Σαν σήμερα-Παραμονή της Παναγίας- πεσόντες αεροπόροι…

Η Θεοτόκος έχει προστατεύσει κατά τρόπο μυστήριο και μεγαλειώδη τα πληρώματα της ΠΑ και στη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας του Δεκαπενταύγουστου, δεν έχουμε πεσόντες. Το ίδιο όμως δεν ισχύει και για την Παραμονή της Παναγίας…

Δύο γενιές Αεροπόρων, με ένα χρονικό χάσμα χαωτικό ανάμεσά τους, ενώνονται από το κοινό τους χαρακτηριστικό γνώρισμα: Την πίστη σε ιδανικά και παραδόσεις. Τον διακαή πόθο για επικράτηση έναντι κάθε αντιπάλου, ανθρώπινου ή πνευματικού…

Σαν σήμερα, ένα νεαρό αετόπουλο έκλεισε τα φτερά του πριν ακόμη εκείνα προλάβουν να ωριμάσουν. Ο σμηνίας Ελευθέριος Στρατήγης από το Ηράκλειο Κρήτης, βρέθηκε στη μακρινή Ροδεσία, να εκπαιδεύεται στα εκπαιδευτικά σκυλιά του αεροπορικού πολέμου, τα Harvard. Ήταν με τέτοιου τύπου αεροσκάφος με το οποίο έδωσε τη ζωή του για μια ελεύθερη πατρίδα όπως τόσοι άλλοι αεροπορικοί νεοσσοί στη Ροδεσία. Και αν κάποιοι αντιδρούν ότι δεν σκοτώθηκε για να δει την πατρίδα του απελευθερωμένη, μπορούμε να αντιτείνουμε ότι σκοτώθηκε για την ευκαιρία να συνδράμει κι εκείνος στην απελευθέρωση της Πατρίδας του.

Στους ουρανούς της ελεύθερης πατρίδας πλέον, 35 χρόνια αργότερα, με την 343 ΜΑΗ πετάει ο ονομασθείς ανθυποσμηναγός Αηδινίδης Κωνσταντίνος. Το ιπτάμενο μέσο του, το μαχητικό της ελευθερίας. Το κουκλίστικο F-5. Γεννημένος στην αντίπερα εσχατιά της Ελλάδας από τον Στρατήγη, στην Ορεστιάδα, έχει περισσότερα να τους ενώνοουν παρά να τους χωρίζουν. Σε διατεταγμένη εκπαιδευτική πτήση κι εκείνος, έπεσε εν ώρα καθήκοντος.

Η κληρονομιά που αφήνουν οι άνδρες πεσόντες της ημέρας τούτης είναι μεγάλη. Δυστυχώς όμως, δεν είναι οι μόνοι πεσόντες. Υπάρχει άλλο ένα Spitfire που έπεσε Παραμονή της Παναγίας και αναφέρεται στο άρθρο εδώ.

Σμηνίας Στρατήγης Ελευθέριος

Σμηναγός Αηδινίδης Κωνσταντίνος

ΈΠΕΣΑΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ!

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Σχολιάστε

Filed under Αεροπορία, Πεσόντες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s