Πολλοί θα έδιναν τα πάντα για να είναι μοναδικοί. Αυτοί όμως που είναι μοναδικοί, δεν τα δίνουν απλά όλα. Δίνουν όλο το τους το είναι.Ο αρχισμηνίας Γεωργιάδης Ιωάννης, είναι ο μοναδικός πεσών της 335 τον Ιούλιο του 1942. Ένας τίτλος διόλου ζηλευτός αν κάποιος δεν κουβαλά τις αξίες που κουβαλάνε αυτοί οι ιπτάμενοι τίγρεις.
Ο αρχισμηνίας Γεωργιάδης Ιωάννης, γεννήθηκε το 1919, στο χωριό Άγιος Θωμάς της Βοιωτίας, κοντά στη Χασιά. Εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας, στο τμήμα υπαξιωματικών, το 1938 απ’όπου και αποφοίτησε δύο ακαδημαϊκά έτη αργότερα, με το βαθμό του σμηνία.
Αφού πέρασε τις πύλες της κολάσεως ανάμεσα στα βουνά της Πίνδου, κατάφερε και διέφυγε για τη Μέση Ανατολή όπου συνέχισε να μάχεται σε ξένους ουρανούς, μαζί με άλλους Έλληνες, βετεράνους του Ελληνοιταλικού πολέμου και μη. Είχε φανεί ότι το καντήλι του αρχισμηνία Γεωργιάδη είχε ακόμη λάδι, όταν στις 28 Νοεμβρίου του 1941, σε άλλο, περιστατικό παρόμοιο κατά πολλούς τρόπους, με το εξεταζόμενο, είχε αποφύγει τον Μέγιστο Δρεπανοφόρο.
Δύο μέρες νωρίτερα, η 335 Μοίρα ειδοποιήθηκε ότι της παραχωρούνταν εννέα ακόμη Hurricane που βρίσκονταν στο Amman. Την ίδια ημέρα ισάριθμοι χειριστές της 335 έφυγαν οδικώς για να τα παραλάβουν! Προβλεπόταν μια πτήση απλή, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία για τις 28 του μήνα. Όμως οι προβλέψεις δεν επαληθεύθηκαν. Η βροχή, από τα πολύ σπάνια φαινόμενα στη Μέση Ανατολή, εκείνη τη μέρα βρήκε να πέσει!
Σύμφωνα με το Βιβλίο Πτήσεων της Μοίρας τα γεγονότα της 28ης Νοεμβρίου έχουν ως εξης:
«Εννέα χειριστές ξεκίνησαν, πετώντας με τα παραχωρηθέντα αεροσκάφη, από το Amman προς τη Μονάδα. Ο καιρός ήταν πολύ βροχερός και μουντός. Ο Ανθυποσμηναγός Θ. Θεοφανόπουλος, χειριζόταν το αεροσκάφος Hurricane W.9355, αντιμετώπισε δυσκολίες, και προφανώς, καθώς προσπαθούσε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση, συνετρίβη στους λόφους του Ες Σαλτ, κοντά στο Amman. Αποτέλεσμα αυτού του δυστυχήματος ήταν, το αεροσκάφος να καεί εντελώς και ο χειριστής να σκοτωθεί. Συγκροτήθηκε Ανακριτική Επιτροπή. Πέντε χειριστές επέστρεψαν στο Amman, και από αυτούς ο Σμηνίας Ιωάννης Γεωργιάδης πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Αmman με σβησμένη μηχανή και μην έχοντας αρκετό χρόνο να κάνει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για το κατέβασμα των σκελών, το αεροσκάφος έπαθε ζημιές (κατατάχθηκε στην Κατηγορία 2). Ο χειριστής δεν τραυματίσθηκε. Τρεις χειριστές κατάφεραν να φέρουν τα αεροσκάφη τους στο Σταθμό της Royal Air Force στο Aqir».
Πόσες όμως φορές να κοροϊδέψεις τον Μαύρο Θεριστή (Κι αλλού το έχω αναρωτηθεί αυτό!); Έπεσε υπέρ Πατρίδος όταν κατά τη διάρκεια αποστολής πολυβολισμού, λόγω βλάβης στον κινητήρα, εκτέλεσε αναγκαστική προσγείωση. Το σκληροτράχηλο μαχητικό του έπεσε σε βαλτώδη περιοχή, ανετράπη και ανέτρεψε τα όποια σχέδια είχε κάνει η ζωή για τον χειριστή του.
Να σημειώσω όμως κάτι που ίσως φανεί ανατρεπτικό, ίσως ακόμη και άτοπο. Ίσως. Ίσως ο Γεωργιάδης να ήταν από τους τυχερούς καθώς δεν πρόλαβε να μάθει ότι οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό του, δύο χρόνια μετά τον θάνατό του!
Ο αρχισμηνίας Γεωργιάδης Ιωάννης έπεσε σαν σήμερα στις 16/7/1942,
υπέρ Πατρίδος, ποτίζοντας και εκείνος με το αίμα του το δέντρο της Ελευθερίας!
ΑΘΑΝΑΤΟΣ!
Μου αρέσει αυτό:
Μου αρέσει! Φόρτωση...
Σχετικά