Μεμβράνη η οποία θα επουλώνει εγκαύματα;;;

biodegradable-burn-membrane

Ερευνητές από το ερευνητικό κέντρο του Yucatan σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Morelos δοκίμασαν επιτυχώς ένα νέο είδος επιθέματος σε συνθήκες εργαστηρίου. Η ομάδα αναπτύσσει ένα είδος βιοδιασπώμενης μεμβράνης η οποία θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει τον χρόνο επούλωσης τραυμάτων από εγκαύματα κατά 50%.

Το επίθεμα το οποίο μοιάζει πολύ, εμφανισιακά, με γάζα περιέχει κύτταρα επιδερμίδας, «ξεγελώντας» τον οργανισμό και προκαλώντας τον να παράγει τις πρωτεΐνες εκείνες, απαραίτητες για την επούλωση τέτοιων τραυμάτων.

Ένα ακόμη βασικό πλεονέκτημα αυτού του «έμπλαστρου» είναι ακριβώς το γεγονός ότι είναι βιοδιασπώμενο οπότε δε χρειάζεται αφαίρεση- διαδικασία απαραίτητη με συμβατικές γάζες η οποία όμως, έτσι κι αλλιώς έρχεται σε αντίθεση με τις ορθές πρακτικές θεραπείας εγκαυμάτων.

Μετά το πατεντάρισμα του νέου υλικού, θα ακολουθήσει η εμπορική του διάθεση, σε συνεργασία με κάποια ή κάποιες από τις φαρμακευτικές που έχουν ήδη επιδείξει ενδιαφέρον για το υλικό αυτό.

Ενδιαφέρον για το νέο ερευνητικό προϊόν φέρεται να έχουν ήδη επιδείξει οι κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ αλλά και η Διοίκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων προκειμένου να εφοδιάσουν τους μελλοντικούς τους πράκτορες οι μεν και νοσοκόμους και διασώστες μάχης οι δε.

Στην δε περίπτωση ειδικών ή συγκεκαλυμμένων επιχειρήσεων, το γεγονός ότι το νέο επίθεμα δεν απομακρύνεται αλλά διασπάται απορροφούμενο από τον οργανισμό του τραυματία, συντελεί στη μείωση αποδεικτικών/ ενοχοποιητικών στοιχείων στον χώρο οποιουδήποτε τέτοιου περιστατικού.

Εν αναμονή λοιπόν, του μέλλοντος…

Σχολιάστε

Filed under Connecting Science

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s