Πολλές οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας αλλά ορισμένες επισκέψεις σε συγκεκριμένα μέρη και μνημεία της Αθήνας πρέπει να είναι υπεράνω της βάρβαρης καθημερινότητας… Μία από αυτές είναι και η επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφίας με θέμα τους Εύζωνες στο Πολεμικό Μουσείο. Εκεί βρέθηκα το Σάββατο 26/3/2016 με τον ευζωνικό μου παππού…
Τον Εύζωνα, την καθημερινότητά του, τις στολές, τις δυσκολίες αλλά και τις χαρές και τις συγκινήσεις του στην Προεδρική Φρουρά επιχείρησε να συλλάβει στα καρέ της φωτογραφικής της μηχανής η κα. Δήμητρα Χατζηαδάμ. Οι φωτογραφίες της οι οποίες κοσμούν αυτές τις μέρες το φουαγιέ του αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας αποτελούν ένα φόρο τιμής στον Εύζωνα και όσα εκείνος στοϊκά υπομένει κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Για τον μέσο πολίτη, ο οποίος έχει- ας μη γελιόμαστε- μονάχα ακούσει κάτι ψιθυρους αριστερά και δεξιά για το τι συμβαίνει στα άβατα της Προεδρικής Φρουράς, η έκθεση αυτή είναι πραγματικά, μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να μάθει μερικά πράγματα παραπάνω. Κι επειδή μία εικόνα είναι ίση με χίλιες λέξεις, και ίσως και πιο ισχυρή, αυτά που μπορούν να εντυπωθούν στη μνήμη του μέσου Αθηναίου από την έκθεση αυτή, είναι πολλά και σημαντικά.
Στην κορυφή της έκθεσης είναι έξι φωτογραφίες σε κλίμακα 1:1 στις οποίες απεικονίζονται όλες οι ευζωνικές στολές του σήμερα (χειμερινή, θερινή, αξιωματικού, λευκά, βρακοφορικά, ποντιακά). Μάλιστα, με την ευζωνική στολή του αξιωματικού στη συγκεκριμένη φωτογραφία απεικονίζεται ο τωρινός διοικητής της Προεδρικής Φρουράς, Σχης (ΠΖ) κ. Ηλιόπουλος- αξιωματικός ο οποίος διακρίνεται για τη γνήσια αγάπη που τρέφει για τη Φρουρά και τους Εύζωνες.
Η καθημερινότητα και η εικόνα των Ευζώνων δε θα ήταν αυτή που είναι, αν η φορεσιά των Ευζώνων δεν είχε τα ιδιαίτερα υλικά που γνωρίζουμε (άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο). Φωτογραφίες οι οποίες αναφέρονται στην κατασκευή τους (σε διάφορα στάδια, είτε αυτά είναι τα τσαρούχια, είτε η φέρμελη) αποτελούν ένα σπουδαίο κομμάτι της έκθεσης.
Εικόνες τραβηγμένες με μεράκι που αποπνέουν μία εσωτερική γοητεία, είναι οι στιγμές από τις καθημερινές ή εβδομαδιαίες υποχρεώσεις της Φρουράς όπως η Ακρόπολη, το ντύσιμο για την Κυριακάτικη Παράταξη. Όλα αυτά που δημιουργούν τον ευζωνικό δεσμό τον οποίο, μονάχα όσοι τον βιώσουν μπορούν να εκτιμήσουν.
Κι ενώ δεν είναι απαραίτητο να έχεις ζήσει κάτι για να μπορείς να συναισθανθείς ή να το εκτιμήσεις, τα κείμενα τα οποία έδωσαν παλαιοί Εύζωνες στη δημιουργό της έκθεσης είναι ενδεικτικά του ιδιαίτερα υψηλού ηθικού που υπάρχει στη Φρουρά.
Τα κείμενα που οι Εύζωνες έδωσαν και αποδόθηκαν και στην αγγλική γλώσσα, είναι μία γλαφυρή απεικόνιση του μοναδικού δεσίματος που αποκτούν οι υπηρετούντες αυτής της Μονάδας τόσο με τους συνυπηρετούντες τους, όσο και με το πνεύμα της Μονάδας και τη βαριά της κληρονομιά.
Τα κείμενα πλαισιώνουν τις μοναδικής αισθητικής φωτογραφίες της έκθεσης η οποία απογειώνει την εικόνα του Εύζωνα και την προσγειώνει στις καρδιές των πολιτών- εκεί που δικαιωματικά ανήκει εξ άλλου.
Όπως γράφει ο Πάρις Καρβουνόπουλος στο Militaire.gr
Στο έργο της φωτογράφου καταγράφεται το αγέρωχο παρουσιαστικό των Ευζώνων, η παραδοσιακή στολή που φέρει πλήθος συμβολισμών, η δύσκολη εκπαίδευση, οι ιδέες και τα συναισθήματά τους. Είναι η μοναδική γυναίκα φωτογράφος που κατάφερε να απαθανατίσει με περίσσιο σεβασμό και εκτίμηση το εξαίρετο σώμα του ελληνικού στρατού, αποτυπώνοντας στιγμές του αξιώματός τους αλλά και της ανθρώπινης πλευράς τους.
Η έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο (Ριζάρη 2, 10675 Αθήνα) θα διαρκέσει ως τις 3 Απρίλιου και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι 09:00-19:00 εκτός Δευτέρας.
Σας προτείνουμε ανεπιφύλαχτα μία βόλτα από εκεί.