοντας κουραστεί από τις φαινομενικά ατελείωτες ώρες ακινησίας στο Μνημείο, βλέπουν την τελευταία τους υπηρεσία ως μία ανακουφιστική αλλαγή. Εγώ, και το λέω και με ολίγη ντροπή, δεν ήθελα να τελειώσει. Ήταν σα να χάνω έναν συμπολεμιστή, έναν συνοδοιπόρο ο οποίος μπορούσε να ακούσει τις πιο ενδόμυχες σκέψεις μου και να με συναισθανθεί. Ένιωθα σα να κόβεται ο ομφάλιος λώρος με την ευζωνική υπηρεσία στο Μνημείο. Και όσο πλησίαζε η ώρα, τόσο πιο έντονα γίνονταν τα αισθήματα του αποχωρισμού. Για μένα προσωπικά, αυτή η τελευταία υπηρεσία ήταν 06:00-07:00. Και καθώς ξημέρωνε, ένιωθα σαν το alter ego του Καρλομάγνου που ήθελε να μείνει για πάντα το φεγγάρι στον ουρανό αποτρέποντας τον ήλιο από το να πάρει τη θέση του στο ουράνιο στερέωμα.

Σχετικά με την τελευταία υπηρεσία, διαβάστε και τη μαρτυρία του συνεύζωνος κ. Παπαδόπουλου εδώ.


Ο Panos έγραψε:

Πόσο παραπάνω πληρώνεστε για να είστε φαντάροι στη Φρουρά;

Μία φαινομενικά απλή ερώτηση η οποία όμως κρύβει ορισμένες σημαντικές ανακρίβειες…
1ον, δεν υπηρετούν φαντάροι στη Φρουρά, καλύτερα να ψάξετε σε κάποιον Μεικτό Λόχο για τέτοιους. Στη Φρουρά υπηρετούν Εύζωνες.
2ον, από όσους υπηρετούν τη θητεία τους στον ΕΣ, ανάλογα και με τον βαθμό που φέρει (έφεδρος δεκανέας, έφεδρος λοχίας) και ό,τι άλλα επιδόματα δικαιούται, καθένας παίρνει ως μηνιαία αποζημίωση το ποσό που του αντιστοιχεί. Όσοι υπηρετούν στη Φρουρά, παίρνουν μία ΕΠΙΠΛΕΟΝ αποζημίωση των ΜΗΔΕΝ ευρώ σε σχέση με κάποιον άλλο υπηρετούντα στην Αθήνα.
Προσωπικά, δε νομίζω κάποιο παραπάνω επίδομα να μου έκανε κάποια διαφορά. Δεν υπηρέτησα στη Φρουρά για 1, 2, 5 ή 10 ευρώ παραπάνω. Θα μου πει κανείς, ούτε στα αλεξίπτωτα υπηρετεί κανείς για το επίδομα, είναι ωραίο όμως να αναγνωρίζει το Κράτος τις θυσίες που κάνεις για την Ιστορία και την Πατρίδα. Δε θα διαφωνήσω. Οι ανάγκες όμως σε αλεξιπτωτιστές ήταν ανέκαθεν μεγαλύτερες σε αριθμούς απ’ότι σε Εύζωνες. Χρειάζεται κάποιες φορές ένα επιπλέον δέλεαρ. Στη Φρουρά δεν υπάρχει τέτοια αναγκη. Και όσο δεν υπάρχει επιπλέον αποζημίωση, δε θα έχουν κανέναν λόγο να παρουσιαστούν στη Φρουρά, άτομα που δεν αγαπούν την έννοια του Εύζωνα και δεν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ Εύζωνα και φαντάρου… Σαφώς, εξαιρέσεις υπάρχουν παντού και κανένα σύστημα δεν είναι απολύτως στεγανό. Οι εξαιρέσεις όμως αυτές απλά επιβεβαιώνουν τους υφιστάμενους κανόνες.

Η ΜΑΤΙΝΑ έγραψε:

Να ρωτησω κατι ισως ειναι χαζο….τιμω την χωρα μου κ θαυμαζω τα παλικαρια μας που στεκονται εκει αλλα τωρα λογω των καιρικων συνθηκων τι θα γινοταν αν ηταν λιγο πιο χαλαρα στο μνημειο του αγνωστου στρατιωτη???

Ματίνα, εξ αρχής θεωρούμε ότι ο καθένας που μπαίνει στη διαδικασία να αναρωτηθεί κάτι για τη Φρουρά, τιμά τη χώρα μας και σέβεται την προσπάθεια των Ευζώνων. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να το αμφισβητήσουμε αυτό- εξ αρχής τουλάχιστον. Καθόλου χαζή δεν είναι η ερώτηση, είναι όμως πολυεπίπεδη και δημιουργεί από μόνη της άλλα ερωτήματα τα οποία δεν βοηθούν στην εκτέλεση των καθηκόντων της Φρουράς. Και εξηγούμαι…

Τι σημαίνει όμως ακραίες καιρικές συνθήκες; Είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες; Γιατί να είναι οι χαμηλές και να μην είναι οι πολύ υψηλές; Και ποιό το όριο μεταξύ χαμηλών και πολύ χαμηλών ή υψηλών και πολύ υψηλών θερμοκρασιών; Όταν φυσάει θα πρέπει να κάνουν κανονικά τα βήματα του ημιώρου ή όχι; Στα πόσα μποφόρ θα πρέπει να υπάρχει η διαφοροποίηση; Ένα στράτευμα λειτουργεί με βάση τις διαταγές. Οι καλές διαταγές είναι ρητές και ξεκάθαρες. Αυτό εξασφαλίζει και τη λειτουργία στο πλαίσιο του standard work, δηλαδή της τυποποίησης- όλοι ξέρουν το ίδιο και πέρα από την κατά διαστήματα ράδιο-αρβύλα που θα πετάγεται, όλοι μαθαίνουν το ίδιο πράγμα. Ξέρουμε λοιπόν ότι κάτω από μία συγκεκριμένη θερμοκρασία οι σκοποί φέρουν δερμάτινα μαύρα γάντια, και κάτω από μία άλλη θερμοκρασία, οι σκοποί φορούν τη χοντρή μάλλινη κάπα- ιστορικό κειμήλιο των Ευζώνων των ταγμάτων οροφυλακής. Αυτά περιγράφονται στον στρατιωτικό κανονισμό και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση από κανέναν (ανεξαρτήτως των διαφόρων απόψεων που εκφράζονται στο διαδίκτυο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης). Επίσης, το πότε αλλάζουν οι στολές στο στράτευμα από χειμερινές σε θερινές και το ανάποδο, είναι επίσης καθορισμένο σαφώς και αφορά όλες τις μονάδες του ΕΣ αλλά και των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Αν κάνει πολλή ζέστη τον Μάρτιο, ο Εύζωνας δεν έχει την επιλογή να φορέσει τον θερινό ντουλαμά αντί του χειμερινού, με τον ίδιο τρόπο που τις Κυριακές και τις αργίες, μεταξύ Έπαρσης και Υποστολής Σημαίας, ο Εύζων φοράει τα Λευκά και όχι ντουλαμά.

Πέρα από το τυπικό κομμάτι όμως υπάρχει και το ηθικό που για τη Φρουρά συγκεκριμένα είναι ίσως σπουδαιότερο από το καθαρά λειτουργικό/ επιχειρησιακό. Ο τρόπος με τον οποίο αποδίδουμε τιμές και εκτελούμε παραγγέλματα στον στρατό είναι συγκεκριμένος. Προς τους νεκρούς στέκεται κανείς ΠΡΟΣΟΧΗ. Και ανάμεσα στα παραγγέλματα εκτελούμε ΑΚΙΝΗΣΙΑ. Δεν υπάρχει πιο κατάλληλη ή λιγότερο κατάλληλη στιγμή για να φυλάει κανείς το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και τη μνήμη εκείνων που έπεσαν υπέρ Πατρίδας και Ελευθερίας. Όπως επίσης, δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα ως υπερασπιστές της Μνήμης και της Ιστορίας των νεκρών μας, να επιλέγουμε το πώς θα τους τιμήσουμε. Εκείνοι δεν επέλεξαν το πού ή το πώς θα πεθάνουν. Άλλοι άφησαν την τλευεταία τους πνοή στην καυτή έρημο της βορείου Αφρικής, άλλοι στην παγωμένη κορυφή του Υψώματος 731. Κάποιοι ακαριαία από εχθρική βολίδα, κάποιοι στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμό, κάποιοι από κρυωπαγήματα. Εμείς δεν μπορούμε να επιλέξουμε πότε θα τιμούμε τη μνήμη τους. Γιατί στην τελική, αν επαφίεται στην ευσυνειδησία του καθενός να πάει για υπηρεσία όπως οφείλει, δεν έχουμε στρατιωτική μονάδα (έστω και τιμητικής φύλαξης του Μνημείου) αλλά τάξη παρθεναγωγείου.


Η Dimitra έγραψε:

Ποιά τα κριτήρια για έναν Εύζωνα που θέλει να μπει στη μπάντα της Προεδρικής Φρουράς;

Ορίστε; Οκ… Back to basics… Presidential Guard 1.0.1 λοιπόν…
Η απορία είναι πρόσφατη οπότε υποθέτω ότι δημιουργήθηκε λόγω της παραπληροφόρησης των ημερών, με τα δημοσιεύματα που ήθελαν «η μπάντα της ΠΦ να παιανίζει τον γαλλικό Εθνικό ύμνο».
Η Προεδρική Φρουρά ΔΕΝ ΕΧΕΙ δική της μπάντα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον εθνικό ύμνο παιάνιζε η μπάντα του ΠΝ.
Πράγματι, κάθε Κυριακή που η Φρουρά βγαίνει από το στρατόπεδο και κατεβαίνει στο Μνημείο για να εκτελέσει την επίσημη αλλαγή Κυριακής, προπορεύεται μία μπάντα. Αυτή όμως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ της Φρουράς. Εκ περιτροπής, συμμετέχουν κάθε Κυριακή στο παγκοσμίως γνωστό αυτό, τελετουργικό η μπάντα της ΠΑ, του ΠΝ, του ΛΣ, του ΠΣ, της ΕΛΑΣ, του ΕΣ.

Ο Boris έγραψε:

Τελικά ποιό είναι το σωστό; Εύζωνες ή Εύζωνοι;

Μία από τις πολύ καλές, όσο και θεμελιώδεις ερωτήσεις που έχουμε λάβει. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι και τόσο… Frequently Asked αλλά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση! Να σημειωθεί ότι το παρόν είναι καθαρά προσωπική εκτίμηση και δεν αποτελεί γνήσια γλωσσολογική ή φιλολογική προσέγγιση και μελέτη!
Έχουμε λοιπόν και λέμε… Η αρχική λέξη, που συναντάται και στα ομηρικά έπη είναι «Εύζων». Στη δημοτική, οι περισσότερες καταλήξεις που έχουν προστεθεί σε τέτοιες λέξεις, προέρχονται από τη γενική πτώση αυτών των λέξεων. Οπότε, η γενική είναι «του Εύζωνος» οπότε και ο Εύζων γίνεται… Εύζωνος. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, προστίθεται η κατάληξη προερχόμενη από την αιτιατική, κλητική πτώση (όπως πχ ο Απόλλων- του Απόλλωνος- τον Απόλλωνα, που έχει μετεξελιχθεί στο γνωστό «ο Απόλλωνας» ή αντίστοιχα, «ο Ιάσωνας»). Κρίνοντας από αυτά η αλλαγή της λέξης «Εύζων» σε «Εύζωνας» και πάλι στέκει ως ορθή.
Ανάλογα όμως τώρα, ποιά μορφή θα χρησιμοποιηθεί στον ενικό (Εύζων, Εύζωνος, Εύζωνας) θα πρέπει να γίνει και η αντίστοιχη μεταφορά στον πληθυντικό. Δεν μπορεί δηλαδή «ο Εύζωνας» να γίνει «οι Εύζωνοι». Έχουμε λοιπόν, Εύζωνος- Εύζωνοι και Εύζωνας- Εύζωνες.
Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι με τα χρόνια, πολλές άλλες προσαρμογές των λέξεων αυτών έχουν υπάρξει και χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα της Φρουράς. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η λέξη Ευζωναραίοι, τα Ευζώνια, ακόμη και αλλαγές στον τονισμό της λέξης (φαινόμενο καθόλου σπάνιο για νησιωτικές περιοχές) όπως η λέξη Ευζώνοι.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι, παρά το γεγονός ότι έχουμε αποδεχτεί ορισμένες μορφές της λέξης ΕΥΖΩΝ, είτε για λόγους ηχητικής αισθητικής είτε λόγω καθημερινής χρήσης και συνήθειας, το πλεόν ορθό είναι το ΕΥΖΩΝΟΣ- ΕΥΖΩΝΟΙ.

Η Aliki έγραψε:

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πολλές απορίες γιατί υπηρέτησε ένας φίλος στην Φρουρά, οπότε έχω ακούσει πολλά και διάφορα. Θεωρώ πάντως ότι το πιο ενδιαφέρον είναι αυτό που ήδη έγραψε ένας φίλος νωρίτερα, δηλαδήτο πώς κατορθώνουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του σώματός τους. Ο φίλος μου πάντως λέει ότι η εκπαίδευση αυτή τον έχει βοηθήσει και στην επαγγελματική ζωή του, γιατί ξέρει πώς να μην εκφράσει συναισθήματα όταν δεν πρέπει Θα είχε ίσως ενδιαφέρον και μια ματιά στην ανθρωπογεωγραφία των Ευζώνων. Πόσοι είναι από αστικές και πόσοι από αγροτικές περιοχές. Ποιό είναι το μορφωτικό τους επίπεδο. Επίσης πόσοι είναι εθελοντές και πόσοι επιλέγονται από τον στρατό και με ποιά κριτήρια, πέραν της σωματικής διάπλασης. Τέλος, αν θυμάμαι καλά, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιεροτελεστία του ντυσίματος ( δεν μπορείς να ντυθείς μόνος σου !) και η φροντίδα της φουστανέλλας ( θυμάμαι αμυδρά ότι έιναι μια περίπλοκη διαδικασία). Καλή επιτυχία !

Για κάποιον που φαινομενικά «δεν έχει πολλές απορίες» θέσατε πολύ ωραία ερωτήματα!

Είναι γεγονός ότι η ευζωνική εκπαίδευση βοηθάει πολύ και στη μετέπειτα, μετά Φρουράς ζωή. Χαριτολογώντας λέμε ότι όσο κι αν γκρινιάζει η σύζυγος, μπαίνουμε σε ευζωνικό mode και βγαίνουμε όταν εκείνη πλέον έχει ξεθυμάνει! Υπάρχει βεβαίως ο κίνδυνος να οδηγήσουμε σε κλιμάκωση της κρίσης, ακριβώς λόγω αυτής μας της «αδιαφορίας»!

Διατηρώντας επαφές με Εύζωνες από διάφορες σειρές, έχω γνωρίσει λογιστές, προγραμματιστές, μηχανικούς, επιστήμονες, αγρότες, οικοδόμους, γεωπόνους, πτυχιούχους οι οποίοι επεδίωξαν να μπουν μόνιμα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας (άλλοι τα κατάφεραν, άλλοι όχι), γυμναστές, δασκάλους, φυσιοθεραπευτές, δικηγόρους, αυτοκινητιστές και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι συνέχισαν την οικογενειακή επιχείρηση ή έκαναν κάτι δικό τους. Παιδαγωγούς οι οποίοι ασχολούνται με παιδιά με ειδικές ανάγκες και αν μη τι άλλο χρειάζονται τεράστια ψυχικά αποθέματα και υπομονή. Έχω γνωρίσει επίσης μοντέλα και μπασκετμπολίστες οπότε νομίζω γίνεται κατανοητό ότι είναι δύσκολο να ταιριάξουμε τον Εύζωνα με κάποιο «επαγγελματικό καλούπι».

Οι περισσότεροι που γνώρισα προέρχονταν από κάποιο αστικό κέντρο. Με έναν πολύ χονδροειδή υπολογισμό, περίπου οι μισοί ήταν από την Αθήνα και οι άλλοι μισοί από κάποιο άλλο αστικό κέντρο. Ενώ για να γίνεις Εύζων και να πάρεις τον γαλάζιο μπερέ πρέπει- ως γνωστόν- να το λέει η καρδιά σου, όσοι ήταν από αγροτική περιοχή ήταν πραγματικά σκληρά καρύδια! Ο γνωστός και ως «δακρυσμένος Εύζων» είναι ακριβώς ένα τέτοιο παράδειγμα Εύζωνα καταγόμενου από αγροτική περιοχή κοντά στο Δίστομο, ο οποίος στάθηκε και εκτέλεσε την υπηρεσία του υποδειγματικά όταν οι συνθήκες ζόρισαν πολύ πέρα από τα συνηθισμένα…

Οι ζωές όλων μας πριν και μετά τη Φρουρά είναι τόσο διαφορετικές όσο και ο καθένας μας. Ανάμεσα μας όμως θα υπάρχει πάντα το δέσιμο που αναπτύσσεται μονάχα σε στρατιώτες που κουβάλησαν το βάρος του διπλανού τους όταν οι δυνάμεις εκείνου στερεύανε. Και που χωρίς να χρειαστεί να το ζητήσουν, έλαβαν την ίδια μεταχείριση όταν τη χρειάστηκαν.

Είναι μύθος ότι στη Φρουρά υπηρετείς «με το ζόρι». Όλοι είναι εθελοντές. Ασφαλώς και οι αξιωματικοί που εμφανίζονται στα Κέντρα Νεοσυλλέκτων θα πουν και θα τονίσουν διάφορα καλά της Φρουράς ώστε να προσελκύσουν κόσμο αλλά ασφαλώς αυτό το κάνουν όλοι! Όποιος δε θέλει ή δεν μπορεί, τάγμα! Πολλοί πάνε στο λόχο υποψηφίων της Φρουράς μόνο και μόνο γιατί είναι το ενδιάμεσο βήμα για να βρεθούν στον ΜΛΑΤ. Μετά φεύγουν. Απλά τα πράγματα! Σχετικά με τα κριτήρια επιλογής, δείτε παραπάνω.

Το δεύτερο τελετουργικό που είναι μοναδικό στη Φρουρά, εκτός από αυτό των βημάτων της Ευζωνικής υπηρεσίας, είναι αυτό του ντυσίματος. Στην αρχή, τα δύο μέλη του ευζωνικού ζευγαριού, βοηθούν ο ένας τον άλλο, να ντυθεί, διότι κανείς δεν μπορεί να ντυθεί μόνος, ειδικά όταν πρόκειται να φορέσει τα Λευκά. Ο ντουλαμάς, ακόμη και ο χειμερινός, είναι πιο απλή υπόθεση. Όσο περνάει όμως ο καιρός και εξοικειώνεται ο Εύζωνας με τα κομμάτια της ευζωνικής στολής, τόσο πιο εύκολη γίνεται η διαδικασία του ντυσίματος και σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, μπορεί και ντύνεται τα Λευκά, μόνος.

Δεν μπορούμε όμως, όσος καιρός κι αν έχει περάσει, να ελέγξουμε οι ίδιοι, το ντύσιμό μας και τη γενικότερη εμφάνισή μας. Αν και με τον καιρό υπεισέρχεται ο παράγοντας της γνώσης, της ρουτίνας- εν ολίγοις της εμπειρίας- τον έλεγχο αυτόν τον κάνει υποχρεωτικά το έτερο μέλος του ζευγαριού. Εκεί έγκυται και το μεγαλύτερο μέρος του δεσίματος ανάμεσα στα ζευγάρια. Τον εντοπισμό και τη διόρθωση της ατέλειας- όχι σε σένα αλλά στο ζευγάρι σου- πριν πας για υπηρεσία.

200 responses to “FAQs σχετικά με τη Φρουρά…

  1. Πανος

    Γεια σου Νικο. Θα ηθελα να μαθω πως γινεται κανεις αξιωματικος Ευζωνων. Εχω ασχοληθει πολυ με τον στρατο αλλα δεν ξερω πως γινεται κανεις Ευζων αξιωματικος.

    Μου αρέσει!

    • Καλησπερα σας,
      Οι αξιωματικοι που υπηρετουν στην ΠΦ ειναι μονιμα στελεχη του ΕΣ και προερχονται απο τη ΣΣΕ ή απο τη ΣΜΥ.
      Σας ευχαριστω για το ερωτημα σας

      Μου αρέσει!

      • Χρήστος

        Παρουσιαζομαστε με τα στρατιωτικά μας αύριο;έρχομαι από ρεθυμνο ,γενικά πρώτη μέρα πως θα ειναι;

        Μου αρέσει!

      • Καλησπερα σας!
        Ναι με τα στρατιωτικα σας και φροντιστε να ειναι σε αψογη κατασταση. Οσο λιγοτερα ψεγαδια βρισκουν πανω σας, τοσο λιγοτερο θα ασχολουνται με την εμφανιση σας!
        Καλη αρχη σας ευχομαι.
        Να ειστε καλα!
        ΥΓ. Οσο γι αυτο που με ρωτησατε, πώς θα ειναι η πρωτη μερα, αυτο που θελω να σας γραψω ειναι οτι θα βουτηξετε στην κολαση χωρις καταδυτικη στολη ή σκαφανδρο.
        Αυτο που θα θελατε-ή τουλαχιστον οποιοσδηποτε εχεφρων κληρωτος-να ακουσετε ειναι οτι θα σας περιμενουν με το σεις και με το σας, καφεδακι ετοιμο να σας περιμενει και πιτογυρα για δεκατιανο.
        Τιποτε απο τα δυο δεν προκειται να συμβει. Η πραγματικοτητα ειναι καπου ενδιαμεσα αλλα οχι στη μεση, γερνει λιγο περισσοτερο προς το πρωτο σεναριο.

        Μου αρέσει!

  2. Παναγιώτης

    κατα πόσο έχουν αλλάξει οι συνθήκεςκαι η εκπαίδευση απο το 2004 εως και σήμερα;

    Μου αρέσει!

    • Καλο μεσημερι Παναγιωτη,
      Καθως αλλάζουν οι εποχές, οι καταστασεις αλλαζουν και τους ανθρωπους γυρω μας και τελικα αλλαζει και η κοινωνια στο συνολο της.
      Κατα τον ιδιο τροπο αλλαζει και η Φρουρα και οι συνθηκες μεσα σε αυτην και η εκπαιδευση των υποψηφιων. Η Φρουρα τροπον τινα προσαρμοζεται, προκειμενου να συνεχιζει να παραγει το ιδιο αρτιο αποτελεσμα που εδω και δεκαετιες θαυμαζουν ολοι ως Προτυπο Ηθους και Υποδειγμα στρατιωτη- τους Ευζωνους!

      Μου αρέσει!

  3. Kostas

    Καλησπέρα, θα ηθελα να ρωτήσω απο άδειες και διανυκτερεύσεις τι δικαιούται καθε ευζωνας που δεν ειναι απο περιοχή της Αθήνας

    Μου αρέσει!

    • Καλημερα κ. Κωστα.
      Κατ αρχας να πουμε οτι παρα πολλοι Ευζωνοι που υπηρετουν στη Φρουρα δεν ειναι απο την Αθηνα και ερχονται απο αλλη πολη ή και χωριο ακομη της Επικρατειας. Αν καποιος επιλεξει τη θητεια στο λοχο Ευζωνων, μονο και μονο για να ειναι στην Αθηνα, κατα την ταπεινη μου γνωμη διαπραττει μεγαλο λαθος.
      Στο ερωτημα σας τωρα,
      Οι αδειες που δικαιουται καποιος δεν αλλαζουν για καποιον που υπηρετει σε Μοναδα της πρωτευουσας, ανεξαρτητως καταγωγης ή κατοικιας του. Το αντιθετο ισχυει οπου καποιος απο την Αθηνα ο οποιος υπηρετει σε παραμεθωριο περιοχη, δικαιουται επιπλεον μερες αδειας λογω ακριβως παραμεθοριου.
      Διανυκτερευση τις μερες κατα τις οοιες ειναι εξοδουχος μοναχα-οχι μονο στη Φρουρα αλλα σε ολες τις μοναδες του ΕΣ- δικαιουται οποιος εχει καποιου ειδους κατοικια,δικη του ή συγγενικου προσωπου την οποια και θα δηλωσει προκειμενου να εχει τη δυνατοτητα διανυκτερευσης. Οχι σε φιλους, οχι σε γνωστους προφανως και για προφανεις λογους!

      Μου αρέσει!

  4. stathis

    Καλησπερα,
    Θα ηθελα να κανω μια ερώτηση σχετικά με τα τατουαζ.
    Τι γίνεται σε περίπτωση τατουαζ μικρου ή μεγαλου στα ποδια;

    Μου αρέσει!

    • Καλησπερα σας,
      Εξ οσων γνωριζουμε απαγορευονται τατουαζ τα οποια ειναι σε σημεια που τα καθιστουν εμφανη πανω απο τα ρουχα, οπως πχ δαχτυλα-καρποι, προσωπο-λαιμος-αυχενας κοκ.
      Σας ευχαριστουμε για το ενδιαφερον.

      Μου αρέσει!

  5. Μαρία

    Καλησπέρα! Ένας φίλος μου παρόλο που υπηρετεί φαντάρος στην Ρόδο καθώς είναι και ο τόπος κατοικίας του, του ήρθε χαρτί μετάθεσης για προεδρική φρουρά. Δεν είναι κάτι που επέλεξε ο ίδιος, επιλέχθηκε διότι πληρεί ολα τα κριτήρια. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι εάν στην εκπαίδευση δεν περάσει θα του στείλουν χαρτί μετάθεσης ξανά για Ρόδο; Η θα τον στείλουν σε κάποια άλλη παραμεθόρια περιοχή; Και μετά από ποσό καιρό θα έρθει το χαρτί της μετάθεσης; Σας ευχαριστώ πολύ!

    Μου αρέσει!

    • Καλησπερα σας,
      Κατ’αρχας καλη θητεια στον φιλο σας.
      Ειστε σιγουρη οτι προκειται για μεταθεση ΠΦ, διοτι οι μεταθεσεις γ τη Φρουρα την τρεχουσα περιοδο εχουν κλεισει και δεν υπαρχουν νεες μεταθεσεις μεχρι την επομενη ΕΣΣΟ…
      Δε μπορω να σας πω πού θα βρεθει μετα την αποσπαση στον λοχο υποψηφιων αν δεν ολοκληρωσει επιτυχως την εκπαιδευση διοτι δεν το γνωριζουμε. Στο διαγραμμα ροης της πορειας των κληρωτων που υπηρετουν τη θητεια τους μας εχει απασχολησει ο κλαδος στον οποιο επιτυγχανει καποιος στην εκπαιδευση. Το λογικο παντως-και αυτο ειναι καθαρα δικη μας εκτιμηση-θα ηταν ολοι οσοι εμπιπτουν σε αυτην την κατηγορια, δλδ δεν επιτυγχανουν να ολοκληρωσουν την εκπαιδευση στο λοχο υποψηφιων, να αναδιανεμονται σε μοναδες 5παραμεθοριου αναλογως με τις αναγκες και την επανδρωση των μοναδων. Δε μπορω δλδ να σας πω αν θα βρεθει ξανα στη Ροδο στην ιδια μοναδα ή σε αλλη του νησιου, σε αλλο νησι (απίθανο μιας και ο τοπος κατοικιας ειναι η Ροδος) στον Εβρο ή σε μοναδα προκαλυψεως στο Καλπακι.
      Σας ευχαριστω πολυ γ το χρονο σας και παλι ευχομαστε καλή θητεια στο φιλο σας.

      Μου αρέσει!

      • Μαρία

        Σας ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες σας! Ωστόσο θα ήθελα να σας ρωτήσω τι εννοείται όταν λέτε «Στο διαγραμμα ροης της πορειας των κληρωτων που υπηρετουν τη θητεια τους μας εχει απασχολησει ο κλαδος στον οποιο επιτυγχανει καποιος στην εκπαιδευση»;
        Ακόμη θα ήθελα να ρωτήσω εάν αυτός που αποτυγχάνει μετά από ένα μήνα εκπαίδευσης στην προεδρική φρουρά, παίρνει κατευθείαν χαρτί μετάθεσης; Η μετά από κάποιους μήνες μετατίθεται κάπου άλλου; Διάβασα επίσης ότι αυτοί που αποτυγχάνουν συνήθως μεταφέρονται στον λόχο διοικήσεως ή στα ΜΛΑΤ στο Χαϊδάρι αληθεύει κάτι τέτοιο;

        Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με τις άδειες των γιορτών. Του φίλου μου του ήρθε χαρτί μετάθεσης πριν από 1 μισή εβδομάδα για τις 18 του μήνα. Κανένας δεν τον έχει ενημερώσει τι θα γίνει με την άδεια γιορτών που δικαιούται, υπάρχει πιθανότητα να μπορεί να ενημερωθεί μέσω τηλεφώνου με το στρατόπεδο πάνω στην Αθήνα ή θα πρέπει να ανεβεί για να ενημερωθεί από κοντά; Εάν βέβαια γνωρίζεται για τέτοιες περιπτώσεις θα μου ήταν παρά πολύ χρήσιμη η απάντηση σας.
        Συγγνώμη για τα εκατοντάδες ερωτήματα που σας έχω θέσει, δηλώνουμε αρκετά ανημέρωτοι σχετικά με αυτά τα θέματα! Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

        Μου αρέσει!

  6. Γιωργος

    Μια περίπτωση..Υπάρχει περίπτωση κάλυψης μικρών τατου στο δάχτυλο και και καρπους;
    Η αποριπταισε κατευθείαν αν τα έχεις αυτά;..εφόσον έχεις όλα τα υπόλοιπα κριτήρια για επιλογή.

    Μου αρέσει!

    • Καλησπερα κ. Γιωργο και καλη χρονια.
      Εξ οσων γνωριζω, τατουαζ σε εμφανη μερη συνεπαγονται απορριψη.
      Αυτο κατα τη δικη μου γνωμη δεν εχει να κανει ουτε με το ατομο ουτε με το προτυπο του ευζωνου αλλα ειναι κεφαλαιωδους σημασιας η αρμονια με το ζευγαρι του καθενος. Δε γινεται ο ενας να εχει και ο αλλος να μην εχει.
      Ενδεχομενως καποιος να μπορει να καλυψει τα μικρα αυτα τατουαζ με καποιου ειδους μακιγιαζ. Σε αυτην την περιπτωση μπορει να εγγυηθει 100% πως δε θα «χαλασει» η καλυψη; ακομη κι αν το εγγυηθει ενυπογραφως, στην απευκταια περιπτωση που αυτο χαλασει, και το συλλαβει καποιος φακος, ποιος θα ειναι υπολογος;
      Τροφη για σκεψη με καθε καλη διαθεση, καθως πολλες φορες τεινουμε να βλεπουμε μονο την οψη του νομισματος που βρισκεται απο την πλευρα μας και να μην το στριβουμε.
      Βεβαια, επειδη οι πληροφοριες μου μπορει να ειναι απο καιρου εις καιρον outdated θα ηθελα να κανετε και μια σχετικη ερωτηση και στο τοπικο σας στρατολογικο γραφειο.
      Καλη χρονια να εχετε

      Μου αρέσει!

      • Γιωργος

        Επειδή το έχω ψάξει..γι’αυτό έκανα την ερώτηση..Υπάρχει περίπτωση κάλυψης του τατουάζ με αδιάβροχο μακιγιάζ το οποίο κρατάει 2 μέρες!
        Καλή Χρόνια και Ευχαριστώ πολύ!

        Μου αρέσει!

      • Αγαπητέ Γιώργο,
        Εύχομαι να ευοδωθούν οι επιθυμίες σας αυτή τη νέα χρονιά!
        Να είστε καλά!

        Μου αρέσει!

  7. Ανώνυμος

    Καλησπέρα.
    Θα ήθελα να ρωτήσω σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να υπηρετήσει θητεία στην ΠΦ..Και σχετικά έχει εμφανει μικρά τατουάζ δάχτυλο και καρπούς..
    Οι περιπτώση καλύψεις τους παραβλέπεται;

    Μου αρέσει!

  8. Βαγγέλης

    Καλησπέρα.. Τώρα που έχει γίνει αύξηση θητείας ισχύει και για την Π. Φ ή εδώ ισχύει ακόμη το 9μηνο;

    Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα σας,
      συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση.
      Όχι, στην Προεδρική Φρουρά, θα είναι τόσο δύσκολες οι συνθήκες που κανείς δε θα αντέχει 12 μήνες… Έτσι υπάρχει ειδική διάταξη στο σχετικό νόμο που αποκλείει τη Φρουρά από την αύξηση θητείας…

      Μου αρέσει!

  9. Κωνσταντίνος

    Καλησπέρα ηθελα να ρωτήσω αν γίνεται να περάσεις Π.Φ αν έχεις τελειώσει σχολή εμπορικού ναυτικού διότι γνωρίζω ότι αν είσαι απόφοιτος ΑΕΝ σε καλούν αυτομάτως πολεμικό ναυτικό ή ακόμα και αν κληθεις στο πολεμικό ναυτικό γίνεται να επιλέγεις από εκεί για Π.Φ.?? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα σας,
      Πολύ καλή ερώτηση
      Στην ΠΦ υπηρετούν μονάχα κληρωτοί οι οποίοι προέρχονται από τα Όπλα ή τα Σώματα του Στρατού Ξηράς, του ΕΣ.
      Από την ΠΑ και το ΠΝ, κληρωτοί υπηρετούν στη μονάδα που ονομάζεται Μικτός Λόχος Αποδόσεως Τιμών (ΜΛΑΤ) και δεν έχει κάποια σχέση με την ΠΦ.
      Σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας,
      Να είστε καλά,

      Μου αρέσει!

  10. Ανώνυμος

    Καλήμερα.!
    Θα ήθελα να ρωτήσω πως γίναιτε η επιλογή για ΠΦ.
    Ερχετε κάποιος επίτροπος στο κεντρο;

    Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα σας κε. (ανώνυμε) Γιώργο,
      Ναι, έρχονται αξιωματικοί από την ΠΦ στα κατά τόπους Κέντρα όπου έχουν παρουσιαστεί Νεοσύλλεκτοι και αναζητούν εθελοντές για την ΠΦ. Ο καθένας που το επιθυμεί, το δηλώνει, αλλά καλό είναι να το έχει ήδη δηλώσει στον στρατολόγο της μονάδας του.
      Καλό σας απόγευμα

      Μου αρέσει!

  11. Καπνιά Παναγιώτα

    Καλημέρα σας!
    Για να γίνει κάποιος εύζωνας πρέπει και οι δύο γονείς του είναι Έλληνες; Ο παππούς μου υπηρέτουσε στη βασική φρουρά όταν ξεκίνησε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Ήταν στο Καλπάκι κάνοντας σκοπιά στη σημαία όταν επιτέθηκαν οι Ιταλοί.

    Σας ευχαριστώ

    Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα σας,
      όχι είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις όπου Έλληνες από τον ένα γονιό έχουν υπηρετήσει στην ΠΦ. Έλληνες με έναν γονιό Αρμένιο, Άγγλο, Αμερικάνο, Κινέζο, Ιάπωνα (βλ. σεφ Κοντιζάς) κ.α. έχουν υπηρετήσει ΠΦ.
      Να είστε καλά, να χαίρεστε και να τιμάτε τη Μνήμη του παππού σας. Επιτρέψτε μου όμως, αν ο παππούς σας ήταν στη Φρουρά δε θα μπορούσε να είναι στο Καλπάκι όταν έκαναν την επίθεση οι Ιταλοί. Αν ήταν στο Καλπάκι, ανήκε στο 42Σύνταγμα Ευζώνων. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, να είστε περήφανη για την προσφορά του παππού σας στην Πατρίδα και εμας.
      Καλό σας βράδυ

      Μου αρέσει!

      • Χριστίνα

        Γιατί μπορούν και μπαίνουν στην ΠΦ άτομα με διαφορετικές εθνικότητες; Θεωρώ ότι από όλα τα σώματα το πιο ιερό και γνήσιο ελληνικό είναι ο εύζωνας. Ακούς τον κρότο από το τσαρούχι και αλλάζει θέση η καρδιά σου απογοητευτικά δν θα το κρύψω.

        Μου αρέσει!

      • Συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση αλλά ειλικρινά, όσο απογοητευτήκατε εσείς από την απάντησή μου, αλλο τόσο απογοητεύτηκα κι εγώ από τη δική σας και προσπαθούσα να αποφασίσω αν πρέπει να απαντήσω ή να το αφήσω να περάσει. Αποφάσισα τελικά να μην το αφήσω να πέσει κάτω, διότι θα δουν κι άλλοι ενδεχομένως το σχόλιο και ίσως διδαχθούν κάτι. Ίσως διδαχθείτε κι εσείς κάτι διότι θεωρείτε δεδομένο ab initio ότι κάποιος ο οποίος έχει δύο γονείς Έλληνες είναι «πιο Έλληνας» από κάποιον που έχει έναν γονιό Έλληνα κι έναν γονιό άλλης εθνικότητας. Εκτός δηλαδή ότι προσβάλλετε Ευζώνους όπως ο κ. Κοντιζάς του οποίου η μητέρα είναι από την Ιαπωνία, προσβάλλετε, ευθέως- τουλάχιστον έχετε αυτήν την αρετή- τον ευζωνικό μου γιο, και άλλους τέσσερις από τη σειρά του. Για να μην αναφερθώ σε μια πλειάδα ακόμη Ευζώνους που υπηρέτησαν με Τιμή και Καμάρι και ο ένας τους γονιός ήταν από κάποιο άλλο μέρος αυτού του Γαλάζιου Πλανήτη- και να θυμίσω ότι ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, θα μπορούσαν και να αποφύγουν σε κάποιες περιπτώσεις τη στράτευση! Θεωρείτε δεδομένο λοιπόν, ότι κριτήριο του πόσο ψηλά μπορεί να σηκώσει κάποιος τη Σημαία με το παράστημά του, είναι η καταγωγή των γονιών του και όχι το πώς έχει μορφωθεί ο ίδιος από τους γονείς του. Παρακινούμενη από το βαθύ και συνάμα επιδερμικό σας πατριωτικό συναίσθημα, απομακρύνετε από το συλλογισμό σας όλους εκείνους που πρόδωσαν Πατρίδα, Σημαία και συμπολεμιστές αλλά ήταν καρπός της σωματικής επαφής ενός Έλληνα και μιας Ελληνίδας.
        Σημασία δεν έχει η δύναμη των μυών του ποδιού που πληγώνει με το τσαρούχι το δρόμο. Αυτό που κάνει τις καρδιές όλων εκείνων που είναι συναισθηματικά συνδεδεμένοι με το γαλανόλευκο της Σημαίας- της ίδιας Σημαίας που οι Εύζωνοι ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ το δικαίωμα να τη φορούν στη μέση τους- είναι η δύναμη της καρδιάς τους. Του ισχυρότερου μυ του ανθρώπινου σώματος και του μέρους στο οποίο φυλάσσεται μέχρι τελευταίας ρανίδος, το κάθε Ιδανικό, το οποίο αντιπροσωπεύεται στη Σημαία και στο Εθνόσημο.

        Μου αρέσει!

  12. Χαρης

    Καλησπέρα φιλε μου….θα ήθελα να σου κανω μια ερώτηση…..ειμαι 1.92 και είμαι λίγο υπερβαρος( 110) κιλα….πιστεύεις ότι η σωματική διάπλαση με.καθιστα κατευθείαν στους ακυρωθεν για ΠΦ…σε ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

    Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα φίλε Χάρη,
      προφανώς και δε μπορώ να απαντήσω ότι είσαι εξ υπ αρχής κομμένος! Επίσης, δε μπορεί κανείς, να κρίνει μία σωματοδομή από ένα νούμερο ύψους και ένα νούμερο ζυγαριάς στο διαδίκτυο. Καταλαβαίνεις κι εσύ ότι είναι άλλη η αναλογία ύψους βάρους του Tim Duncan και άλλη του Μιχάλη, διαφήμιση των χρυσών αψίδων 😉 Παρ’ όλα αυτά εγώ θα σε συμβούλευα να ξεκινήσεις αερόβια και ενδυνάμωση κορμού και αν επιθυμείς, μπορούμε να επικοινωνήσουμε περισσότερο μέσω e-mail να σε βοηθήσω με την προετοιμασία σου αυτή και αν θες μπορώ να σε πάω ένα βήμα παραπέρα και να σε συστήσω σε κάποιον από τους πολλούς επαγγελματίες γυμναστές που έχουμε και οι οποίοι υπηρέτησαν στην ΠΦ.
      Καλό βράδυ και να θυμάσαι ότι περισσότερα όνειρα δεν πραγματοποιήθηκαν επειδή δεν τόλμησαν παρά επειδή προσπαθήσαμε και δεν τα καταφέραμε.
      Νίκος Γ

      Μου αρέσει!

  13. Καλογεράκης Γιώργος

    Καλησπέρα σας. Θέλω να κάνω μια ερώτηση. Με ύψος 1.84 υπάρχουν ελπίδες να μπω στην προεδρική φρουρά; Γενικά είναι κάτι που θα το ήθελα πολύ.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Μου αρέσει!

    • Καλησπερα σας,
      Θεωρητικα το κατω οριο υψους ειναι 1.85 ομως δε μπορω να σας πω ab initio οτι ειστε κομμενος. Εγω θα σας προτεινα-εφ οσον το επιθυμειτε οπως λετε, να το επιδιωξετε. Δυνατα. Και οπως εχω πει και αλλες φορες, περισσοτερα ονειρα δεν εχουν πραγματοποιηθει επειδη δεν το επιχειρησαμε παρα επειδη προσπαθησαμε και αποτυχαμε!
      Καλο σας βραδυ και παραμενουνε στη διαθεση σας,

      Μου αρέσει!

    • Τάσος

      Φίλε καλησπέρα, έχω ακριβώς το ίδιο ύψος και επιθυμώ να μπω προεδρική φρουρά. Εσύ τελικά τα κατάφερες; Μπήκες;

      Μου αρέσει!

  14. Χρηστος Κισθηνιος

    Αν κάποιος παρακαλώ νεοσυλλεκτος πάρει μεταθεση για ΠΦ και πάρει την ειδικότητες γραφεα στην ΠΦ τι σημαίνει αυτό?σας ευχαριστω

    Μου αρέσει!

  15. Σπύρος Δεπούντης

    Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τις διαφωτιστικές πληροφορίες!
    Θα κάνω μια ερώτηση που δεν ξέρω αν έχει ακουστεί ξανά, αλλά έχω ακούσει ιστορίες και θέλω να εξακριβώσω αν ισχύουν:
    Όταν ο οπλίτης Εύζων απολυθεί, έχει τη δυνατότητα να κρατήσει την Ευζωνική στολή, έστω και με κάποιο αντίτιμο;
    Για τους αξιωματικούς/ υπαξιωματικούς τί ισχύει; Φαντάζομαι οι στολές των αξιωματικών είναι πιο «tailor made» οπότε είναι δυσκολότερο να επαναχρησιμοποιηθούν. Εφόσον μετατεθούν εκτός ΠΦ μπορούν να κρατήσουν τη στολή;
    Τέλος, υπηρετούν έφεδροι αξιωματικοί στην ΠΦ; Αν ναι ενδύονται με τη στολή του αξιωματικού κανονικά;

    Ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων για τις απαντήσεις.

    Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα σας,
      και συγγνώμη για την αργοπορημένη μου απάντηση.
      Εγώ ευχαριστώ που με τις ερωτήσεις σας, μου δίνετε θάρρος να συνεχίσω να γράφω. Πάμε λοιπόν στις ερωτήσεις…
      «Όταν ο οπλίτης Εύζων απολυθεί, έχει τη δυνατότητα να κρατήσει την Ευζωνική στολή, έστω και με κάποιο αντίτιμο;»
      Απ.: Το ορθό γραμματικά είναι «Εύζωνος», κατά το άνθρωπος, έτσι για την ιστορία. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν κατάλαβα την ερώτηση και προχωρώ κατευθείαν στην απάντηση η οποία είναι… ΟΧΙ, λίγο μικρότερο από, αλλά εξίσου ξεκάθαρο με, εκείνο του Μεταξά!
      «Για τους αξιωματικούς/ υπαξιωματικούς τί ισχύει; »
      Βλ. παραπάνω! Το ίδιο ΟΧΙ ισχύει και για τα στελέχη.
      «Φαντάζομαι οι στολές των αξιωματικών είναι πιο «tailor made» οπότε είναι δυσκολότερο να επαναχρησιμοποιηθούν.»
      Απ.: Ουσιαστικά, μόνο η φέρμελη είναι που θα πρέπει να «μαζευτεί» ή να «ανοίξει» γιατί η φουστανέλα μπορεί να προσαρμοστεί σχετικά εύκολα στο κατάλληλο μήκος. Οπότε ούτε αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιο στέλεχος κατά τη μετάθεσή του ως δικαιολογία! 🙂 🙂
      «Τέλος, υπηρετούν έφεδροι αξιωματικοί στην ΠΦ; Αν ναι ενδύονται με τη στολή του αξιωματικού κανονικά;»
      Απ.: Έφεδροι Αξιωματικοί ΔΕΝ υπηρετούν στην ΠΦ. Αυτός ήταν και ο λόγος που επέλεξα να μην υπηρετήσω κι εγώ προσωπικά ως ΔΕΑ αλλά να πάω τ/φ και Εύζωνος, παρά την ηλικία στην οποία παρουσιάστηκα και μετά τις σπουδές μου.
      Όμως ειλικρινά… τόσα ΟΧΙ μαζεμένα, ούτε σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου από τον δημοτικό σύμβουλο του ΚΚΕ δεν πρέπει να ακούγονται! Λυπάμαι αν σας απογοήτευσα, οι ερωτήσεις σας ενώ ήταν εύκολο να απαντηθούν, είχαν μεγάλες δόσεις σοβαρής σκέψης να τις ακολουθούν.
      Να είστε καλά, καλό σας βράδυ,

      Μου αρέσει!

      • Σπύρος Δεπούντης

        Δε με απογοητεύσατε καθόλου. Απλά επιβεβαιώσατε την αντίληψή μου ότι ότι κάποιες ιστορίες που έχω ακούσει κατά καιρούς δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το γνωστό «ράδιο αρβύλα».

        Μου αρέσει!

  16. Νικητας

    Γνωρίζει κανείς αν από ειδικές δυνάμεις μπορούν να σε πάρουν εύζωνα;

    Μου αρέσει!

    • Καλημέρα και συγγνώμη για την τόσο αργοπορημένη απάντηση.
      Συνήθως, από τις Ειδικές Δυνάμεις δε φεύγουν οι κληρωτοί για άλλες μονάδες, καθαρά και μόνο λόγω του ήδη υπαρκτού προβλήματος της υποστελέχωσης των μονάδων αυτών.
      Όπως και να χει, το να υπηρετεί κανείς σε μονάδα η οποία φέρει διαφορετικού χρώματος μπερέ, δηλώνοντας επίλεκτο status, είναι μεγάλη τιμή και αναπτερώνει το ηθικό όλων μας.
      Ευχαριστώ και κρατήστε τη Σημαία Ψηλά!

      Μου αρέσει!

  17. Λιτσα

    Ποια η διαφορά του τσολια με τον ευζωνα? Του γιου μου του πρότειναν να γίνει τσολιας όχι ευζωνας από το στρατόπεδο που παρουσιάστηκε.

    Μου αρέσει!

    • Η μονάδα είναι ΜΙΑ. Είναι η Προεδρική Φρουρά. Τσολιάδες αποκαλούσαν τους φουστανελοφόρους Κλέφτες ~1780 οι Τούρκοι προκειμένου να τους μειώσουν. Από τότε, η λέξη εύζωνος είναι συνώνυμη στη λαική συνείδηση με τον τσολιά.
      Πολλές φορές ακούμε τους Ευζώνους να αποκαλούνται «τσολιάδες», «τα ευζωνάκια», «τσολιαδάκια» κ.ο.κ. Πώς λοιπόν αυτό το μπέρδεμα συνδέεται με τη λερή φουστανέλα?Τη φουστανέλα, που στα μάτια του μέσου Ρωμιού, έγινε συνώνυμο της λεβεντιάς και της μαχητικότητας των υπόδουλων μεν, αλλά ελευθερόψυχων Ελλήνων των βουνών των ηπειρωτικών περιοχών. Και που προσπάθησαν οι Οθωμανοί να μειώσουν με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Η προσπάθεια αυτή ήταν που γέννησε τη λέξη «Τσολιάς» αλλά απέτυχε οικτρά στο να μειώσει την εκτίμηση την οποία έτρεφε ο πληθυσμός στους «τσολιάδες»
      Περισσότερα μπορείτε να μάθετε παρακολουθώντας το podcast στο ακόλουθο link https://open.spotify.com/episode/4cGkXGqPYM8zQ3c9GevnWM

      Μου αρέσει!

  18. Δημήτρης

    Καλησπερα κ.νικο την άλλη Δευτέρα παρουσιάζομαι στην ΠΦ με τη θέληση μου και οχι απλά λόγω του ότι πληρούσα όλα τα κριτήρια . Θα ήθελα να μάθω εάν υπάρχει πιθανότητα σε περίπτωση που καταφέρω να αποκτήσω τον γαλάζιο μπερε να εκτελώ σκοπιά στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη ( το ύψος μου 1.88 ) και πως επιλέγονται οι εύζωνες σε αποστολές για παρελάσεις όπως αυτή της 28ης στην θεσσαλονικη ;

    Μου αρέσει!

    • Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται οι Εύζωνοι για το «σημείο υπηρεσίας» τους, δηλαδή το Μνημείο ή το Προεδρικό Μέγαρο, είναι ο εξής απλός… Μπαίνουν όλοι οι υποψήφιοι Εύζωνοι της ΕΣΣΟ σε μια σειρά και οι ψηλότεροι μισοί εκπαιδεύονται για υπηρεσία στο ΜΑΣ, ενώ οι υπόλοιποι, το κοντύτερο 50% της σειράς, πάνε στο ΠΜ. Αν ήσουν 1.95 θα σου έλεγα ότι οι πιθανότητες είναι αρκετά μεγάλες να πας Μνημείο. Στο 1.88, είσαι γενικώς, στο όριο.
      Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου και μπράβο σου που επέλεξες να υπηρετήσεις τη θητεία σου στη Φρουρά.

      Μου αρέσει!

  19. Βασίλης

    Καλησπέρα,
    Θα ήθελα να σάς ρωτήσω εάν επιτρέπεται ο Ευζωνας να έχει την κλασική τρύπα στο (αριστερό) αυτί «lobe».Όπως επίσης εάν υπάρχει κάποιο ηλικιακό όριο για την εισαγωγή στην Προεδρική φρουρά.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα Βασίλη και συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση.
      Ηλικιακό όριο για να υπηρετήσει κανείς στην ΠΦ δεν υπάρχει θεωρητικά αλλά πρακτικά, είναι πολύ δύσκολο κάποιος άνω των 30 να αντέξει τη σωματική κόπωση. Αυτοί που προσωπικά γνωρίζω μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και δεν ξέρω κανέναν που να ήταν άνω των 35 όταν μπήκε στη Φρουρά.
      Τρύπα, δηλαδή ίχνος από προηγούμενο ear piercing εξ όσων γνωρίζω, εν γένει δεν είναι μοναδιαίος παράγοντας απόρριψης υποψήφιου Ευζώνου.
      Τρύπα όμως στο λοβό του αυτιού όπως πχ αυτή στην πρώτη εικόνα στο https://infinitebody.com/pages/earlobe-piercing σαφώς ΚΑΙ ΔΕΝ επιτρέπεται, ανεξαρτήτως αυτιού.

      Μου αρέσει!

  20. Giorgos_ma

    Ποιο είναι το ποσοστό των επιτυχόντων που γίνονται εύζωνες ; Δηλαδή πόσοι περνάνε τη σκληρή εκπαίδευση από όσους επιλέχθηκαν ;

    Μου αρέσει!

    • Καλημέρα Γιώργο,
      Το ποσοστό κυμαίνεται ανάλογα με την ΕΣΣΟ, αλλά ένας μέσος όρος της τάξης του 20+/-5% θα ήταν ένα ρεαλιστικό ποσοστό. Χοντρικά δηλαδή ένας στους τέσσερις, ένας στους πέντε.
      Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον,

      Μου αρέσει!

  21. Μανωλης

    Καλησπέρα, θα ήθελα αν ήξερες να μου πεις αν οι στρατιώτες μειωμένης θητείας δικαιούνται να γίνουν Εύζωνες.

    Μου αρέσει!

    • Καλημέρα Μανώλη,
      υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Καλύτερα να απευθυνθείς στο πλησιέστερο στρατολογικό σου γραφείο.
      Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου

      Μου αρέσει!

  22. Ραφαηλ

    Καλησπέρα θα ήθελα να εγώ με την σειρά μου να ρωτήσω σε περίπτωση τραυματισμού πάνω στην εκπαίδευση τι συμβαίνει;;

    Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα σας Ραφαήλ,
      Ζητώ συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση.
      Η ερώτηση αυτή δυστυχώς δε μπορεί να απαντηθεί μονοσήμαντα καθώς εξαρτάται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού, το χρόνο αποκατάστασης, το χρονικό σημείο στο οποίο σημειώνεται ο τραυματισμός κλπ. Στις περισσότερες περιπτώσεις δίνονται οι πρώτες βοήθειες επιτόπου και εν συνεχεία, ο τραυματίας μεταφέρεται στο 401.

      Μου αρέσει!

  23. Δημητρης

    Πόσους μήνες είναι η θειτεια των Ευζώνων

    Μου αρέσει!

  24. George

    Καλησπέρα!θα ήθελα να ρωτήσω αν παίζει καποιο ρόλο όταν υπάρχει σημάδι από σκουλαρικι είτε στο αυτί,είτε στην μύτη για μπορέσεις να υπηρετήσεις ως εύζωνας

    Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα σας κ. Γιώργο και καλή χρονιά.
      Τρύπα, δηλαδή ίχνος από προηγούμενο ear piercing εξ όσων γνωρίζω, εν γένει δεν είναι μοναδιαίος παράγοντας απόρριψης υποψήφιου Ευζώνου.
      Ομοίως και ίχνος από προϋπάρχουσα τρύπα στη μύτη. Γενικώς δεν επιτρέπονται, αλλά εξαρτάται και από το μέγεθος και το πόσο εμφανής είναι.
      Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να σημειωθεί ότι τρύπα στο λοβό του αυτιού όπως πχ αυτή στην πρώτη εικόνα στο https://infinitebody.com/pages/earlobe-piercing σαφώς ΚΑΙ ΔΕΝ επιτρέπεται, ανεξαρτήτως αυτιού.
      Σας ευχαριστώ που επικοινωνήσατε μαζί μας,

      Μου αρέσει!

  25. Γιάννης

    Καλησπέρα σας,
    Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: διαβάζω και βλέπω πράγματα στο Ίντερνετ περί της εκπαίδευσης και καταλαβαίνω ότι είναι πολύ αυστηρή. Αλλά θα ήθελα αν είναι εύκολο να παραθέσετε κάποια παραδείγματα για αυτήν. Παραδείγματος χάριν έχω διαβάσει όσον αφορά για την εκπαίδευση περί της ακινησίας ότι πάει κλιμακωτά. Ξεκινάει από 10λ και ανεβαίνει σταδιακά μέχρι το 3ωρο. Κάποια άλλα, λοιπόν, παραδείγματα για την εκπαίδευση;

    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τον χρόνο και την απάντηση σας!

    Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα σας κ. Γιάννη και ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ερώτηση. Πραγματικά εξαιρετική και εύστοχη ερώτηση. Έχετε δίκιο για το «κλιμακωτά» που αναφέρετε και καταλαβαίνετε ότι είναι και λογικό κάτι τέτοιο. Δε γίνεται από εκεί που ο μέσος νέος έχει συνηθίσει να είναι συνεχώς σε κίνηση να τον βάλεις να κάνει μία ώρα ακινησία. Είναι το αντίστοιχο του να κάνεις πρόγραμμα με βάρη υψηλής έντασης, χωρίς διατάσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν εγγυημένα τραυματισμός. Ομοίως κι εδώ… Και το σώμα να μην τραυματιστεί (πράγμα δύσκολο), θα πέσει τόσο πολύ η ψυχολογία που δε θα θέλει ο υποψήφιος να συνεχίσει. Κι ενώ υπάρχουν δοκιμασίες οι οποίες στοχεύουν σε ακριβώς αυτό- να διακρίνουν την ήρα από το σιτάρι- δεν είναι αυτός στο οποίο στοχεύουν όλες οι δοκιμασίες. Πολλές στοχεύουν στη σωματική ενδυνάμωση, άλλες στοχεύουν στο να συνηθίσει ο υποψήφιος θορύβους και ενοχλήσεις που θα αντιμετωπίσει στη θητεία του στο Μνημείο ή στο Προεδρικό Μέγαρο.
      Θα μου επιτρέψετε όμως να μη δώσω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς γίνεται στις ασκήσεις και τις λοιπές δοκιμασίες της εκπαίδευσης. Κάτι τέτοιο θα αφαιρούσε σημαντικό μέρος της μαγείας της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Μεγάλο μέρος της δυσκολίας έγκειται στο ότι δεν ξέρεις ως υποψήφιος τι θα επακολουθήσει. Δε μπορώ συνειδητά να ρίξω τον πήχη της δυσκολίας και φαντάζομαι το καταλαβαίνετε.
      Σας ευχαριστώ πολύ,
      Καλή συνέχεια,

      Μου αρέσει!

    • Θεόδωρος

      Δύσκολο φίλε μου…. ακινησία εμείς είχαμε κάνει μέχρι και 4 ώρες το 2019…αλλά όταν λέμε ακινησία εννοούμε ούτε βλέφαρο να κουνάς… πρωινή γυμναστική μέρα παρά μέρα και στην εκπαίδευση είσαι κάθε μέρα διανυκτέρευση άμα είσαι συνεπής σε αυτά που σου λένε…μπήκα 105 κιλά και βγήκα 80 κιλά….όταν θα ζητήσουν άτομα για προεδρική φρουρά πες τους ότι το θες παρά να πάρα πολύ να μπεις αλλά να έχεις και ένα ύψος πάνω από 1.85….εγω μπήκα χωρίς βύσμα και χωρίς τίποτα
      ΔΎΣΚΟΛΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΚΑΤΌΡΘΩΤΟ

      Μου αρέσει!

  26. Αποστόλης

    Καλησπέρα … Μήπως γίνεται να κανω στρατιωτική θητεία ως ευζωνας αντι να παω στον στρατό;

    Μου αρέσει!

    • Καλημέρα σας,
      συγγνώμη για την αργοπορία αλλά έπρεπε να είμαι σίγουρος ότι καταλάβαινα σωστά την ερώτηση…
      Κατ’ αρχάς δείτε τις προϋποθέσεις για να υπηρετήσει κανείς ως Εύζωνος (που είναι το ορθό αντί του νεοδημοτικιστικού «εύζωνας»)
      ΑΝ τις πληρείτε, τότε
      θα σας απογοητεύσω αλλά δεν υπάρχει μονάδα του ΕΣ που να φωνάζει πιο πολύ ΣΤΡΑΤΟΣ από την ίδια την Προεδρική Φρουρά!
      Η πειθαρχεία είναι τρόπος ζωής για το διάστημα που υπηρετεί κανείς εκεί και
      τα επίπεδα πειθαρχείας που τηρούνται είναι απλά εξωπραγματικά σε σχέση με άλλες μονάδες του ΕΣ.
      Ο χρόνος θητείας είναι ο ίδιος όπως και στον υπόλοιπο ΕΣ και δυστυχώς οι τσολιάδες στα βλάχικα της Βάρης δεν είναι αρνητές στράτευσης οι οποίοι προτίμησαν κοινωνική εθελοντική εργασία αντί στρατιωτικής θητείας (δεν είμαστε η Ελ-βετία αλλά η Ελ-λάδα).
      Οπότε αν ψάχνετε για ευκολότερη διέξοδο, κάντε αναστροφή και βρείτε άλλο δρόμο.

      Μου αρέσει!

  27. Σωτήρης

    Καλησπέρα, έχω σκοπό να μπω στρατό με την ΕΣΣΟ του Σεπτεμβρίου (2022) , και ενδιαφέρομαι για προεδρική φρουρά καθώς είναι κάτι που το θέλω πάρα πολύ (1.98, 95 κιλά) αρχικά ποτέ δηλώνω ότι θέλω να πάω προεδρική φρουρά (πριν ή μετά αφού παρουσίαστω) και δεύτερον η θητεία είναι 12 μήνες ή 9 μήνες ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα φίλε Σωτήρη.
      Κατ’ αρχάς καλή θητεία, όταν με το καλό έρθει η ώρα εκείνη και μπράβο σου που προγραμματίζεις από νωρίς!
      Δηλώνεις την επιθυμία σου να πας ΠΦ στο Κέντρο όπου παρουσιάζεσαι. Η θητεία στην ΠΦ είναι πλήρης, άρα δηλαδή όσο και στον υπόλοιπο ΕΣ και δε γίνεται κάποια «έκπτωση» όπως πχ σε «αμετάθετο» σε μονάδες παραμεθορίου.
      Εκ πρώτης τα σωματικά προσόντα που βλέπω είναι στο άνω τμήμα των ικανών υποψηφίων. Να θυμάσαι όμως ότι η σωματική αντοχή είναι μόνο το ένα κομμάτι της υπόθεσης. Το άλλο είναι η πνευματική και ψυχολογική αντοχή- οπότε αν το θέλεις, βάλε τα δυνατά σου να τα καταφέρεις και θα τα καταφέρεις!
      Καλό απόγευμα,
      Νίκος Γ

      Μου αρέσει!

  28. Σωτήρης

    Ένα ζήτημα που ξέχασα να θίξω, είναι η μυωπία και αν παίζει σημαντικό παράγοντα καθώς έχω και στα δύο μάτια 3.75 – 4.00 αντίστοιχα (να σημειωθεί ότι χρησιμοποιώ κανονικά φακούς επαφής ) υπάρχει περίπτωση να με κόψουν για αυτόν τον λόγο ;

    Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα και πάλι,
      Η μυωπία παίζει σημαντικό ρόλο αν είσαι υποχρεωμένος να φοράς γυαλιά. Αν μπορεί κανείς να μη φορά γυαλιά παρά τη μυωπία, δεν έχει πρόβλημα. Εσύ που φοράς φακούς επαφής, δε θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να έχεις πρόβλημα.
      Καλή συνέχεια,
      Νίκος Γ

      Μου αρέσει!

  29. niqtzane

    Καλησπέρα
    Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τη στολή.
    Έχει κάποιος Εύζωνας τη δυνατότητα να φορέσει την παραδοσιακή στολή του τόπου του ή όλοι πρέπει να φορούν τη βασική Ευζωνική στολή;
    (πχ. Εγώ κατάγωμαι από τη Μάνη.
    Μπορώ να φορώ τη μανιάτικη ενδυμασία, που απ’ όσο διάβασα πρόσφατα εντάχθηκε στις στολές της Προεδρικής Φρουράς;)

    Μου αρέσει!

    • Καλημέρα σας,
      Μία φαινομενικά εύκολη στο να απαντηθεί με ένα «ΌΧΙ» ίδιας γραμματοσειράς με εκείνο του Μεταξά, ερώτηση.
      Η ερώτηση όμως αυτή, εγείρει μία σειρά από άλλα ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν για να καταστεί σαφές το γιατί!
      Κατ’ αρχάς να τονίσουμε ότι οι άνδρες του λόχου Ευζώνων φορούν τη στολή που προβλέπεται ανά πάσα στιγμή. Δεν υπάρχει ΜΙΑ «βασική» ευζωνική στολή!
      Μέσα στο στρατόπεδο και σε μια σειρά από υπηρεσίες, φορούν τη στολή παραλλαγής (είτε σε μορφή αγγαρείας, είτε σε εξόδου) με τον πολυπόθητο γαλάζιο μπερέ.
      Ως εκ τούτου, δε φορούν κάθε στιγμή και σε κάθε υπηρεσία τα ευζωνικά.
      Και στις ευζωνικές υπηρεσίες όμως φύλαξης του Μνημείου ή του Προεδρικού Μεγάρου, η στολή που φοράνε, καθορίζεται σαφώς και ρητώς από τον κανονισμό.
      Όπως αναφέρεται και στο άρθρο ΑΥΤΟ τις καθημερινές των χειμερινών μηνών φορούν τον χειμερινό ντουλαμά, ενώ τους θερινούς μήνες, τον θερινό ντουλαμά.
      Σε εθνικές εορτές, αργίες και επίσημες εκδηλώσεις, οι Εύζωνοι φορούν την επίσημη ευζωνική στολή, ή αλλιώς «τα Λευκά», με τη γνωστή και φημισμένη φουστανέλα και φέρμελη.
      Η Προεδρική Φρουρά έχει στο βεστιάριό της και κάποιες επιπλέον στολές οι οποίες αντλούν έμπνευση από τοπικές φορεσιές της Ελλάδας. Αυτές είναι τα βρακοφορικά, «ο βρακοφόρος του Αιγαίου», τα «ποντιακά» και τα «θρακιώτικα».
      Οι στολές αυτές ΔΕΝ είναι αμιγώς ίδιες με τις παραδοσιακές τοπικές φορεσιές του κάθε τόπου. Όπως γράφουμε και παραπάνω, εμπνέονται από τις κατά τόπους φορεσιές, σε βαθμό που από μακριά και σε πρώτη «ανάγνωση», να παραπέμπουν στην τοπική φορεσιά.
      Η Προεδρική Φρουρά είναι, πέρα από τους συμβολισμούς της, μία στρατιωτική μονάδα. Είναι η μονάδα που διακρίνεται από το υψηλότερο επίπεδο πειθαρχίας στον ΕΣ. Η εικόνα αυτή της σιδηράς πειθαρχίας βγαίνει προς τα έξω, μέσα από την εικόνα των Ευζώνων. Σημαντικό ποσοσστό της εικόνας αυτής οφείλεται στην ευζωνική στολή. Γι αυτό και πρέπει η στολή που φοράει κάποιος Εύζωνος να είναι ίδια με τη στολή του διπλανού του. Και όταν βγουν σε παράταξη όλοι οι Εύζωνοι του λόχου Ευζώνων, να μην υπάρχει κάτι που να χαλάει την ομοιόμορφη εικόνα δημιουργώντας παραφωνία. Σε αυτό το σημείο έγκειται και η διαφορά από τις τοπικές φορεσιές. Και αυτό το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Σκεφτείτε μία παράταξη από Highlanders οι οποίοι έχουν ο καθένας το kilt του, διακοσμημένο με το tartan της φατρίας του. Σε πλήρη αντιστοιχία, κάθε Σύνταγμα Highlanders του βρετανικού στρατού, έχει τα δικά του χρώματα, εντός του Συντάγματος όμως, ο κάθε άνδρας, φοράει τα χρώματα του Συντάγματος, και όχι το σχέδιο της οικογένειάς του.
      Επιπρόσθετα, πρέπει να θυμίσω ότι εκτός της υπηρεσίας της Πύλης, οι άλλες ευζωνικές υπηρεσίες εκτελούνται από ζευγάρια. Καταλαβαίνετε ότι αν ο ένας είναι από τη Νάξο και ο άλλος από τη Μακεδονία, δε γίνεται ο ένας να είναι με βρακοφορικά και ο άλλος με μακεδονικό ντουλαμά!
      Έχοντας αναφέρει όλα τα παραπάνω, πρέπει να σημειωθεί ότι στις επετείους όπου πράγματι χρησιμοποιούνται οι τοπικού χαρακτήρα στολές, πράγματι προτιμούνται Εύζωνοι οι οποίοι να κατάγονται από την αντίστοιχη περιοχή (Κρητικοί για την ένωση τον Δεκέμβριο, Δωδεκανήσιοι για την Ένωση τον Μάρτιο, Θράκες για την Απελευθέρωση, Πόντιοι για τη γενοκτονία τον Μάιο)
      όμως ευζωνική στολή, βασισμένη στη μανιάτικη τοπική φορεσιά, δεν έχει ενταχθεί στην ΠΦ.

      Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

      Μου αρέσει!

  30. Σωτήρης

    Καλησπέρα και καλή σας μέρα , έχω μια απορία σχετικά με την Π.Φ. Είναι κάτι που το θέλω πολύ , και άκουσα πρόσφατα ότι σε περίπτωση που σε στείλουν σε «Μικρονησία» ή γενικότερα σε παραμεθόριο για τη θητεία χάνεις τα δικαιώματα σου και στην ουσία δεν σου δίνεται η δυνατότητα να δηλώσεις την επιθυμία σου για Π.Φ. Τι γίνεται σε αυτή τη περίπτωση ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    Μου αρέσει!

  31. Γιάννης

    Γίνεται κάποιος να γίνει εύζωνας αν είναι από οικογένεια τριτέκνων και έχει δηλαδή μειωμένη θητεία; Και αν όχι δικαιούται να κάνει ολόκληρη θητεία αν το επιθυμεί; Ευχαριστώ

    Μου αρέσει!

    • Καλημέρα κ. Γιάννη και συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση.

      Νομίζω το έχουμε απαντήσει ξανά το ερώτημα Αλλά επειδή δεν το θυμάμαι με βεβαιότητα δε μπορώ να σας παραπέμψω στο αντίστοιχο ερώτημα και την απάντηση του.

      Υπό Κ.Σ., κάποιος με μειωμένη θητεία δεν υπηρετεί θητεία στην ΠΦ. Αν επιθυμεί όμως, ναι, μπορεί να δηλώσει στην αρμόδια στρατολογική αρχή ότι δεν επιθυμεί να ασκήσει το δικαίωμα της μειωμένης θητείας, να κάνει πλήρη θητεία και να υπηρετήσει στην ΠΦ.

      Αυτό όμως που δεν εγγυάται κανείς είναι ότι θα ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία επιλογής και ότι όντως θα υπηρετήσει στην ΠΦ ως Ευζωνος!

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο και το ενδιαφέρον σας!
      Καλό καλοκαίρι!

      Μου αρέσει!

  32. Μετά το πέρα της θητείας τους στην προεδρική φρουρά, οι εύζωνες κρατάνε τη στολή τους ή είναι απαραίτητη η επιστροφή της.

    Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα σας.
      Κάθε στρατιώτης που υπηρετεί τη θητεία του στον λοχο Ευζωνων της ΠΦ, χρεώνεται τα ευζωνικα του υλικά. Όταν τελειώνει τη θητεία ρου, πρέπει να τα ξεχρεώσει.

      Μου αρέσει!

  33. roi

    Καλησπέρα. εκτός από την Αθήνα σε ποιες άλλες περιοχές μπορούν να υπηρετήσουν

    Μου αρέσει!

    • Όπου διαταχθούν! Και στην Αθήνα είναι πολύ συγκεκριμένα τα μέρη που υπηρετούν οι Εύζωνοι… 1 για την ακρίβεια και έχουν 3 διαφορετικές σκοπιές στις οποίες μπορεί να πάνε για υπηρεσία… Κατά τ άλλα όμως, όπως κάθε πιστός και φιλότιμος στρατιώτης, θα πάνε ΌΠΟΥ ΔΙΑΤΑΧΘΟΥΝ. Αν τον διατάξουν να πάει σε μια βραχονησίδα μόνος του και να του δίνουν σήμα για ημίωρο τα δελφίνια, θα πάει σε μια βραχονησίδα μόνος του με τα δελφίνια να του δίνουν σήμα για ημίωρο!

      Μου αρέσει!

  34. Γιάννης

    Καλησπέρα σας.
    Παραπάνω προτείνατε σε έναν ενδιαφερόμενο να τον παραπέμψετε σε κάποιους γυμναστές, πρώην μέλη της Π.Φ.ή να τον συμβουλέψετε ο ίδιος για όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία.
    Θα μπορούσαμε σας παρακλώ με κάποιον τρόπο να επικοινωνήσουμε επί του ίδιου θέματος;
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Μου αρέσει!

  35. Δανάη

    Καλησπέρα, θα ήθελα να μάθω αν αξίζει να εργαστεί κάνεις στο τμήμα ραφείου της προεδρικης φρουράς, δεδομένου ότι θα τρέξει προκυρηξη ασεπ. Αξίζει ώστε να μετακομίσει κάποιος στην Αθήνα?

    Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα σας και Καλή Χρονιά.
      Αν αξίζει? Ειλικρινά δεν είμαι ο κατάλληλος να σας απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Υποθέτω ότι εξαρτάται από το τι θέλει ο καθένας να επιτύχει και τι άλλους πόρους έχει. Αν μία θέση στον δημόσιο τομέα σε επαφή με μία πολύ ιδιαίτερη τέχνη για τον υψηλότερο θεσμό του Κράτους είναι κάτι που θέλετε να κάνετε, θα σας πρότεινα να το επιχειρήσετε. Αλλά ειλικρινά, είναι μια ερώτηση που εγείρεται από θέμα το οποίο δε μπορεί να λυθεί σε μερικές γραμμές και σίγουρα, όπως προανέφερα, δεν είμαι ο κατάλληλος να σας απαντήσει.
      Καλή Χρονιά και πάλι

      Μου αρέσει!

  36. niqtzane

    Καλησπέρα,
    Αρκετά ασυνήθιστη ερώτηση αλλά μπορεί κάποιος να μετατεθεί στην προεδρική φρουρά σε αργότερο στάδιο στη θητεία του;
    Μετά τα ΣΠΕΝ ας πούμε.
    Παράδειγμα για κάποιον που τον είχαν βάλει Ι2 στην αρχή προσωρινά για προληπτικούς λόγους και αλλά ύστερα άλλα κατόπιν εξετάσεων μπήκε κανονικά Ι1.

    Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα σας και συγγνώμη για την αργοπορία στην απάντηση. Η απόσπαση στον λόχο υποψηφίων της ΠΦ στο 12μηνο γίνεται στο περίπου 3μηνο και στο 9μηνο, αμέσως μετά τη βασική εκπαίδευση. Νομίζω ότι μετά τα ΣΠΕΝ δεν πάνε υπηρετούντες σε άλλη μονάδα επίλεκτου πεζικού εκτός Ειδ. Δυνάμεων εκτός αν για κάποιο λόγο τεθούν εκτός ειδικών δυνάμεων (πχ για κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα) αλλά και πάλι, επειδή υπάρχει η διαδικασία επιλογής, τα χρονικά περιθώρια είναι τόσο στενά που δε θα προσέθετε αξία στο στράτευμα ένας κληρωτός, τόσο κοντά στο έλος της θητείας του να προστεθεί στο δυναμολόγιο μιας μονάδας όπως η Φρουρά.

      Μου αρέσει!

  37. Μιχαλης Παπανικολαου

    Καλησπέρα , με καλέσανε για εύζωνα και έχω μειωμένη θητεία λόγω τρίτεκνιας, μήπως δικαιούμαι 8 μηνο λόγω προεδρικής φρουράς

    Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα σας και ζητώ συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση.
      Εξ όσων γνωρίζω, η θητεία στην ΠΦ δεν επιφέρει κάποια επιπλέον μείωση στη χρονική διάρκεια της προβλεπόμενης θητείας του κληρωτού.
      Καλή θητεία σας εύχομαι, όπου κι αν υπηρετήσετε τελικά!!

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s