Στο πέρασμα του άτεγκου χρόνου…

Ένα μνημείο στην Ελάτεια για το οποίο είχαμε γράψει πριν δύο χρόνια, αξίζει να σημειωθεί πώς έχει γίνει μετά από ούτε μια δεκαετία από τότε που στήθηκε…

Πριν δύο χρόνια είχαμε γράψει εδώ για το μνημείο προς τον Χαράλαμπο Σκαμαγκούλη στην Ελάτεια.

Αν μπει κανείς στο street view της Google, θα δει την ακόλουθη εικόνα.

skamagkoulis2011Η εικόνα αυτή έχει ληφθεί το 2011 σύμφωνα με τη Google και δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητήσουμε.

Μία άλλη φωτογραφία του Μνημείου βρίσκεται εδώ. Έχει παρθεί από τον κ. Konte ο οποίος πήρε τη φωτογραφία και την ανέβασε στο Panoramio του Google Maps. Παρομοίως, μπορείτε να δείτε μία φωτογραφία του ίδιου Μνημείου το 2007, από τον κ. Σκαμαγκούλη εδώ. Υποθέτω ότι ο κ. Σκαμαγκούλης που έχει πάρει τη φωτογραφία είναι ο κ. Κωνσταντίνος Σκαμαγκούλης, υιός του πεσόντος αλλά αυτή μου η υπόθεση δε στηρίζεται παρά μόνο σε προσωπική διαίσθηση…

Στις τρείς προαναφερθείσες φωτογραφίες, μπορείτε εύκολα να δείτε διαφορές στο χρώμα του αειθαλούς Τ-33. Ακόμη σπουδαιότερα όμως, μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι το μπρουτζινο αγαλματίδιο του αετού, απουσιάζει από το Μνημείο και έχει, προ πολλού, πάρει τον δρόμο του προς το χυτήριο.

Το 2013 πήραμε τις φωτογραφίες που ειναι στο άρθρο της ημέρας. Μπορείτε και πάλι να δείτε τις ακόμη πιο εκτενείς φθορές στο αεροπλάνο. Το εντυπωσιακό είναι ότι το συγκεκριμένο Τ-33 βρίσκεται στην Ελάτεια, δηλαδή μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα, σε μία πόλη μικρή και… «οικογενειακή».

Αν και θα έπρεπε να θυμόμαστε τον άνθρωπο και τον ήρωα πίσω από τις ενέργειες και τις επιλογές του, εντούτοις, δεν μπορούμε να μην κρίνουμε την ανεπάρκεια με την οποία χαρακτηρίζεται ο τρόπος που οι ιθύνοντες βλέπουν τέτοιου είδους χώρους μνήμης και τιμής.

Σχολιάστε

Filed under Αεροπορία, Μνημειοτουρισμός, Πεσόντες, Random thoughts

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s