Ένας αεροπόρος εύζων- ο Κωστορίζος Νικόλαος

Σήμερα,
τιμούμε τον επισμηνία Κωστορίζο Νικόλαο
Ο επισμηνίας Κωστορίζος Νικόλαος σκοτώθηκε στις 14 Μαρτίου 1943 ενώ μαχόταν στα βουνά της σκλαβωμένης πατρίδας με το 5/42 ΣΕ του Δημητρίου Ψαρρού.
Ήταν εκείνος που ενώ υπηρετούσε μαζί με τον Αναστάσιο Μπαρδαβίλια στην 21η ΜΔ, στις 11/2/1941, είχαν καταφέρει να απογειωθούν από την Κατσικά Ιωαννίνων για να αντιμετωπίσουν ιταλικά μαχητικά τα οποία είχαν αποστολή να πολυβολήσουν το αεροδρόμιο της Κατσικάς.Ο Μπαρδαβίλιας σκοτώθηκε. Ο Κωστορίζος στάθηκε τυχερός και εκτέλεσε αναγκαστική προσγείωση με αεροπλάνο και φόρμα πτήσης διάτρητα από ιταλικές βολίδες.
Δυστυχώς, του έμελλε να σκοτωθεί από χέρια ελληνικά, σε συμπλοκή με άνδρες του ΕΛΑΣ οι οποίοι επιτέθηκαν στο 5/42 στο χωριό Μυροβούνι.
Μάλλον θα γελούσαν όταν συναντήθηκαν ξανά, εκεί στο ουράνιο πάνθεον και είπε ο Μπαρδαβίλιας του Κωστορίζου ότι «νόμιζα πως εσύ ήσουν ο τυχερός τη μέρα εκείνη που εγώ σκοτώθηκα!»
Η ειρωνία καμιά φορά της τύχης ή και της ατυχίας…
ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

5 Σχόλια

Filed under Αεροπορία, Πεσόντες, Φρουρά, Thoughts

5 responses to “Ένας αεροπόρος εύζων- ο Κωστορίζος Νικόλαος

 1. Σιούλας Γ.

  Έχετε αρκετά λάθη, καμία σχέση Κωστορίζος με 5/42

  Μου αρέσει!

  • Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που αναλώσατε στο κείμενό μου.
   Θα ήθελα όμως αν μπορείτε να δώσετε περισσότερα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θέση που εκφράσατε.
   Να είστε καλά,

   Μου αρέσει!

 2. Παράθεμα: Από προδότης… Αρχιστράτηγος! | covert angels

 3. d-t

  Ο Κωστορίζος εντάχθηκε το1942 στον ΕΛΑΣ. Έλαβε μέρος στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου και λίγο καιρό μετά αποχώρισε από τον ΕΛΑΣ. Πιθανόν αυτό έγινε διότι έμαθε ότι ο ΕΛΑΣ ήταν ελεγχόμενος από το ΚΚΕ. Συνδέθηκε με τη αντιστασιακή οργάνωση ΕΣΑΠ (Ελληνικός Στρατός Απελευθερωτικής Προσπάθειας) των Σαράφη- Κωστόπουλο. Συνελήφθη από τον ΕΛΑΣ Θεσσαλίας και εκτελέστηκε μαζί με άλλους τρεις συντρόφους του στις 19 Μαρτίου 1943.

  Μου αρέσει!

 4. None

  Ο Κωστορίζος εντάχθηκε το 1942 στον ΕΛΑΣ, εξαπατηθείς αρχικώς αναφορικώς προς τους στόχους του ΕΛΑΣ. Έλαβε μέρος στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου και λίγο καιρό μετά αποχώρησε από τον ΕΛΑΣ, διαπιστώνοντας ότι οι πραγματικοί στόχοι του ΕΛΑΣ ήταν η εγκαθίδρυση κομμουνιστικής δικτατορίας μετά την βεβαία αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα και την ήττα τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό έγινε διότι έμαθε ότι ο ΕΛΑΣ ήταν ελεγχόμενος από το ΚΚΕ. Συνδέθηκε με τη αντιστασιακή οργάνωση ΕΣΑΠ (Ελληνικός Στρατός Απελευθερωτικής Προσπάθειας) του ταγματάρχη Κωστόπουλου, βενιζελικού κινηματία του 1935 και απότακτου έκτοτε. Μαζί με τον επίσης βενιζελικό κινηματία του 1935 και απότακτο αντισυνταγματάρχη Σαράφη, κατέφυγε στο χωριό του Πλαστήρα, το Μορφοβούνι Καρδίτσας. Εκεί δυστυχώς έπεσαν στην παγίδα των ελασιτών του δικηγόρου Καφαντάρη από την Καρδίτσα, που δρούσε στην περιοχή με το ψευδώνυμο «Νικηταράς» ως «καπετάνιος» του ΕΛΑΣ με μπαμπεσιά- Κωστόπουλο. Η παγίδα είχε ως εξής: ο Καφαντάρης προσποιήθηκε ότι επιζητούσε την συνεργασία των Κωστόπουλου-Κωστορίζου-Ψαρρού και δήλωνε διαπρυσίως δημόσια ότι και αυτός σκοπό έχει μόνο την εκδίωξη των Γερμανών, όπως ήθελαν ο Κωστορίζος, ο Κωστόπουλος και ο Σαράφης (τον οποίο μέχρι τότε οι κομμουνιστές αποκαλούσαν «προδότη της πατρίδας, συνεργάτη των Γερμανών, πράκτορα της Καραμπινιερίας κλπ.) γι΄αυτό και επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί τους.
  Επέτυχε έτσι να ξεγελάσει τους Κωστορίζο, Σαράφη, Κωστόπουλο και τους υπ’ αυτούς άνδρες και να τους προσκαλέσει σε κοινό τραπέζι για να φάνε και να συζητήσουν δήθεν περί της κοινής μελλοντικής τους πορείας κατά των Γερμανών. Ακολούθως διεμοίρασαν τους άνδρες Κωστόπουλου-Κωστορίζου-Σαράφη ανά δύο για διανυκτέρευση σε οικίες του χωριού στις οποίες ένα δίωρο περίπου αργότερα εισέβαλαν ένοπλοι κομμουνιστές και τους συνέλαβαν, τους έδεσαν πισθάγκωνα και δέροντες αυτούς άρχισαν να τους περιφέρουν σε Εαμοκρατούμενες περιοχές όπου δεχόμενοι σκαμπίλια, φτυσιές, κλωτσιές, ροχάλες, καρπαζιές, κοντακιές κλπ. οδηγήθηκαν στην ορεινή Φθιώτιδα, όπυ τελικώς εκτέλεσαν τελικώς στις 19 Μαρτίου 1943,τον βάρβαρα βασανισθέντα ήρωα του Ελληνοϊταλικού πολέμου και της Εθνικής Αντιστάσεως αεροπόρο Νικόλαο Κωστορίζο, έξω από το Δίλοφο Φθιώτιδος.
  Ο Σαράφης βλέποντας -και κυρίως υφιστάμενος-όλα αυτά έσπευσε ταχύτατα να προσχωρήσει στον ΕΛΑΣ για να γλιτώσει το τομάρι του «δεχόμενος», όπως έλεγε, «την προσφοράν που» του εγένετο γι’ αυτό…
  Συνελήφθη από τον ΕΛΑΣ Θεσσαλίας και εκτελέστηκε μαζί με άλλους τρεις συντρόφους του στις 19 Μαρτίου 1943.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s