Ο ΣΕΠΦ για το άρθρο με τους Εύζωνες που «λύγισαν»…

Το άρθρο της ιστοσελίδας medicalland.gr και τα σχόλια που προκάλεσε στην κοινότητα των Ευζώνων, ώθησε τον Σύλλογο Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς να στείλει τη δική του θέση επί του θέματος. Δημοσιεύεται αυτούσιο το κείμενο της επιστολής, όπως αυτή παρελήφθη από το ιστολόγιο…

Αρ. Πρωτοκόλλου: 23924012016_Α
Αθήνα,
24 Ιανουαρίου 2016

 

ΠΡΟΣ: Ιστοσελίδα Medicalland.gr

ΘΕΜΑ:
«Διαμαρτυρία για το άρθρο «ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΑΝ ΟΥΤΕ ΟΙ ΤΣΟΛΙΑΔΕΣ! Η τρομερή φωτογραφία που «έριξε»το ίντερνετ!» της 22ας Ιανουαρίου 2016»

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες της συντακτικής ομάδας του Medicalland.gr,

Κατ’ αρχάς με την ευκαιρία να ευχηθούμε καλή και παραγωγική χρονιά, με υγεία και δημιουργικότητα.

Ο Σύλλογος Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2015, με σκοπό την προώθηση του ευζωνικού ιδεώδους και την ανταπόδωση στην Πατρίδα, της τιμής που μας έκανε, να υπηρετήσουμε ως σκοποί του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, του Προεδρικού Μεγάρου και της πύλης του στρατοπέδου της Προεδρικής Φρουράς.

Είναι για μας μεγάλη τιμή το γεγονός ότι μπορούμε να αποκαλούμαστε Εύζωνες και με καμάρι κρατάμε τον γαλάζιο μας μπερέ, κι ας έχουν περάσει χρόνια από τη στιγμή που απολυθήκαμε από την Προεδρική Φρουρά.

Αφορμή για την παρούσα επιστολή στάθηκε άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα σας στις 22 Ιανουαρίου με τίτλο «ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΑΝ ΟΥΤΕ ΟΙ ΤΣΟΛΙΑΔΕΣ! Η τρομερή φωτογραφία που «έριξε»το ίντερνετ!»

Το πρώτο σχόλιο που θέλουμε να κάνουμε είναι ότι η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο και στην οποία οι Εύζωνες εκτελούν «ημίωρο» φορώντας τη θερινή στολή, είναι από το καλοκαίρι του 2007, περίοδος κατά την οποία γίνονταν εργασίας καθαρισμού του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη (εξ ου και το παραβάν πίσω από τους Εύζωνες). Για του λόγου τω αληθές, μπορούμε να σας πούμε και τα ονόματα των εικονιζόμενων Ευζώνων.

Σας ευχαριστούμε για τον καλό λόγο με τον οποίο ανοίγετε το άρθρο. Είναι πράγματι πολύ δύσκολο για κάποιον ο οποίος δεν έχει περάσει από την εκπαίδευση που περνάει ένας υποψήφιος Εύζων, να κατανοήσει τη δυσκολία που υπάρχει σε αυτήν την υπηρεσία, πόσω δε μάλλον να τη σεβαστεί.

Πολλές φορές, ο σεβασμός που βλέπουμε από περαστικούς και τουρίστες είναι μονάχα επιδερμικός καθώς με την πρώτη ευκαιρία θα προσπαθήσουν να χλευάσουν, είτε τους σκοπούς, είτε τον ευζωνικό βηματισμό.

Έχοντας το παραπάνω ως γνώμονα και πάντοτε έχοντας υπ’ όψιν ότι δεν υπάρχει κάτι κακοπροαίρετο στον τρόπο που γράφτηκε το άρθρο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι:

  1. Υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο του στρατιωτικού κανονισμού λειτουργίας της Φρουράς, το οποίο προβλέπει την ακριβή θερμοκρασία κάτω από την οποία οι Σκοποί φορούν μαύρα δερμάτινα γάντια και την αντίστοιχη θερμοκρασία, κάτω από την οποία οι Σκοποί φορούν την κάπα.
  2. Αν η διαταγή προέβλεπε χαμηλότερη θερμοκρασία, είτε για τη μία περίπτωση, είτε για την άλλη, οι εικονιζόμενοι σκοποί Μνημείου απλά θα συνέχιζαν την υπηρεσία τους χωρίς την κάπα.
  3. Οι σκοποί λοιπόν, (είτε του Μνημείου που εικονίζονται, είτε του Προεδρικού Μεγάρου) δε λύγισαν και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εκτελούν τη διατεταγμένη υπηρεσία τους, χωρίς να τους φορεθεί η κάπα.
  4. Δεν αναγκάστηκε κανείς, να προμηθευτεί τις κάπες (ή χλαίνες) όπως δεν αναγκάζεται κανείς να υπηρετήσει στην Προεδρική Φρουρά. Όπως προαναφέρθηκε, η κάπα χορηγείται υπό συγκεκριμένες θερμοκρασιακές συνθήκες.
  5. Πληροφοριακά και συμπληρωματικά στα παραπάνω, η κάπα (ή χλαίνη) είναι αντικείμενο μεγάλης ιστορικής σημασίας και λαογραφικής σπουδαιότητας καθώς το σχέδιό της προέρχεται από τις κάπες των Ευζώνων της Οροφυλακής του προ-προηγούμενου αιώνα. Ως γνωστόν, η οροφυλακή δημιουργήθηκε από τη διάλυση των πρώτων μετ-επαναστατικών ευζωνικών τμημάτων και όταν πλέον ούτε εκείνη ήταν απαραίτητη, διαλύθηκε και το προσωπικό της απορροφήθηκε στα νέα ευζωνικά τάγματα των σχηματισμών πεζικού του ΕΣ.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω σημεία και θεωρώντας ότι το κείμενο όπως είναι διατυπωμένο, δίνει στρεβλή εικόνα για τους Εύζωνες και τον τρόπο με τον οποίο εκτελούν την υπηρεσία τους, παρακαλούμε για την άμεση αναδιατύπωση του κειμένου του άρθρου.

Δε θα σας υποδείξουμε, προφανώς, τον τρόπο με τον οποίο θα διατυπώσετε ξανά το κείμενο του άρθρου αλλά ως αναγνωστικό κοινό, θα δούμε και θα κρίνουμε εκ νέου, το διορθωμένο κείμενο.

Διατηρώντας την καλοπροαίρετη προσέγγιση προς εσάς και την ιστοσελίδα σας, θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε με τον Σύλλογο Εφέδρων και Φίλων Ειδικών Δυνάμεων «Ιερός Λόχος 2012» στις 28 Ιανουαρίου, στις 19:00. Η εσπερίδα αυτή έχει τίτλο «Η συλλογική μας μνήμη υπό κατάρρευση» και είναι αφιερωμένη στον Παύλο Μελά, τον μακεδονομάχο από την Κηφισία. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο της Κηφισιάς στην αίθουσα «δήμαρχος Γκατσόπουλος».

Παραμένουμε εν αναμονή των δικών σας τοποθετήσεων επί τους θέματος. Αν υπάρχει κάποιου είδους διαφωνία, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε μορφής γόνιμο διάλογο προκειμένου να λυθεί η όποια ενδεχομένως παρεξήγηση.

Για τον Σύλλογο,

Εσαεί Εύζων Γαβριλάκης Νικόλαος

Πρόεδρος ΔΣ

Σχολιάστε

Filed under Φρουρά, Thoughts

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s