Από τη Θάσο στα Δαρδανέλια. Άλλη μια ηρωική πτυχή του ΠΝ!

Δύση και Ανατολή… Μία περισσότερο και μία λιγότερο γνωστή…

Οι περισσότεροι, από τον Α παγκόσμιο πόλεμο γνωρίζουν την εποποιία της Verdun και τη σφαγή στο Somme. Και τα δύο στο δυτικό μέτωπο. Κάποιοι, θυμούνται την Gallipoli στο εν πολλοίς παραγνωρισμένο, μέτωπο της ανατολής. Στο αφιλόξενο αυτό κομμάτι τουρκικής γης στα Δαρδανέλια, οι Βρετανοί στρατηγοί ευελπιστούσαν ότι θα υπερφαλάγγιζαν όλη την Ευρώπη ώστε να ενισχυθεί η Ρωσία κι έστειλαν νέους κυρίως από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία απέναντι σε ισχυρές οχυρώσεις και εξαιρετικά προετοιμασμένο εχθρό. Το αποτέλεσμα αυτής της τεράστιας προσπάθειας ήταν απλά να μεταφερθεί η κάβα του Lloyd George, 16 ίντσες πιο βόρεια από εκεί που ήταν αρχικά. Και όλα αυτά, δύο χρόνια πριν από την ιστορία που επιδερμικά θα σας περιγράψω.
Δεν ήταν μόνο ο στρατός ξηράς των ANZAC που έδωσε εαυτόν. Σε αυτόν τον πόλεμο έγινε και χρήση του αεροπορικού όπλου και όπως πάντα, το ναυτικό ως πρωτοπόρο συνέδραμε τα μέγιστα με τη ναυτική αεροπορία. Και αν και τα πρωτοσέλιδα της Ιστορίας δεν το θυμούνται, οι πιο μέσα σελίδες, δεν το παραβλέπουν! Δεν ξεχνούν να μιλήσουν για δύο σημαιοφόρους ήρωες, από δύο τόπους καταγωγής, ο ένας στη δύση, στη Λευκάδα, ο άλλος στην ανατολή, στη Χίο, οι οποίοι επιχειρούσαν από τη Θάσο. Είχαν κάνει τα Sopwith Camel, νυχτερινά μαχητικά, και το Πολεμικό Ναυτικό και η αεροπορία του όχι μόνο πετούσε με αυτά αλλά πολεμούσε κιόλας- ασύλληπτο για τα σημερινά δεδομένα. Μάλιστα, στις εκδόσεις αυτές, είχαν δώσει κλίση στα δίδυμα πολυβόλα Vickers ώστε να διευκολύνουν λίγο αποστολές πολυβολισμού στόχων εδάφους (strafing).
Σε μία τέτοια νυχτερινή αποστολή προσβολής τουρκικών οχυρών ήταν που σαν σήμερα 25/6/1917 οι σημαιοφόροι Χαλκιάς Ιωάννης και Λάζαρης Βαρθολομαίος ήρθαν αντιμέτωποι με μια ανθρώπινη αντιαεροπορική βροχή από μολύβι. Κατέπεσαν και συνελήφθησαν από τους Τούρκους. Ύστερα από φριχτά βασανιστήρια κι αφού δεν αποκάλυψαν τίποτα, πέθαναν υπέρ Πατρίδος, τιμώντας τους προγόνους και τους συναγωνιστές τους (βλ. και το πιο πρόσφατο διερευνητικό άρθρο).
Κι άφησαν μια παρακαταθήκη πολύ μεγάλη. Μια παρακαταθήκη που ήρθαν απέναντι στον ίδιο εχθρο να εκπληρώσουν 3 άλλοι μεγάλοι άνδρες του ΠΝ, σχεδόν 80 χρόνια αργότερα, λίγο πιο νότια, στα Ίμια…
Ο σημαιοφόρος Χαλκιάς Ιωάννης και ο σημαιοφόρος Λάζαρης Βαρθολομαίος έπεσαν υπέρ πατρίδος 40 χρόνια ακριβώς πριν τον ανθυποσμηναγό Μπεσύρη Κωνσταντίνο.
Συνδύασαν τις ιστορικές παραδόσεις των Ελλήνων δείχνοντας έμπρακτα ότι
ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ!
ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

2 Σχόλια

Filed under Αεροπορία, Πεσόντες

2 responses to “Από τη Θάσο στα Δαρδανέλια. Άλλη μια ηρωική πτυχή του ΠΝ!

  1. Παράθεμα: Από τη Θάσο στα Δαρδανέλια… το 2015… | covert angels

  2. Παράθεμα: 97 χρόνια από τη λήξη του πολέμου που θα τερμάτιζε τους πολέμους! | covert angels

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s