Πόσο μπορεί να στοιχίσουν 3 βίδες;;;

cheesegraterlondon

Πόσο μπορεί να στοιχίσουν 3 βίδες άραγε; Ας ρωτήσουμε τη βρετανική εταιρεία Severfield…

Βίδες οι οποίες έπεσαν (!) από τον ουρανοξύστη γνωστό με το παρατσούκλι «the Cheesegrater» («ο τρίφτης τυριού») στο Λονδίνο, μπορεί τελικά να στοιχίσουν στη βρετανική κατασκευαστική εταιρεία Severfield ως και 6 εκατομμύρια λίρες (σχεδόν 8 εκατομμύρια Ευρώ) σε εργασίες επιδιορθώσεων.

Δύο μεγάλες βίδες, έπεσαν από τον ύψους 224m ουρανοξύστη τον Νοέμβριο του 2014. Κι όταν λέμε μεγάλες, εννοούμε μεγάλες! Αναλογιστείτε ότι η καθεμία έχει το μέγεθος ανθρώπινου βραχίονα! Η μία έπεσε στο έδαφος (!) από τον 16ο όροφο ενώ η δεύτερη πιάστηκε στoν σκελετό του κτιρίου. Μία τρίτη βίδα έπεσε στην εγκατεστημένη διάταξη ασφαλείας. Ευτυχώς σε καμία από τις περιπτώσεις δεν είχαμε κάποιον τραυματισμό- πέραν ίσως του κύρους της εταιρείας!

Η αιτία του συμβάντος το οποίο είχε προκαλέσει σάλο στη Μεγάλη Βρετανία και ανάγκασε την εταιρεία Severfield να προβεί στην αντικατάσταση, όχι μόνο αυτών αλλά και όλων των ύποπτων βιδών στο κτίριο, είναι ψαθυροποίηση υδρογόνου (hydrogen embrittlement). Εδώ και έναν χρόνο περίπου, η Severfield που έχει βάλει στο συγκεκριμένο κτίριο 18ktonnes χάλυβα, έχει ξοδέψει πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες και μέχρι το τέλος του 2015, αναμένεται να έχει ξοδέψει άλλα 5 εκατομμύρια λίρες για επιδιόρθωση και αποκατάσταση ζημιών!

Μάλλον κάποιοι θα σκέφτονται ήδη να είχαν… επιχρυσώσει τις βίδες!

1 σχόλιο

Filed under Connecting Science

One response to “Πόσο μπορεί να στοιχίσουν 3 βίδες;;;

  1. Παράθεμα: Ψαθυροποίηση Υδρογόνου- Ορισμός και παραδείγματα | covert angels

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s