Η συλλογική μας μνήμη υπό κατάρρευση!

Εσπερίδα αφιερωμένη στον Παύλο Μελά και στη διάσωση της, υπό κατάρρευση, οικίας του, διοργανώθηκε στην αίθουσα του δημαρχείου του δήμου Κηφισιάς «δήμαρχος Γκατσόπουλος» το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου…

Την εκδήλωση η οποία ήταν αφιερωμένη στον αγώνα του Παύλου Μελά για τη Μακεδονία και στον σύγχρονο αγώνα για τη διάσωση της, υπό κατάρρευση, οικίας του στην Κηφισιά, διοργάνωσαν από κοινού ο Σύλλογος Φίλων και εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων «Ιερός Λόχος 2012», ο Σύλλογος Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς «ΣΕΠΦ – ΕΥΖΩΝ» και ο υπό σύσταση φορέας για τη διάσωση της οικίας του Παύλου Μελά, «Καπετάν Μίκης Ζέζας». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο προαναφερθέντες σύλλογοι είναι ιδρυτικά μέλη του υπό ίδρυση φορέα.

IMG_8020_sΗ εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του δήμου Κηφισιάς και με την αμέριστη υποστήριξη του δημάρχου κ. Θωμάκου Γεώργιου, στην αίθουσα του δημαρχείου «δήμαρχος Γκατσόπουλος» το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου.

IMG_8038_sΤον συντονισμό των ομιλιών και την παρουσίαση των ομιλητών είχε η δημοσιογράφος κα. Τίνα Σγουροπούλου.

IMG_8028_s

Ο κ. δήμαρχος Κηφισιάς ήταν ο πρώτος από τους ομιλητές ο οποίος πήρε το βήμα και άνοιξε την εκδήλωση, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του να βρεθούν οι πόροι για να επισκευαστεί και να σωθεί το σπίτι αυτό.

IMG_8061_s

Όχι τόσο για τη ζωή αλλά περισσότερο για το έργο και τη βαριά κληρονομιά του αγώνα του Παύλου Μελά μίλησαν ο εκπρόσωπος του «Ιερού Λόχου 2012» κ. Γιάννης Νικολάου και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Ευζώνων Πρεδρικής Φρουράς, εσαεί Εύζων κ. Γαβριλάκης Νικόλαος. Ο κ. Νικολάου στάθηκε επίσης στο πολύ σημαντικό σημείο της χρησιμοποίησης της αναστηλωμένης οικίας του Παύλου Μελά, προκειμένου να στεγαστεί ένα μουσείο μακεδονικού αγώνα στην Αθήνα.

IMG_8060_s

Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του νομικού δρ. Μαρίνου Παπαδόπουλου, ο οποίος και αποτελεί τον νομικό σύμβουλο της ομάδας του κ. Μελά η οποία εδώ και χρόνια αγωνίζεται για τη διάσωση της οικίας του Παύλου Μελά. Το θέμα της ομιλίας του δρ. Παπαδόπουλου άγγιζε τη συλλογική μνήμη και τον τρόπο με τον οποίο η εικόνα έχει καταλυτικό ρόλο σε εκείνη, συνδέοντας έτσι, την εικόνα του ερειπωμένου σπιτιού ενός ήρωα με τον τρόπο που η τωρινή και κατοπινές κοινωνίες αντιμετωπίζουν την ιστορία τους.

IMG_8021_s

Τις ομιλίες της βραδιάς έκλεισε ο κ. Ιωάννης Μελάς, απόγονος της οικογένειας των «Μελάδων» από το Πωγώνι Ηπείρου ο οποίος με τρόπο συγκινητικό παρουσίασε μία ιδιαίτερη πτυχή της ψυχοσύνθεσης του πρωτομάρτυρα του μακεδονικού αγώνα.

IMG_8115_s

Στη συνέχεια, προβλήθηκε μία ταινία διάρκειας περίπου 30 λεπτών, η οποία αφορούσε τη ζωή και τον αγώνα του Παύλου Μελά. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήταν ότι στο ρόλο της συζύγου του Παύλου Μελά, Ναταλίας Δραγούμη, ήταν η ηθοποιός, Ναταλία Δραγούμη!

Η βραδιά έκλεισε με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής του δήμου Κηφισιάς χάρις στην οποία ακούστηκαν τα εμβατήρια «Ευζωνάκι» και «Μακεδονία ξακουστή». Φυσικά, η αυλαία της εκδήλωσης δε θα μπορούσε να πέσει με κάτι άλλο παρά τον Εθνικό Ύμνο.

Η συμμετοχή και προσέλευση πολλών κατοίκων του καλλικρατικού δήμου Κηφισιάς αλλά και άλλων περιοχών της Αττικής οι οποίοι ενδιαφέρονταν για το θέμα, ήταν, τουλάχιστον, συγκινητική. Μεταξύ των παρευρισκομένων, ο ναύαρχος ε.α. Μάστρακας, ο στρατηγός ε.α. Παρίσης, πολλοί νυν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Κηφισιάς, απόγονοι μακεδονομάχων, η κα. Γκωγκώνη, ιδιοκτήτις της εφημερίδας Ηπειρωτικό Μέλλον, μέλη του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών αλλα και απλοί δημότες της Κηφισιάς οι οποίοι είχαν πληροφορηθεί για την εκδήλωση.

IMG_8124_s

Όλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο που κύλησε η βραδιά και τα ζητήματα που ετέθησαν, ακόμη και για τον τρόπο που αφέθηκε στο περιθόριο ένας άγνωστος ο οποίος προσπάθησε να δυναμιτίσει την εκδήλωση, δίνοντάς της άλλη τροπή.

Ένα βίντεο από την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε αν πατήσετε εδώ.

Ευελπιστούμε ο αγώνας τον παραπάνω συλλόγων για τη διάσωση της πατρικής οικίας του Παύλου Μελά να ευοδωθεί!

IMG_8158_s

Σχολιάστε

Filed under Πεσόντες, Φρουρά, Thoughts

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s