Αντισμήναρχος Αντώνιος Κατσιμπούρης… Ένας πεσών Τάλως του 1952

…Όποιος στον πόλεμο πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει…

τάδε έφη Ανδρομάχη προς τον Έκτορα πριν εκείνος φύγει για να εντιμετωπίσει τον ημίθεο Αχιλλέα.

Προφανώς αυτή τη ρήση πρέπει να είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους- αν είχαν κάτι πέρα από την αποστολή τους- οι Έλληνες αεροπόροι που σηκώθηκαν στις 6 Απριλίου 1941 να αντιμετωπίσουν την αεροπορική υπερδύναμη που είχε εκμηδενίσει την ηπειρωτική Ευρώπη λίγους μήνες νωρίτερα. Σε αυτές τις αποστολές τους είχαν τη συνδρομή μίας Μοίρας της RAF αλλά πόσα να κάνουν κι εκείνοι; Το βάρος ξέρουμε όλοι σε ποιούς έπεφτε.

Νεαροί απόγονοι του- έτσι κι αλλιώς Έλληνα- Ίκαρου σηκώθηκαν να αντιμετωπίσουν τον εχθρό. Μεταξύ αυτών και ο 25χρονος, υποσμηναγός τότε, Αντώνιος Κατσιμπούρης. Σύμφωνα με τα αρχεία του ΓΕΑ, ο υποσμηναγός Κατσιμπούρης, χειριστής PZL μοιράζεται με άλλο ένα PZL κι ένα Bloch, την κατάρριψη δύο γερμανικών αναγνωριστικών Hs-126.

Με την κατάρρευση του μετώπου στην Ελλάδα, διέφυγε κι εκείνος στη Μ. Ανατολή όπου εντάχθηκε στην αναγεννώμενη Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, εντός των κόλπων της RAF. Για την προσφορά του κατά των δυνάμεων του Άξονα, τιμήθηκε με πλήθος ηθικών αμοιβών, μεταξύ αυτών ο Πολεμικός Σταυρός, το μετάλλιο εξαίρετων πράξεων, το μετάλλιο στρατιωτικής αξίας, το μετάλλιο διακεκριμένης υπηρεσίας, το αναμνηστικό Μετάλλιο Αφρικής και το Distinguished Flying Cross της Μεγάλης Βρετανίας.

Στη μεταπολεμική Ελλάδα, η τελευταία του τοποθέτηση ήταν στην Αεροπορική Βάση του Ηρακλείου. Πετούσε με έναν τύπο αεροσκάφους που γνώριζε πολύ καλά, το βρετανικό, θρυλικό πλέον, Supermarine Spitfire. Είχαν αποφύγει τις συμπληγάδες Θανάτου και Σκότους πολλές φορές τα περασμένα χρόνια. Όπως όμως ο Βελλεροφόντης και ο Πήγασος, έτσι και η σχέση του Κατσιμπούρη με τον αλουμινένιο του φτερωτό σύντροφο, έμελλε να τελειώσει. Σε εκπαιδευτική πτήση στο νησί της Κρήτης, λόγω βλάβης του κινητήρα, το Spitfire του Κατσιμπούρη κατέπεσε στον Καρτερό του Ηρακλείου, τραυματίζοντας τον Αντισμήναρχο, θανάσιμα. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας όπου όμως εξέπνευσε σαν σήμερα, 4 Αυγούστου του 1952- πριν 60 ολόκληρα χρόνια.

Ο αντισμήναρχος Κατσιμπούρης άφησε μια κληρονομιά προσφοράς, αυστηρότητας και ειλικρίνειας για όλους εκείνους που είχαν την τιμή να υπηρετήσουν μαζί του. Έλληνες και ξένους. Φίλους και αντιπάλους. Ήταν από τους ανθρώπους που με το έργο τους έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στο να υλοποιείται το ρητό της Αεροπορίας μας.

ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ

ΑΘΑΝΑΤΟΣ

2 Σχόλια

Filed under Αεροπορία, Πεσόντες

2 responses to “Αντισμήναρχος Αντώνιος Κατσιμπούρης… Ένας πεσών Τάλως του 1952

  1. Παράθεμα: Πολωνικοί Γλάροι ή Ελληνικά Γεράκια; Το PZL P.24 στο έπος του ’40… | covert angels

  2. Παράθεμα: Οι ουρανοί είναι δικοί μας | e-Amyna

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s