Φόρμες άδειας κυκλοφορίας

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουμε τις δυνάμεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κοινοποιούμε τις διαδικασίες (https://forma.gov.gr/) με τις οποίες ο κάθε πολίτης μπορεί να αιτηθεί κατ’ εξαίρεση άδεια κυκλοφορίας.

Από σήμερα 23/3/20 στις 06:00 έχει μπει σε πλήρη εφαρμογή η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Πλέον οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν στο δρόμο για συγκεκριμένους λόγους και πάντα με τις σχετικές βεβαιώσεις. Όσοι κυκλοφορούν θα πρέπει να έχουν απαραιτήτως αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο μαζί τους.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη χθεσινή ενημέρωση από τους αρμόδιους Υπουργούς,

Εργαζόμενοι οι οποίοι πρέπει να μετακινηθούν από και προς τους χώρους εργασίας τους χρειάζεται να έχουν τη βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου (κατεβάστε την εδώ)

Η βεβαίωση αυτή είναι για μετάβαση από και προς την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, είναι πάγια (τύπου Α) και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.

Για κάθε άλλη κίμηση, απαιτείται βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. Η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή, υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης. Δηλώνεται με τη βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών με τρεις τρόπους:

  • με έντυπο τύπου Β (κατεβάστε την εδώ),
  • με χειρόγραφη βεβαίωση,
  • με αποστολή μηνύματος (sms) στον ειδικό αριθμό 13033, χωρίς χρέωση.

Το μήνυμα αποστέλλεται απευθείας από το κινητό τηλέφωνο κάθε φορά που κάποιος θα βγει από το σπίτι του και θα πρέπει να έχει τη μορφή

Ν [κενό] «Όνομα» [κενό] «Επώνυμο» [κενό] «Διεύθυνση Κατοικίας»

όπου Ν, ο αριθμός που αντιστοιχεί στο λόγο για τον οποίο ο αποστολέας του μηνύματος βγαίνει από το σπίτι. Το Ν μπορεί να πάρει τις τιμές 1, 2, 3, 4, 5, ή 6.

Κάθε αριθμός αντιστοιχεί σε μία από τις παρακάτω αιτιολογίες:

1= Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2= Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3= Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4= Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5= Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6= Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Ο αιτών θα λαμβάνει απαντητικό sms στη μορφή

Μετακίνηση [κενό] Ν [κενό] «Όνομα» [κενό] «Επώνυμο» [κενό] «Διεύθυνση Κατοικίας»

Σε περίπτωση ελέγχου, απλώς επιδεικνύει το SMS μαζί με την αστυνομική του ταυτότητα.

Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, καθώς και πλήθος συχνών ερωτήσεων (μαζί με τις απαντήσεις τους) βρίσκονται στον ιστότοπο https://forma.gov.gr/

Σχολιάστε

Filed under Thoughts, Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s