In loving memory of Endal…

Χθες το απόγευμα θυμήθηκα τον Endal. Τον θυμήθηκα γιατί παρ’ ολίγο να χτυπήσω έναν σκύλο με το αυτοκίνητό μου, γυρνώντας σπίτι από τη δουλειά. Ήταν ένας πανέμορφος Γερμανικός ποιμενικός ο οποίος, ξαφνικά, κατέβηκε από το πεζοδρόμιο στον δρόμο, μπροστά μου. Ήμουν και λίγο κουρασμένος και οδηγούσα κάπως νωχελικά οπότε φρέναρα απότομα. Αντί να τρομάξει και να φύγει τρέχοντας, γύρισε αγέρωχα και με κοίταξε και μέσα στα καστανά του μάτια τον έβλεπα να μου ζητάει συγγνώμη που κατέβηκε απρόσεκτα και με ενόχλησε. Σάστισα και έμεινα να τον κοιτάζω. Το κορνάρισμα του οδηγού στο πίσω αυτοκίνητο και η μούντζα- συνοδεία λεκτικών ύβρεων ασφαλώς- από τον τύπο με το μηχανάκι που με προσπέρασε, με επανέφεραν στην πραγματικότητα μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα. Το λυκόσκυλο γύρισε με το ίδιο σταθερό βήμα στο πεζοδρόμιο και συνέχισε την πορεία του. Τι όμορφο ζώο. Αυτά είναι πλάσματα του Θεού…

Ο Endal, λοιπόν για τον οποίο ξεκίνησα να σας λέω, γεννήθηκε στις 13/12/1995 και πέθανε στις 13/3/2009. Οι ικανότητές του ως σκύλος οδηγός, τον ανέδειξαν ως τον πλέον πολυβραβευμένο σκύλο του αιώνα. Έχει τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο για γενναιότητα και Αφοσίωση στην Υπηρεσία από ζώα, της PDSA. Το μετάλλιο αυτό για ζώα εν υπηρεσία αλλά εν καιρώ ειρήνης, είναι ισόβαθμο του Σταυρού του Γεωργίου (της υψηλότερης διάκρισης μετά τον Σταυρό της Βικτορίας) στο Ηνωμένο Βασίλειο! Η ζωή του έχει μεταφερθεί σε βιβλίο και έχει γυριστεί ταινία για τον κινηματογράφο.

Ο Endal ήταν ένα καθαρόαιμο Labrador retriever. Έπασχε εκ γενετής από οστεοχόνδρωση και στα δύο μπροστινά του πόδια. Εξ αρχής αυτό το πρόβλημα έθεσε θέμα καταλληλότητας του Endal ως σκύλου συνοδού. Παρ’ όλα αυτά, με ειδική διατροφή και γυμναστική, ο Endal πέρασε όλες τις εξετάσεις και ετέθη πλήρως επιχειρησιακός. Την εκπαίδευσή του έφερε εις πέρας η φιλοζωική εταιρεία Canine Partners.
Του ανατέθηκε η συνοδεία, φύλαξη και υπηρεσία του ανάπηρου πολέμου του Βασιλικού Ναυτικού, επικελευστή Allen Parton στα τέλη της δεκαετίας του 90.
Ο Parton ήταν βετεράνος του Πρώτου Πολέμου του Κόλπου, κατά τον οποίο υπέστη σοβαρά τραύματα στο κεφάλι. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων, απώλεια μνήμης σε ποσοστό 50%, σωματική παραλυσία, δυσκολία στην ομιλία, αδυναμία υπολογισμού αποστάσεων και ταχυτήτων διερχόμενων αυτοκινήτων και αδυναμία σύλληψης περιγραφόμενων αντικειμένων χωρίς οπτική επαφή με αυτά. Τον πρώτο καιρό που ήταν με τον Endal, δεν μπορούσε να μιλήσει και περιοριζόταν σε βασικές χειρονομίες νοηματικής προκειμένου να επικοινωνήσει με τον σκύλο του. Ο Parton είχε δηλώσει επίσης ότι ο Endal ήταν υπεύθυνος για την έξοδό του από την κατάθλιψη στην οποία είχε πέσει εξ αιτίας της αναπηρίας του.
Ο Endal είχε μάθει και εκτελούσε πάνω από εκατό εντολές καθώς και έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νοηματικών εντολών, δοσμένες με τα χέρια. Είχε την ικανότητα να παίρνει αντικείμενα από τα ράφια του super market, να ανοίγει και να κλείνει διακόπτες, ακόμη και να βάζει και να βγάζει τα ρούχα από το πλυντήριο. Αυτά όμως τα επιτεύγματά του επισκιάζονται από το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος σκύλος που έμαθε να βάζει μία κάρτα αναλήψεων σε ΑΤΜ, να παίρνει την κάρτα με την ολοκλήρωση της συναλλαγής και να την βάζει πάλι στο πορτοφόλι από το οποίο την πήρε!
Ο ίδιος ο Parton είχε πει σε συνέντευξη στο περιοδικό Able ότι
“Όταν δεν μπορούσα να μιλήσω, έμαθε να συνεννοείται με νοήματα- αν άγγιζα το κεφάλι μου, ήθελα το καπέλο μου, αν άγγιζα το πρόσωπό μου, ήταν για το ξυραφάκι μου. Έμαθε εκατοντάδες εντολές σε μια νοηματική. Τελικά, μια μέρα, σε αυτόν τον πολύ σιωπηλό κόσμο που ζούσαμε, «γρύλλισα» ελαφρώς. Ήταν σα να τον διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα, ήταν ενθουσιασμένος. Είχαν πει ότι δε θα ξαναμιλούσα ποτέ αλλά ήταν σαν ο Endal να βγάζει τον λόγο από μέσα μου.”
Ο Parton έχει όμως αναφέρει κατά καιρούς ότι παράλληλα με τη δουλειά και την εκπαίδευσή του, ο Endal διατήρησε τα παιχνιδιάρικα χαρακτηριστικά για τα οποία τα Labradors φημίζονται. Για παράδειγμα, ο Endal πολλές φορές κυνηγούσε σκίουρους στο πάρκο ή έπαιρνε το χαρτί υγείας και το πήγαινε στον Parton προκειμένου να πάρει μια επιβράβευση που το πήρε από το πάτωμα.
Το άρθρο στο οποίο εντάσσεται η παραπάνω συνέντευξη, συνεχίζει λέγοντας ότι με τον καιρό, ο Endal είχε μάθει να τραβά το πώμα της μπανιέρας προτού τρέξει για βοήθεια σε περίπτωση που ο Parton έπεφτε αναίσθητος ενώ πλενόταν. Μπορούσε να βάλει τον ιδιοκτήτη του σε θέση ανάνηψης, να πατήσει το πλήκτρο έκτακτης ανάγκης στο τηλέφωνο και να καλέσει βοήθεια. Μπορούσε επίσης να χειρίζεται ασανσέρ, να ανοίγει πόρτες σε συρμούς τραίνων, και τα πολύ σημαντικά πράγματα που κάνει ένας σκύλος όπως να… φέρνει την εφημερίδα! (βρετανικό χιούμορ- το λατρεύω!)
Η αγγλική κοινωνία στο σύνολό της έμαθε για τον Endal όταν το 2001, σε ένα περιστατικό, διερχόμενο αυτοκίνητο χτύπησε τον Parton και τον έριξε αναίσθητο από το αναπηρικό του αμαξίδιο. Ο Endal έβαλε τον Parton στη θέση ανάνηψης, βρήκε το κινητό του Parton από κάτω από το αυτοκίνητο που τον χτύπησε, έφερε μια κουβέρτα και τον σκέπασε, γαύγισε σε περαστικούς για να βοηθήσουν κι όταν είδε ότι δε βοηθούσε κανείς… έτρεξε σε κοντινό ξενοδοχείο, με το κινητό στα δόντια για να φέρει βοήθεια!!!
Ήταν τέτοια η φήμη του που του ανατέθηκαν καθήκοντα πρέσβη για θέματα και φιλανθρωπίες σχετιζόμενα με ζώα και υπηρεσιακούς σκύλους. Τον Φεβρουάριο του 2010, ο Parton καταχώρησε μία νέα ΜΚΟ, την Hounds for Heroes, εις μνήμην του Endal, με σκοπό την παροχή βοήθειας σε άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι έχουν υποστεί τραυματισμούς εν ώρα υπηρεσίας.
Στις 13 Μαρτίου 2009 κι αφού είχε υποστεί ένα εγκεφαλικό, έπρεπε πλέον να θανατωθεί με ευθανασία καθώς η ηλικία και το χρόνιο αρθριτικό του πρόβλημα τον είχαν καταβάλλει. Ετάφη στο Κοιμητήριο Ζώων της PDSA στο Ilford. Την εποχή εκείνη, ο Endal ήταν ο μέντορας ενός άλλου λαμπραντόρ κουταβιού με το όνομα EJ (Endal Junior).

1 σχόλιο

Filed under Random thoughts, Thoughts

One response to “In loving memory of Endal…

  1. MT

    Τόσο μα τόσο γλυκός σούπερ ήρωάς..!!!!!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s