Σήμερα, 21 Μαρτίου έχει γενέθλια η Φρουρά. Σαν σήμερα, 21 Μαρτίου του 1914, ιδρύθηκε με την ονομασία Ανακτορική Φρουρά. Με την ευκαιρία, αυτής της σημαντικής επετείου στη χρονική πορεία της Φρουράς στον χρόνο, εγκαινιάζεται μία έκθεση ζωγραφικής στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς με θέμα την εξέλιξη της ευζωνικής ενδυμασίας μέσα στα χρόνια…
Αν και η γενέθλια μέρα των Ευζώνων είναι η 12η Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία δημιουργήθηκαν τα πρώτα Ευζωνικά τάγματα επί βασιλείας Γεωργίου Α’, εντούτοις η 21η Μαρτίου είναι μία αναμφισβήτητα σημαντική ημέρα για την Προεδρική Φρουρά. Σαν σήμερα λοιπόν, το 1914, πριν 102 χρόνια, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο διάδοχος κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13 εξέδωσε Βασιλικό Διάταγμα στο οποίο, για πρώτη φορά, γινόταν αναφορά σε σχηματισμό Ανακτορικής Φρουράς. Από τότε, η Φρουρά έλαβε πολλές και διάφορες ονομασίες, λόχος φρουράς Προέδρου της Δημοκρατίας, βασιλική Φρουρά, η αποστολή της πάντοτε όμως ήταν πάνω και πέρα από το όνομα που ελάμβανε…
Ακόμη και σήμερα που η κύρια αποστολή της Προεδρικής Φρουράς είναι αποκλειστικά η τιμητική φρούρηση του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, του Προεδρικού Μεγάρου και της Πύλης του Στρατοπέδου της Φρουράς, οι Εύζωνες που υπηρετούν εκεί, είναι πνευματικοί διάδοχοι των οροφυλάκων που εξασφάλιζαν τη σταθερότητα της ελληνικής μεθορίου και κληρονόμοι της Ιδέας που υπηρέτησαν άνδρες όπως ο Παύλος Μελάς και ο Ιωάννης Βελισσαρίου.

Το ΒΔ της 21ης Μαρτίου 1914 με το οποίο ιδρύεται Ανακτορική Φρουρά (Γιάννη Μυλωνά, «Οι Εύζωνοι», εκδ. Φλώρος, σελ. 259)
Στο πνεύμα των ημερών για τους εορτασμούς της εθνικής παλιγγενεσίας, και με την ευκαιρία της ιστορικής αυτής ημέρας, σαράντα έγχρωμες αναπαραστάσεις της ευζωνικής στολής από τον ζωγράφο και ενδυματολόγο κ. Γιάννη Μυλωνά ξεδιπλώνουν χρονικά και ενδυματολογικά την ιστορική διαδρομή της «εθνικής μας φορεσιάς» από το 1821 ώς τις μέρες μας, σε μια έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στην αίθουσα Τιμών της Προεδρικής Φρουράς.
Ο κ. Γιάννης Μυλωνάς είναι ο συγγραφέας του εξαιρετικού βιβλίου «Οι Εύζωνοι» των εκδόσεων «Φλώρος», το οποίο, στους κύκλους των Ευζώνων έχει πάρει το κολακευτικό προσωνύμιο «Το κατά Ιωάννη (Μυλωνά) Ευαγγέλιο (των Ευζώνων)».
Τα έργα ανήκουν στις ιδιωτικές συλλογές των Αλέξανδρου και Λένας Χαΐτογλου από τη Θεσσαλονίκη, που συλλέγουν συστηματικά και επίμονα μερικές από τις πιο γοητευτικές ψηφίδες της ελληνικής Ιστορίας. Στην έκθεση που στήθηκε με την καθοριστική συνδρομή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (σε επιμέλεια Βασίλη Νικόλτσιου και Σταυρούλας Μαρογένη), ζωγραφιές και κείμενα απεικονίζουν με ευκρίνεια την ανέλιξη της φουστανέλας, τις παραλλαγές της ευζωνικής στολής, τις συνθήκες κάτω από τις όποιες σχεδιάστηκαν.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής «Από την Ελληνική Επανάσταση ώς το έπος του ‘40, η ευζωνική στολή ανακάμπτει διαρκώς. Προσαρμόζεται ανάλογα με τον τόπο, εξελίσσεται, εναρμονίζεται με τον χώρο ή τις εποχές. «Η κατατάλευκη φουστανέλα με τις μύριες πτυχώσεις γίνεται ένα με την αρχαία ελληνική κληρονομιά, «δένει» με το πολιτιστικό απόθεμα της πατρίδας»
Παράθεμα: Ταξίδι στον χρόνο με 40 στάσεις… | covert angels