Νέο Δελτίο Τύπου ΣΕΠΦ της 18ης Νοεμβρίου 2015

Λάβαμε και δημοσιεύουμε το χθεσινό δελτίο τύπου που έστειλε το ΔΣ του ΣΕΠΦ σε διάφορα Μέσα. Θεωρούμε πως έχουν αξία τα όσα έχουν να πουν και ευελπιστούμε ότι θα πραγματοποιηθούν τα όσα επιθυμούν και υπόσχονται. Ο χρόνος θα δείξει!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΖΩΝΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ
ΣΕΠΦ «Ο ΕΥΖΩΝ»
Α.Μ. Σωματείου: 30744

Φιλίππου 26, Γέρακας
15344 Αττική

Τηλ.: 2106654673
Κιν.: 6937636272 / ​6947284238
E-mail: syllogos.eyzonon@gmail.com

Αρ. Πρωτοκόλλου: 18112015/1
Αθήνα,
17 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ:
«Ενημέρωση περί δραστηριοτήτων και επαφών του νέο-ιδρυθέντος Συλλόγου Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς»

Προς οιονδήποτε μπορεί να αφορά,

Η παρούσα επιστολή έχει διττό χαρακτήρα και τα δύο θέματα αυτής είναι συμπληρωματικά το ένα του άλλου.

Κατ’ αρχάς, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι, όπως είχαμε ενημερώσει με το προηγούμενο δελτίο τύπου, την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2015, συγκροτήθηκε σε σώμα, το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς (ΣΕΠΦ «Ο ΕΥΖΩΝ»). Το Δ.Σ. προέκυψε ύστερα από τις εκλογές που διεξήχθησαν κατά την 1η τακτική γενική συνέλευση των μελών του συλλόγου, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015.

Στο τέλος του παρόντος, συνημμένο θα βρείτε το πρώτο δελτίο τύπου που εστάλη στα ΜΜΕ και αναφέρεται παραπάνω (ΣτΙ: Για λόγους χώρου, δεν παρατίθεται το Δελτίο Τύπου στο τέλος του τρέχοντος. Όποιος επιθυμεί να διαβάσει το προηγούμενο δελτίο τύπου, μπορεί να κλικάρει εδώ).

Ο Σύλλογος Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς είναι πλήρως αναγνωρισμένος με Α.Μ. Σωματείου 30744 και ΑΦΜ 997377730. Τα τακτικά μέλη του Συλλόγου είναι είτε έφεδροι που υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία στον λόχο Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, είτε στελέχη (εν ενεργεία ή απόστρατοι) του ΕΣ οι οποίοι υπηρέτησαν στην Προεδρική Φρουρά. Κοινό γνώρισμα όλων μας είναι η αγάπη προς τη Φρουρά, την Ιδέα και τους συμβολισμούς της και η αγνή φιλοπατρία που μας διακατέχει, χωρίς ίχνος πολιτικών ή κομματικών σκοπιμοτήτων.

Ο σύλλογος δημιουργήθηκε με σκοπό την προαγωγή του ευζωνικού ήθους και του ευζωνικού τρόπου ζωής, καθώς και την ανταπόδοση στην Πατρίδα, της τιμής να υπηρετήσουμε αυτήν ως Εύζωνες. Οι σκοποί αυτοί κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες, τα θέματα των οποίων είναι συνήθως αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα.

Ο πρώτος άξονας αφορά την Ιστορία. Τόσο της Προεδρικής Φρουράς όσο και των Ευζώνων. Ένας βασικός μας στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα συνολικό έργο, εύκολα προσβάσιμο σε όλους και δη υπηρετούντες Εύζωνες, στο οποίο θα καταγράφεται η ιστορική πορεία των Ευζώνων μέσα στο χρόνο, στα πρότυπα του έργου που έχει δώσει ο κ. Ιωάννης Μυλωνάς με το βιβλίο του «ΟΙ ΕΥΖΩΝΟΙ». Από το έργο αυτό θα μπορούν οι Εύζωνες που υπηρετούν στην Προεδρική Φρουρά να μάθουν περισσότερα πράγματα για τη σπουδαιότητα των Ευζώνων κατά το παρελθόν και τη σημασία της ιστορικής συνέχειας που οι ίδιοι εκπροσωπούν.

Εξίσου σημαντικό θεωρούμε το να μπορούν να γίνουν παρουσιάσεις και ομιλίες από μέλη του Συλλόγου και επιστήμονες (ιστορικούς, καθηγητές φιλολόγους, μουσειολόγους) συνεργαζόμενους με τον ΣΕΠΦ, στη Φρουρά και στους υπηρετούντες Εύζωνες, για θέματα που αφορούν τους Εύζωνες και την ιστορία των ευζωνικών ταγμάτων. Δε μένουμε όμως μονάχα στη Φρουρά και τους υπηρετούντες σε αυτήν. Σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε τη γνώση και σε σχολεία και άλλους συλλόγους (τοπικούς, πολιτιστικούς, αναβιωτών κ.α.), πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς ώστε να μπορέσουμε να συνδέσουμε το χθες με το σήμερα αλλά και το αύριο της Πατρίδας.

Στα παραπάνω πλαίσια, είμαστε ήδη σε στενή επικοινωνία και συνεργασία με διάφορους συλλόγους και προς τούτο έχουμε επικοινωνήσει και με τον δήμο Κηφισιάς (από τον οποίο αναμένουμε μέχρι στιγμής απάντηση) για το θέμα της αναστήλωσης και ανάδειξης της οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά.

Στο ίδιο πνεύμα με προηγουμένως, ένας θεμελιώδους σημασίας στόχος μας είναι η επισκευή της στήλης προς τιμήν του Δ. Ψαρρού, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, η μπρούτζινη προτομή της οποίας, εκλάπη πριν λίγα χρόνια και από τότε, δεν έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια για να επιστραφεί στη θέση της ή να αντικατασταθεί με νέα, μαρμάρινη!

Κάτι που απουσιάζει αισθητά από την ελληνική πραγματικότητα είναι ένα Μουσείο Ευζώνων. Ένας χώρος όπου η Φρουρά και οι Εύζωνες θα βρουν το πνευματικό τους σπίτι. Ένας χώρος στον οποίο θα δίνεται βάση στις στολές που έφεραν κατά τους αιώνες οι Εύζωνες, από τους Μυρμιδόνες του Αχιλλέα και τους πολεμιστές του Λεωνίδα, μέχρι τους προεπαναστατικούς αρματολούς και τους Εύζωνες του 5/42 του Πλαστήρα και που σε συνεργασία με άλλους συλλόγους και φορείς θα μπορέσουμε να αποτυπώσουμε με ακρίβεια και πιστότητα.

Ο δεύτερος άξονας δράσεων αφορά τον κοινωνικό χαρακτήρα του ΣΕΠΦ. Είμαστε όλοι μέλη αυτής της κοινωνίας και δεν μπορούμε να αδιαφορούμε μπροστά σε όσα εκτυλίσσονται γύρω μας. Εξάλλου είναι γνωστό ότι ο ρόλος του Εύζωνα είναι και να τονώνει το ηθικό του απλού κόσμου που τον βλέπει να στέκει ακίνητος στην υπηρεσία του.

Μέσα για να επιτευχθούν οι σκοποί κοινωνικού χαρακτήρα του Συλλόγου, είναι μεταξύ άλλων αιμοδοσίες, συλλογή τροφίμων και ενίσχυση των κατά τόπους κοινωνικών παντοπωλείων, ακόμη και ενίσχυση και συνεργασία με εταιρείες και οργανώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Πρέπει να καταστεί σαφές, τόσο στους υπηρετούντες, όσο και στους υπηρετήσαντες τη Προεδρική Φρουρά, ότι ο Εύζων εξακολουθεί να είναι «καλά ζωσμένος» και στη μετέπειτα ζωή του και ότι η ευζωνική υπηρεσία δεν είναι μια αγγαρεία που κάνει για λίγους μήνες και μετά απλά ξεθυμαίνει.

Συνδυάζοντας τα παραπάνω, καθίσταται σαφές γιατί επιδιώκουμε να συμμετέχουμε σε παρελάσεις εθνικών εορτών ή στην απελευθέρωση διαφόρων πόλεων της Ελλάδας (όπως τα Ιωάννινα, που χάρις στην τολμηρή ενέργεια τάγματος Ευζώνων η οποία έκρινε τη μάχη του Μπιζανίου απελευθερώθηκαν).

Και επειδή σκοπός μας δεν είναι να ανάγουμε τους έφεδρους Εύζωνες σε απλούς στρατιώτες παρελάσεων αλλά σε σκεπτόμενους Εύζωνες ικανούς να πάρουν σημαντικές αποφάσεις υπό συνθήκες πίεσης, την οποία γνωρίζουμε από την εκπαίδευσή τους ότι αντέχουν, έχουμε επιδιώξει και συμμετέχουμε σε διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια τόσο κοινωνικής προστασίας όσο και στρατηγικών μελετών και στρατιωτικής προσομοίωσης.

Ο τρίτος άξονας είναι ίσως και ο πλέον σπουδαίος για εμάς. Είναι εκείνος της Φρουράς αυτής καθ αυτής και της καθιέρωσης του θεσμού του έφεδρου Εύζωνα. Αν και πολλές από τις δράσεις μας στον άξονα αυτόν εμπίπτουν στην κατηγορία της Ιστορίας, εντούτοις, επειδή οι συγκεκριμένες αφορούν απευθείας την Προεδρική Φρουρά, κατατάσσονται εδώ. Οι δράσεις αυτού του άξονα δεν έχουν ως επίκεντρο τον ΣΕΠΦ αλλά την Προεδρική Φρουρά που υπηρετήσαμε και αγαπάμε και επιθυμούμε να συνεχίσουμε να υπηρετούμε, σε ένα πιο ευρύ πλαίσιο.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόβλημα της υπο-επάνδρωσης που παρουσιάζεται στη Φρουρά, χωρίς να μπορεί να αποτελέσει ευθύνη κάποιου φορέα αν οι νέοι δεν επιθυμούν να καταταγούν στη Φρουρά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι δράσεις μας θα ωθήσουν περισσότερο κόσμο να πάει να υπηρετήσει στη Φρουρά, παρέχοντας κίνητρα, ως επί τω πλείστω, πνευματικά, ηθικά και ψυχικά, για τους νέους που κατατάσσονται.

Προς ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων για όλα τα παραπάνω και των επιθυμιών μας για το έργο που θέλουμε να φέρουμε εις πέρας ως ΣΕΠΦ, και με το οποίο επιθυμούμε να βοηθήσουμε την Προεδρική Φρουρά, το ΔΣ έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές και συναντήσεις γνωριμίας με την Προεδρία της Δημοκρατίας, την Προεδρική Φρουρά και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Πολεμικό Μουσείο, συλλόγους ιστορικών μελετών και αναβιωτών και τις κατά τόπους περιφέρειες και δήμους καθώς επιδιώκουμε οι δράσεις του Συλλόγου να είναι όσο το δυνατόν πιο αποκεντρωμένες.

Ευελπιστούμε να βρούμε σε όλους τους φορείς τη διάθεση για συμπαράσταση στα αιτήματά μας για προώθηση του Ευζωνικού Ήθους.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση, ή για τυχόν αιτήσεις ένταξης στους κόλπους του ΣΕΠΦ, τα μέλη του Δ.Σ. παραμένουμε στη διάθεσή σας.

Για τον Σύλλογο,

Εσαεί Εύζων Γαβριλάκης Νικόλαος

Πρόεδρος ΔΣ

Σχολιάστε

Filed under Connecting Science, Φρουρά, Strategic thinking

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s