Ο νέος Καναδός Υπουργός Άμυνας…

Οξεία κριτική έχει δεχθεί ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά για τις επιλογές του όσον αφορά τα 30 πρόσωπα που επέλεξε για το υπουργικό συμβούλιο. Σχεδόν τόσο οξεία όσο έντονη είναι και η υποστήριξη που έχει λάβει από τη μερίδα εκείνη που συμμερίζεται τις απόψεις και τις επιλογές του. Εμείς, για προφανείς λόγους, θα εστιάσουμε στον υπουργό άμυνας…

Η κριτική που έχει δεχθεί ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau για τις επιλογές του όσον αφορά τα 30 πρόσωπα που επέλεξε για το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης, περιστρέφονται γύρω από τη φιλοσοφία «μάζεψε τη σάρα και τη μάρα». Και είναι φυσικό να υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις από μερίδα του πληθυσμού, τη στιγμή που οι 15 υπουργοί είναι γυναίκες (!) και μάλιστα, η μία εξ αυτών, έφτασε στον Καναδά ως πρόσφυγας! Αλλά εν έτει 2015, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός είπε ότι ήθελε μία κυβέρνηση «όπως και ο Καναδάς τον οποίο καλείται να κυβερνήσει»! Πολύ μεγάλη και τολμηρή κουβέντα από έναν πρωθυπουργό, η οποία βρήκε πολλούς πολέμιους, βρήκε όμως και αρκετούς συμπαραστάτες, εντός και εκτός συνόρων!

Εμείς, κυρίως λόγω θεματολογίας του ιστολογίου, θα εστιάσουμε στον υπουργό άμυνας. Ο εκάστοτε υπουργός άμυνας του Καναδά έχει απασχολήσει τα Μέσα σε αρκετές περιπτώσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Είτε λόγω γαμήλιας τελετής, είτε λόγω επαφών με… UFO. Ο νεοδιορισθείς υπουργός έχει γίνει πρωτοσέλιδο για πολύ καλύτερους και ουσιαστικότερους λόγους!

Ο νέος υπουργός άμυνας είναι ο Harjit Sajjan. Ινδός, Σιχ στην καταγωγή, βρέθηκε στον Καναδά, στην τρυφερή ηλικία των πέντε χρονών, όταν ο πατέρας του μετανάστευσε από την Ινδία στον Καναδά. Πλέον πατέρας ο ίδιος δύο παιδιών, εξελέξη βουλευτής στο Νότιο Βανκούβερ με το κόμμα των Φιλελευθέρων.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του στην ιστοσελίδα των Φιλελευθέρων, υπηρέτησε στον καναδικό στρατό και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη (Lt. Colonel). Είναι ο πρώτος Sikh που διοίκησε Σύνταγμα του καναδικού στρατού, το φημισμένο British Columbia Regiment «Duke of Connaught’ s Own». Ο ρόλος του συντάγματος είναι η αναγνωρίση και προς τούτο διαθέτει και τεθωρακισμένα τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα. Το σύνταγμα αυτό είναι μονάδα ενεργού εφεδρείας (οι άνδρες του εναλλάσσονται με εκείνους του «regular» στρατού σε τοποθετήσεις και αποστολές) και αποτελεί οργανικό κομμάτι της 39ης ομάδας ταξιαρχιών της 3ης μεραρχίας του καναδικού στρατού. Είναι η παλαιότερη μονάδα στην περιοχή του Vancouver και έλκει την καταγωγή της από την αναδιάρθρωση της τοπικής μονάδας Ουσάρων!

Wait for me daddy!

Wait for me daddy!

Ο πρώτος λοιπόν Sikh διοικητής αυτού του ιστορικού Συντάγματος για το Vancouver βρέθηκε 4 φορές να υπηρετεί την πατρίδα του, εκτός συνόρων. Μία φορά στη Βοσνία και τρείς στο Αφγανιστάν.

sajjanmnd

Για τη συνολική του προσφορά ενώ βρισκόταν στις Ένοπλες Δυνάμεις του Καναδά έχει τιμηθεί με τα:

Order of Military Merit
Meritorious Service Medal
Southwest Asia Service Medal (Afghanistan)
General Campaign Star (Afghanistan)
Mention in Dispatch
Canadian Peacekeeping Service Medal
NATO Service Medal (Bosnia)
κ.α.

Και ενώ θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει (με πολύ λίγη και επιδερμική έρευνα στο διαδίκτυο) ότι δεν είναι δα και τόσο υψηλές αυτές οι διακρίσεις που κατέχει στο σύστημα απονομών του Καναδά, εντούτοις, πρέπει να τονίσουμε ότι όλες αυτές οι ηθικές αμοιβές του έχουν απονεμηθεί για υπηρεσία σε εμπόλεμες ζώνες και σε πολεμικές επιχειρήσεις! Δε σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να έχει λάβει τον Σταυρό της Βικτωρίας ή το Μετάλλιο της Τιμής (αν είναι στρατιώτης των ΗΠΑ) για να έχει δει πόλεμο! Και σαφώς έχουν άλλη αξία από παράσημα τα οποία απονέμονται με το τσουβάλι για «καλό πέρασμα διοίκησης» από μονάδες και μεγάλους σχηματισμούς.

Εκτός από την υπηρεσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του, ο Harjit Sajjan έχει υπηρετήσει και στα σώματα ασφαλείας και συγκεκριμένα στην Αστυνομία του Vancouver, ως επιθεωρητής (detective) στο τμήμα εγκλημάτων συμμοριών του Vancouver. Στην αστυνομία του Vancouver υπηρέτησε 11 χρόνια.

Όπως προαναφέραμε, πολιτεύτηκε με τους φιλελεύθερους και εξελέγη βουλευτής στο νότιο Βανκούβερ. Έχει επίσης σημαντικό ανθρωπιστικό και φιλανθρωπικό έργο στην Αφρική αλλά και στο Βανκούβερ. Και τίθεται το εύλογο ερώτημα, εδώ στην ελληνική πραγματικότητα, πώς μεταφράζονται τα παραπάνω;

Πρώτον, να σημειώσουμε ότι ο νέος υπουργός αμύνης του Καναδά έχει εργαστεί- κοινώς έχει βάλει ένσημα. Μεγάλο ατού για τον οποιονδήποτε πολιτικό άνδρα! Επιπλέον, έχει βάλει αυτά τα ένσημα στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας και παρ’ όλα αυτά, πολιτεύθηκε με τους Φιλελεύθερους (στην εν Ελλάδη σύγκριση, είναι πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά στη ΝΔ αν και υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές και πολιτικά χάσματα στην εν λόγω σύγκριση). Και επειδή ξέρω τι (καλοπροαίρετα πάντα) πονηροί είστε οι αναγνώστες των συγκεκαλυμμένων αγγέλων, για να σας προλάβω, σας λέω ότι θα περιμένω να ολοκληρώσει τη θητεία του για να κάνω την όποια σύγκριση με τον κ. Κουρή!

Δείτε το παραπάνω σημείο και λίγο ανάποδα. Παρ’ ότι πολιτεύτηκε με τους Φιλελεύθερους, είχε πάει και πολεμήσει στο Αφγανιστάν για την πατρίδα του. Και ερχόμαστε σε αυτό που για μένα είναι το ουσιαστικότερο όλων. Στην κυβέρνηση του Justin Trudeau, ο Harjit Sajjan είναι η πολτική έκφραση των μειονοτήτων και δη της ινδικής, η οποία είναι μία πολύχρωμη και ισχυρή κοινότητα σε όλον τον αγγλόφωνο κόσμο πόσω δε μάλλον σε χώρες της πρώην Κοινοπολιτείας. Δεν έχει αποποιηθεί το τουρμπάνι του ή κάποιο άλλο από τα έθιμά του. Μιλάει τη γλώσσα των προγόνων του (αλλά με τόσες γλώσσες στην ινδική υποήπειρο δε βρίσκεις εύκολα κάποιον να μιλά την ιδια με σένα) και γιορτάζει τις εορτές της καταγωγής του. Υπηρετεί όμως τον Καναδά.

Και είναι πολύ σημαντικό να το χωνέψουμε αυτό. Γιατί κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει την ινδική ιθαγένεια (αν και στον Καναδά, ινδική ιθαγένεια παραπέμπει στους γηγενείς ινδιάνους), αλλά μπορεί να υπηρετήσει τον τόπο που τον ανέθρεψε από πέντε ετών και που ξέρει σαφώς καλύτερα από την Ινδία την οποία επισκεπτόταν μία φορά τη διετία και εμβόλιμα σε γάμο ή κηδεία κάποιου συγγενή!

Προφανώς και αν υπάρξει κάποια σύγκρουση συμφερόντων, θα προασπίσει τα συμφέροντα της δικής του κοινότητας. Αλλά αφ ενός τα συμφέροντα αυτά θα έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα άλλων τοπικών ομάδων και όχι της χώρας στο σύνολό της, αφετέρου, οι αποφάσεις σε μία ευνομούμενη κοινωνία δεν λαμβάνονται από έναν λειτουργό δερβέναγα! Προφανώς και θα έρθει (όπως έχει ο ίδιος έρθει στο πρόσφατο παρελθόν) σε ρήξη με ομοεθνείς ή ομόθρησκούς του για τοπικά ζητήματα του Βανκούβερ αλλά τα θέματα εθνικής άμυνας είναι πάνω από όλα τα τοπικά ζητήματα (εκτός από τις περιοχές της παραμεθορίου που ταυτίζονται!) και χρειάζονται ανθρώπους που να πονάνε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και από τη στιγμή που μπορεί ένας Σιχ, να υπηρετήσει στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του, θα πρέπει να μπορεί να τις υπηρετήσει και από τη θέση του ανώτατου πολιτικού διοικητή τους.

Θα πρέπει επίσης να σταθούμε στο πολύ σημαντικό γεγονός ότι το κράτος του Καναδά, αποτελεί ένα πολυ-πολιτισμικό κράτος το οποίο,εν πολλοίς όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει καταφέρει να εντάξει στους κόλπους του όσα έθνη του έρχονται και του χτυπούν την πόρτα. Έχει καταφέρει και είναι Ινδοί, Μαροκινοί, Έλληνες και Παλαιστίνιοι, και όλες οι υπόλοιπες φυλές του κόσμου, όλοι όμως, Καναδοί υπήκοοι.

Γνωρίζουν ότι έχουν υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος του Καναδά και ως εκ τούτου, από την εκπληρωση αυτών, εκπορεύονται όλα τα δικαιώματα και οι παροχές που (σε κάποιες περιπτώσεις δικαιωματικά) ζητούν από το κράτος και ανάποδα! Το κράτος σέβεται τις ιδιαιτερότητες του καθενός και όχι μόνο δεν τις καταστέλλει, αντιθέτως, ενθαρρύνει την ανάδειξή τους! Αν το- όποιο πολυπολιτισμικό- κράτος είχε φωνή θα έλεγε ότι «Δε με νοιάζει τι χρώμα δέρμα έχεις ή ποιόν Θεό πιστεύεις αρκεί σε ό,τι έχει να κάνει με μένα και την ευνομούμενη κοινωνία που θέλω να έχω, να με βάζεις παραπάνω! Και ως αντάλλαγμα, δε θα με νοιάζει τι χρώμα δέρμα έχεις ή ποιόν Θεό πιστεύεις και θα σου φέρομαι όπως στον κάθε έναν άλλο!»

Στο παραπάνω, οι λίγο πιο καχύποπτοι θα αναφερθούν στον Θεό που έχει επιβληθεί στους άλλους, έχει το χρώμα του λαχανόφυλλου και… λαδώνει τα γρανάζια κάθε κρατικής μηχανής! Ισχύει εν μέρει. Τα χρήματα δε φέρνουν την ευτυχία αλλά με χρήματα μπορείς να είσαι δυστυχής με ανέσεις (λόρδος Βύρων) και σίγουρα μπορούν να ανοίξουν πόρτες που αλλιώς δε θα άνοιγαν. Αυτό όμως δεν αλλάζει, είτε έχεις ένα κράτος φυλετικά ομοιογενές, είτε έχεις μία θάλασσα από χρώματα στους δρόμους των αστικών κέντρων του. Βασική προϋπόθεση όμως είναι όλα αυτά τα συστατικά του φυλετικού ουράνιου τόξου να έχουν μπει στο κράτος που υποδέχεται με τους όρους και τις συνθήκες που επιβάλλει το κράτος- όχι τυχαία και σίγουρα όχι χωρίς το κατάλληλο νομικό πλαίσιο!

Σχολιάστε

Filed under Strategic thinking

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s