Οικονομία στις ΑΠΕ;;; Δεν πάμε καλαάα….

Γεγονός είναι πως με όσα γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες, εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπερασμα ότι ο πλανήτης μας δεν πάει και πολύ… φορτσάτα. Οι καταστροφικές πολιτικές όμως οι οποίες εφαρμόζονται και αφορούν τις ΑΠΕ, είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα.

Οι περισσότεροι έχετε ακούσει να γίνεται λόγος για κρίση θεσμών και αξιών, πέρα από την όποια οικονομική κρίση. Αυτά όμως αναφέρονται στην Ελλάδα. Η υπόλοιπη Ευρώπη που υποτίθεται είναι προηγμένη τεχνολογικά, τι δικαιολογία έχει; Ας δούμε το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το κυβερνόν κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεχθεί οξεία κριτική τόσο από τα Μέσα της αντιπολίτευσης όσο και εφημερίδες προσκείμενες στον συντηρητικό χώρο για τις πολιτικές του γύρω από τις ΑΠΕ. Η απόφαση για στροφή απομάκρυνσης από (ενώ όλος ο κόσμος στρέφεται ΠΡΟΣ) τις ΑΠΕ έχει προκαλέσει σάλο!

Χαρακτηριστικά, φέτος τον Οκτώβριο, δύο από τις πιο δραστήριες εταιρείες στον χώρο των Φ/Β στο Ηνωμένο Βασίλειο, έβαλαν λουκέτο την ίδια μέρα! Και οι δύο με ανακοινώσεις τους, κατηγόρησαν την κυβέρνηση των «Τόρι» και την ενεργειακή πολιτική τους!

Με την παύση εργασιών του Ομίλου Mark ο οποίος ασχολούνταν με μονώσεις και προμήθεια Φ/Β πλαισίων, σχεδόν 1000 εργαζόμενοι στο Leicester έμειναν χωρίς δουλειά. Λίγες ώρες αργότερα, την 8η Οκτωβρίου, η εταιρεία Climate Energy, η οποία χαρακτηριζόταν ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής «ενεργειακά συμφερουσων λύσεων» κατέβαζε ρολά και μάλιστα, το ανακοίνωνε και στην ιστοσελίδα της.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Leicester Mercury, ο CCO του ομίλου Mark, o Bill Rumble, “Οι πρόσφατες αλλαγές της κυβερνητικής πολιτικής στην ενέργεια, έχουν βάλει μεγάλη πίεση σε όλον τον κλάδο της ενέργειας». Η επίσημη δήλωση του ομίλου ήταν ότι «η απόφαση δεν πάρθηκε ελαφρά την καρδία αλλά οι συνεχείς απώλειες εισοδήματος σήμαιναν ότι ήταν η μόνη μας επιλογή».

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Greenpeace, η SunEdison, προχώρησε στην εξαγορά των εταιρειών του ομίλου Mark και λίγους μήνες μετά, τις πούλησε ξανά ακριβώς διότι διέβλεπαν την ολοκληρωτική θανάτωση της αγοράς των Φ/Β στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξ αιτίας των δρακόντειων πολιτικών ενέργειας που ανακοίνωσαν!

Ένα από τα μεγάλα στελέχη της Greenpeace στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο dr. Doug Parr είπε σχετικά ότι θα πρέπει όλη αυτή η κατάσταση να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον David Cameron που κινδυνεύει να βρεθεί να ρεζιλεύεται διεθνώς για καταστροφή ενός από τους πιο ελπιδοφόρους τομείς της βιομηχανίας! Χαρακτηριστικά, έκλεισε δηλώνοντας ότι «…Ως πρωθυπουργός, είναι υποχρέωσή του να αφήσει τις εσωκομματικές πολιτικές και να τραβήξει τα χαληναγωγήσει όσους θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις.» Δεν ξέρω αν σας θυμίζει κάτι από Ελλάδα όλο αυτό αλλά κανονικά, θα έπρεπε!

Το κακό είναι ότι τα παραπάνω αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου καθώς αφ ενός οι δύο προαναφερθείσες εταιρείες, ήταν στο όριο της οικονομικής κατάρρευσης έτσι κι αλλιώς και αφ ετέρου, η υπάρχουσα κατάσταση επηρεάζει όλες τις εταιρείες του κλάδου προκαλώντας τουλάχιστον ανασφάλεια στους εργαζόμενους και αμηχανία στα στελέχη που βρίσκονται στα υψηλότερα κλιμάκια! Σε άρθρο της Independent αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι συνέχιση της πολιτικής αυτής των Τόρι στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να προκαλέσει την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσα σε λίγους μόνο μήνες!

Στελέχη διαφόρων εταιρειών αναφέρουν ότι οι περικοπές της κυβέρνησης στην τιμολογιακή πολιτική και οι σημαντικές μειώσεις σε FIT, είναι σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για ξένες επενδύσεις και θα μπορούσαν να οδηγήσουν πολλές εταιρείες της Βρετανίας που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ, στο όριο της χρεωκοπίας! Η εκπρόσωπος των Ηνωμένος Εθνών, Jacqueline McGlade, είχε ήδη προειδοποιήσει ότι οι περικοπές στα τιμολόγια των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με πρόσθετες φοροαπαλλαγές για τις εταιρείες πετραλαιοειδών και φυσικού αερίου, στέλνουν ένα «ανώμαλο μήνυμα» στον υπόλοιπο κόσμο, εν όψει και της συνόδου για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι.

Ο Σύνδεσμος Ανανεώσιμης Ενέργειας (Renewable Energy Association (REA)), ο συλλογικός φορέας των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, αναφέρει ότι έχουν υπάρξει συνολικά 11 μεγάλες και σημαντικές αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική από το κόμμα των συντηρητικών από τότε που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση, οι οποίες είχαν ή θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη βιομηαχνία των ΑΠΕ. Το παράδοξο είναι, όπως το εξέφρασε και ο James Court, ο επικεφαλής του τομέα πολιτικής του REA, ότι η αποστροφή των συντηρητικών προς τις ΑΠΕ, προκαλέι αν μη τι άλλο έκπληξη καθώς το κόστος παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ έχει πέσει σημαντικά, χάρις στις τεχνολογικές εξελίξεις και τη βελτίωση των αποδόσεων τα τελευταία πέντε χρόνια. Εμείς να συμπληρώσουμε ότι, φαίνεται η βρετανική κυβέρνηση να τρέχει όπως η Γκέιλ Ντίβερς στον τελικό των 100 με εμπόδια στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992 (το σχόλιο είναι για να θυμηθουν οι παλαιότεροι και να ψάξουν οι νεότεροι!)!

Λέγεται πως υπάρχει περίπτωση οι περικοπές στην τιμολογιακή πολιτική να φτάσουν ως και 87% (!) για μικρές εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας ή και Φ/Β ενώ ο Σύνδεσμος Εμπορίας Ηλιακής Ενέργειας (Solar Trade Association) αναφέρει ότι οι 3οοο εταιρείες των ΑΠΕ που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναπόφευκτα θα επηρεαστούν, θα θέσουν υπό εξέταση ως και 27000 θέσεις εργασίας!

Ο κλάδος επίσης διαμαρτύρεται για την αδυναμία να κατασκευαστούν νέα αιολικά πάρκα σε περιοχές με καλό αιολικό δυναμικό προς όφελος των off-shore αιολικών πάρκων. Και το παράδοξο σε αυτό το σενάριο είναι ότι πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα on-shore αιολικά πάρκα είναι η πηγή της οικονομικότερης ηλεκτρικής ενέργειας! Το δημοσίευμα της Guardian ξεσήκωσε αντιδράσεις σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία αλλά κανένα κυβερνητικό αυτί δε φάνηκε να ιδρώνει για τη διαφορά των 20 λιρών Αγγλίας ανά MWh!

Την καλύτερη ίσως παρομοίωση τη διαβάσαμε από τον συνεπώνυμο του βρετανού πρωθυπουργού, Alasdair Cameron, που δήλωσε ότι «το να δυσκολεύεις την εγκατάσταση νέων αιολικών και να ζητάς κινεζικές επενδύσεις για πυρηνικούς αντιδραστήρες είναι σα να δίνεις λεφτά για αναλογική τηλεόραση αντί για ψηφιακή!»!

Ο Gabriel Wondrausch ξεκίνησε τη SunGift Energy από το γκαράζ του σπιτιού του πριν μία δεκαετία. Η εταιρεία είναι στο Exeter και ασχολείται με σχεδιασμό και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Έχει προσωπικό 36 άτομα και είναι η εταιρεία που σχεδίασε τη διάταξη Φ/Β που υποβοηθά στην ηλεκτροδότηση του υπερ-υπολογιστή στα κεντρικά γραφεία της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, στο οικονομικό κέντρο της πόλης του Λονδίνου. Κι εδώ το παράδειγμα χρήσης των ΑΠΕ είναι σημαντικό καθώς Φ/Β έχουν εγκατασταθεί και παρέχουν μέρος των αναγκών σε ρεύμα ενός υπερ-υπολογιστή αξίας σχεδόν 100 εκατομμυρίων ευρώ! Με όσα έχουν συμβεί όμως, εκφράζει ανησυχίες στην Independent ότι ο τομέας της βιομηχανίας των Φ/Β και των ΑΠΕ γενικότερα θα υποστεί σοβαρά πλήγματα, από τα οποία, πολλές εταιρείες δε θα μπορέσουν να ανακάμψουν.

Και αυτά όλα, τον ίδιο μήνα που το 25% περίπου των εργαζομένων στη χαλυβουργία στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχασαν τη δουλειά τους εξ αιτίας κλεισίματος μονάδων παραγωγής χάλυβα ανά τη χώρα. Η ειρωνεία στους αριθμούς έγκειται στο γεγονός ότι ένας λόγος παύσης εργασιών των χυτηρίων είναι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα, το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται από ΑΠΕ και το 10% από αιολικά πάρκα. Πέρα από αυτό το ιστορικό σημείο για την ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, για πρώτη φορά στη ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, η αιολική ενέργεια ξεπέρασε τον λιγνίτη στην ενεργειακή πίτα.

Οι προαναφερθείσες ενεργειακές πολιτικές, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη διεθνή πάγκόσμια τάση, όπου οχτώ από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη δεσμεύτηκαν μετά τη διάσκεψη του Παρισιού, να διπλασιάσουν την ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, όπως διαβάσαμε στο portal του Climate Central, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Βραζιλία, η Ινδονησία, το Μεξικό και η Ινδία δεσμεύτηκαν να καταναλώνουν αθροιστικά 20.000 TWh από ΑΠΕ το 2030, από 9.000 TWh που είχαν κατανάλωση το 2009. Οι 8 αυτές οικονομίες αντιπροσωπεύουν τους οχτώ μεγαλύτερους «παραγωγούς» αερίων θερμοκηπίου, σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Ρωσία και ο Καναδάς που όμως δεν έχουν ανακοινώσει στόχους για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ με ορίζοντα μετά το 2020.

Είναι απορίας άξιο, πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να επιτύχει αυτόν τον μακροπρόθεσμο στόχο όταν η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της, δείχνει σήμερα, τέτοια αποστροφή προς τις ΑΠΕ! Καθώς η Γαλλία δείχνει να έχει σταθερή προτίμηση στην πυρηνική ενέργεια, σίγουρα η κύριαρχη τάση στη Γερμανία, δε θα είναι αρκετή! Ίσως θα πρέπει, όπως έχουμε προείπει, να επανεξετάσουμε– ως χώρα πλέον με σημαντικό αιολικό και ηλιακό δυναμικό- τις δικές μας δυνατότητες συνεισφοράς, όπως έχει ήδη κάνει, η Νορβηγία! Επίσης, άξιο διερεύνησης και φιλολογικής συζήτησης είναι πώς η Ινδία, μία αχανής χώρα η οποία ήταν μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας τόσα χρόνια, να έχει πολύ πιο πρωτοποριακή αντίληψη σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, από το μητροπολιτικό Ηνωμένο Βασίλειο! Ή απλά βρίσκεται πιο μακριά από τα κέντρα διαφθοράς…

Στις ΗΠΑ, το παραπάνω σενάριο μεταφράζεται σε- κρατηθείτε- ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2030 και- κραητθείτε ξανά- άλλο ένα εκατομμύριο μέχρι το 2050. Τα προηγούμενα μεγέθη είναι μόνο δύο από πολλά που αναφέρονται σε έρευνα που δημοσίευσε ο ιστότοπος NexGen Climate America σε εκτενές άρθρο πριν μερικές μέρες.

Τηρουμένων των αναλογιών (τόσο μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ακόμη κι αν έχουμε τη δημιουργία των μισών θέσεων εργασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ίδιο σενάριο μέχρι το 2020, οι θέσεις που θα αντιστοιχούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι περισσότερες από τις θέσεις που χάθηκαν αυτόν τον Οκτώβριο στις εταιρείες του κλάδου των ΑΠΕ! Μένει λοιπόν να δούμε αν θα επαληθευτεί ο Gabriel Wondrausch και αν όντως οι ΑΠΕ θα αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες και τις προκλήσεις του σήμερα, καθιστώντας ένα πιο πράσινο αύριο, βιώσιμη πραγματικότητα και όχι άπιαστο όνειρο.

 

Σχολιάστε

Filed under Connecting Science, Strategic thinking

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s