Κακή μέρα για να’ σαι Κουρσάρος…

a7 aegean missing manΛέγεται πως οι περισσότεροι Αεροπορικοί Οργανισμοί είναι προληπτικοί. Και αν κάποιος δεν είναι, αρκούν κάποιες συμπτώσεις σαν σήμερα για να τον πείσουν…

Πάω συχνά στην Αταλάντη, την- για μένα- πανέμορφη κωμόπολη της Λοκρίδος. Πριν λίγους μήνες, συμπτωματικά, βρέθηκα να συζητώ με έναν συνταξιούχο της πολεμικής. Μου είπε για δύο σχετιζόμενα περιστατικά που προσποιήθηκα ότι δεχόμουν τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονταν. Κι όμως, θυμάμαι να μου λέει: «Στην 115, τα Α-7 δεν τα πετούσαμε για εκπαιδευτικές πτήσεις Πέμπτη. Δύο φορές απογειώθηκαν για εκπαιδευτική πτήση Πέμπτη και σκοτώθηκε κάποιος. Δε θυμάμαι, νομίζω ήταν Αύγουστος όταν συνέβησαν και τα δύο περιστατικά.» Μου φάνηκε τραβηγμένο. Από τα μαλλιά τραβηγμένο. Ακούς πολλά από πολλούς οι οποίοι, λες και είναι κυνηγοί ή ψαράδες, προσπαθούν να σου πουλήσουν την ιστορία που έχουν να διηγηθούν. Μα είναι δυνατόν, η 115 να μην πετά τις Πέμπτες; Από εκείνη την κουβέντα και για περίπου έναν μήνα, προσπαθούσα να συνδυάσω τις μέρες και τις ημερομηνίες και να δω αν μπορεί η μνήμη μου να ακυρώσει τον ισχυρισμό του. Προσπαθούσα να θυμηθώ τα καλοκαίρια στο χωριό μου που έβλεπα τα Α-7 να πετάνε από πάνω σχεδόν καθημερινά. Αυτό το σχεδόν ήταν που με βασάνιζε. Αυτό προσπαθούσα να διώξω. Αυτό το σχεδόν πλανιόταν στη σκέψη μου και θόλωνε τη μνήμη μου. Μέχρι χθες. Χθες, που συνειδητοποίησα ότι μπορεί και να έχει δίκιο ο κύριος εκείνος και να μην είναι ούτε κυνηγός, ούτε ψαράς…

Καλοκαίρι 1981 και η ιστορική 115ΠΜ έχει στη δομή της την 345ΜΔΒ, πλήρως επιχειρησιακή και αξιόμαχη. Καλύπτει όλα τα μήκη και πλάτη της Κρήτης σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κρατώντας τα πληρώματά της στην άριστη κατάσταση που ως πληρώματα της ΠΑ, είναι η μοναδική που δέχονται. Πέμπτη 13 Αυγούστου 1981. Μία τετράδα βομβαρδιστικά Α-7Η απογειώνονται από το αεροδρόμιο της Σούδας και έδρα της 115, στο δυτικό άκρο του νησιού για εικονική προσβολή στόχων στο Λασήθι, στην ανατολική άκρη του νησιού. Ένας από τους 4 Κουρσάρους είναι ο Δουλακάκης Χρήστος από τον Έβρο, της 50 σειράς ιπταμένων. Είναι εκείνος που όπως θα ειπωθεί αργότερα από τους υπόλοιπους του σχηματισμού, τα έκανε όλα προβλεπόμενα. Κι όμως, έμεινε μια για πάντα με την κρητική γη.

Πέρασαν 17 χρόνια από τότε. Όλα αυτά τα χρόνια, η 115 και οι Μοίρες της, παρέμεναν πάντα άγρυπνες, πάντα έτοιμες για την εκτέλεση του καθήκοντός τους. Σαν σήμερα, απογειώθηκε σχηματισμός Α-7Η προς εκτέλεση άσκησης προσβολής θαλάσσιων στόχων. Ένας από τους ιπτάμενους με τους κουρσάρους της Κρήτης ήταν ο υποσμηναγός Μιχάλης Ζώντος.

Η τεχνική στην οποία θα ασκούνταν, ήταν από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες μεθόδους βομβαρδισμού. Ταυτόχρονα όμως, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται γιατί αποτελεί μία πάρα πολύ καλή μέθοδο επίθεσης. Είναι η lateral toss bombing. Γενικά, αφορά τις ίδιες αρχές με τη μέθοδο της toss bombing, στην οποία εκμεταλλεύεται κανείς- για να κρατήσουμε τα μαθηματικά και τη φυσική σε βασικά επίπεδα- την ταχύτητα και την απότομη άνοδο του αεροσκάφους φορέα ώστε να αντιπαρέλθει τη βαρυτική έλξη, την κύρια δύναμη που ασκείται σε ένα όπλο χωρίς πρόωση όπως είναι οι βόμβες ελευθέρας πτώσης. Μόνο που στην lateral, δεν είσαι οριζόντια, αλλά στο πλάι. Έχω δει από την παραλία του χωριό μου, πολλές φορές, τα Α-7 της 115 (δεν μπορούσα να ξέρω ποιας Μοίρας είναι) να προσβάλλουν εικονικά με τη μέθοδο αυτή, εικονικούς στόχους στην πλαγιά του ακρωτηρίου Δρέπανου. Και μετά, να απεμπλέκουν διαφεύγοντας ελάχιστα πόδια από τη θάλασσα…

Μόνο που ο Μιχάλης δεν κατάφερε να απεμπλέξει πάνω από τη θάλασσα και το ακροπτερύγιο του Α-7 του μπήκε μέσα στο νερό. Όλο το βομβαρδιστικό βούτηξε στην υδάτινη αγκαλιά της θάλασσας με έναν απόκοσμο πήδακα νερού. Όταν έλαβε χώρα το δυστύχημα, το ημερολόγιο έδειχνε Πέμπτη 13 Αυγούστου…

Δύο υποσμηναγοί, δύο Α-7Η, μία Μοίρα, μία Πτέρυγα Μάχης, δύο χρονολογίες, μία ημερομηνία, δύο πτώσεις αεροσκαφών, η μία σχεδόν πανομοιώτυπη με τη δεύτερη.Ο υποσμηναγός Δουλακάκης Χρήστος και ο υποσμηναγός Ζώντος Μιχαήλ, υπηρετούντες και οι δύο στην ίδια Μοίρα, την ιστορική 345ΜΔΒ της 115ΠΜ, έπεσαν σαν σήμερα 13 Αυγούστου, προσφέροντας εαυτούς για την Πατρίδα και την Υπηρεσία.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟΥΣ ΔΟΥΛΑΚΑΚΗ ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΙ ΖΩΝΤΟ ΜΙΧΑΗΛ!
ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

4 Σχόλια

Filed under Αεροπορία, Πεσόντες

4 responses to “Κακή μέρα για να’ σαι Κουρσάρος…

 1. KNG

  Πολύ καλό Νίκο. καταπληκτικό δεν το ήξερα
  Το δεύτερο το θυμάμαι, ήταν απόγευμα και τα C-130 έψαχναν μέχρι αργά το βράδυ με φωτιστικές. Τον βρήκαν την επομένη μέσα στο αεροπλάνο.
  Το πρώτο το είχα ακούσει αλλα δεν ήξερα λεπτομέρειες.
  Μπράβο !
  Α, το link σου το έβγαλα από τα χύμα και το έβαλα στα αεροπορικά που μόλις έφτιαξα στο site μου. Θα δώ ίσως ανεβάσω το κείμενο στη φωτογραφία του A-7 Hit hard…

  Μου αρέσει!

  • Ευχαριστώ.
   Γιατί ο Αλέξανδρος είπε ότι οφείλει στους γονείς του το ζην και στον Αριστοτέλη το ευ ζην. Εσείς μου χαρίσατε την οικονομική συσκευασία του ζην και του ευ ζην μαζί.

   Μου αρέσει!

 2. Σκλαβούνος

  Καταρχήν να τονίσω ότι θυμόμαστε και τιμούμε τους πεσόντες μας, αλλά, δεν ισχύουν οι δεισιδαιμονικές ιστορίες περί μη πτήσεων τις Πέμπτες. Πέραν αυτού, να επισημάνω ότι η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε είναι της 340ΜΒ και μάλιστα μπροστά πετούσε ένα F16 της 330Μ, το οποίο σβήστηκε στο photoshop απ´ότι βλέπω. Ας είμαστε λίγο προσεκτικοί στο τι δημοσιεύουμε.

  Μου αρέσει!

  • Κε. Σκλαβουνο εννοειται οτι οι ηρωες μας τιμουνται κατ’ αρχην! Αυτος ειναι εξ αλλου και ο κινητηριος μοχλος πισω απο το συγκεκριμενο ιστολογιο.
   Αυτο που απ’ οτι φαινεται δεν εννοειται και πρεπει να διευκρινισω ειναι οτι αφ ενος δεν μενει καθηλωμενος ο στολος της ΠΑ τις Πεμπτες, αφετερου οτι πιστευω κατι τετοιο…
   Αυτο που ισχυει, ειναι οτι καποιος αποστρατος στην Αταλαντη μου το ειπε-δεν το κρινω αλλα το εκμεταλλευομαι για να συνδεσω την απωλεια δυο κουρσαρων ημερα Πεμπτη.
   Ενδεχομενως και μονο το γεγονος οτι για να επεσαν θα πρεπει να πετουσαν- ενω ηταν Πεμπτη- να αρκουσε…
   Οσο για τη φωτογραφια,δεν αρνουμαι οτι πειραξα την αρχικη φωτογραφια, προκειμενου να δημιουργησω εναν «καλλιτεχνικο missing man σχηματισμο» αρνουμαι ομως το φωτοσοπ γιατι ηθελα να φαινεται τοσο η απωλεια, οσο και οτι πειραχτηκε.
   Φυσικα, δεν διεκδικω σε καμμια περιπτωση την πατροτητα της αρχικης φωτογραφιας.
   Σας ευχαριστω για τον χρονο σας.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s