Η κρυψώνα ενός, εν πολλοίς αγνώστου, covert αγγέλου…

Ένιωσα μεγάλη ντροπή αυτήν την Κυριακή. Ντράπηκα με εμένα. Χάρηκα από τη μία που επαλήθευσα πως όσο ζω μαθαίνω και ως εκ τούτου, ελπίζω αλλά συνάμα ντράπηκα με μένα. Ντράπηκα που ενώ έχω πάει στον Σταυρό του Νότου πολλές φορές, είτε για να ακούσω τους Πυξ Λαξ παλιότερα, είτε τον Χαρούλη τα πιο πρόσφατα χρόνια, δεν ήξερα για την κρυψώνα του συγκεκαλυμμένου φύλακα-αγγέλου της ιστορίας μας. Θα μου πείτε, αφού είναι κρυψώνα, πώς θα τη γνωρίζεις; Μα να είναι δίπλα στον Σταυρό του Νότου και να μην την έχω… ξετρυπώσει;

Έχει βρέξει το βράδυ του Σαββάτου και έχει κάνει το αυτοκίνητο όλο λασποπιτσιλιές. Κοιτάω πάνω τα σύννεφα και αναρωτιέμαι αν θα γίνει η Παράταξη Κυριακής σήμερα- η ευζωνική παράδοση θέλει τη βροχή στο κέντρο να σταματά λίγο πριν την Παράταξη και να πιάνει πάλι, λίγο μετά. Έχω όμως λίγο χρόνο στη διάθεσή μου. Ας πάω μέχρι λίγο πιο κάτω και γυρνάω ξανά μετά στο Σύνταγμα…

Παρκάρω το αυτοκίνητο κοντά στο σημείο που μου έχουν υποδείξει οι πηγές μου. Η βροχή έχει ξεπλύνει τη μισή πινακίδα με το όνομα του δρόμου. Φωτομαρά. Λίγα μέτρα μπροστά είναι η Φραντζή στον Νέο Κόσμο. Δεξιά μου, μετά από το μικρό αλσάκι που όσοι έχουν πάει στον Σταυρό του Νότου, έχουν σίγουρα δει, είναι το γνωστό στέκι με την ονομασία του παρμένη από στίχους του Καββαδία. Αρχίζει και ψιλοβρέχει…

Στέκομαι μπροστά από την πολυκαιτοικία με τον αριθμό 69. Όπως και να το δεις, το ίδιο κάνει. Είτε από την κόλαση, είτε από τον παράδεισο. Ένας ηλικιωμένος κύριος αδειάζει με δυσκολία δύο γεμάτους κουβάδες με σκουπίδια στον μεγάλο πράσινο σκουπιδοτενεκέ. «Με συγχωρείτε, μήπως έχετε ακούσει να μένει εδώ γύρω κάποιος Αλεβιζάκης;» τον ρωτάω. «Όχι αγόρι μου, μου απαντάει. Δεν το ξέρω το όνομα.» μου αποκρίνεται.»Καλά, δεν πειράζει, έτσι κι αλλιώς είναι από μια παλιά ιστορία το όνομα» τον παρηγορώ. «Ήταν φίλος σου;» Με ρωτάει με μία τόση δα υπόνοια καχυποψίας στον τόνο του. «Όχι» του απαντώ και φοράω το πιο ειλικρινές μου χαμόγελο. «Έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο για την Κατοχή και σε αυτό εδώ το σπίτι ζούσε ένας αντιστασιακός. Και ψάχνω να δω τι μπορώ να βρω για αυτόν.» «Βλέπεις την πόρτα; Αριστερά και δεξιά στα διαμερίσματα μένουν κάτι γριούλες, πάνω από 160 χρονών αν τις βάλεις μαζί. Αυτές σίγουρα θα ξέρουν.» Κοιτώ τις μισάνοιχτες μπαλκονόπορτες αλλά δε μου κάνει καρδιά να τις ενοχλήσω πρωί Κυριακής. «Συνήθως κάθονται στο μπαλκονάκι τους και οι δύο αλλά χωρίς να μιλούν. Τι άλλο να πουν εξάλλου; Τώρα που φθινοπώριασε όμως, με τη βροχή κλείστηκαν μέσα. Αν θες, έλα πάλι αύριο. Αυτές θα ξέρουν σίγουρα!»

Ο Αλεβιζάκης Ηλίας ήταν εργάτης στο εργοστάσιο Μαλτσινιώτη. Το εργοστάσιο Μαλτσινιώτη ήταν εκεί που πλέον στεγάζεται η ΠΥΡΚΑΛ (στους τύπους ΕΑΣ) στον Υμηττό. Συνελήφθη για σαμποτάζ σε κινητήρες αεροσκαφών. Το σαμποτάζ του ήταν τόσο αποτελεσματικό και πανούργο όσο και ιδιοφυές. Εξ αιτίας του Αλεβιζάκη, οι Γερμανοί υποχρεώθηκαν να λύσουν πλήρως 30 κινητήρες αεροσκαφών.

Και θα σκεφτεί κανείς, εντάξει μωρέ, δεν ήταν και κινητήρες τζετ τότε. Κι όμως, οι στροβιλοελικοφόροι κινητήρες ήταν πολύ πιο δύσκολοι στη λύση και αρμολόγησή τους απ’ ότι οι τζετ κινητήρες. Και προσέξτε, η επανασυναρμολόγηση ενός κινητήρα θέλει τουλάχιστον τον τριπλάσιο χρόνο απ’όσο απαιτεί η λύση του.

Πρακτικά λοιπόν, ο νεαρός αντιστασιακός υποχρέωσε τους Γερμανούς να δουλέψουν λύνοντας, επισκευάζοντας και δένοντας κινητήρες- και ξοδεύοντας τουλάχιστον 30 μέρες για τη λύση και τουλάχιστον άλλες 90 για την επανασυναρμολόγηση των κινητήρων αυτών.

Ο Αλεβιζάκης κάθε μέρα που πήγαινε για δουλειά, είχε στο στόμα του ρινίσματα από μέταλλο, μάλλον σιδήρου. Αυτά τα ρινίσματα φυσούσε μέσα στους κυλίνδρους των κινητήρων. Δε χρειάζεται να είναι κανείς πυρηνικός μηχανολόγος για να αντιληφθεί τη συνέχεια. Ο κινητήρας καταστρέφεται αλλά αργά και χωρίς να μπορεί να εντοπιστεί το σαμποτάζ μέχρι να κάνει το αεροσκάφος 30-40 ώρες πτήσης. Μετά, νεκρώνει. Είναι αυτό που πάθαιναν οι κινητήρες των αεροσκαφών στη Βόρειο Αφρική από την άμμο.

Το σαμποτάζ ανακαλύφθηκε και λίγο μετά ‘αποκαλύφθηκαν’ και οι ένοχοι. Ο Αλεβιζάκης, ο Βαρκάδος και ο Ιωαννίδης, ενημερώθηκαν ότι οι Γερμανοί προϊστάμενοί τους γνωρίζουν τι έχουν κάνει τόσον καιρό. Ο Αλεβιζάκης και οι συνεργάτες του παραδόθηκαν στις Γερμανικές Αρχές. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ηλίας, προτίμησε να παραδοθεί, παρά να φύγει και να συλλάβουν οι Γερμανοί τη μητέρα του και να μείνουν τα 5 αδέρφια του, μόνα στους δρόμους.

Με συνοπτικές διαδικασίες μίας μόλις εβδομάδας, ο Αλεβιζάκης Ηλίας δικάστηκε και εκτελέστηκε μαζί με τους συνεργούς του, Ιωαννίδη και Βαρκάδο την 6η Φεβρουαρίου 1943. Ετάφη στο Γ’ Νεκροταφείο. Ο αστικός θρύλος θέλει τους Γερμανούς να πηγαίνουν μετά την εκτέλεσή του στη γριά μητέρα του και να τη συγχαίρουν για τον πατριωτισμό του υιού της…

Έφυγα. Θα αργούσα εξάλλου για τη συνάντησή μου στο Μνημείο. Τι να μου πουν οι κυριούλες εξάλλου αναρωτιόμουν. Αλλά πάλι, τι περίμενα να βρω εκεί; Κανένα χάλαρο και να αναφωνήσω με συγκίνηση «Ω ΝΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΑΛΕΒΙΖΑΚΗ!!!!»;;; Όχι βέβαια, στον Νέο Κόσμο μας έχουμε κρύψει καλά ό, τι μας συνδέει με τον παλιό κόσμο. Και δεν έχουμε φροντίσει ΚΑΝ να δώσουμε το όνομα ενός φύλακα αγγέλου της Πατρίδας μας σε έναν από τους δρόμους της γειτονιάς του. Αλλά να’ταν μόνο αυτό; Σε ολόκληρη την Αθήνα, ένας δρόμος το όνομα του δεν το έχει. Δεν πειράζει όμως. Εκείνος ξέρει ότι για να μας προστατεύει καλύτερα και αποτελεσματικότερα, πρέπει να παραμένει κρυμμένος!

ΕΠΕΣΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ!!!

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!

19 Σχόλια

Filed under Αεροπορία, Πεσόντες, Thoughts

19 responses to “Η κρυψώνα ενός, εν πολλοίς αγνώστου, covert αγγέλου…

  1. Παράθεμα: Κι όμως, πέφτει ο Αστέρας της Αφρικής… | covert angels

  2. whitedwarf4

    Λένε ότι η γνώση είναι μια μορφή ανάμνησης…
    Αυτό που διάβασα ήταν τόσο όμορφο και τόσα όμορφα γραμμένο που χαράχτηκε και στη δική μου μνήμη. Ευχαριστώ.

    Μου αρέσει!

  3. lazaros psyllakis

    agapite file. legome lazaros psyllakis kai eimai apogomos tou ilia alevizaki.an thelis na maths tin istoria opos exei epikinonise mazi mou. efxaristo

    Μου αρέσει!

    • ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΒΙΖΑΚΗ

      Αγαπητέ Λάζαρε Ψυλλάκη,δεν ξέρω απο που εισαι απόγονος του Ηλία Αλεβιζάκη αλλα εγω ειμαι η Ελένη Αλεβιζάκη (κόρη ενος απο τα 5 αδέλφια του Ηλία) και επειδη ηταν μονο 19 χρονών οταν τον εκτελέσανε,θαθελα να μου πεις τι απόγονος του εισαι.Ευχαριστώ!

      Μου αρέσει!

  4. Παράθεμα: “Έξω οι Ναζί” | covert angels

  5. lazaros psyllakis

    Αγαπητη Ελενη.Ειμαι εγγονος της Σοφιας Αλεβιζακη απο τους αρμενους Ρεθημνου.Τον Ηλια τον εβαλε στου Μαλτσινιοτη ο παππους μου και αντρας της Σοφιας Λαζαρος Ψυλλακης. Γνωριζοντας οτι ειναι στην ιντελισα σερβις και οτι κατι πληγμα θα εξακολθουσε.Ειμασται στην διαθεση σου εγω και τα δυο παιδια της Σοφιας που γνωριζουνε απο πρωτο χερι την ιστορια του σαμποταζ. Ευχαριστω ! ! !

    Μου αρέσει!

  6. Τάσος Παρασκευόπουλος

    καλογραμμένο, σαφές, συγκινητικό, μπράβο.

    Μου αρέσει!

  7. Έχεις συγκεντρώσει άλλα στοιχεία για τη συγκεκριμένη ιστορία; Κάνω μια έρευνα για τα γεγονότα στη περιοχή και με ενδιαφέρει..

    Μου αρέσει!

    • Φίλε μου είχα καταφέρει να επικοινωνήσω με την κόρη του ενός εκ των αδερφών του Αλεβιζάκη. Η κα. Αλεβιζάκη είχε με μεγάλη χαρά και προθυμία δείξει ενδιαφέρον για να μας εξιστορήσει ο πατέρας της τα γεγονότα. Δυστυχώς ο αδερφός του εν λόγω ήρωα απεβίωσε πριν λίγους μήνες πριν προλάβω να τον συναντήσω στο Ρέθυμνο όπου έμενε. Έχω μερικά στοιχεία για τους άλλους δύο εμπλεκόμενους σαμποτέρ, αν θες,ευχαρίστως να στα δώσω.

      Μου αρέσει!

  8. Ηλιας Αλεβιζακης

    Καλησπέρα κύριέ Ψυλλακη λεγομαι Ηλιας Αλεβιζακης και είμαι γιος του Λευτέρη Αλεβιζακη αδελφός του Ηλία .Το όνομα μου το πήρα προς τιμή του θείου μου Ηλία.Κάποια στιγμή θα ήθελα να επικοινωνήσουμε Ή Ελενη Αλεβιζακη που εχει επικοινωνήσει μαζί σας είναι αδελφή μου.Έχωστην κατοχή μου κάποια παράσημα που δόθηκαν στην οικογένεια προς τιμη του θειου μου.Ευχαριστωςθα τα πρόσφερα σε κάποιο μουσείο (αν υπάρχει κάτι τετοιο) για να μαθαίνουμε οι νεότεροι για τους αφανείς ήρωες που έδωσαν την ΖΩΗ τους για την Ελλαδα.

    Μου αρέσει!

  9. ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Κύριοι ονομάζομαι Μοσχολιός Παναγιώτης (6932707083) και είμαι συνταξιούχος από ΠΥΡΚΑΛ. Ερευνώ το σαμποτάζ στην ΠΥΡΚΑΛ και την δράση του Ιβανώφ. Εχω συγκεντρώσει υλικό, βιβλία, τηλεγραφήματα κατοχής κ.λ.π. Παρακαλώ, σχετικά με τον Ηλία Αλεβίζάκη που εκτελέστηκε 6/2/1943, να επικοινωνήσω με απογόνους του. Σας ευχαριστώ
    Π.Μοσχολιός

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Αγαπητέ κ. Μοσχολιέ,
      σας ευχαριστούμε θερμά τόσο για την ευκαιρία που είχαμε να σας γνωρίσουμε εκ του σύνεγγυς όσο και για το έργο που έχετε κάνει σχετικά με την πρόσφατη ιστορία της ΠΥΡΚΑΛ και της Εθνικής Αντίστασης!

      Μου αρέσει!

  10. Βασίλειος ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

    Αγαπητή Έλληνες συμπολίτες λέγομαι ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ εγγονός του ΣΑΜΠΟΤΕΡ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΒΑΣΊΛΗ. Θα ήθελα πολύ να βρω μερικούς ανθρώπους από τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο ΜΑΛΤΣΗΝΙΩΤΗ και να γνωρίσω τους συγγενείς από τους τότε ΣΑΜΠΟΤΕΡ. ΜΕ ΕΚΤΊΜΗΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ.

    Μου αρέσει!

    • Αγαπητέ κ. Ιωαννίδη, είναι μεγάλη τιμή για το παρόν ιστολόγιο η επικοκινωνία μας.
      Στο e-mail σας, σας έχω στείλει το τηλέφωνό μου. Θα είναι χαρά μου να μπορέσουμε να συναντηθούμε από κοντά και να σας γνωρίσω.
      Με τιμή,
      ο διαχειριστής του ιστολογίου.

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε