Από προδότης… Αρχιστράτηγος!

Πολλοί έδειξαν να απορούν με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ από τον Ιανουάριο του 2015 η οποία ανανεώθηκε πριν λίγες μέρες, συνέπεια του εκλογικού αποτελέσματος της 20ης Σεπτεμβρίου. Ακόμη και τα μέλη της λεγόμενης αριστερής πλατφόρμας έδειξαν δήθεν απορημένοι. Δε θα έπρεπε όμως. Έχουν υπάρξει κι άλλα παραδείγματα συνεργασίας φαινομενικά ασύμβατων πολιτικά, χώρων. Ας θυμηθούμε μία πιο εντυπωσιακή συνεργασία του εκτελεστικού σκέλους της Αριστεράς κατά την Κατοχή με το πιο τρανό παράδειγμα ‘στρατηγού- γραμματόσημου’ στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Οι λίγο παλαιότεροι θα θυμούνται τη συνεργασία της Αριστεράς με τη Νέα Δημοκρατία. Ας πάμε όμως ακόμη παλαιότερα. Και είναι καλή ευκαιρία διότι η ηγεσία της φρεσκοδημιουργημένης Λαϊκής Ενότητας αυτοπροσδιορίστηκε ως συνέχεια του ΕΑΜ και της κυβέρνησης του βουνού. Φυσικά, εδώ φαίνεται και το πρώτο υποεπιφανειακό λάθος καθώς εκμεταλλεύονται ένα πολύ απλό γεγονός. Ότι στη συνείδηση του κόσμου, η λεγόμενη κυβέρνηση του βουνού ήταν η πολιτική έκφραση του ΕΛΑΣ. Στην πραγματικότητα όμως ήταν μία προσπάθεια ενοποίησης όλων των αντάρτικων, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κατευθύνσεων. Φυσικά, το εγχείρημα αυτό ναυάγησε κυρίως χάρις στις τορπιλιστικές ενέργειες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ο ΕΔΕΣ πήγαινε πίσω!

Είναι λοιπόν απορίας άξιο, οι άνθρωποι που χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους ως συνεχιστές εκείνης της «φιλοσοφίας» να παραξενεύονται με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. Κυρίως διότι οι ίδιοι, σε μία από τις πλέον σκοτεινές και συγκεκαλυμμένες στιγμές της Εθνικής Αντίστασης κατά την περίοδο της Κατοχής, βρήκαν στο πρόσωπο ενός… αιχμαλώτου, τον εν συνεχεία αρχιστράτηγό τους!

Ο λόγος για τον Στέφανο Σαράφη. Κατά την- και στο παρελθόν εκφρασθείσα- άποψη του ιστολογίου, τον μεγαλύτερο ‘στρατηγό-γραμματόσημο’ της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Πατρίδας μας. Αν θεωρήσουμε όμως ότι είμαι προκατειλημένος, ας δούμε τα πρακτικά της πανθεσσαλικής επιτροπής του ΕΑΜ, την παραμονή της εθνικής μας επετείου, του 1943 (με ήδη δύο χρόνια αξονικής κατοχής στην πλάτη του Έθνους).

Και θα αναρωτηθεί κανείς πώς εγώ, ο προκατειλημένος, δέχομαι την ανακοίνωση μιας επιτροπής του ΕΑΜ. Η απάντηση είναι απλή. Τα γραπτά αυτά δεν βγήκε κανείς υψηλά ιστάμενος να τα αντικρούσει ως ψευδή, λανθασμένα ή ως φυσική συνέπεια της εξαιρετικά αποτελεσματικής δράσης του Σαράφη ως «διπλού πράκτορα». Ούτε «δεξιός», ούτε «αριστερός». Αντίθετα, όπως μας εξυπηρετούσε, τα αφήσαμε να περάσουν κι αυτά στη λήθη. Και το να ξεχαστούν αυτά τα έγγραφα δεν εξυπηρετούσε μόνο το ΕΑΜ ή τους Αριστερούς εν γένει. Εξυπηρετούσε όλους τους πολιτικούς χώρους- ειδικά μετά τον ηλίθιο τρόπο με τον οποίο βρήκαν οι Αμερικάνοι να τον δολοφονήσουν μεταπολεμικά!

Στο υπ’ αριθμόν 1 έγγραφο συνημμένο στην υπ’αριθμόν 2 αναφορά πληροφοριών, η πανθεσσαλική επιτροπή του ΕΑΜ δίνει τίτλο

ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΧΘΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ, ΣΑΡΑΦΗ – ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΑΡΑΝΤΗ ΚΑΙ Σία.

Και ξεκινά το έγγραφο,

Ο Σαράφης απεσταλμένος του Παγκάλου… Συνταρακτικές αποκαλύψεις της Πανθεσσαλικής Επιτροπής του Ε.Α.Μ.
Καταγγέλομεν εις τον λαόν της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδος τας προδοτικάς πράξεις του Συν/ρχου Σαράφη και του Ταγ/ρχου Κωστοπούλου πλήρως αποδειχθείσας και από το κατασχεθέν αρχείον και των δύο Αξιωματικών.

1) Ο Συν/ρχης Σαράφης κατείχεν άδειαν κυκλοφορίας δι’ όλην την Ελλάδα, υπογεγραμμένην υπό της υπηρεσίας του Τζελόζο […] εις την Καραμπιναρίαν Λαρίσης- Τρικάλων, όπου και του έγινε υποδοχή εκ μέρους των Ιταλών αξ/κών. Είναι γνωστόν ότι, όχι Μόνιμος Συν/ρχης και μάλιστα γνωστός κινηματίας  αλλά ούτε και ο τελευταίος έφεδρος Αξ/κός […] επιτυγχάνουν άδεια ταξειδίου παρά Ιταλικής Αρχήςέστω και δια μετάβασιν από Λαρίσης εις Τρίκκαλα ή από Βόλου εις Λάρισαν. Η μεγαλόψυχος άδεια του Τζελόζο εχορηγήθη εις τον κ. Σαράφην, διότι ο κ. Σαράφης θα εξυπηρετεί ασφαλώς τα συμφέροντα του κατακτητού.

Όταν η επιτροπή αποκαλεί τον Σαράφη κινηματία, αναφέρεται στο αποτυχημένο κίνημα των Βενιζελικών του 36 στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Ψαρρός, Τσιγάντες, Περρίκος.
Άξιο ενδιαφέροντος είναι ότι παύει να χρησιμοποιείται ο βαθμός του Σαράφη στο κείμενο και αντικαθίσταται από την απλή προσφώνιση του «κ.»

2) Κατά τους παρελθόντας μήνας ο κ. Σαράφης τέσσερας φοράς συνελήφθη υπό των Ιταλών και 4 φορές απελύθη. Είναι γνωστόν ότι πλείστοι όσοι Έλληνες αξ/κοί συνελήφθησαν και ουδείς γνήσιος πατριώτης εξ αυτών απελύθη, αλλά μόνον οι προδόται και οι καταδόται συναδέλφων των. Ο Συν/χης Κατσαρός με γελοίαν κατηγορίαν κατεδικάσθη τελευταίως εις θάνατον. […] Κι όμως ο κ. Σαράφης αφέθη ελεύθερος και του εχορηγήθη πλήρης ελευθερία κινήσεων και μάλιστα εις την πλέον επικίνδυνον λόγω του ανταρτοπολέμου, δια τους Ιταλούς περιοχήν της Ελλάδος, την Θεσσαλίαν.

Αν θέλουμε να διακομωδίσουμε την κατάσταση,θα πούμε ότι ούτε για αυτή τη δουλειά δεν ήταν καλοί οι Ιταλοί καθώς χρειάστηκε να συλλάβουν τέσσερις φορές τον Σαράφη για να τον πάρουν με το μέρος τους. Κάτι που οι άνδρες του ΕΛΑΣ κατάφεραν με τη μία…
Σοβαρά όμως, δεν είχαν περάσει δύο μήνες από τότε που εκτελέστηκε ο Κωνσταντίνος Περρίκος, τον οποίο όλη η ηγεσία της Αριστεράς αποκαλούσε όργανο της Γκεστάπο. Και ουδέποτε, απ’ όταν συνελήφθη απελευθερώθηκε!

3) Αφιχθείς εις Τρίκκαλα ο Συν/ρχης Σαράφης συνειργάσθη στενώτατα μετά του Λεγεωναρίου Νομάρχου Σαράντη, του προδότου αξ/κου και δημίου του Λαού της Δυτικής Θεσσαλίας. Δυνατόν ο θλιβερός Νομάρχης να παριστάνει τον «μυστικόν πατριώτην», αλλά ουδέποτε θα θεωρήσωμεν τόσον αφελείς τους Ιταλούς κατακτητάς δια να παραδεχώμεθα ότι «εξαπατώνται» από τον θαυμάσιον όντως πράκτορά των Νομάρχην.

Προσέξτε πώς επανέρχεται τώρα που γίνεται αναφορά σε κατάπτυστη συνεργασία του Σαράφη με τον Σαράντη, η χρήση του βαθμού του Συνταγματάρχη, σε μία προσπάθεια υποβάθμισης της γενικότερης ιεραρχίας του στρατεύματος. Αναφορικώς με τον Σαράντη, θα είχε ασφαλώς ενδιαφέρον να συγκρίνουμε τα όσα γράφονταν την ίδια περίοδο για τον Έβερτ…

4) Ο Συν/ρχης Σαράφης διευκολυνθείς υπό του Σαράντη, ανήλθεν εις τα όρη και συνηντήθη με τον Κωστόπουλον και τους αξ/κους του. Κι ενώ η συνάντησις αύτη έγινε πασίγνωστος εις τα Τρίκκαλα, ο Συν/ρχης Σαράφης δεν συνελήφθη υπό των Ιταλών όταν επέστρεψεν εις τα Τρίκκαλα. Παρέμεινεν όσον ήθελε επισήμως εις την πόλιν και ανήλθε και πάλιν εις την Πίνδον δια να τεθή επικεφαλής όλης της συμμορίας των αντιδραστικών στοιχείων, τύπου Κωστοπούλου, που αντί να κτυπούν τον κατακτητήν επτυπούσαν τον υπόδουλον λαόν.

Εξακολουθεί να γίνεται χρήση του στρατιωτικού του βαθμού όσο γίνεται αναφορά σε πράξεις κατάπτυστες και ενέργειες προδοτικές του Σαράφη…

5) Εις την πρώτην συνάντησίν του μετά του Κωστοπούλου και των αξ/κών της ομάδος του (μεταξύ των οποίων και οπαδοί του Ε.Α.Μ. αγωνισταί, σήμερον εις τους σχηματισμούς του Ε.Λ.Α.Σ.) ο συν/χης Σαράφης ωμολόγησεν απροκαλύπτως ότι ήλθεν εις Θεσσαλίαν ως εντολοδόχος του ανισορρόπου Στρατηγού Θ. Πάγκαλου, με την έγκρισιν του Τζελόζο, δια να διαλύση τους αντάρτικους σχηματισμούς του Ε.Λ.Α.Σ. της Θεσσαλίας ως «Κομμουνιστικούς».
Προς τον σκοπόν τούτον οι Ιταλοί θα έθεταν εις την διάθεσιν του Παγκάλου-Σαράφη 3000 Έλληνας χωροφύλακας. Τίμημα της προδοσίας ταύτης θα ήτο η χορήγησις Αρχηγείας του κράτους (τύπου Πεταίν και Αντωνέσκο) εις τον Θ. Πάγκαλον και Πρωθυπουργίας εις τον Συν/ρχην Σαράφην. Ως «πατριωτική» δικαιολογία υπό Σαράφη ότι οι Ιταλοί υπεσχέθησαν την επαναφοράν της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης εις την Ελλάδα εις περίπτωσιν……. νίκης του άξονος.

Φαίνεται ότι τόσο το ΕΑΜ όσο και ο ΕΛΑΣ είχαν ένα εξαιρετικό σύστημα φιλτραρίσματος των προδοτών και των πραγματικών μαχητών τη ελευθερίας… Κάτι που έχει αποδειχθεί πολλάκις. Περιπτώσεις όπως ο Περρίκος, ο Τσίγκας και ο Κωστορίζος συνηγορούν καθαρά και μόνο υπέρ αυτού!
Τώρα, αν πρέπει να σχολιάσουμε ότι σε έγγραφο γίνεται λόγος για πληροφορία που δόθηκε και μεταδόθηκε προφορικώς μάλλον θα γίνουμε γραφικοί… Ότι οι Ιταλοί από την άλλη, υποσχέθηκαν εδάφη τα οποία δεν ήλεγχαν καν, κατά την τριπλή κατοχή, είναι να αναρωτιέται κανείς ποιοί είναι εκείνοι που επιχειρείται να εξαπατηθούν. Οι οπαδοί του ΕΑΜ που διαβάζουν την ανακοίνωση ή οι «φασίστες» ακόλουθοι του Σαράφη.
Άλλη μία απορία που γεννάται είναι γιατί θυμόμαστε σχεδόν αποκλειστικά τον στρατηγό Τσολάκογλου, όταν αναφερόμαστε σε προδότες αξιωματικούς και «ξεχνάμε» τον Πάγκαλο, τον οποίο, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού γνωρίζει μόνο ως δικτάτορα;

Η ανακοίνωση συνεχίζει με στόλισμα του δήμιου της Θεσσαλίας και του Κωστόπουλου (ο οποίος και πρόδωσε το ΕΑΜ που τον εξόπλισε) τα οποία όμως δεν έχουν άμεση σχέση με τον Σαράφη και την προκειμένη περίπτωση που εξετάζουμε.

Ο άνθρωπος λοιπόν που περιγράφεται στην παραπάνω ανακοίνωση, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι βαθιά οργανωμένος στην ΕΣΠΟ! Αυτός όμως, όχι μόνο γλίτωσε το εκτελεστικό απόσπασμα (άλλο ένα εγχείρημα κάθε αντάρτικου σώματος να παραστήσει οργανωμένο στράτευμα), αλλά έγινε και αρχιστράτηγος των μέχρι πρότινος διωκτών του. Ο άνθρωπος αυτός υπέγραφε εξ ονόματος όλων των μονάδων του αντάρτικου του ΕΛΑΣ, της μεγαλύτερης αντιστασιακής οργάνωσης της κατεχόμενης Ελλάδας. Και κανείς δεν έχει αναρωτηθεί ούτε «πώς», ούτε «γιατί»! Απλά το παρελθόν διαγράφηκε, όπως διαγράφηκε ο Τρότσκυ από τις φωτογραφίες που εμφανιζόταν δίπλα στον Λένιν…

Όποιος ενδιαφέρεται να δει περισσότερες λεπτομέρειες στην ανακοίνωση της πανθεσσαλικής επιτροπής του ΕΑΜ μπορεί να αναζητήσει το πλήρες κείμενο της επιτροπής στα έγγραφα που έχει διασώσει η ΔΙΣ του ΓΕΣ, μέρος από τα οποία δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Το Βήμα (κι όμως, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη το έκανε) στο 4ο βιβλίο της σειράς «Αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού», με τίτλο «Κατοχή και Αντίσταση 1941-1944» (Α’ Μέρος).

7 Σχόλια

Filed under Strategic thinking, Thoughts

7 responses to “Από προδότης… Αρχιστράτηγος!

 1. fileas

  πιάνεις μια περίοδο της Ελλάδας που ούτε Καν εχει ακομα αρχίσει να ψάχνει αντικειμενικά ιστορικός στην ελλαδα. αν και για μενα αλλο η επιδίωξη του Βελουχιώτη στο αντάρτικο και άλλη του ΚΚΕ που ναι μεν εξ ονόματος της δημιουργήθηκε αλλα απέκρυψε. στην αρχη δεν ηταν κομματικό όργανο, και οταν βγήκε εκτός κομματικής γραμμής ο Άρης, τοτε φάνηκε το πραγματικό πρόσωπο τους. οχι οτι ο Άρης η ο Ζερβάς ειναι άμοιροι ευθυνών, αλλα γενικα την ιστορια τγς αντίστασης στην ελλαδα, μονο μια λέξη μπορεί να την περιγράψει. και αυτη ειναι κουλουβαχατα

  Μου αρέσει!

  • Φιλέα,
   θα ξεκινήσω λέγοντας ότι συμφωνώ για την επιλογή της λέξης «κουλουβάχατα» αν και θα μπορούσα να σκεφτώ πολλές λέξεις οι οποίες να ορίζουν μονοσήμαντα την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου (προ και μετά της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων).
   Θα συμφωνήσω επίσης με τις επιδιώξεις Βελουχιώτη και Κόμματος. Απλά ο Βελουχιώτης ήταν κι αυτός καχύποπτος με τους Βρετανούς (και καλά έκανε) οπότε ταίριαζε στα νερά του ΕΑΜ/ΚΚΕ.
   Έχω μόλις αρχίσει να πιάνω την Κατοχή και τον Εμφύλιο (προ αποχώρησης κατοχικών στρατευμάτων) και αυτό γιατί θεωρώ ότι δεν είμαι αρκετά ώριμος (ως νόηση) για να το κάνω σε συστηματική βάση. Το κείμενο αυτό καταπιάνεται σχεδόν αποκλειστικά όμως με τον Σαράφη (το ΕΑΜ είχε την ευγένεια να τον προσφωνεί «κύριο». Εμένα με βολεύει το ότι είναι νεκρός καθώς μου δίνει τη δυνατότητα να αποφύγω το «κύριο»!). Οποιαδήποτε αναφορά στη γενικότερη επικρατούσα κατάσταση της περιόδου είναι λόγω του ειρμού της σκέψεως.
   Σε ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιέρωσες αφ ενός για να διαβάσεις το κείμενο, αφ ετέρου, για να καταθέσεις την άποψή σου!

   Μου αρέσει!

   • fileas

    δυστυχώς ενώ άρχισα να μελετάω την περίοδο αυτη, σχεδον αμέσως το πρωτο που ενιωσα ηταν σαφή απογοητεύση. έλειπε κατ εμε μια σαφή/κυρίαρχη προσωπικότητα να κρατήσει το βάρος του αντάρτικου και της αντίστασης ( για μενα ειναι δυο διαφορετικά πράγματα) με όραμα και μετα την κατοχή. για αυτο εχω να «κατηγορήσω» και την Βρετανία ( καθότι δεν ειχε σαφή στρατηγική με αποτέλεσμα το υπ εξ να στηρίζει την εξόριστη κυβέρνηση και το πολέμου τις αντιστασιακές ομάδες συμπεραλαμβανομενου και του Βελουχιώτη όπου οι έριδες μεταξύ εκείνου και του ζερβά για την μοιρασιά της αγγλικής βοήθειας ειναι παροιμιώδεις) αλλα και την ΕΣΣΔ που μεχρι την Γιάλτα ειχε αποθέσει ελπίδες στο ελληνικό ζήτημα.

    Μου αρέσει!

   • Νομίζω ότι το πρόβλημα ήταν ακριβώς ότι πολλοί είχαν «όραμα» για μετά την Κατοχή! Οι αρχηγοί των σημαντικότερων αντιστασιακών ομάδων οι οποίοι όμως δεν είχαν όραμα για μετά και μάλιστα είχαν προβλέψει στο κατασταικό τους διάλυση των ομάδων με την απελευθέρωση…
    Δυστυχώς το ότι ο καθένας ήθελε το καλύτερο δυνατόν για την πάρτη του, είτε εντός συνόρων (βλ. αντάρτικες οργανώσεις και κυβέρνηση βουνού) είτε εκτός (βλ. ΕΣΣΔ, Βρετανία, εξόριστη κυβέρνηση/ βασιλιάς) μας έφαγε…

    Μου αρέσει!

   • Η παρένθεση για τον κινηματία Πλαστήρα και τα παράδοξα της Ελλάδας ήταν επίσης πάρα μα πάρα πολύ εύστοχη

    Μου αρέσει!

 2. Τυπογραφικό…
  Οι αρχηγοί των σημαντικότερων αντιστασιακών ομάδων οι οποίοι όμως δεν είχαν όραμα για μετά και μάλιστα είχαν προβλέψει στο κατασταικό τους διάλυση των ομάδων με την απελευθέρωση, δυστυχώς σκοτώθηκαν κατά την περίοδο της Κατοχής…

  Μου αρέσει!

 3. Παράθεμα: Die Welle και ο εμφύλιος σπαραγμός μέσα μου | covert angels

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s