Δημοσιεύεται όπως μας στάλθηκε…
Βρεθήκαμε στις 25 Μαρτίου 2016, μέλη του Συλλόγου Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς, στο στρατόπεδο της Φρουράς «Γεώργιος Τζαβέλας» προκειμένου να επισκεφθούμε την έκθεση με θέμα την Ευζωνική στολή στο χρόνο και τίτλο «Η Ευζωνική Στολή – Η ιστορική διαδρομή της μέσα από 40 έργα του Γιάννη Μυλωνά»
Όταν μάθαμε ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα διοργανώνουν μία έκθεση με θεματολογία την ευζωνική στολή και την ιστορική της διαδρομή, είπαμε χωρίς δεύτερη σκέψη ότι θα πρέπει να την επισκεφθούμε προκειμένου τα μέλη του Συλλόγου που θα παραστούν, να αποκτήσουν μία καλύτερη εικόνα του βάρους και της σημασίας των ρούχων που φορούν στην υπηρεσία τους.
Η έκθεση περιλαμβάνει 40 σχέδια του Γιάννη Μυλωνά με το πρώτο να είναι αυτό ενός αρματολού και το τελευταίο ενός Εύζωνος, σκοπού των συνόρων, οπλισμένο με G-3A3. Ενδιάμεσα, ο επισκέπτης μπορεί να δει στρατιώτη και αξιωματικό του 2ου Συντάγματος Ελληνικού Ελαφρού Πεζικού του Βρετανικού στρατού, Εύζωνα του Πεζικού του 1868, οροφύλακα, χωροφύλακα της Σαμιώτικης χωροφυλακής των αρχών του αιώνα, Εύζωνα της Ανακτορικής Φρουράς του 1914, Εύζωνα του Πρότυπου Συντάγματος Ευζώνων του 1936 και ακόμη 30 σχέδια, στα οποία φαίνεται γλαφυρά ο τρόπος με τον οποίο έχει εξελιχθεί η παραδοσιακή φορεσιά των Ελλήνων η οποία έγινε παγκόσμιο σύμβολο του Έλληνα μαχητή και της αδούλωτης ελληνικής ψυχής.
Έχοντας από χρόνια στις βιβλιοθήκες μας, πολλά από τα μέλη του Συλλόγου το εξαιρετικό βιβλίο του κ. Μυλωνά «Οι Εύζωνοι» (εκδόσεις «Φλώρος») είχε μία ιδιαίτερη σημασία για εμάς το γεγονός ότι βλέπαμε, εκτός εκείνων που ήδη ξέραμε από το βιβλίο, και πολλά σχέδια τα οποία είναι μεταγενέστερα. Για τον λόγο αυτόν, ο Γιάννης Μυλωνάς είναι άξιος επιπλέον συγχαρητηρίων καθώς από την επιστημονική πλευρά του ερευνητή ενδυματολόγου, δεν έπαψε να αναζητεί θέματα σχετικά με τους Εύζωνες παρά το εξαιρετικά λεπτομερές και εξωπραγματικά πλήρες βιβλίο που είχε συγγράψει στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Στην πρόσκληση του κ. διοικητή της Προεδρικής Φρουράς, να παρευρεθούμε στην έκθεση αυτή, δε θα μπορούσαμε παρά να ανταποκριθούμε θετικά και με μεγάλη χαρά, τιμή και καμάρι. Δεν μπορούμε όμως να είμαστε και… μοναχοφάιδες και σας προτείνουμε ανεπιφύλαχτα να πάτε στο στρατόπεδο της Φρουράς στο κέντρο της Αθήνας (Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου Αττικού 1) να απολαύσετε μία πραγματικά μοναδική έκθεση. Η έκθεση θα συνεχίσει μέχρι τις 3 Απριλίου 2016. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι καθημερινές από Δευτέρα έως και Σάββατο, από 10:00 έως 19:00 και Κυριακές, από 13:00 έως 19:00. Όσοι δεν είστε κοντά στην Αθήνα αλλά μπορείτε να πάτε στη Θεσσαλονίκη, η έκθεση θα μεταφερθεί από τα μέσα Απριλίου, και για μερικές μέρες στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Όταν γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, θα σας ενημερώσουμε σχετικώς.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΑΞΙΖΕΙ!