«…Νομίζατε ότι δε θα το καταλάβω;;;»

Θυμήθηκα τον καθηγητή που είχαμε στα εργαστήρια οπτικής.

1ο έτος, 2ο εξάμηνο. Εργαστήρια οπτικής, με επιβλέποντα τον δρ. Μουστάκα Αντώνιο, καλή του ώρα όπου κι αν βρίσκεται. Ήταν εκείνος που θέλοντας να μας εφιστήσει την προσοχή σε θεματα ασφαλείας εργαστηρίου, μας είχε πει ότι «οι ακτίνες laser έχουν το κακό συνήθειο να πηγαίνουν στα μάτια. Γι’αυτό και μία δέσμη laser τη βλέπεις μόνο δύο φορές…. Μία με το ένα μάτι και μία με το άλλο!!!»

Είχε πει λοιπόν ο καθηγητής εκείνος, ότι ομάδες οι οποίες αποτελούνται από 3 άτομα θα κάνουν και θα παραδώσουν μία εργασία, ομάδες αποτελούμενες από τέσσερα, θα κάνουν δύο. Έτσι λοιπόν, εμείς ως γνήσια «αλεπουδάκια 101 ετών», κάναμε μία εργασία κι ανέλαβα εγώ το έργο της παραλλαγής της, ώστε να προκύψει και δεύτερη εργασία…
Δε νομίζω να ξεχάσω ποτέ, το σχόλιό του στο περιθώριο της σελίδας στο οποίο έγραφε «Επειδή βάλατε ανάποδα τα νούμερα, νομίζατε ότι δε θα το καταλάβω;;;»

Γιατί τον θυμήθηκα θα αναρωτηθείτε και δικαίως. Τον θυμήθηκα γιατί έπεσε στα χέρια μου ένα δημοσιευμένο άρθρο για τον Μητραλέξη. Στο άρθρο αυτό διάβασα τα ακόλουθα:

Ο Μαρίνος Μητραλέξης, γεννήθηκε σε ένα χωριό της Μεσσηνίας, τον Μιλά, κοντά στην Κυπαρισσία, το 1916. Το 1938 αποφοίτησε από τη Σχολή Αεροπορίας με τον βαθμό του ανθυποσμηναγού. Ο ίδιος υπηρετούσε στη Μίκρα της Θεσσαλονίκης ενώ η οικογένειά του βρισκόταν στην Πελοππόνησο.

Το ξέσπασμα του πολέμου τον βρήκε στην πρώτη γραμμή, να υπηρετεί στην 22η Μοίρα Διώξεως, εξοπλισμένη με το πολωνικής προέλευσης PZL P.24 με τα ιδιόμορφα φτερά του γλάρου! Αν θέλουμε να παραλληλίσουμε τα δεδομένα, από άποψη αριθμών, το PZL ήταν το Μιραζ 2000 της τότε ΕΒΑ, καθώς αποτελούσε το καλύτερο καταδιωκτικό της. Η διαφορά είναι ότι ενώ το Μιράζ 2000 σήμερα είναι ένα φονικότατο εργαλείο στα χέρια των χειριστών της ΠΑ, το PZL ανήκε σε μια κατηγορία πολύ αξιόλογων καταδιωκτικών που είχαν μόλις καταστεί παρωχημένα από τη νέα γενιά μαχητικών τύπου Bf-109, Hurricane ΦΙΑΤ-50, Μακκί 200 κλπ.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 είχα δημοσιέυσει στο παρόν blog το άρθρο Αντισμήναρχος Μαρίνος Μητραλέξης. Πεσών σαν σήμερα, 19/9/1948

Στο άρθρο αυτό έγραφα:

Ο Μαρίνος Μητραλέξης, γεννήθηκε σε ένα χωριό της Μεσσηνίας, τον Μιλά, κοντά στην Κυπαρισσία, το 1916. Το 1938 αποφοίτησε από τη Σχολή Αεροπορίας με τον βαθμό του ανθυποσμηναγού. Εκείνη την αποχή, το να υπηρετείς στη Μίκρα της Θεσσαλονίκης, ενώ η οικογένειά σου είναι στην Πελοπόννησο ήταν αντίστοιχο της υπερορίας! Αλλά έτσι είναι η αίσθηση του καθήκοντος. Σε πάει σε μέρη που ούτε το αεροπλάνο σου δεν μπορεί να σε πάει. Κι ενώ η πτήση με το αεροπλάνο μπορεί να σε κουράσει, τα ταξίδια με την αίσθηση του καθήκοντος είναι παραδόξως ξεκούραστα.

Το ξέσπασμα του πολέμου τον βρήκε στην πρώτη γραμμή, να υπηρετεί στην 22η Μοίρα Διώξεως, εξοπλισμένη με το PZL P.24– αν θέλουμε να παραλληλίσουμε τα δεδομένα, από άποψη αριθμών, το PZL ήταν το F-16 της τότε ΕΒΑ, καθώς αποτελούσε τη ραχοκοκκαλιά των καταδιωκτικών της. Η διαφορά είναι ότι ενώ το F-16 σήμερα είναι ένα φονικότατο εργαλείο στα χέρια των χειριστών της ΠΑ, το PZL ανήκε σε μια κατηγορία πολύ αξιόλογων καταδιωκτικών που είχαν μόλις καταστεί παρωχημένα από τη νέα γενιά μαχητικών τύπου Bf-109, Hurricane κλπ.

Όπως μας είχε πει και ο δρ. Μουστάκας πριν σχεδόν 13 χρόνια, πιστεύατε ότι δε θα το καταλάβαινα;;;

Και δεν στέκομαι σε καμία περίπτωση στα περί καταγωγής και λοιπά εισαγωγικά για τον Μητραλέξη. Στέκομαι στο ότι με την αλλαγή του μαχητικού από F-16 (στο αρχικό μου κείμενο) σε Mirage 2000 (στο κείμενο που διάβασα στο περιοδικό) αφ’ ενός δεν βγαίνει νόημα, αφ’ετέρου έχει διατυπωθεί ένα τραγικό λάθος, συσχετισμού του PZL με το Mirage 2000. Και αυτό έγινε προκειμένου να μη χρειαστεί να αναφερθεί η πηγή. Τραγικό, to say the least…

Μην παρεξηγείτε την πρόθεσή μου. Ούτε λεφτά ήθελα από αυτή τη διαδικασία, ούτε κάποια άλλη αμοιβή. Έτσι κι αλλιώς, ο σκοπός των κειμένων του blog μου δεν είναι βιοποριστικός. Θα ήθελα όμως, αυτό που είχα γράψει, να έμπαινε ως είχε- καθώς ο συσχετισμός μεταξύ PZL και F-16 είναι ο μόνος ορθός και να αναφερόταν στη βιβλιογραφία η πηγή, όπως εξάλλου έπραξε ο συγγραφέας του άρθρου με τα υπόλοιπα βιβλία από τα οποία μόχθησε να βρει τις πληροφορίες του.

Είναι τιμή για μένα που κάποιος αναζήτησε στο διαδίκτυο, βρήκε το ιστολόγιό μου, διάβασε το άρθρο μου, συμφώνησε με την άποψη και τον συλλογισμό μου και κατόπιν τα χρησιμοποίησε αλλά θα εκτιμούσα, ως ένδειξη σεβασμού να είχε ρωτήσει. Αν είχα ερωτηθεί, θα μπορούσαμε να είχαμε προλάβει και τη λανθασμένη σύγκριση μεταξύ Mirage 2000 και PZL P.24.

Αλλά τώρα, ό,τι έγινε, έγινε. Δεν με πειράζει τόσο- όπως ενδεχομένως θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος- αλλά δε θα ήθελα να επαναληφθεί- τουλάχιστον από τον ίδιο…

Σχολιάστε

Filed under Connecting Science, Random thoughts, Thoughts

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s