Το χαλιφάτο και τα πολιτικά παιχνίδια χωρίς σύνορα

Μία σύντομη παράθεση των σκέψεων που δημιουργήθηκαν από την αποψινή εκπομπή του Σ. Δανέζη, «Ορίζοντας». Χαλιφάτο χωρίς σύνορα ονομάζουν κάποιοι το Κράτος του ISIS. Οι λίγο παλιότεροι ίσως θυμούνται τα παιχνίδια χωρίς σύνορα, μία εκπομπή στην οποία διαγωνίζονταν ομάδες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες σε μία πλειάδα παιχνιδιών. Ό, τι δηλαδή κάνουν τα πολιτικά κόμματα σήμερα, και ό, τι ακριβώς έκαναν όλα αυτά τα χρόνια.

Ωραία σε γενικές γραμμές η αποψινή εκπομπή του Σωτήρη Δανέζη για τους τζιχάντι(στές). Γενικώς, μου άρεσαν τα θέματα που διάλεγε κι έκανε και παλιότερα. Και μπορεί να διαφωνώ σε πολλά ή να μπορώ να εντοπίσω κάποιες ανακρίβειες σε όσα μας διηγείται κατά καιρούς αλλά μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της κάθε ιστορίας και του ασφαλώς περιορισμένου τηλεοπτικού χρόνου, πολλά συγχωρούνται ή τέλος πάντων, μπορούν να περάσουν στα ψιλά.

Με βάζει όμως σε σκέψεις η συγκεκριμένη εκπομπή, γιατί έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν προβάλλεται. Τυχαίο θα μου πείτε. Ναι, μπορεί. Αλλά δεν πιστεύω στην τύχη. Στην ατυχία πιστεύω. Και υπήρξαν μερικές ατυχείς συμπτώσεις που με κάνουν να σκέφτομαι όσα θα ακολουθήσουν…

Διότι είναι γνωστό ότι το κανάλι που τα περισσότερα σπίτια έχουν στο 4, είναι φιλοκυβερνητικό. Πώς εξυπηρετεί τους σκοπούς ενός τέτοιου καναλιού, με μία τέτοια κυβέρνηση, μία τέτοια εκπομπή η οποία στον μέσο θεατή (ο οποίος και στατιστικά αν το δούμε, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα χριστιανός) μπορεί να προκαλέσει φόβο για τον μέσο μουσουλμάνο που κατοικεί στην Ελλάδα;

Και πέφτει η πρώτη υποδώρια μπανανόφλουδα… Για τον αριθμό των τζιχαντιστών που έχουν μετακινηθεί μέσω Ελλάδας προς Συρία. Η δεύτερη σχετική αφορά τον αριθμό των τζιχαντιστών οι οποίοι ενδέχεται να έρθουν στην Ελλάδα προκειμένου να πραγματοποιήσουν ένα τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα (ή και να κατευθύνουν ένα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα). Το κυβερνόν κόμμα δεν διαλαλούσε προεκλογικά ότι θα ανοίξουν τα σύνορα; Στελέχη του κυβερνόντος κόμματος δεν ισχυρίστηκαν ότι τα στοιχεία της Φύσης είναι μαζί τους σχετικά με το (και για μένα αλλά για άλλους λόγους) εκτρωματικό έργο του φράχτη στον Έβρο;

Όταν όμως η χώρα απειλείται από έναν τέτοιον φανατικό κίνδυνο, πώς θα κρατήσουμε ανοιχτά σύνορα για όλους; Πώς θα κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια όταν γνωρίζουμε ότι μαζί με τους λαθρομετανάστες έχουμε φέρει στη νοτιοανατολική εσχατιά της Ευρώπης, πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους; Δε γίνεται. Άρα, η πολιτική μας παραμένει όπως ήταν όλα αυτά τα χρόνια και στο θέμα αυτό κρατάμε μία πολιτική συμβατική, όπως κρατούσαν και όλοι οι προηγούμενοι κυβερνητικοί σχηματισμοί πριν από εμάς.

Η επόμενη δόλια μαχαιριά, έρχεται δια στόματος Europol. Ότι η Ελλάδα διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος με μία οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Και συμφωνώ, αν και μόνο εν μέρει. Εν μέρει διότι στους χάρτες του ισλαμικού χαλιφάτου, η Ελλάδα παρουσιάζεται ως μέρος του Ισλαμικού κράτους. Επειδή όμως αυτό συνδέεται με έναν άλλον παράγοντα, θα επιστρέψουμε σε αυτό.

Εφ όσον η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα, πρέπει να μείνει εντός Ευρώπης. Έτσι όπως είναι τα πράγματα, τι σημαίνει να είσαι ευρωπαϊκή χώρα; Γεωγραφικά; Ναι, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει εκτός αν συμβεί κάποιος μεγάλος σεισμός οπότε το πού ανήκουμε ή πώς λεγόμαστε θα είναι η μικρότερη από τις ανησυχίες μας. Πολιτικά; Είσαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ναι. Και αυτό δύσκολα αλλάζει. Πολιτισμικά; Είναι γνωστό ότι είμαστε το σταυροδρόμι δύσης και ανατολής αλλά κατά τ’ άλλα ανήκομεν εις την Δύσην… Τι άλλο; Μήπως οικονομικά; Ωπ… Να’ το το τυράκι… Αν είσαι μέλος της ενοποιημένης ΚΑΙ νομισματικά Ευρώπης, είσαι πλήρως Ευρωπαίος. Και αν είσαι πλήρως Ευρωπαίος, τότε διατρέχεις τον ίδιο κίνδυνο (σύμφωνα με τη Europol) με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη για ένα τρομοκρατικό χτύπημα.

Ωραία, θα πει κανείς. Ας βγούμε απ’ το Ευρώ. Ό, τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, ας το κάνουμε. Μα είναι στ’ αλήθεια, αυτή η λύση; Η απομόνωση; Μήπως τότε γινόμαστε ακόμη πιο ευάλωτοι; Ασφαλώς και ναι. Διότι τότε, δεν έχει κανέναν λόγο η europol να ασχοληθεί μαζί μας παρά μόνο και μόνο για να καλύψει τα νώτα των υπολοίπων δυτικοευρωπαϊκών κρατών. Γιατί όπως είπε (πάλι) η Europol, μπορούμε να ενισχύσουμε την Ελλάδα και να παρέχουμε όλες μας τις διαθέσιμες δυνάμεις κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας, για μία φίλη ευρωπαϊκή χώρα.

Αυτό συνδέεται και με τα διαδοχικά Eurogroup που παρακολουθεί ο καθένας μας από τον καναπέ του σαλονιού του ή την οθόνη του υπολογιστή του. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται με στόχο να βγούν όλοι κερδισμένοι, χωρίς η Ελλάδα να βγει απ’ το ευρώ. Γιατί τότε, όλοι ξέρουν πως όλοι, θα βγουν χαμένοι. Και αν σας φαίνεται πολύ χαλαρή ή ανεδαφική η σύνδεση μεταξύ αυτών, σας παρακαλώ να το επανεξετάσετε από την καθαρά οικονομική πλευρά του ζητήματος.

Το Ισλαμικό Κράτος βάζει πάνω από 4 εκατομμύρια δολλάρια την ημέρα στα ταμεία του, μόνο από τη λαθραία πώληση πετρελαίου στην Τουρκία. Μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, ποιός είναι εκείνος ο οποίος θα πάρει τη γενναία απόφαση να μην αγοραστεί πετρέλαιο από τους τζιχάντι(στές); Αυτό το ενδεχόμενο κανείς δεν το θέλει, εκτός από τους Τζιχαντι(στές)! Και είναι ένας λόγος- εκ πρώτης ίσως φαινομενικά και ασήμαντος- που όλη η Ευρώπη προσπαθεί να συνδράμει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οπότε, ΚΑΙ σε αυτόν τον άξονα κινούμαστε εντελώς συμβατικά και καθόλου ριζοσπαστικά. Δεν είναι η περίοδος τέτοια που να επιτρέπει τέτοιες ενέργειες…

Το Ισλαμικό Κράτος αυτών των φανατικών του Θεού, είναι η ζωντανή απόδειξη ότι το πάθημα των ΗΠΑ με το Αφγανιστάν πριν περίπου 30 χρόνια, δεν τους έγινε μάθημα! Όπως είπε και ο μέγας διδάσκαλος Μάζης, αν η εναλλακτική στην περιοχή, των τζιχαντιστών είναι ο τύρρανος Άσαντ, τότε ο Άσαντ είναι μάλλον ο πιο υποδειγματικός εκπρόσωπος του κατηχητικού!

Είναι επίσης ζωντανή απόδειξη ότι η Τουρκία, εδώ και έναν αιώνα, έχει σταθερή εξωτερική πολιτική, σε αντίθεση με μας, στη δώθε πλευρά του Αιγαίου που πάμε όπου μας φυσά ο κυβερνητικός άνεμος. Ανεξαρτήτως κόμματος στην εξουσία, η Τουρκία πάντοτε έπαιζε το βρώμικο παιχνίδι της δικής της εξουσίας. Πάντοτε στο πλευρό του εξόφθαλμα ισχυρού παίχτη στην περιοχή της, άλλαζε σύμπλευση σε όσο χρόνο χρειάζεται μια ζαριά. Ήταν πάντοτε αναξιόπιστη σε στρατηγικό επίπεδο για όλους όσους είχαν κάποιον λόγο να εμπλακούν στα τεκτενόμενα της περιοχής και αυτό είναι κάτι το οποίο το έζησαν τόσο οι Γερμανοί και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, το Ισραήλ (σε διπλωματικό επίπεδο μόνο) αλλά και το Αζερμπαϊτζάν (παραδοσιακός εχθρός της μισητής για τους Τούρκους, Αρμενίας και σύμμαχος εξ ανάγκης) και οι ΗΠΑ μετά τη δεύτερη εισβολή του Ιράκ.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες σύμφωνα με τους ηγέτες και τα στελέχη του ISIS είναι το αντίπαλο δέος για το κράτος τους και κάθε σπέρμα αυτών και των συμμάχων τους πρέπει να εξαφανιστεί. Όπως πρέπει από την άλλη να εξαφανιστεί οτιδήποτε παραπέμπει σε σοσιαλισμό, κομμουνισμό, κομμουνιστικό καπιταλισμό, σοσιαλιστικό ιμπεριαλισμό και οποιονδήποτε άλλο «-ισμό» πλην του ισλαμισμού. Και για αυτό βέβαια διατηρείται μία επιφύλαξη διότι κανείς δεν είναι σίγουρος αν οι μεν Σουνίτες ή οι Σιίτες θα μπορέσουν ποτέ να δουν τους δε ως μουσουλμάνους ομόθρησκους και συντασσόμενους… Εδώ οι ίδιοι οι Σουνίτες δεν μπορούν να τα βρουν με τους Σουνίτες οι οποίοι ακολουθούν άλλα ‘ρεύματα’ και όλοι είναι για όλους τους υπόλοιπους, αιρετικοί…

Η εκκίνηση θρησκευτικού πογκρόμ εντός συνόρων ασφαλώς και δεν είναι η λύση. Σε καμία των περιπτώσεων. Κι ας αφήνονται υποννοούμενα ότι αρκετοί «ζουν ανάμεσά μας». Και γι’ αυτό το δεύτερο μισό της εκπομπής είναι αφιερωμένο στο να ακουστεί η γνώμη μουσουλμάνων οι οποίοι κατοικούν στην Ελλάδα και δεν είναι ριζοσπάστες. Η εκπομπή πολύ σοφά, για διάφορους λόγους, επιλέγει να μη δείξει το εξωτερικό των μουσουλμανικών χώρων λατρείας της Αθήνας, στους οποίους εισέρχεται. Αλήθεια όμως, μόνο στην Αθήνα υπάρχουν μουσουλμάνοι οι οποίοι έχουν άποψη επί του θέματος; Στη Θράκη άραγε οι μουσουλμάνοι τι λένε; ‘Η μήπως αφήνουμε να πλανάται στον αέρα (της εκπομπής και γενικά) ότι στη Θράκη είναι Τούρκοι (και ουχί μουσουλμάνοι) οι οποίοι συμφωνούν με την υπόγεια γραμμή της Τουρκίας; Είναι τυχαίο ότι ο μεγαλύτερος αριθμός μουσουλμάνων οι οποίοι χρησιμοποίησαν τη χώρα ως transit σταθμό για να πάνε στη Συρία ή το Ιρακ πήγαν από τη βόρεια Ελλάδα μέσω Τουρκίας, αποφεύγοντας εντελώς την Αθήνα;

Μπορεί να κάνω λάθος. Στην τελική, όλα αυτά, προϊόντα της φαντασίας μου και του δικού μου τρόπου σκέψης είναι. Επιβεβαιώνομαι όμως για το ότι επέμενα πριν τρία χρόνια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει την ίδια γλώσσα με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα ευρείας αποδοχής και πρόθεσης ψήφου. Άρα, θα κάνει και τις ίδιες πράξεις και τα ίδια έργα σε θέματα που σκίζουν τα ρούχα τους τα υψηλόβαθμα στελέχη ότι θα ακολουθηθεί εντελώς διαφορετική πολιτική. Δε θα ήθελα να επιβεβαιωθώ και για τα παραπάνω γιατί πολύ απλά, οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο εκρηκτικές και κόκκινες. Όχι κόκκινες της αριστεράς αλλά της πορφύρας. Του αίματος των αθώων θυμάτων που ίσως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχμαε σκεφτεί λίγο περισσότερο εκτός πλαισίου.

Σχολιάστε

Filed under Random thoughts, Strategic thinking, Thoughts

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s