Νορβηγία- η πράσινη μπαταρία της Ευρώπης;

Η Νορβηγία θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει την «πράσινη μπαταρία» της Ευρώπης κάνοντας χρήση των υδροηλεκτρικών της έργων…

Όπως διαβάζουμε στο climateactionprogramme.org, ερευνητές του εργαστηρίου υδραυλικής του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΝΤΝU) στο Trondheim, ισχυρίζονται το υπάρχον δίκτυο υδροηλεκτρικών σταθμών της χώρας, θα μπορούσε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στη γηραιά ήπειρο σε περίπτωση ξαφνικής ζήτησης, προκειμένου να αποφευχθεί η στροφή και η επιστροφή σε ορυκτά καύσιμα.

Η Νορβηγία κατέχει την 6η θέση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικά παγκοσμίως. Τα 937 υδροηλεκτρικά της εργοστάσια καλύπτουν το 96% (!) των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Σε ένα ενιαίο ηλεκτρικό δίκτυο 24 ευρωπαϊκών χωρών με συνολικό πληθυσμό 400 εκταμμύρια, εξαγωγές και εισαγωγές ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες των κρατών που γειτνιάζουν, είναι συνήθης πρακτική.

Λόγω της στοχαστικής φύσης των ΑΠΕ, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τις εκμεταλλεύονται σε συνδυασμό με λιγνιτικές ή πυρηνικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, σταθμούς φυσικού αερίου ή και όλα τα παραπάνω.

Αυτά όμως, στο βασίλειο το γειτονικό της Δανιμαρκίας…

1 σχόλιο

Filed under Connecting Science

One response to “Νορβηγία- η πράσινη μπαταρία της Ευρώπης;

  1. Παράθεμα: Οικονομία στις ΑΠΕ;;; Δεν πάμε καλαάα…. | covert angels

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s